Stranica: 3/7.

Re: Torte, kolaci

Postano: 06 Jan 2009 12:15
Postao/la sabinax
nije to papaya jer tu je fil skroz bijel s puno oraha, bit ce samo jaja, orasi i margarin ili tako nekako...svejedno hvala mozda izvucem koji dio iz svega ovoga [smile.gif]

Re: Torte, kolaci

Postano: 06 Jan 2009 17:17
Postao/la sabinax
Torta od oraha

Sastojci za biskvit:
230 g oraha
6 jaja
120 g šećera
110 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
2 žlice ruma
Za kremu:
350 ml mlijeka
2-3 žlice limunova soka
1 žličica naribane limunove korice
1 žličica cimeta
150 g mljevenih oraha
2 Vanilin šećera
2 žlice ruma
300 g maslaca
120 g šećera
60 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
½ žličice naribanog muškatnog oraščića

Priprema
Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg i umiješajte pola količine šećera.
Žumanca pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. U izrađena žumanca naizmjence umiješajte brašno i tučene bjelance te na kraju mljevene orahe.
Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.
Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. Površinu i rubove torte također premažite kremom i pospite mljevenim orasima

Re: Torte, kolaci

Postano: 06 Jan 2009 17:18
Postao/la sabinax
Za ovu tortu rekose ovo:
Ova torta nije za kulinarske “lijenčine” jer njezina priprema zahtijeva puno ljubavi i truda koji će se višestruko vratiti. Cimet, muškatni oraščić i rum dat će joj posebnu aromu, a orasi u biskvitu i kremi zadovoljit će ljubitelje klasičnih okusa
Ja mislila garant nece uspjeti...a vidi je [mmmux2.gif]

Re: Torte, kolaci

Postano: 09 Jan 2009 14:03
Postao/la beca
Svaka cast sabinax, ja sam antitalenat za kolace

Re: Torte, kolaci

Postano: 09 Jan 2009 14:22
Postao/la JAS
Lepseg kolaca od njegove usne nema bre... [cool.gif]

Re: Torte, kolaci

Postano: 09 Jan 2009 14:25
Postao/la beca
JAS je napisao/la:Lepseg kolaca od njegove usne nema bre... [cool.gif]
necemo skretati sa teme, imas temu najljepsi stihovi, pa tamo pokusaj, ovdje se radi o kulinarstvu

Re: Torte, kolaci

Postano: 09 Jan 2009 14:28
Postao/la JAS
hmmm....neka, napisacu i recept za to ne brini [mmmux2.gif]

Re: Torte, kolaci

Postano: 10 Jan 2009 23:34
Postao/la sabinax
lijepo izgleda dzemka ja nisam imala ruma pa sam stavila orahovca, puno mi je bolji kad se ipak malo osjeti rum
dobro izgleda i papayin, gdje ste sad s kolacima navalili...odmah gladna [smile.gif]

Re: Torte, kolaci

Postano: 10 Jan 2009 23:59
Postao/la JAS
Ovo vala bas deluje pivlacno...

Re: Torte, kolaci

Postano: 11 Feb 2009 22:13
Postao/la maida_20
papaya je napisao/la:slika


6 jaja
350 gr. secera
2 vanilina
250 gr. putera
6 kasika griza
1 kg Quark sir (20% ili 40% masnoce) -stvarno ne znam kako da prevedem taj sir
Sok jednog limuna

Posebno bjelanca umutiti u cvrst snijeg.
Zumanca i secer pjenasto umutiti. Dodati puter (istopljen), griz, Quark i limunovog soka. Na kraju snijeg od bjelanca dodati, pazljivo, ne mikserom!
Podmazati kalup puterom i prezlama, peci na 180° sat vremena.

Prijatno


Vrlo jednostavan a mnoooogo ukusan

Eee papaya...taj kolač vole i moji ukućani a i ja...samo što je frka ovdje kod nas naći taj Quark :?


A odlična je i pijesak torta [thumbup.gif]