Korisne efekte kafe je spoznao već u 10. vjeku doktor Al Razi. Krajem 15. vjeka, putnici koji su se vraćali iz Arabije su proÅ¡irili kafu po Bliskom i Srednjem istoku i Magrebu. Arapi su ÄÂuvali tajnu uzgajanja i pripremanja kafe, ali su je Indusi ipak uspjeÅ¡no proÅ¡vercovali i poÄÂeli da gaje u Indiji. Godine 1555. dvojica Sirijaca su prvi put donjela kafu u Carigrad. Kafana, kao uslužni objekat u kome se prvobitno pripremala i služila samo kafa, je vremenom postala osobitost socijalne kulture - u njima su se okupljali ljudi i održavali kontakti, igrale razne igre, pio alkohol, puÅ¡ila opojna sredstva i odmaralo.
Iz Carigrada je kafa u 17. vjeku dospela u MletaÄÂku republiku odakle se kafa proÅ¡irila Evropom. Godine 1645. je otvorena prva kafana u Italiji.[1] U Engleskoj prva kafana je otvorena 1583. u Kornhilu. Vlasnik je bio jedan turski trgovac. Do 1675. otvoreno je viÅ¡e od 3.000 kafana u Engleskoj. U Parizu je prvu kafanu otvorio Jermenin Paskal. Kafa je ubrzo postala popularnija od vina u Francuskoj i ÄÂaja u Engleskoj.
U BeÄÂu, prva prodavnica koja je prodavala kafu je otvorena 1683. godine, kada je , poslije propasti turske vojske u Velikom beÄÂkom ratu vlasnik jeftino otkupio ogromne zalihe ove biljke koje je zaostalo u zaplenjenoj turskoj komori. Zahvaljujući njemu, beÄÂke dame su se ubrzo oduÅ¡evile egzotiÄÂnim ukusom rasanjujućeg napitka, pa je po ugledu na graÄ‘ane najmoćnije države tadaÅ¡njeg svjeta, sva srednja evropa poÄÂela da pije kafu.
Biljka kafe - Coffea iz porodice Rubiaceae
Nakon istorijskog sižea o porijeku kafe važno je spomenuti samu biljku kafe. Naime, kafa pripada rodu zimzelenog Å¡iblja ili niskog drveća iz porodice Rubiacceae, (carstvo: Plantae; razdio: Magnoliophyta; klasa: Magnoliopsida; red: Gentianales; porodica: Rubiaceae; rod: Coffea). Lišće kafe je rasporedjeno u troÄÂlane prÅ¡ljenove, cvijetovi su bijele boje i smjeÅ¡teni su u pazuhu lista. Plodovi koÅ¡tunice ili bobice liÄÂe na plodove treÅ¡nje. Rod obuhvata oko 40 vrsta koje rastu najÄÂešće u podruÄÂjima Afrike.

Tri su vrste ove biljke koje daju sjemenke, koje ćemo mi koristiti za spremanje napitka. To su: Coffea Arabica, potiÄÂe iz Etiopije, Coffea liberica, iz Liberije i Gvineje i Coffea stenophylla, poreklom iz Sijera Leone.
Naravno, u prodaji je sjemenje kafe, koje se oÄÂisti od mesnatog omotaÄÂa i srebrnosjajne pokožice. Ovaj se postupak odvija na poseban naÄÂin, suÅ¡enjem ili kvaÅ¡enjem.
Dvije su vrste kafe koje zauzimaju najviše mjesto u konzumaciji, odnosno prodaji. To su arabika (75-80%) i robusta (20-25%).
Arabika
Arabika raste na nadmorskoj visini od 600 do 2000 metara i na plantažama ne dostiže veću visinu od 3 metra. Mladici treba tri godine da bi poÄÂela da cvijeta. A tek naredno godine, poslije prvog cvjetanja može dati i prvi rod. Jedno drvo u prosjeku daje 1 do 3 kilograma plodova, a u Brazilu (gdje je berba samo jednom godiÅ¡nje) berba traje od maja do avgusta. Medju poznatim arabikama su: Minas, Santos, Sigri, Maragogip, Kostarika i Moka harar.
Robusta
Robusta (Coffea Canephora) se uzgaja u Africi i Aziji, obiÄÂno na nadmorskoj visini do 600 metara. KarakteriÅ¡e je sitnije zrno, svijetlije boje, nepravilnog oblika. Od ÄÂiste robuste se pravi napitak jer bi dao vrlo opor i gorak okus, te se stoga upotrebljavaju i odredjene arome. Ova se vrsta koristi prvenstveno za mjeÅ¡avine, budući da daje punoću okusu.