Stitna zlijezda!
Re: Stitna zlijezda!
Ko ima probleme sa Å¡titnom žlijezdom , nek pita doktora koliko utjeÄÂe jod na same probleme Å¡titnice.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Pa Emmi bar su u Tuzli jedni od najboljih strucnjaka za stitnu zlijezdu , ti bi to trebala znati

mrki62 je napisao/la:Ko ima probleme sa Å¡titnom žlijezdom , nek pita doktora koliko utjeÄÂe jod na same probleme Å¡titnice.
meni je rekao dr. da stitna jedne odrasle osobe treba 200 μg joda na dan da bih mogla praviti hormone Thyroxin und Trijodthyronin........e sad neznam kako ti mislis to dali mozda ako previse unosis jod ili?

E sad, ako je taj dr. struÄÂnjak, nek bude poÅ¡ten i nek ti kaže ovo Å¡to ću ti ja napisati; od 1999 godine su poÄÂeli pojaÄÂavati unoÅ¡enje joda u prehranu ( kruh , tjestenine, ÄÂips, smoki , konzervirana hrana, mlijeÄÂni proizvodi ,.... )Emmi je napisao/la:
meni je rekao dr. da stitna jedne odrasle osobe treba 200 μg joda na dan da bih mogla praviti hormone Thyroxin und Trijodthyronin........e sad neznam kako ti mislis to dali mozda ako previse unosis jod ili?
Danas smo doÅ¡li do prekoraÄÂenja na cca 10x viÅ¡e od dozvoljenog.
Od 1999 godine je farmaceutski lobi to uradio i to samo sa jednom željom ; da se stvori što više bolesnika a s tim se poveća prodaja lijekova.
Ako si dobra s tim dr. kopiraj mu ovo Å¡to sam napisao i nek proÄÂita a ako ne bude vjerovao ja ću postaviti joÅ¡ dokaza, da potvrdim ovo Å¡to sam napisao.
I da ne zaboravim , od 1999 godine su se poÄÂele masovno pojavljivati bolesti ; Å¡titna žlijezda , razni maligni ( rakotvorni )- prostata, dojka, pluća ,........ zatim diabetes, bubrežni i želudÄÂani problemi , problemi sa probavom .
A najviÅ¡e se je poÄÂelo ljudstvo debljati, iz godine u godinu sve viÅ¡e i viÅ¡e.
ÄŒak i životinje hrane sa abnormalnom koliÄÂinom joda, s ciljem da Å¡to prije budu spremne za klanje , primjer pilići 6 tjedana ( i zakolju, pa nama u trgovini serviraju za prodaju).
Zašto su postale lude krave ? Baš iz tog razloga - jod .
Mnoge životinje bi bile bolesne al nemaju vremena kao mi , jer idu veoma rano na klanje i kasnije mi to jodirano meso jedemo.
Ni meso više nije ukusno - kao prije što je bilo.
Eto, kopiraj to dr. i nek proÄÂita , pa da vidimo kakav će biti komentar
![[evojele9 [evojele9.gif]](./images/smilies/evojele9.gif)
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Scintigrafija je obican pregled.Znaci,ubrizgaju ti radioaktivnu tekucinu u venu,saceka se 15tak min dok se radioaktivne cestice ne ËzalijepeËna oboljeni dio stitne i vrsi se pregled.Nije bolno,sto je glavno.Cilj ubrizgavanja radioaktivne tecnosti je,lakse prepoznavanje oboljelog mjesta.Kada nalaz bude gotov,dobije se slicica oboljelog mjesta.Ako je sve ok,fotka je zuta,a ako opet nije ,pojave se crvene mrlje.Neznam kako je van BiH,ali u Sarajevu se jako puno ceka na termin
,cak 4 do 6 mjeseci,pa ako nemate vezu,nacekate se dobro.Opet cu ponoviti,neznam kako je van BiH ,jer u Sarajevu ne propisuju jodirane tablete,to se utvrdjivanjem dijagnoze popije na licu mjesta u klinici,i onda te stvarno izbace iz prostorije.Ako si vozac,sam kuci,ako ne ne smije se sjediti kao suvozac,nego iza vozaca ili u gepek
.Izolacija,zavisno od doze,od 3 do 10 dana.KARANTENA! Ako su hormoni podivljali,propusuju hormonalne tablete.E pa kome se posreci,ne udeblja se
.Druga stvar su cvorovi na stitnoj.Njih ima svako,nekome se aktiviraju,a nekome ne.Postoje topli i hladni cvorovi,a kakvi su,pokaze opet scintigrafija.Ako su uvecani radi se punkcija ili citologija.S jedne strane teta trazi ultrazvukom cvor,a s duge te bodu iglom bez anestezije.Izvuku tecnost da utvrde o cemu se radi.Nije toliko bolno koliko neugodno,jer se ne smije gutati ni kasaljati.Ako potrefe pljuvacne zlijezde ,imas osjecaj da ces se ugusiti.Uzorak posalju dalje i da se utvrdi o cemu se radi.Sve sam to vec prosla.Sada cekam 
![snooty.gif [eusa_snooty.gif]](./images/smilies/eusa_snooty.gif)

![[Happy. [Happy.gif]](./images/smilies/Happy.gif)