Stranica: 3/5.

Postano: 25 Jun 2008 10:02
Postao/la irma26
a meni umalo :lol:

Postano: 02 Jul 2008 11:54
Postao/la bujo_20
volim cevape pogotovo kad sam pregladan onda sa malo aperitiva mmmmmm :P

Re: Cevapcici

Postano: 15 Mar 2009 20:39
Postao/la beca
ma ćevapa su zeljni ovi dijasporci...ja bih im rado slala sedmicno bar porciju.....duse drage

Re: Cevapcici

Postano: 15 Mar 2009 22:05
Postao/la venecija
tu tajnu niko nece da otkrije ..pa ni ja...recepti se ljubomorni cuvaju.. [eusa_naughty.gif]

Re: Cevapcici

Postano: 15 Mar 2009 23:15
Postao/la venecija
ma banjalucki cevap je ljepsi.. [smile.gif]

Re: Cevapcici

Postano: 16 Jun 2009 19:55
Postao/la andro
Ipak Travnicki , Zenicki i Sarajevski cevapi su daleko najbolji [oha.gif] i to garantujem na prostorima cijelog Balkana pa i sire .

Re: Cevapcici

Postano: 16 Jun 2009 22:57
Postao/la diisaaa
greskom dva puta poslala smotana sam to sqam ti laff kopirala s jedne stranice o receptima

Re: Cevapcici

Postano: 16 Jun 2009 22:59
Postao/la diisaaa
Bascarsijski cevapi

1.5 kg junetine od vrata ( ili plecke)
0,5 kg ovčetine (jagnjetinje) od vrata ( ili plecke).
3-4 cena bijelog luka
so
Priprema:

1. Meso izreži na kocke i posoli

2. Prokuhaj 3-4 zgnjecena cena bijelog luka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostavi da se ohladi i preli preko mesa.

3. Meso pusti da odstoji preko noći u frizideru

4. Sutra samelji meso dva puta na srednju veličinu sa mašinom za meso. Dobro izmjesaj rukama ili masinom za tijesto ako je imas.

5. Ovu smjesu pokri i ostavi van frizidera na sobnoj temperaturi jedno 4-5 sati a onda skloni u frizider. Ovu smjesu mozes drzati u frizideru, upotrebljivo je do 2 dana.

6. Prije samog oblikovanja cevapa ( pecenja) dodaj po zelji malo sode bikarbone u smjesu da bi cevapi bili vazdusasti i da odskacu kad se peku.

7. Ćevape oblikuj , pritisni kroz limenu spricu za tufahije/cevape da budu kompaktni. Zamoli nekoga da ti to posalje iz Sarajeva, to kosta nekoliko KM.

8. Peci na rostilju na jakoj vatri (po mogucnosti na drvenom uglju – charcoal).Stalno premazuj resetku rostilja sa ovcijim (govedjim) lojem dok rostiljas. Nemoj da prepeces jer ce biti tvrdi i suhi. Sredina cevapa mora biti malo roza boje kad je pecen.

9. Rasijeci samune na pola pa ih napari na rostilju preko cevapa.

10. Serviraj cevape sa crnim lukom isjeckanim na kockice i soljom hladnog jogurta
Glavni fol je to da meso odstoji tako da mlijecna kiselina koja je sastavni dio mesa zajedno sa lukovom vodom dovede do fermentacije ( varenja ili razgradnje) mesa, tako da se meso smeksa i dobije onu specificnu “Bascarsijsku” aromu i miris kad se jede i pece.

U Bascarsijske cevape se ne stavlja crni luk ili loj. Loj ovciji (ili govedji) se koristi samo da se premazuje resetka rostilja.

Za pravi sarajevski ćevap prvenstveno treba odabrati kvalitetno meso u pravom omjeru i od istog dijela.Vrat i plecka su najbolji jer su tvrdi a i malo masniji.Uvijek je omjer 3 : 1 (govedina + ovcetina/jagnjetinja). Problem je sto nema puno mesa na ovcijem vratu tako da moras uzeti malo i plecke.

ovo je recep od mrkve

Re: Cevapcici

Postano: 16 Jun 2009 23:14
Postao/la paparaci
meni su ovi kupovni ovdje super, stvarno! za 5-7 minuta budu gotovi. naravno, ne smije da fali luka i ajvara i ozezi [Happy.gif]

slazem se sa androm da su najbolji travnicki i sarajevski. za druge i ne znam [laugh.gif]
u Sarajevu oni kod Zelje su super! ali brate, sto sam u travniku jeo - boli glava! jos sam uzeo i kuglu sira uz njih. porcija je tako velika bila, da sam je jedva pojeo.

Re: Cevapcici

Postano: 16 Jun 2009 23:19
Postao/la diisaaa
paparaci je napisao/la:meni su ovi kupovni ovdje super, stvarno! za 5-7 minuta budu gotovi. naravno, ne smije da fali luka i ajvara i ozezi [Happy.gif]

slazem se sa androm da su najbolji travnicki i sarajevski. za druge i ne znam [laugh.gif]
u Sarajevu oni kod Zelje su super! ali brate, sto sam u travniku jeo - boli glava! jos sam uzeo i kuglu sira uz njih. porcija je tako velika bila, da sam je jedva pojeo.
gdje u travniku kad budem isla da svratim

Re: Cevapcici

Postano: 16 Jun 2009 23:24
Postao/la ra-ja
LAFF je napisao/la:slika
Zna li neko recept Cevapa
Ja sam cuo imaju oni sto se dodaje soda birkabona ovcije i telece gemischt meso itd...
Zna li neko tajne cevabdjija

Ko je ove cevape pravio...veoma lijepo izgledaju..pravi domaci.... [smile.gif]

Ja licno nepravim cevape nego kupujem gotove u supermatketu...
Da li pravio licno ili kupovao gotove..za moj ukus egal...
Najvaznije je znati spravljati dobar poljev..jer u stvari taj poljev daje specijalan smek cevapcicima ..... [smile.gif]

Kada sam dole boravila ..najukusnije cevape sam jela u staroj cevapcinicu Beslagica... ili u limenku... :!: