Stvarno kajs :-k ,kako li to izgleda,posuti jaja orasima i ljesnjacima?
To je tvoja ideja,ili se bas tako jede?
Ne volim eksperimentirati sa okusima.......... [-X [-X
Kuharski recepti
- belly_dancer
- Zvijezda foruma
- Postovi: 3472
- Pridružen/a: 18 Dec 2007 02:00
- Megaskotica
- Hronicar foruma
- Postovi: 731
- Pridružen/a: 29 Feb 2000 02:00
ja jutros ovo ..
oko pola kg kopive
1 tanko isjecen luk
3 cesnjaka , ko voli jasno
maslinovo ulje
parmezan
mladi sir
6 jaja
sol
papar
blansirati koprivu ,poprziti luk na tavici i cesnjak ,dodati koprivu , sve to usitniti ,ostaviti da se ohladi ,dodati sir i masinovog ulja jos malo i ulupana jaja ,pa s tim na tavicu s jedne i druge strane zapeci..ne smije se dugo peci da se ne "ubiju" vrijedni sastojci..najvise nekoliko minuta s obje strane..
oko pola kg kopive
1 tanko isjecen luk
3 cesnjaka , ko voli jasno
maslinovo ulje
parmezan
mladi sir
6 jaja
sol
papar
blansirati koprivu ,poprziti luk na tavici i cesnjak ,dodati koprivu , sve to usitniti ,ostaviti da se ohladi ,dodati sir i masinovog ulja jos malo i ulupana jaja ,pa s tim na tavicu s jedne i druge strane zapeci..ne smije se dugo peci da se ne "ubiju" vrijedni sastojci..najvise nekoliko minuta s obje strane..
Ako volite corbe,jedna lagana,hranjiva,ljeti jako dobro dodje......pojedete tanjir corbe,i ne treba vam nista vise.........
Zove se Tiraceva corba(tako je bar zovu u mom mjestu )
Od jednog jajeta, brasna,malo soli napravite tijesto pa ga iskidate,`istarete`na vise malih,sitnih komadica,ne moraju biti iste velicine,bas je fazon da se kida prstima,kao krpice......i ostaviti da se suse..
Za to vrijeme pripremiti sataras(od luka,paprike i paradajza)
U prokljucalu vodu(najmanje 1 l,moze i 1,5l)lagano sipati prosuseno tijesto,da se kuha,ne duze od 10-ak minuta,zatim istresti pripremljen sataras,sve skupa da se kuha jos 10-ak minuta.......zaciniti vegetom,malo bibera,dosoliti po zelji...........malo persinovog lista.....
Dobijete jednu gustu corbu,finog okusa............
Zove se Tiraceva corba(tako je bar zovu u mom mjestu )
Od jednog jajeta, brasna,malo soli napravite tijesto pa ga iskidate,`istarete`na vise malih,sitnih komadica,ne moraju biti iste velicine,bas je fazon da se kida prstima,kao krpice......i ostaviti da se suse..
Za to vrijeme pripremiti sataras(od luka,paprike i paradajza)
U prokljucalu vodu(najmanje 1 l,moze i 1,5l)lagano sipati prosuseno tijesto,da se kuha,ne duze od 10-ak minuta,zatim istresti pripremljen sataras,sve skupa da se kuha jos 10-ak minuta.......zaciniti vegetom,malo bibera,dosoliti po zelji...........malo persinovog lista.....
Dobijete jednu gustu corbu,finog okusa............
- Megaskotica
- Hronicar foruma
- Postovi: 731
- Pridružen/a: 29 Feb 2000 02:00
a jel se mora tepsija puno zauljitividovita_dzemila je napisao/la:krempita
tijesto:
10 ¾umanjaka
10 ka¹ika ¹eæera
10 ka¹ika ulja
10 ka¹ika mlijeka
10 ka¹ika bra¹na
ja stavljam ravne ka¹ike bra¹na i ¹eæera a ne s vrhom i stavim ka¹ikicu pra¹ka za pecivo jer ¹to je vi¹e bra¹na to je tijesto tvrðe i suhlje a ne volim to.
u tepsiju se stavi papir, malo se naulji i izlije tijesto. peæi nekih dvadesetak minuta na 200 stepeni. kad se ohladi skinuti papir i prerezati na dvije pole tako da ide na dno tepsije jedan dio tijesta pa fil pa drugi dio tijesta i pospe se ¹eæerom u prahu (nisam ga imala ovaj put)
fil:
10 bjelanjaka
20 ka¹ika ¹eæera
umutiti
zatim skuhati 2 pudinga od jagode ili vanilije u pola litra vode i 20 ka¹ika ¹eæera
vruæ puding sipati u bjelanca i mutiti dok se ne ujednaèi.
evo kako kod mene ispadne
CETEN HALVA......
2kg secera...iscijedite 1 veci limun i dodate vode da se potopi jedan cm
vise secera...to se spinuje sve dotle dog se ugusca toliko da ga mozete kada stavite u kasikicu te mase....da se malo hladne da se moze razvlaci u tanke duge niti.
Tako pripremljenu masu izlije se u malo zamascenu tepsiju sa uljem...i ostavi se da se ohladi...snijeg ili zamrzivac....
Prije pripremiti brasno....
2kg brasna ..peci polako u redni ali paziti da nezagori...dok nepostane smedjkaste boje ..Brasno se mora isto dobro ohladiti...i staviti ga na sto...
Masu od secera nesmije se sasvim ohladiti mora biti savitljivo...Od toga se pravi kruh rukama ..... uz stalno mascenje ruku da se nezalijepi masa..... praviti osmice sve dotle dok ta masa nepostane sasvim bijela...
Bude slicno kao svilene bonbone....
Tada se taj krug stavi u brasno i nastavi presavijati ...tj praviti osmice...uz konstantno nabacivane tog brasna...sve dotle dok se nedobije
niti tanke kao kosa......
Tada je cetenija gotova...moze se jesti .....
Ako hocete da provedete zabavnu noc sa svojim dragim prijateljima...
Ovo se pravilo prije kada je bio napolju snijek ...znaci hladno vrijeme...
Ali moze posluziti i zamrzivac kao svrha ....
2kg secera...iscijedite 1 veci limun i dodate vode da se potopi jedan cm
vise secera...to se spinuje sve dotle dog se ugusca toliko da ga mozete kada stavite u kasikicu te mase....da se malo hladne da se moze razvlaci u tanke duge niti.
Tako pripremljenu masu izlije se u malo zamascenu tepsiju sa uljem...i ostavi se da se ohladi...snijeg ili zamrzivac....
Prije pripremiti brasno....
2kg brasna ..peci polako u redni ali paziti da nezagori...dok nepostane smedjkaste boje ..Brasno se mora isto dobro ohladiti...i staviti ga na sto...
Masu od secera nesmije se sasvim ohladiti mora biti savitljivo...Od toga se pravi kruh rukama ..... uz stalno mascenje ruku da se nezalijepi masa..... praviti osmice sve dotle dok ta masa nepostane sasvim bijela...
Bude slicno kao svilene bonbone....
Tada se taj krug stavi u brasno i nastavi presavijati ...tj praviti osmice...uz konstantno nabacivane tog brasna...sve dotle dok se nedobije
niti tanke kao kosa......
Tada je cetenija gotova...moze se jesti .....
Ako hocete da provedete zabavnu noc sa svojim dragim prijateljima...
Ovo se pravilo prije kada je bio napolju snijek ...znaci hladno vrijeme...
Ali moze posluziti i zamrzivac kao svrha ....
indeks je napisao/la:Ako volite corbe,jedna lagana,hranjiva,ljeti jako dobro dodje......pojedete tanjir corbe,i ne treba vam nista vise.........
Zove se Tiraceva corba(tako je bar zovu u mom mjestu )
Od jednog jajeta, brasna,malo soli napravite tijesto pa ga iskidate,`istarete`na vise malih,sitnih komadica,ne moraju biti iste velicine,bas je fazon da se kida prstima,kao krpice......i ostaviti da se suse..
Za to vrijeme pripremiti sataras(od luka,paprike i paradajza)
U prokljucalu vodu(najmanje 1 l,moze i 1,5l)lagano sipati prosuseno tijesto,da se kuha,ne duze od 10-ak minuta,zatim istresti pripremljen sataras,sve skupa da se kuha jos 10-ak minuta.......zaciniti vegetom,malo bibera,dosoliti po zelji...........malo persinovog lista.....
Dobijete jednu gustu corbu,finog okusa............
samo za Butterfly.............probaj,a onda reci utiske......