Jagodo,jagodice...
Postano: 27 Maj 2009 14:40
Vrijeme je za jagode...mmm,ko li ih ne voli?
Jagoda (Fragaria vesca) je vodeća vrsta jagodiÄÂastog voća u svijetu, a i kod nas. Omiljena je zato Å¡to je njen plod izuzetan za upotrebu, ne samo u svježem stanju, već i kao zamrznut. Služi i za spravljanje slatkog, džema, marmelade, sirupa, kompota, sokova, sladoleda, želea...
U svijetu ima ÄÂak 400 sorti ovog voća, a u kulinarstvu ima zavidno mjesto kod poklonika kulture ishrane i zdravog života. Ã…Â to se tiÄÂe narodne medicine, djelotvorna je kod gihta, avitaminoze, malaksalosti, malokrvnosti, hemoroida, ateroskleroze, visokog krvnog pritiska...
S tim, Å¡to se u lijeÄÂenju, zbog kvaliteta, obilja vitamina i drugih hranljivih materija, prednost daje Å¡umskoj jagodi. Za lijeÄÂenje se koristi plod, lišće i korijen. Plod se bere u junu, julu i avgustu, lišće u maju, junu, julu i avgustu, a korijen u septembru.
Od svih dijelova, plod je najzanimljiviji, jer sadrži oko deset odsto Å¡ećera, i oko jedan procenat slobodnih organskih kiselina (limunska, vinska, jabuÄÂna), pektina, mineralnih sastojaka, aromatiÄÂnih jedinjenja, karotena, vitamina C.
Jagoda u narodnoj medicini
Protiv bolova u želucu
U jedan litar jestivog, po mogućstvu nerafinisanog ulja, treba staviti kilogram šumskih ili baštenskih jagoda, i ostaviti ih da stoje na suncu dva meseca. Ovaj lijek, potom, treba uzimati svakodnevno tri puta na dan, po jednu supenu kašiku.
Za ÄÂišćenje kamena i pijeska iz bubrega
Kod tegoba sa bubrezima i mokraćnom beÅ¡ikom, u kojima se stvara kamen ili pesak, treba, u trajanju mesec do mesec i po dana, svakodnevno pojesti po kilogram zrelih ÄÂumskih jagoda. Jagode se mogu jesti s jogurtom, vinom ili limunovim sokom. Van sezone, za ovu terapiju, mogu da posluže suÅ¡ene jagode ili sokovi, kao i pekmezi i slatko.
Za leÄÂenje dijareje
Za lakÄÂi tip dijareje treba skuvati 15 grama korena jagode, u trajnju od pet minuta. Koren se kuva u 2,5 decilitra vode, a onda ostavi da odstoji poklopljeno joÅ¡ 10-15 minuta. Potom se procedi, i pije toplo nekoliko puta dnevno. Kod težeg oblika dijareje uzima se 400 grama lišća jagode i kuva u 1,2 litra dobre domaće rakije. Sadržaj se ne sklanja sa Å¡poreta, dok se ne ukuva dopola. Posle toga lek je gotov, i pije se po jedna kaÅ¡iÄÂica svaka dva-tri sata.
Eh da i na kraju....ko ima fiiine recepte za sladoled od jagoda,Ä‘em,sok,kolaÄÂe...neka napiÅ¡e...ja ÄÂekam,pa da se razvrijednim
Jagoda (Fragaria vesca) je vodeća vrsta jagodiÄÂastog voća u svijetu, a i kod nas. Omiljena je zato Å¡to je njen plod izuzetan za upotrebu, ne samo u svježem stanju, već i kao zamrznut. Služi i za spravljanje slatkog, džema, marmelade, sirupa, kompota, sokova, sladoleda, želea...
U svijetu ima ÄÂak 400 sorti ovog voća, a u kulinarstvu ima zavidno mjesto kod poklonika kulture ishrane i zdravog života. Ã…Â to se tiÄÂe narodne medicine, djelotvorna je kod gihta, avitaminoze, malaksalosti, malokrvnosti, hemoroida, ateroskleroze, visokog krvnog pritiska...
S tim, Å¡to se u lijeÄÂenju, zbog kvaliteta, obilja vitamina i drugih hranljivih materija, prednost daje Å¡umskoj jagodi. Za lijeÄÂenje se koristi plod, lišće i korijen. Plod se bere u junu, julu i avgustu, lišće u maju, junu, julu i avgustu, a korijen u septembru.
Od svih dijelova, plod je najzanimljiviji, jer sadrži oko deset odsto Å¡ećera, i oko jedan procenat slobodnih organskih kiselina (limunska, vinska, jabuÄÂna), pektina, mineralnih sastojaka, aromatiÄÂnih jedinjenja, karotena, vitamina C.
Jagoda u narodnoj medicini
Protiv bolova u želucu
U jedan litar jestivog, po mogućstvu nerafinisanog ulja, treba staviti kilogram šumskih ili baštenskih jagoda, i ostaviti ih da stoje na suncu dva meseca. Ovaj lijek, potom, treba uzimati svakodnevno tri puta na dan, po jednu supenu kašiku.
Za ÄÂišćenje kamena i pijeska iz bubrega
Kod tegoba sa bubrezima i mokraćnom beÅ¡ikom, u kojima se stvara kamen ili pesak, treba, u trajanju mesec do mesec i po dana, svakodnevno pojesti po kilogram zrelih ÄÂumskih jagoda. Jagode se mogu jesti s jogurtom, vinom ili limunovim sokom. Van sezone, za ovu terapiju, mogu da posluže suÅ¡ene jagode ili sokovi, kao i pekmezi i slatko.
Za leÄÂenje dijareje
Za lakÄÂi tip dijareje treba skuvati 15 grama korena jagode, u trajnju od pet minuta. Koren se kuva u 2,5 decilitra vode, a onda ostavi da odstoji poklopljeno joÅ¡ 10-15 minuta. Potom se procedi, i pije toplo nekoliko puta dnevno. Kod težeg oblika dijareje uzima se 400 grama lišća jagode i kuva u 1,2 litra dobre domaće rakije. Sadržaj se ne sklanja sa Å¡poreta, dok se ne ukuva dopola. Posle toga lek je gotov, i pije se po jedna kaÅ¡iÄÂica svaka dva-tri sata.
Eh da i na kraju....ko ima fiiine recepte za sladoled od jagoda,Ä‘em,sok,kolaÄÂe...neka napiÅ¡e...ja ÄÂekam,pa da se razvrijednim