Stranica: 11/12.

Re: Kuharski Recepti

Postano: 07 Okt 2009 10:28
Postao/la beca
ozbiljna_de je napisao/la:Veliki pozz. svima....
Molim za pomoc...ako neko zna kako se pravi pita maslenica bila bih jako zahvalna da mi to sto prije napise.
Unaprijed velikooooo hvala

ja pravim ovako-dakle domaća, onako kao što je moja nana pravila

tijesto se zakuha kao za pitu, dakle mlakom vodom (brašno, ulje, so, nekoliko kapi ulja), kada odstoji (otprilike pola sata) razviješ jufku, ali jedno 5x deblju nego kao za pitu unutra staviš jedno jaje, dvije kašike mlijeka i dvije pavlake, poslije toga složiš i pečeš...

Re: Kuharski Recepti

Postano: 08 Okt 2009 10:34
Postao/la beca
ozbiljna_de je napisao/la:Velika ti hvala !

nema na čemu :D

Re: Kuharski Recepti

Postano: 27 Okt 2009 22:49
Postao/la im_ex
beca_jovi je napisao/la: razviješ jufku, ali jedno 5x deblju nego kao za pitu unutra staviš jedno jaje, dvije kašike mlijeka i dvije pavlake, poslije toga složiš i pečeš...
Jufku razvijam iste debljine kao i za ostale pite. Od sastojaka koje si pomenula, koristim samo pavlaku, koju skupa s margarinom rastopim, dodam so. Rastop mutiti vilicom ili jos bolje onom zicom_mutilicom, koja je imala ulogu danasnjeg mixera. Bez jaja, dakle [Happy.gif]

Razvijenu jufku sjechi na manje komade, preljevom kasikom kapati samo polovinu tog komada tijesta (da maslanica ne bude silna, da iz nje ne cijedi masnoca) pa polagati u tepsiju, i tako redom.
Voditi racuna da se za zavrsnicu ostavi cjelovit dio tijesta.
Kad je maslanica vec porumenila, preliti je sa posve malo vrelog preljeva, kog obicno ostane po slaganju maslanice. Poklopiti tepsijom na kratko, da odmekne, a onda, mm ... prste da polizes [mmmux2.gif]