Razlozi odobrenja vise zena

Diskusije oko religija u svijetu ...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

Re: Razlozi odobrenja vise zena

#106 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la:Pronasao sam tumacenje visezenstva mislim da nije lose http://video.google.com/videoplay?docid ... 5265370244
Opaaaaaaaaaaaaa , eh , kad bi ti sad mogao objasniti čiji je to stav ?
Jel IZ sa prostora Balkana ili je to stav nekakvih provehabijskih sekti ?
Znaš , ti možeš ovdje djeci postavljati nekakve linkove sa prijevodom al de toj djeci objasni čiji je to prijevod , ko stoji iza tog prijevoda ,.. jel islamska zajednica BiH , na čelu sa reisom Mustafom Cerićem ,... odakle ti to ?ebote , na tom linku je ogromno riječi o ženama a ni jedne žene , da i ona kaže svoje mišljenje iliti shvatanje islama .

Čudno mladiću , čudno ,...... jako čudno ,........... velaHavle - velaKubete :lol:
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#107 Post Postao/la beba80 »

kakve vehabije kakav ceric valjda vidis da su to ucenjaci svijeta po pitanju višezenstva ima ih iz SAD iz cjelog svjeta a raspitaj se ko je onaj sto ima laptop ako te interesuje

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#108 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la:kakve vehabije kakav ceric valjda vidis da su to ucenjaci svijeta po pitanju višezenstva ima ih iz SAD iz cjelog svjeta a raspitaj se ko je onaj sto ima laptop ako te interesuje
Ja samo pitam , jer valjda mi sa prostora bivše Yu imamo svoj mezheb , svoju IZ i kao takvi , mi trebamo da slijedimo ono što je naše a najmanje nekakve smutljivce postavljene na tom linku .

Možeš ti o takvim smutljivcima i ovdje pročitati , link http://www.antivehabije.com/
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#109 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
beba80 je napisao/la:kakve vehabije kakav ceric valjda vidis da su to ucenjaci svijeta po pitanju višezenstva ima ih iz SAD iz cjelog svjeta a raspitaj se ko je onaj sto ima laptop ako te interesuje
Ja samo pitam , jer valjda mi sa prostora bivše Yu imamo svoj mezheb , svoju IZ i kao takvi , mi trebamo da slijedimo ono što je naše a najmanje nekakve smutljivce postavljene na tom linku .

Možeš ti o takvim smutljivcima i ovdje pročitati , link http://www.antivehabije.com/
nisam ni pogledao link moram ti prvo odgovorit imas dokaz da netreba evo ti primjer reiz BiH i reiz Srbije prepucavaju se radi dunjaluka,takvi meni ne trebaju.
meni netrebaju ni MEZHEBI meni treba KUR AN i SUNET Poslanika s.a.a.w.on mije najbolji uzor.

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#110 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la:
meni netrebaju ni MEZHEBI meni treba KUR AN i SUNET Poslanika s.a.a.w.on mije najbolji uzor.
Nemere to tako , to je ono što mnogi ne kontate .
Musaf / Kur`an ne može tumačiti onako kako se kome prohtije , ljudi godinama idu na specijalizaciju , na fakultetu islamskih nauka u Sarajevu postoji predmet o tumačenju Kur`ana ( Tefsir ) a postoji baš zato da bi učenici dobili nekakvo znanje o istom .
Da ti malo pojasnom :

1. tumačenje Kur'ana Kur'anom
2. tumačenje Kur'ana Tradicijom
3. racionalno tumačenje Kur'ana
4. lingvističko tumačenje
5. stilističko tumačenje
6. sufijsko ili ezoteričko tumačenje
7. znanstveno tumačenje
8. historijsko tumačenje
9. tematsko tumačenje
10. ostala tumačenja

Kako ćeš ti tumačiti Kur`an ?

Pa u islamskom svijetu postoje četiri mezheba , nisu valjda pripadnici tih mezheba neznalice a vi samouki kobiva sveznalice :wink:

PS. nemoj misliti da te zbog toga manje poštujem, svako ima pravo na svoj odabir .

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#111 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
beba80 je napisao/la:
Nemere to tako , to je ono što mnogi ne kontate .
Musaf / Kur`an ne može tumačiti onako kako se kome prohtije , ljudi godinama idu na specijalizaciju , na fakultetu islamskih nauka u Sarajevu postoji predmet o tumačenju Kur`ana ( Tefsir ) a postoji baš zato da bi učenici dobili nekakvo znanje o istom .
Da ti malo pojasnom :

1. tumačenje Kur'ana Kur'anom
2. tumačenje Kur'ana Tradicijom
3. racionalno tumačenje Kur'ana
4. lingvističko tumačenje
5. stilističko tumačenje
6. sufijsko ili ezoteričko tumačenje
7. znanstveno tumačenje
8. historijsko tumačenje
9. tematsko tumačenje
10. ostala tumačenja

Kako ćeš ti tumačiti Kur`an ?

Pa u islamskom svijetu postoje četiri mezheba , nisu valjda pripadnici tih mezheba neznalice a vi samouki kobiva sveznalice :wink:

PS. nemoj misliti da te zbog toga manje poštujem, svako ima pravo na svoj odabir .
O ljudi razumom obdareni ko se bude držao KUR Ana i mog SUNETA na pravom putu ce biti kaze Poslanik s.a.a.w..Ja nisam Hafiz da znam napamet ja nastojim da ucim kako mi je naredjeno razumom i jedan ajet ako treba o istom da razmisljam toliko dugo dok ne svatim njegovu poruku.A isto da ti kazem neznam znas li ovo da stoji tamo GOSPODAREVIM rijecima napisano da ce doci vrijeme da ce nas neznalice voditi i tumaciti sta oni hoce po svom nahodjenju i da ce vjera a i vjernici koji budu slusali otici u zabludu .Reci mi ivo ako ti imas imama i covjeka koji je mnogo vise procitao od imama hoces se povoditi za imamom koji ima diplomu il za covjekom koji je procitao brdo knjiga i trazi nauku razumom.
SELAM ALEJK

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#112 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la:Reci mi ivo ako ti imas imama i covjeka koji je mnogo vise procitao od imama hoces se povoditi za imamom koji ima diplomu il za covjekom koji je procitao brdo knjiga i trazi nauku razumom.
SELAM ALEJK
Ako neko nije kompetentan da nešto tumači , onda je suvišno pričati o tome kome vjerovati :wink:
Da ne bi dolazilo do smutnje , zato i postoje islamske zajednice, koje predvode svoje vjernike a oni što neće da slijede uputama islamske zajednice države u kojoj žive , onda se tim osobama kaže da su zalutali [Happy.gif]

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#113 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
beba80 je napisao/la:Reci mi ivo ako ti imas imama i covjeka koji je mnogo vise procitao od imama hoces se povoditi za imamom koji ima diplomu il za covjekom koji je procitao brdo knjiga i trazi nauku razumom.
SELAM ALEJK
Ako neko nije kompetentan da nešto tumači , onda je suvišno pričati o tome kome vjerovati :wink:
Da ne bi dolazilo do smutnje , zato i postoje islamske zajednice, koje predvode svoje vjernike a oni što neće da slijede uputama islamske zajednice države u kojoj žive , onda se tim osobama kaže da su zalutali [Happy.gif]
U redu sta mi mozes reci na odgovor reisa Cerića kad su ga pitali sta on misli hoceli bit smak svjeta kad je bio u gusinju i on je odgovorio ovako evo cujem da se cuju ezani sa djamije u gusinju i dok se god cuju ezani nece sudnji dan.Ili kad su ga pitali kao vrhovnog da li ce biti jos poslanika on je odgovorio ja neznam dali će još biti Poslanika a u KUR ANU doslovce stoji da nece vise bit Poslanika poslije Muhameda s.a.a.w.jel njega treba slijedit pa da idem sa masom u stranputicu.Brate moj mili molim te sam ti uzmi KUR AN i SUNET i vjerodostojne Hadise i izucavaj nemoj svakog slušat sam iznađi nacina ka pravom putu jer kaze Poslanik s.a.a.w.ovaj din je poceo sa sacicom gariba sa sacicom ce i da zavrsi .Kad bude muslimana najvise tad ce ih bit najmanje razmisli o ovom molim te

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#114 Post Postao/la beba80 »

nek mi se ALAH smiluje al napravio sam grijeh zato sto si me prisilio da ti kazem o bratu reisu a nisam ti navodio imame al vjeruj vise ovo necu jer ja moram se kad umrem akobogda sresti sa reisom i trazit mu halala jer sam ga ogovarao,nadam se da znas sta je ogovaranje.

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#115 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la: U redu sta mi mozes reci na odgovor reisa Cerića kad su ga pitali sta on misli hoceli bit smak svjeta kad je bio u gusinju i on je odgovorio ovako evo cujem da se cuju ezani sa djamije u gusinju i dok se god cuju ezani nece sudnji dan.Ili kad su ga pitali kao vrhovnog da li ce biti jos poslanika on je odgovorio ja neznam dali će još biti Poslanika a u KUR ANU doslovce stoji da nece vise bit Poslanika poslije Muhameda s.a.a.w.jel njega treba slijedit pa da idem sa masom u stranputicu.Brate moj mili molim te sam ti uzmi KUR AN i SUNET i vjerodostojne Hadise i izucavaj nemoj svakog slušat sam iznađi nacina ka pravom putu jer kaze Poslanik s.a.a.w.ovaj din je poceo sa sacicom gariba sa sacicom ce i da zavrsi .Kad bude muslimana najvise tad ce ih bit najmanje razmisli o ovom molim te
Gledaj , postoje neke norme , koje treba poštovati ,..... postoji hijerarhija , koja ima svoja pravila.
Po tvom tumačenju , mi možemo kupiti knjige o saobraćajnim propisima i učiti se voziti auto .
Rahmetli bivši vođa vehabija Barčić Jusuf je isto tako tumačio i nije poštovao ovozemaljske zakone.
Da me bolje shvatiš , nije za njega postojao semafor , on je išao pa kako Bog odluči , ............. jel tako treba da se ponašamo ?

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#116 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
beba80 je napisao/la: U redu sta mi mozes reci na odgovor reisa Cerića kad su ga pitali sta on misli hoceli bit smak svjeta kad je bio u gusinju i on je odgovorio ovako evo cujem da se cuju ezani sa djamije u gusinju i dok se god cuju ezani nece sudnji dan.Ili kad su ga pitali kao vrhovnog da li ce biti jos poslanika on je odgovorio ja neznam dali će još biti Poslanika a u KUR ANU doslovce stoji da nece vise bit Poslanika poslije Muhameda s.a.a.w.jel njega treba slijedit pa da idem sa masom u stranputicu.Brate moj mili molim te sam ti uzmi KUR AN i SUNET i vjerodostojne Hadise i izucavaj nemoj svakog slušat sam iznađi nacina ka pravom putu jer kaze Poslanik s.a.a.w.ovaj din je poceo sa sacicom gariba sa sacicom ce i da zavrsi .Kad bude muslimana najvise tad ce ih bit najmanje razmisli o ovom molim te
Gledaj , postoje neke norme , koje treba poštovati ,..... postoji hijerarhija , koja ima svoja pravila.
Po tvom tumačenju , mi možemo kupiti knjige o saobraćajnim propisima i učiti se voziti auto .
Rahmetli bivši vođa vehabija Barčić Jusuf je isto tako tumačio i nije poštovao ovozemaljske zakone.
Da me bolje shvatiš , nije za njega postojao semafor , on je išao pa kako Bog odluči , ............. jel tako treba da se ponašamo ?
E u redu sad mi reci slazem se sa tobom potpuno sto se tice zakona fiksno pravni osobina al mi reci ovo ako treba slijediti jel prece slijedit Poslanika s.a.a.w. il ljude danasnjice i reci mi koje su generacije muslimana najbolje i zasto?

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#117 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la: E u redu sad mi reci slazem se sa tobom potpuno sto se tice zakona fiksno pravni osobina al mi reci ovo ako treba slijediti jel prece slijedit Poslanika s.a.a.w. il ljude danasnjice
Ne treba slijediti nikakve ljude današnjice , treba slijediti zakone države u kojoj živimo .
beba80 je napisao/la:i reci mi koje su generacije muslimana najbolje i zasto?
Nema najboljih generacija a pošto znam tvoj stav , onda su to prve tri generacije :wink:
Znaš kako kažu : ko je najbolji , to samo On ( Allah - Bog ) zna .
A zašto su te prve tri generacije najbolje ?
Zato što je to vehabijski stav i ničiji više .
Ako su prve tri , to znači da je prva za vrijeme Poslanika a.s. .......... kojw su još druge dvije ?
Jel šiitska ili sunitska ?

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#118 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
beba80 je napisao/la: E u redu sad mi reci slazem se sa tobom potpuno sto se tice zakona fiksno pravni osobina al mi reci ovo ako treba slijediti jel prece slijedit Poslanika s.a.a.w. il ljude danasnjice
Ne treba slijediti nikakve ljude današnjice , treba slijediti zakone države u kojoj živimo .
beba80 je napisao/la:i reci mi koje su generacije muslimana najbolje i zasto?
Nema najboljih generacija a pošto znam tvoj stav , onda su to prve tri generacije :wink:
Znaš kako kažu : ko je najbolji , to samo On ( Allah - Bog ) zna .
A zašto su te prve tri generacije najbolje ?
Zato što je to vehabijski stav i ničiji više .
Ako su prve tri , to znači da je prva za vrijeme Poslanika a.s. .......... kojw su još druge dvije ?
Jel šiitska ili sunitska ?
Ok vjeruj mi poslije ovog posta ne zelim sa tobom pisati jer badava ti imas oci a nevidis il neces da vidis imas uši a ne cujes il neces d cujes uz sve to oholis se i djelom negiras.Pozivas se na nekakve vehabije a ne mas pojma o vjeri samo je slijedis kao abid a ne kao mumin i znas reci to nekakve vehabije a da znas rekao bi i oni kažu ešedu pa ako su zalutali cupaj ih ako znas ako ne nediraj.Tri generacije su ashabi tabini i t.tabini.ako oni zapamtili sta imje naređeno ko ce.Znas li mozda mumini sa kojom recju ce ulazit u djenet kad im takvi koji nece da uce prosipaju svoju politiku i zavode ih u stranputicu sa sejtanom pod pazuhom.Halali mi necu pisat postove tebi a nemoj se kacit na moje i izvrtati ih naopakojer ne zelim da budes onaj koji se odvesti ljude u vatru sa mog posta.
SELAM ALEJK

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#119 Post Postao/la paparaci »

beba80 je napisao/la: Ok vjeruj mi poslije ovog posta ne zelim sa tobom pisati jer badava ti imas oci a nevidis il neces da vidis imas uši a ne cujes il neces d cujes uz sve to oholis se i djelom negiras.Pozivas se na nekakve vehabije a ne mas pojma o vjeri samo je slijedis kao abid a ne kao mumin i znas reci to nekakve vehabije a da znas rekao bi i oni kažu ešedu pa ako su zalutali cupaj ih ako znas ako ne nediraj.Tri generacije su ashabi tabini i t.tabini.ako oni zapamtili sta imje naređeno ko ce.Znas li mozda mumini sa kojom recju ce ulazit u djenet kad im takvi koji nece da uce prosipaju svoju politiku i zavode ih u stranputicu sa sejtanom pod pazuhom.Halali mi necu pisat postove tebi a nemoj se kacit na moje i izvrtati ih naopakojer ne zelim da budes onaj koji se odvesti ljude u vatru sa mog posta.
SELAM ALEJK

:lol: [evojele9.gif] [thumbup.gif]

pitao sam se samo kad ces to shvatiti [wink.gif]

selam [icon_chuckel.gif]

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#120 Post Postao/la beba80 »

Odgovori