Zanimljivosti iz svijeta gastronomije

Umjetnost zivljenja. Kulinarstvo. Recepti.Savjeti kako napraviti bolje.
Odgovorite
Avatar
maida_20
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma
Postovi: 6068
Pridružen/a: 05 Maj 2008 02:00
Lokacija: Bosnia

Zanimljivosti iz svijeta gastronomije

Post Postao/la maida_20 » 02 Jul 2009 14:17

Sve što smatrate zanimljivim,poučnim,čujete nešto novo a vezano gastronomiju...pišite ovdje :wink:






Top-lista najzdravijih proizvoda

Americki naucnici su nedavno objavili listu najzdravijih proizvoda. Proizvodi su rangirani prema svojoj hranljivoj vrednosti od jedan do sto.Hrana koja je najvise rangirana su brokula, borovnoca, pomorandza i zelene mahune.
s druge strane, cokolada, beli hleb, virsle,mlecne cokolade, gazirana pica i sladoled imaju najnizu vrednost.
Voce i povrce je najbogatije hranljivim sastojcima, a imaju najmanje kalorija.
Hrana sa najvise soli i masnoce imaju najlosiju ocenu.

Evo spiska:

- brokula, borovnica, bamnja, pomorandza, mahunarke - 100
- ananas, jabuka, kupus, paradajz - 96
- klementine, lubenica - 94
- mango, crveni luk - 93
- avokado - 89
- fileti lososa - 87
- crna ribizla - 83
- fileti bakalara, bademi, pirinac - 82
- skampe - 75
- kuskus - 72
- skoljke - 71
- fastaci - 70

Avatar
maida_20
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma
Postovi: 6068
Pridružen/a: 05 Maj 2008 02:00
Lokacija: Bosnia

Re: Zanimljivosti iz svijeta gastronomije

Post Postao/la maida_20 » 02 Jul 2009 14:18

-Ma ko kaže da je banana najbezveznije voće-živjela Banana [Happy.gif] -

ÄŒudna banana


Nikada ne stavljajte banane u hladnjak!

Nakon što ovo pročitate vaš pogled na banane više neće biti isti.

Banane sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu kombinirane sa vlaknima. Banana daje trenutne, podržavajuće, krepke i hranjive količine energije. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banana dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad. Nije dakle, čudo, da se banana smatra voćem br.1 kod vodećih svjetskih atletičara. No, energija nije jedino što banane daju.

Banana nam pomaže da ostanemo u dobroj formi. Može nam pomoći u prevladavanju ili spriječavanju znatnog broja bolesti i stanja postajući tako sastavni dio naše dnevne prehrane.

DEPRESIJA:
Prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osjećali su se znatno bolje nakon što su pojeli bananu. Banana sadrži tryptophan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin koji je poznat po tome da nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito se osjećamo sretnijima.

PMS:
Zaboravite tablete - pojedite bananu. Vitamin B6 koji se nalazi u banani regulira razinu glukoze u krvi koja utječe na naše raspoloženje.

ANEMIjA:
Banana je bogata željezom i može potaknuti stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomoći kod nekih slučajeva anemije.

KRVNI TLAK:
Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijem, a sadrži malo soli što ovo voće čini savršenim kod problema sa krvnim tlakom. Administracija za lijekove i hranu u SAD-u upravo je dopustila da industrija banana izda službena priopćenja da je banana voće koje ima sposobnost smanjivanja rizika povišenog krvnog tlaka i moždanog udara.

MOZAK:
Dvjestotinjak je studenata jedne škole ( Twickenham school) kao pomoć kod ispita, uzimalo za doručak, u pauzi te za ručak kako bi poboljšali sposobnst mozga. Istraživanja su pokazala da ovo voće bogato kalijem može pomoći učenicima da budu pažljiviji i koncentriraniji.

ZATVOR:
Banana sadrži vlakna; kada ih uključimo u prehranu, pomažu nam uspostaviti normalnu funkciju stolice kao i prevladavanje tog problema bez uzimanja laksativa.

MAMURLUK:
Jedan od najbržih načina prvladavanja mamurluka je spravljanje milkshake-a zaslađenog medom.Banana umiruje želudac i uz pomoć meda, gradi potrošene razine šećera u krvi, a mlijeko hidrira i blagotovrno djeluje na cijelo tijelo.

ŽGARAVICA:
Banana stvara prirodni učinak protiv kiselina u tijelu, stoga ukoliko patite od žgaravice, pokušajte pojesti bananu za olakšanje simptoma.

JUTARNJA MUÄŒNINA:
Uzimanje banana između obroka pomaže u održavanju razine šećera u krvi,a time i izbjegavanju jutarnje mučnine.

UGRIZI KOMARACA:
Prije nego što posegnete za insekticidnim kremama, pokušajte ugriženo područje istrljati unutrašnjom stranom kore banane. Mnogi su otkrili da je jako učinkovita u smanjenju oteklina i iritacije nastalih zbog ujeda komaraca.

ŽIVCI:
Banane sadrže visoke količine B vitamina koji pomaže smirivanju živčanog sustava.

Imate prekomjernu težinu , a na poslu ste? Studije provedene na Institutu za psihologiju u Austriji pokazale su da pritisak na poslu vodi do prenatrpavanja čokoladom i grickalicama. Promatranjem 5000 bolničkih pacijenata istraživači su zaključili da su najdeblji pacijenti radili na poslovima na kojima su bili izloženi velikom pritisku. Izvještaj zaključuje: da bismo izbjegli želju za prenatrpavanjem slatkišima, trebali bismo kontrolirati razinu šećera u krvi tako da svaka dva sata prezalogajimo hranu koja je bogata ugljikohidratima.

ČIR: Banana se koristi kao hrana kod poremaćaja rada crijeva zbog svog mekog sastava i glatkoće. Ona je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posljedica kod kroničnih bolesti.Banana također neutralizira prejaku kiselinu i smanjuje nadražajnost oblažući unutrašnjost želuca.

KONTROLA TEMPERATURE:
Mnoge druge kulutre banane smatraju voćem koje 'hladi' i koje može sniziti kako fizičku tako i emocionalnu temperaturu trudnica. Na Tajlandu, npr. trudnice jedu banane kako bi osigurale da se dijete rodi sa nižom temperaturom.

POREMEĆAJI KOJI SE JAVLJAJU U POJEDNINIM GODIŠNJIM DOBIMA;
Banane pomežu kod ljudi koji su osjetljivi jer sadrži prirodni sastojak, tryptophan koji podiže raspoloženje.

PUŠENJE I UŽIVANJE DUHANA:
Banane mogu pomoći kod odvikavanja od pušenja.B6, B12 , kalij i magnezij koji se nalaze u bananama, pomažu u oporavku tijela od učinaka povlačenja nikotina.

STRES:
Kalij je vitalni mineral koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu.Kada smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava i tako se smanjuje razina kalija.Ravnotežu možemo vratiti uz pomoć zalogaja bogatog kalijem - banane!

UDARI:
Prema istraživanjima objavljenima u New England Journal of Medicine, uzimanje banana u svakodnevnoj prehrani, može smanjiti rizik od nastajanja udara za gotovo 40%!

BRADAVICE:
Ljudi okrenuti prirodnim metodama liječenja reći će vam da ukoliko želite maknuti bradavice, uzmite komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom gore. Tako okrenutu koru banane držite sa flasterom ili kirurkim zavojem na bradavici!

Dakle, banana zaista jest prirodan lijek za mnoge bolesti. Ako je uspoređujete sa jabukom, ima četiri puta više bjelančevina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza, i dvostruko više ostalih minerala i vitamina.Bogata je kalijem i jedna je od najukusnijih vrsta voća. Možda je došlo vrijeme da se promijeni poznata fraza kako bismo mogli rećI: 'Jedna banana dnevno čini nas zdravima.'

P.S.
MOŽDA JE BANANA RAZLOG ŠTO SU MAJMUNI CIJELO VRIJEME TAKO SRETNI! JOŠ NEŠTO ĆU DODATI: KAKO BRZO VRATITI SJAJ VAŠIM CIPELAMA? UNUTRAŠNJOM STRANOM KORE ISTRLJAJTE CIPELU, ULAŠTITE SA SUHOM TKANINOM. ČUDESNO VOĆE

Avatar
maida_20
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma
Postovi: 6068
Pridružen/a: 05 Maj 2008 02:00
Lokacija: Bosnia

Re: Zanimljivosti iz svijeta gastronomije

Post Postao/la maida_20 » 02 Jul 2009 14:28

vidovita_dzemila je napisao/la:komadić banane se stavi u krpicu i time premaže cvijeće. sjaji nevjerovatno. najbolje je za cvijeće velikih listova npr fikus, filadendron, adam, monstera itd

ja ih strašno volim
mmmm i ja ih volim ali ono baš ,baš...

A znam to za cvijeće...jednom sam eksperimentisala i od toga mi se osušio cvijet [laugh.gif] mama kad me nije zadavila!

Avatar
maida_20
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma
Postovi: 6068
Pridružen/a: 05 Maj 2008 02:00
Lokacija: Bosnia

Re: Zanimljivosti iz svijeta gastronomije

Post Postao/la maida_20 » 02 Jul 2009 14:35

ma imam zlatne ruke...tako :lol:




Najskuplji restorani na svetu



Zadovoljstvo odlaska na ručak ili večeru u restoran u nekim slučajevima može da košta čitavo bogatstvo.

Ako želite da probate specijalitete iz ponude elitnih svetskih restorana, spremite se na dugi put u Tokio, Toronto, Pariz i London. Upozorenje - troškovi avionskog prevoza nisu uračunati u cenu hrane.

Restoran "Aragava" u Tokiju, kako prenosi "Kurir", poznat je po svom bifteku. Porcija ovog specijaliteta kuće za dvoje košta neverovatnih 277 američkih dolara, a životinje od kojih se pravi ovaj skupoceni obrok uzgajaju se na njihovoj farmi. Kao začini koriste se samo biber i senf, jer glavni kuvar smatra da bi svaki drugi prilog uništio biftek.

Kompleks "Ejdžensin farm" udaljen je dva sata vožnje od Toronta. Sve što se služi u restoranu gaji se organski na samoj farmi. Standardni meni, koji čini osam različitih jela, košta 213 dolara, ne uključujući vino.

Glavni kuvar i vlasnik restorana Arpeže u Parizu napravio je svojevrsnu umetnost od spremanja povrća. Prosečna večera za dvoje košta 211 dolara. Na meniju dominira povrće, a izuzetna pažnja posvećuje se prezentaciji hrane, ukrašavanju stola i prijatnom ambijentu.

Kuvar Pjer i gastronom Mazouz udružili su svoje snage i umeće i stvorili jedno od najimpresivnijih mesta u Londonu pod nazivom "Skeč". Restoran se odlikuje posebnim luksuznim ambijentom, a kritičari su ga okarakterisali kao neponovljiv doživljaj. Prosečna večera za dve osobe u ovom restoranu košta 176 dolara, bez vina, naravno.

Odgovorite