Stranica: 3/3.
Re: Zimnice i ostalo
Postano: 29 Apr 2009 17:40
Postao/la nella26
Ã…Â to se tiÄÂe zimnice pod obavezno pravim kisele paprike joÅ¡ punjene kupusom mmmmmm samo Å¡to pojedem do novembra pa sam osudjena kupovati ali puno su mi ukusnije moje
Re: Zimnice i ostalo
Postano: 23 Aug 2009 08:27
Postao/la sabinax
Pekmez od smokava
Sastojci:
2 kg smokava
120 dg šećera
štapić cimeta
Zrele i ne premekane smokve operite i ocijedite. OÄÂistite peteljke, prepolovite ih i sameljite ili propasirajte. U zdjelu uspite smokve, dodajte Å¡ećer i kad prokuha smanjite temperaturu na pola i dodajte Å¡tapić cimeta. MijeÅ¡ajte povremeno da pekmez ne zagori. Pekmez je gotov kada na dnu posude kada proÄ‘ete drvenom žlicom ostaje ÄÂist trag. da li je pekmez gotov možete provjeriti na naÄÂin da na ÄÂistom tanjuru odvojite manju koliÄÂinu pekmeza. Kad se ohladi, ako tanjur nagnete pekmez se ne bi trebao razlijevati ako je gotov.
Pekmezom napunite još vruće sterilizirane staklenke. Ostavite 2 cm praznog prostora, okrenite ih i ostavite 20 miuta naopako. Čuvajte na suhom i hladnom mjestu.
Jednom kad ste teglu otvorili ÄÂuvajte je u hladnjaku.
ovo namjeravam napraviti
Re: Zimnice i ostalo
Postano: 23 Aug 2009 21:36
Postao/la sabinax
Evo pekmeza od smokava
Re: Zimnice i ostalo
Postano: 23 Aug 2009 21:54
Postao/la ra-ja
Ti sabina prava vrednica..i ja sam nekada davno pravila slatka i dzemove od raznog voca...Ovdje su dzemovi veoma jeftini ,i uvijek su pri ruci.Ja to samo povremeno kupim, kao danas sam kupila od visanja, jer mi je trebao za palacinke...
Od smokava nisam nikada probala sigurno je ukusan...
Re: Zimnice i ostalo
Postano: 23 Aug 2009 21:56
Postao/la sabinax
hvala Ra-jo
...vrlo lici na pekmez od jagoda...ma ne pravim ni ja cesto ali pun mi vrt smokava pa velim bolje napraviti pekmez...cas posla (s onim za brzo ukuhavanje) nego da bude smeca po vrtu
Re: Zimnice i ostalo
Postano: 23 Aug 2009 22:13
Postao/la ra-ja
Ma znam ja da si ti to iz nekog razloga napravila...
Hvala i tebi za ovu.....
ARIJU...J.S. Bach