Stranica: 1/11.

Postano: 06 Sep 2008 13:22
Postao/la mrki62
Svinje jedu ljudski izmet koji sadr¾i jaja¹ca parazita, te se oni u njima razviju u mlade crve.
Svinje jedu ,........... a odkud u èovjeku jaja¹cad parazita ?
Jel koko¹ kobiva ne jede izmet ? A ba¹ se koko¹ijeg mesa pojede haman najvi¹e.

Re: Zabrana Svinjetine-ZASTO?

Postano: 15 Jan 2009 17:24
Postao/la beca
Good_girl_gone_bad je napisao/la:Allah dž.š. je sve zabranio s nekim ciljem.Naučnici su otkrili da u mesu svinje postoji trihina..
Za sve postoji objasnjenje Allah Silni i Mudri sve zna....
[eusa_think.gif]

Re: Zabrana Svinjetine-ZASTO?

Postano: 15 Jan 2009 19:58
Postao/la _ramayana_
Trichinella spiralis,najzastupljeniji parazit od 8 genetskih modifikacija trihinele.Trihineloza je bolest koja je karakteristicna za svinje,najcesci izvori invazije za svinje su stakori,ali i pojava svinjskog kanibalizma.Odrasli stadij Trichinelle spiralis zivi u tankom crijevu relativno kratko vrijeme dok licinke koje se smjestaju u poprecno-prugastim misicima zive znatno duze,te mogu posluziti kao prenosnici invazije.Zastita covjeka se postize prije svega obaveznim pregledom mesa,te temeljitim kuhanjem i pecenjem mesa,pri cemu je za smrt licinke neophodno postici temperaturu u svim dijelovima mesa iznad 60ºC.Priprema mesa u mikrovalnim pecnicama,soljenje,susenje i zamrzavanje nije dostatna zastita(npr.neki oblici trihinele prežive i T<-40ºC).

Re: Zabrana Svinjetine-ZASTO?

Postano: 16 Jan 2009 13:16
Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE
hypnose je napisao/la:Meni se cini da je prorok Muhamed zabranio svinjetinu jer su bile nesnosne vrucine a svinjetina je jako masno i jako meso i mnogi su se razboljeli i pomrli.....bilo je to kao neka epidemija.....neznam bas sigurno ali mi zvuci logicno

pa i jevreji ne jedu svinjetinu
[eusa_clap.gif]
A ostalo je samo spekulacija

Re: Zabrana Svinjetine-ZASTO?

Postano: 16 Jan 2009 18:53
Postao/la _ramayana_
Ako mogu da kazem da se meso kunica smatra najkvalitetnijim mesom od svih ostalih vrsta mesa.Zbog cega,zbog toga sto ima jako nisku energetsku vrijednost,vrlo je bogato proteinima te po tome prednjaci u usporedbi s ostalim vrstama mesa,dok je svinjetina na zadnjem mjestu po kolicini proteina.Na dalje meso kunica ima dobar sastav esencijalnih aminokiselina,nizak sadrzaj masti i kolesetrola,od vitamina imamo vitamine B kompleksa,od minerali imamo K,Mg,Ca,Fe itd.Misici mesa kunica su mekani,lako probavljivi i ne treba dugo peci niti kuhati.Upravo zbog male kolicine masti i kolesterola se preporucuje srcanim bolesnicima,za sve bolesnike kojima se preporucuje dieta i osobama koje ne smiju jesti crveno meso.


Izvinjavam se ako sam osla u off,ali po meni i ovo je jedan od razloga zasto svinjetina nije bas najpozeljnija namirnica, upravo zbog velike kolicine masti a samim tim ima i vecu kalorijsku vrijednost, a poznato je da su masti zivotinjskog porijekla opasnije od masti biljnog porijekla jer se tesko probavljaju u ljudskom organizmu i da su upravo te iste masti uzrocnici ralicitih oboljenja od kardiovaskularnih oboljenja,dijabetesa pa na dalje.

Jos jednom se izvinjavam za off,naravno o svim ovim podacima u periodu poslanika se nije znalo i ne znam iz kojih tacno razloga je svinjetina zabranjena ali i ovi podaci kao i podatke koje sam navela u prethodnom postu za mene su dovoljni [Happy.gif]