Razlozi odobrenja vise zena

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

Re: Razlozi odobrenja vise zena

#16 Post Postao/la mrki62 »

paparaci je napisao/la:
nije to tek tako dozvoljeno, nego je takav zakon! i nije uslov da ona prihvati islam. to je samo uslov kad se radi o zensku.
Pa valjda je Marija bila žeMsko , jer je rodila dijete ( Ibrahima ) ,...... il po tvom nije .
paparaci je napisao/la:
meni je poznato da je imala 9, a ne 6.

6 kad je dovedena njemu a 9 kobiva kad su imali odnose .
paparaci je napisao/la: ne znam. nisam jos citao opsirno o tome nigdje, tako da ti nista ne znam i ne mogu reci.
Ja sam nešto o tome čitao a gdje je istina, to se nikad neće saznati.

Jel Muhamed a.s. bio bezgrešan ?
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#18 Post Postao/la paparaci »

majke mi, ti nisi dobar! sto bolan izvrces stvari?!!!!! sta zelis postici?????

pa kakve veze ta pravila imaju sa Marijom koja nije bila muslimanka?! citas li ti sta pises i razmislis li o tome?!

cekaj mrki, a cekacu i ja. sve ce na svoje doci, samo strpljenja [smile.gif]

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#19 Post Postao/la mrki62 »

paparaci je napisao/la:majke mi, ti nisi dobar! sto bolan izvrces stvari?!!!!! sta zelis postici?????
Ništa ja ne izvrćem ,..... samo pokušavam popraviti izvrnuto :lol:
paparaci je napisao/la: pa kakve veze ta pravila imaju sa Marijom koja nije bila muslimanka?! citas li ti sta pises i razmislis li o tome?!
Kakve veze ima ?
Pa , ja sam mislio da znaš o čemu se radi al pošto ne znaš , da ti ja malo protumačim [muzikafo1.gif]
Valjda ti je poznato nekakvo pravilo , da je dozvoljeno oženiti drugu vjeru , ako ona ( žena druge vjere ) prihvati islam .
Jel tako , ha ?
Ako je tako , kako onda tumačiti da Njegova žena Marija nikad nije prihvatila islam . Koga slijediti ; Njega ili nekakva pravila ?
paparaci je napisao/la:
Aha, ja još uvijek čekam ,......... jel Muhamed a.s. bio bezgrešan ili nije ?
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#20 Post Postao/la mrki62 »

papaya je napisao/la:

da ponovim
Možeš još jednom , al to ne mijenja pravila :lol:

Nije stvar o tom što ti misliš , slijedi toku događaja [muzikafo1.gif]

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#21 Post Postao/la beba80 »

andro je napisao/la:Ja kako citam i pratim ovaj forum po vama je mnogo stvari dozvoljeno , vrijedjati , psovati , zeniti se , mrziti , ubijati , varati , lagati , ma ne da mi se vise nabrajati itd..... i tako blize . naravno ovo se ne odnosi na svakog vec za poprilican broj a prepoznace se oni .
Andro dragi ako si lično mislio na mene nije tako posto si pisao na temu .

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#22 Post Postao/la paparaci »

fino sam ti rekao da to vazi samo za zensko tj muslimanku. ukoliko zeli da se uda za nekog druge vjere, moze samo ako prije braka on predje na islam. a u slucaju muskarca muslimana, to nije potrebno. a posto Marija nije muslimanka, za nju ne vaze pravila serijata!a Muhammed a.s. kao musliman ima pravo zasnovano serijatom da je ozeni, bez toga da ona prihvati islam pri zenidbi ili kasnije!

gora sam ja budala sto ti po hiljadu puta odgovaram. pravis me budalom [eusa_wall.gif]

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#23 Post Postao/la mrki62 »

paparaci je napisao/la:fino sam ti rekao da to vazi samo za zensko tj muslimanku. ukoliko zeli da se uda za nekog druge vjere, moze samo ako prije braka on predje na islam. a u slucaju muskarca muslimana, to nije potrebno. a posto Marija nije muslimanka, za nju ne vaze pravila serijata!a Muhammed a.s. kao musliman ima pravo zasnovano serijatom da je ozeni, bez toga da ona prihvati islam pri zenidbi ili kasnije!

gora sam ja budala sto ti po hiljadu puta odgovaram. pravis me budalom [eusa_wall.gif]
Nisi ti budala, samo si neupućen :lol:
A da bi bio još više neupućen , evo ti link o tome http://www.zeriislam.com/gjuhe.te.huaja ... akovi.html

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#24 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
paparaci je napisao/la:razlog tog odobrenja jeste da se zastiti i zbrine zensko (sa djecom), a ne zbog nekog frajerluka. tako je radio i poslanik Muhammed a.s.

hajd neka neko od vas uzme dvije, tri udovice jos sa po dvoje - troje djece, uz svoju zenu! sta kazete, ha?!
Jedna od Njegovih žena je i Marija, koja nikad nije prihvatila islam ,......... jel to dozvoljeno ?
Jedna od Njegovih žena je bila dijete , za današnje vrijeme nemoralno ,............ jel i to dozvoljeno ili je grijeh ?
nije marija a dozvoljeno je uzeti zenu sa suprugu iz druge vjere pod uslovom da je poduciš islamu.Vi mislite da je svak musliman/vjernik/ ko nosi muslimansko ime nije musliman mora bit bogobojazan ispunjavati il nastojati da ispuni naredbe.Mnogo je ljudi koji se deklarisu da su katulici pravoslavci il pripadnici drugih vjeroispovjesti a oni u stvari zive zivot islama samo sto ne znaju sta je to .
SELAM ALEJKUM I POZDRAV

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#25 Post Postao/la paparaci »

mrki62 je napisao/la: Nisi ti budala, samo si neupućen :lol:
A da bi bio još više neupućen , evo ti link o tome http://www.zeriislam.com/gjuhe.te.huaja ... akovi.html

sve ovdje sto pise na ovom linku sam i pretpostavljao i sasvim je logicno! tako da nisam neupucen.

i bas kao sto je beba rekao. duznost ti je da je poducis islamu, ali NIGDJE nije navedeno da ona MORA primiti islam! to je pozeljno, ali nije nuzno!

ako ti nije jasno, procitaj taj isti tekst sto si postavio link jos koji put!

sve je kratko i jasno opisano i sasvim logicno!

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#26 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la: nije marija a dozvoljeno je uzeti zenu sa suprugu iz druge vjere pod uslovom da je poduciš islamu.Vi mislite da je svak musliman/vjernik/ ko nosi muslimansko ime nije musliman mora bit bogobojazan ispunjavati il nastojati da ispuni naredbe.Mnogo je ljudi koji se deklarisu da su katulici pravoslavci il pripadnici drugih vjeroispovjesti a oni u stvari zive zivot islama samo sto ne znaju sta je to .
SELAM ALEJKUM I POZDRAV
Oni koji imalo znaju nešto o islamu , znat će da je Muhamed a.s imao sina Ibrahima .
Postavljam pitanje ; koja žena je rodila Ibrahima i je li ta žena bila muslimanka , kako joj je ime ?
Može Mirjam , Merjema , ...... a Marija je u originalu .

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#27 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
paparaci je napisao/la:majke mi, ti nisi dobar! sto bolan izvrces stvari?!!!!! sta zelis postici?????
Ništa ja ne izvrćem ,..... samo pokušavam popraviti izvrnuto :lol:
paparaci je napisao/la: pa kakve veze ta pravila imaju sa Marijom koja nije bila muslimanka?! citas li ti sta pises i razmislis li o tome?!
Kakve veze ima ?
Pa , ja sam mislio da znaš o čemu se radi al pošto ne znaš , da ti ja malo protumačim [muzikafo1.gif]
Valjda ti je poznato nekakvo pravilo , da je dozvoljeno oženiti drugu vjeru , ako ona ( žena druge vjere ) prihvati islam .
Jel tako , ha ?
Ako je tako , kako onda tumačiti da Njegova žena Marija nikad nije prihvatila islam . Koga slijediti ; Njega ili nekakva pravila ?
paparaci je napisao/la:
Aha, ja još uvijek čekam ,......... jel Muhamed a.s. bio bezgrešan ili nije ?

Mejrem/Marija/slusaj sad ovo koliko danas zena ne nosi odjecu kako je ALAHnaredio vec su polu gole i mi muski kazemo au jelde znaci one krse GOSPODAREVU NAREDBU jel logicno stim izlazu sebe vatri a ujedno zbog tjela navlace nemoralne muskarce da budu silovane,one krse islamske propise spadaju u grupu gresnica jel oponasaju druge zene iz drugih vjera a ajet kaze ko bude jedan narod oponasao on njemu i pripada znaci one su sta nenaucene.e sad dalje ALAH je MILOSTIV MUDAR i ON ce dati da se djete od mejreme okrene na pravi put akobogda.jesam li ti imalo docarao nesto sto ti nisi razmisljao.
SELAM ALEJK I POZDRAV

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#28 Post Postao/la mrki62 »

paparaci je napisao/la:

sve ovdje sto pise na ovom linku sam i pretpostavljao i sasvim je logicno! tako da nisam neupucen.

i bas kao sto je beba rekao. duznost ti je da je poducis islamu, ali NIGDJE nije navedeno da ona MORA primiti islam! to je pozeljno, ali nije nuzno!

ako ti nije jasno, procitaj taj isti tekst sto si postavio link jos koji put!

sve je kratko i jasno opisano i sasvim logicno!
Šta piše ovdje :

Stavovi naše uleme(islamskog sveštenstva)

Zbog toga je bio razumljiv strah reisu-l-uleme rahm. Fehima ef. Spahe koji je navodeći slučaj pokrštavanja malodobnog sina Osmana Alibegovića iz Seone kod Konjica u Bosanskom Brodu od strane njegove supruge Milke, neposredno nakon smrti njezinog muža zauzeo stav da treba potpuno zabraniti muslimanima sklapanje mješovitih brakova.

Naveo je sljedeće razloge:

- mišljenje brojnih islamskih pravnika da je mješoviti brak zabranjen;

- takvi brakovi donose hrđave posljedice po zajednicu muslimana "pa bi bilo neophodno potrehno da se s nadležnog mjesta naredi obligatno primjenjivanje toga pravnog mišljenja, po kojem su mješoviti brakovi po Š erijatu zabranjeni";

- djeca iz takvih brakova su trajno otuđena po Islamsku zajednicu;

- ovakvi brakovi "rodbini i vjerskim organima (su) zadali stotinu muka";

- "Spriječavanje mješovitih brakova je i u interesu interkonfesionalnog mira. Jer, čim nastane sukob u mješovitom braku, svaka strana odmah trči svojoj vjerskoj vlasti ili sudu da traži zaštitu, i eto odmah spora među pojedinim vjerskim zajednicama";

- "Ženidbom muslimana sa nemuslimankama, ostaju naše djevojke neudate, koje usljed toga mogu da pođu najgorim putem, a to opet u našoj zajednici stvara još jedno novo zlo."

Reisu-l-ulema Spaho zaključuje: "Pravi i radikalni lijek je samo u tom da se mješoviti brakovi apsolutno, po svaku cijenu, izbjegavaju." (Fehim Spaho, "Mješoviti brakovi", Glasnik IVZ, 6/1938, 1, 1-10)

Naša ranija ulema je stajala na stanovištu da je mješoviti brak načelno zabranjen. Kao izvorni dokumenat spomenućemo sljedeći zaključak u Trećoj sjednici Šireg savjeta reisu-l-uleme od 21. decembra 1938. godine, br. 2111, tačka 1:

"Širi savjet zaključuje da su mješoviti brakovi između muslimana i nemuslimanke načelno zabranjeni... Brakovi između muslimanke i nemuslimana su sasvim zabranjeni i ne mogu se ni nakakav način ozakoniti. Muslimanima koji bi sklopili brak u crkvi ili izvan crkve po vjerskim obredima druge konfesije, ne može se takav brak po Š erijatu legalizovati i takvi muslimani se ne smatraju više pripadnicima Islamske vjerske zajednice. Kad nadležni džematski imam utvrdi ovakav slučaj, gdje je jedan musliman sklopio nikjah (brak) s nemuslimankom u crkvi ili izvan crkve po vjerskim obredima druge konfesije donijeće odluku da se briše iz matičnih knjiga..."

Na spomenutoj sjednici član Šireg savjeta hfz. Ibrahim ef. Riđanović je insistirao na sljedećem dijelu zaključaka: "U krajevima gdje žive u većini muslimani primjenjivaće se akval fukahe (stav islamskih pravnika), koji stoje na stanovištu, da musliman ne može uzeti kitabiljku (kršćanku ili Židovku) a u krajevima gdje su nemuslimani u većini ima se primjenjivati akval fukahe, koji su na stanovištu, da musliman može uzeti kitabijku (kršćanku ili Židovku)"

Širi savjet reisu-l-uleme je dan kasnije (22.12.193. raspravljao o mješovitim brakovim i donio zaključak: "Širi savjet preporučuje ulema - medžlisima i vakufsko - mearifskim saborima, da se ubuduće u službu Islamske vjerske zajednice ne primaju oni muslimani koji žive u mješovitim brakovima i da se nastoje riješiti onih službenika koji žive u takvom braku." (Br. 2131/38. od 22. decembra 193

Vrhovni šerijatski sud u Sarajevu u svom dopisu upućenom Vrhovnom starješinstvu Islamske vjerske zajednice u Jugoslaviji br. 295/38, od 22. avgusta 1938. godine između ostalog predlaže na rješavanje: "Na koncu se primjećuje da su skoro svi mješoviti brakovi sklopljeni u današnjem fesadi zemanu, urodili hrđavim i zlim posljedicama po našu Islamsku vjersku zajednicu, pa radi toga ovaj Vrhovni šerijatski sud drži da je neophodno potrebno, da se u pogledu toga donese rješenje i naredi obligatno primjenjivanje pravnog mišljenja neke starije uleme, prema kojoj uopće nije dozvoljeno muslimanu da se ženi sa nemuslimankom,"

Današnje ehli-kitabijke su mušrikinje

Iz nekoliko kur'anskih ajeta (El-bekare, 221; El-Maide, 5; El-Mumtehine, 10) direktno ili indirektno se da razumjeti da se muslimanka može udati samo za muslimana. Njezina udaja za nemuslimana je nezakonit čin, kao i rađanje djece u njemu. Ovog stava su svi islamski pravnici.

Zabrana vjenčavanja nemuslimanki (ehli kitabijki) za muslimane je utemeljena na kur'anskom ajetu (El-Bekare, 221) gdje se one tretiraju kao el-mušrikat (politeiskinje) s obzirom da kršćanke vjeruju u trojstvo a Židovke u Uzeira kao sina Allahovog, dž.š. (Et-Tevba, 30)

Da je ovo tako, postoje nepobitni stavovi koje nema potreba ovdje navoditi. Takav zaključak je izveo i ashab 'Abdullah ibn Omer koga su pitali za vjenčanje jednog muslimana sa kršćankom pa je on izrekao kategoričnu zabranu. Potom je rekao:

"Allah, dž.š., je zabranio idolopoklonke (el-mušrikat) mu'minima. Ja ne poznajem težeg idolopoklonstva (širka) od onoga kad se kaže: - Allah, dž.š., mi je Isus! - a Isa, a.s., je, međutim, uistinu samo rob među Allahovim, dž.š., robovima." (Buharija)

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#29 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
paparaci je napisao/la:
nije to tek tako dozvoljeno, nego je takav zakon! i nije uslov da ona prihvati islam. to je samo uslov kad se radi o zensku.
Pa valjda je Marija bila žeMsko , jer je rodila dijete ( Ibrahima ) ,...... il po tvom nije .
paparaci je napisao/la:
meni je poznato da je imala 9, a ne 6.

6 kad je dovedena njemu a 9 kobiva kad su imali odnose .
paparaci je napisao/la: ne znam. nisam jos citao opsirno o tome nigdje, tako da ti nista ne znam i ne mogu reci.
Ja sam nešto o tome čitao a gdje je istina, to se nikad neće saznati.

Jel Muhamed a.s. bio bezgrešan ?
njemu su svi grijesi oprosteni al ima zapisa koji kazu i ja sam čovjek kaze Muhamed s.a.a.w.mogu i ja pogrijesit pa se pozovite na KUR`AN ,Hadise i SUNET to se nemoze protivrjeciti.
SELAM ALEJK I POZDRAV

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#30 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la:Mejrem/Marija/slusaj sad ovo koliko danas zena ne nosi odjecu kako je ALAHnaredio vec su polu gole i mi muski kazemo au jelde znaci one krse GOSPODAREVU NAREDBU jel logicno stim izlazu sebe vatri a ujedno zbog tjela navlace nemoralne muskarce da budu silovane,one krse islamske propise spadaju u grupu gresnica jel oponasaju druge zene iz drugih vjera a ajet kaze ko bude jedan narod oponasao on njemu i pripada znaci one su sta nenaucene.e sad dalje ALAH je MILOSTIV MUDAR i ON ce dati da se djete od mejreme okrene na pravi put akobogda.jesam li ti imalo docarao nesto sto ti nisi razmisljao.
SELAM ALEJK I POZDRAV

Nije valjda da žene moraju biti propisno obučene samo zbog mogućeg silovanja ?
Islamski propisi ili običaji - pitanje je sad [muzikafo1.gif]

I sam Muhamed a.s. je imao preko 10 žena , jel to i nama dozvoljeno ili je on imao nekakav privilegij ?
Poznato je meni mnogo šta i kontam , samo neke stvari ne kontam najbolje ,............ jeste da sam u mejtef išao krajem 60 - ih i s početka 70 . ih godina al to još ne znači da sam neke stvari zaboravio .

PS , kad nešto citiraš , idi iza Quote , da se jasno vidi gdje si a imaš i opciju da klikneš Prikaz umjesto Pošalji , da vidiš kako će izgledati - prije nego li postaviš post ;)

slika

slika

Odgovori