Znate li koju ljekovitu biljku
Re: Znate li koju ljekovitu biljku
Nisam probala ali toliko ÄÂujem dobrog u zadnje vrijeme o " uzlidobru " . Ne znam pravo ime ove biljke ali kažu da ÄÂini ÄÂuda za imunitet. Terapija ide tako da se prvi dan pojede jedan listić , drugi dan dva i tako sve do 40-og dana kada pojedete 40 listića, a onda idete unatrag tj. 40,39.... Kažu da pomaže kod ljudi koji boluju od kancera , da ima podigne imunitet bolje od bilo kakvih preparata . Nisam probala , ali evo prenosim ono Å¡to sam ÄÂula.
Re: Znate li koju ljekovitu biljku
MaslaÄak
Od maslaÄka se upotrebljavaju svi dijelovi: cvjetovi, listovi i korijen. Iako su svi ljekoviti upotrebljavamo ih na razliÄit naÄin i u razliÄite svrhe. Ali cijela stabljika je bogata vitaminom C i mineralima.
Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja (od ožujka do svibnja, ovisno o podruÄju), listove beremo prije nego maslaÄak poÄ‘e cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen). Tada sadrži veliku koliÄinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu. Listovi i korijenje se suÅ¡i na hladnom i prozraÄnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.
Korijen maslaÄka proÄišćava i jaÄa tijelo. PospjeÅ¡uje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, Äisti sluznicu diÅ¡nih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, Äireva, debljine, poviÅ¡enog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.
ÄŒaj od lista maslaÄka trebale bi upotrebljavati osobe koje pate od Äestih upala mokraćnog mjehura. ÄŒaj od listova maslaÄka priprema se tako da žliÄicu suÅ¡enih listova prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, te nakon 10 do 15 minuta procijedite. 3 – 5 grama korijena stavi se u mlaku vodu. Zagrije i kuha 10 minuta. Procijediti, te najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.
Od cvjetova maslaÄka se pripravlja sirup, koji možete koristiti za zaslaÄ‘ivanje Äaja ili ga uzimati na žlicu. Priprema se na naÄin da se Äetiri pregrÅ¡ti (osam punih Å¡aka) cvjetova maslaÄka prokuhaju u dvije litre vode, procijedi, te se vrućem soku doda 1.5 kg Å¡ećera, te sok iscijeÄ‘ena dva limuna. Smjesu je potrebno vratiti na vatru, te kuhati uz stalno mijeÅ¡anje dok ne nastane gušća smjesa, poput sirupa. Smjesu treba uliti u boce i držati na hladnom i suhom mjestu
Od maslaÄka se upotrebljavaju svi dijelovi: cvjetovi, listovi i korijen. Iako su svi ljekoviti upotrebljavamo ih na razliÄit naÄin i u razliÄite svrhe. Ali cijela stabljika je bogata vitaminom C i mineralima.
Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja (od ožujka do svibnja, ovisno o podruÄju), listove beremo prije nego maslaÄak poÄ‘e cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen). Tada sadrži veliku koliÄinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu. Listovi i korijenje se suÅ¡i na hladnom i prozraÄnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.
Korijen maslaÄka proÄišćava i jaÄa tijelo. PospjeÅ¡uje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, Äisti sluznicu diÅ¡nih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, Äireva, debljine, poviÅ¡enog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.
ÄŒaj od lista maslaÄka trebale bi upotrebljavati osobe koje pate od Äestih upala mokraćnog mjehura. ÄŒaj od listova maslaÄka priprema se tako da žliÄicu suÅ¡enih listova prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, te nakon 10 do 15 minuta procijedite. 3 – 5 grama korijena stavi se u mlaku vodu. Zagrije i kuha 10 minuta. Procijediti, te najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.
Od cvjetova maslaÄka se pripravlja sirup, koji možete koristiti za zaslaÄ‘ivanje Äaja ili ga uzimati na žlicu. Priprema se na naÄin da se Äetiri pregrÅ¡ti (osam punih Å¡aka) cvjetova maslaÄka prokuhaju u dvije litre vode, procijedi, te se vrućem soku doda 1.5 kg Å¡ećera, te sok iscijeÄ‘ena dva limuna. Smjesu je potrebno vratiti na vatru, te kuhati uz stalno mijeÅ¡anje dok ne nastane gušća smjesa, poput sirupa. Smjesu treba uliti u boce i držati na hladnom i suhom mjestu
Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg
cvijeta na svijetu.
cvijeta na svijetu.
Re: Znate li koju ljekovitu biljku
sljez,od korijena se pravi caj,dobar protiv prehlade i kaslja,za preporuciti je samo
sreca je sto spavamo pod istim nebom,zato gdje god da si veceras podigni glavu i cut ces govor zvjezda
heej pa ti nekom nedostajes....
heej pa ti nekom nedostajes....
Re: Znate li koju ljekovitu biljku
Anis - Pimpinella anisum
Ljekoviti dio: sjeme
Djelovanje: Anis se koristi kao zacin, a osim toga je dobro sredstvo protiv nadimanja i vjetrova. Takoder jaca zeludac, pomaze kod stucanja i podrigivanja, te olaksava iskasljavanje. Dojilje koje piju caj od anisa sam ili u mjesavini s kuminom i komoracom imaju vise mlijeka, a dojencad manje pati od kolika.
Ljekoviti dio: sjeme
Djelovanje: Anis se koristi kao zacin, a osim toga je dobro sredstvo protiv nadimanja i vjetrova. Takoder jaca zeludac, pomaze kod stucanja i podrigivanja, te olaksava iskasljavanje. Dojilje koje piju caj od anisa sam ili u mjesavini s kuminom i komoracom imaju vise mlijeka, a dojencad manje pati od kolika.
Re: Znate li koju ljekovitu biljku
KOPRIVA - ÄŒAJ OD KOPRIVE
Zbog velike koliÄine kalija u svome sastavu kopriva djeluje diuretski i koristi se u lijeÄenju upale mokraćnih putova, te kod prevencije nastanka bubrežnog kamenca.
Budući da sadrži željezo, Äaj od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. ÄŒaj olakÅ¡ava opskrbu tijela kisikom i Å¡titi kod slabokrvnosti.
ÄŒaj proÄišćava krv, pa je koristan kod kožnih oboljenja, bubuljica i akni.
PreporuÄuje se kod infekcija u ustima, afti ili upala desni.
ÄŒaj od koprive potiÄe obnovu stanica pa je koristan i kod istroÅ¡ene hrskavice.
Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg
cvijeta na svijetu.
cvijeta na svijetu.