Stranica: 1/3.

Postano: 01 Sep 2008 20:40
Postao/la sabinax
Joj nekad sam sve pravila sada vise to ne radim, puno je jeftinije kupiti po potrebi u trgovini, a i komotnije

Postano: 01 Sep 2008 21:10
Postao/la sabinax
papaya je napisao/la:da, ali nije ni pola tako ukusno kao domace
Znam Papaya ali kad napravim sama, ako dugo stoji na kraju mi se pokvari, pa opet nista
ovako koliko kupimo toliko pojedemo, sasvim dovoljno

Postano: 01 Sep 2008 21:13
Postao/la maida_20
Voli li ko kisele krastvce? :D
Mama i ja pravile prije mjesec dana...poranile :lol:
Mislim da nece ni docekati zime...krastavèiæi se ukiselili i
uveliko se jedu... :lol:

Re: Zimnice i ostalo

Postano: 01 Sep 2008 21:15
Postao/la maida_20
papaya je napisao/la:PINDJUR


(ovo jedem supenom kasikom, puno posla al se isplati)



8 kg paradajza
12 kg paprika
8 patlidzana
600 grama sirceta
1,5 litara ulja
300 grama secera
300 grama soli


Paradajz ispeci, oljustiti, sjeme izvaditi i isjeci. Papriku isto tako. Patlidzan isto.

Onda sve u veliki lonac i uz konstantno mijesanje 2 sata kuvati, na tihoj vatri. Bude prilicno dosta.
Oooo papaya to se kod nas pravilo jednom i nikada vise.... :lol:
Previse posla zaista,ali ne kazem da nije dobro...
Sto kaze bina,kupis u prodavnici i zavrsen posao...hehehe

Postano: 01 Sep 2008 21:16
Postao/la sabinax
Ja najbolje radim dzem od sljiva (brzi recept za forumashe) :D

sljive operes i povadis kostice, poslazes ih u tepsiju i stavis u rernu, kad omeksaju ubacis ih u lonac, dodas secer i ¾elin (prah za zgusnjavanje) i za 20-tak minuta je gotovo :)

Postano: 01 Sep 2008 21:18
Postao/la maida_20
papaya je napisao/la:
maida_20 je napisao/la:Voli li ko kisele krastvce? :D
Mama i ja pravile prije mjesec dana...poranile :lol:
Mislim da nece ni docekati zime...krastavèiæi se ukiselili i
uveliko se jedu... :lol:
Ajd molim te nabavi recept. Hvala
Napisat cu ti cim nadem u receptima... :) Nema na cemu :P

Postano: 01 Sep 2008 21:19
Postao/la vornevljev
sabinaX je napisao/la:Ja najbolje radim dzem od sljiva (brzi recept za forumashe) :D

sljive operes i povadis kostice, poslazes ih u tepsiju i stavis u rernu, kad omeksaju ubacis ih u lonac, dodas secer i ¾elin (prah za zgusnjavanje) i za 20-tak minuta je gotovo :)
Uh Sabina to je neki brzi d¾em,moja majka (baka) pravi pekmez od ¹ljiva,ali se to kuha dugo vremena u velikom loncu.Mislim mozda su razliciti recepti,opet ne znam.

Postano: 01 Sep 2008 21:21
Postao/la sabinax
zato i kazem ovo je brzi za forumashe da ne trose puno vremena, to me naucila moja bivsa sefica, u rerni ih dokrajcis, a onda zelinom (koji ubrzava zgusnjavanje) finisiras...isti je kao i onaj, mozda cak i bolji (mozda ostane i koji vitamincic ziv) :D

Postano: 01 Sep 2008 21:24
Postao/la vornevljev
sabinaX je napisao/la:zato i kazem ovo je brzi za forumashe da ne trose puno vremena, to me naucila moja bivsa sefica, u rerni ih dokrajcis, a onda zelinom (koji ubrzava zgusnjavanje) finisiras...isti je kao i onaj, mozda cak i bolji (mozda ostane i koji vitamincic ziv) :D
A hej sjetio sam se postoji u nas poslastica slièna kao to u poèetku,tako zapeku se sljive u rerni i po¹eæere i kad se ohlade to jedes,naziva se ©OGOLJ.

Postano: 01 Sep 2008 21:51
Postao/la maida_20
papaya je napisao/la:Meni se to jako svidja, svo to spremanje
Lijepo je to.
Evo papaya recept za kisele krastavce:
5 l vode
1 l ocata 9%
1 vinobran
1 limuntos
5 kasika secera

Sve se to izmjesa zajedno i sipas u tegle s krastavcima...na kraju po zelji,malo bibera u zrnu i lovorov list!