Ateizam-zasto?

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

Re: ATEIZAM zasto

#18 Post Postao/la beba80 »

kristalina je napisao/la:
beba80 je napisao/la:Svjedoci smo danasnjeg mnostva covjecanstva koji se izjasnjava kao ateist.zasto je to tako?Ovom temom bih zelio da ljudi koji se izjasnjavaju ateisti da postavljaju pitanja na koja bi im ljudi iz vjere odgovarali ukoliko poznaju pitanje i odgovor.
Zanimljiva , vrijedna i vrlo diskutabilna tema !

Mnogi se izjašnjavaju kao ateisti ... ali , takvih je sve manje . Veliki je broj ljudi deklariranih kao ateisti bilo u komunističkim i socijalističkim zemljama čija je politika negirala Boga i religijska vjerovanja .

Što se tiče ateizma i ateista , smatram da steist u biti i praksi ne postoji .
Ne moramo biti religiozni u smislu vjerovanja u Boga kao stvoritelja a niti pripadati nekoj od religija ... Ali , ne postoji čovjek koji na svojstveni način ne vjeruje u ,, nešto ,, ...
U svome bitku , svaki je čovjek prirodno vjernik , pa vjerujući u postojanje postoječeg i ciklus uzroka i posljedica on prestaje biti ateist . Vjerujući u logiku života pa i sebe samoga čovjek negira pojam ateizma .
Kristalina bas mi je drago sto si ovo izrekla jer podudaras se sa necim sto se zove sirk ili mnogobostvoTacno je da svak vjeruje u nesto neko u pare neko u zene neko u imetak itd sto je objasnjeno da se pripisuje drug bogu a ateizam ne postoji odnosno nazivaju se tako a da nisu ni svjesni sta kazu

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#19 Post Postao/la beba80 »

papaya je napisao/la:
beba80 je napisao/la:Necu vas vise gnjavit vidim nema ploda al nek vam se kao i meni smiluje i uputi nas GOSPODAR amin
pa nemas argumenata. Ja ne bjezim od toga, ja sam za kvalitetnu raspravu, steta...
imam koliko hoces al mozda ih ti nerazumijes odnosno razumijes na svoj nacin a ujedno i kontam da ne dosadim da ne budem kao profeser pa ce te mi bjezat sa casa jer mozda lekcija teska

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#20 Post Postao/la beba80 »

kajs je napisao/la:
beba80 je napisao/la:
papaya je napisao/la:pa rekla sam da ne vjerujem da ima nesto "gore"

Ja vjerujem u dosta toga, vjerujem u dobro u ljudima, vjerujem da ce sutra novi dan, da ce sunce za´ci, vjerujem da postoji mjesec i zvijezde, vjerujem svojim ocima
E vidis papaya ja znam kad vidim lijepo odjevenu djevojku da ona ima onu stvar jer vjerujem a ne vidim....
e ovo nisam znao. Mislio sam da sve devojke imaju onu stvar, a ne samo lijepo odevene. Sta li imaju one koje su manje lijepo odevene (da ne kazem koje su ruzno odevene). Piske srojeci, ili?
Dobro vi razumijete sta sam ja rekao

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#22 Post Postao/la kajs »

beba80 je napisao/la: Dobro vi razumijete sta sam ja rekao
Prvo ko smo mi a ko si ti? Cisto da to resimo jer je preduvjet postojanja ovog VI da imaju dvije strane.
Drugo, ako pitam to verovatno znaci da nisam razumio i nema razloga da se na ovaj nacin odgovara, ovo je forum, razmena misljenja, nije nikakav inform-biroovski razgovor i "citanje misli". Nemoj tako, ovo je bila sugestija da ipak ako zelis da govoris o necemu i primere navodis potrudi se da budu precizni, bez da ostavljas da li se razumelo ili nije.
papaya je napisao/la:Religija je opium za narod.
Pametno receno.
Hm, ne bih se slozio sa tobom, da si rekla ljubav je opijum za narod pa da te podrzim i rukama i nogama [Happy.gif]
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#23 Post Postao/la beba80 »

papaya je napisao/la:Pozdrav kristalina [smile.gif]
nikako se ne slazem sa tobom.

A zasto to mora da se vjeruje u nesto (to nesto znaci ili bog, bogovi, onda ono "mora da ima nesto")
Zastomorada imanesto? Zasto ne mozemo da prihvatimo da je jednostavno takokako je a ne stalno traziti razloge zasto je to "pobogu" tako.

I zastomislimo da smo mi ljudi centar svega,da je sve smisljeno zbog nas.

Religija je opium za narod.
Pametno receno.
NEMORAS VJEROVAT TO JE POCETAK VJEROVANJA ALI UCICT TRAZITI MORAS JER DA NETRAZIMO NIKAD NE BI SMO NI NASLI NI SPOZNALI STA JE TO STO IMA SKLAD .KO je taj ko je uskladio sve da jedno zavisi od drugog i da je to sve povezano u jednu cjelinu.Ako covjek napravi neku masinu on je njen stvaralac i ona radi onako kako on hoce a ako je sve u skladu u galaksiji KO je njen stvaralac i nemoze ih biti vise jer da ih je vise svak bi tezio da nesta on doda il oduzme.Iz milosti je sve stvoreno za nas.

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#24 Post Postao/la beba80 »

kajs je napisao/la:
beba80 je napisao/la: Dobro vi razumijete sta sam ja rekao
Prvo ko smo mi a ko si ti? Cisto da to resimo jer je preduvjet postojanja ovog VI da imaju dvije strane.
Drugo, ako pitam to verovatno znaci da nisam razumio i nema razloga da se na ovaj nacin odgovara, ovo je forum, razmena misljenja, nije nikakav inform-biroovski razgovor i "citanje misli". Nemoj tako, ovo je bila sugestija da ipak ako zelis da govoris o necemu i primere navodis potrudi se da budu precizni, bez da ostavljas da li se razumelo ili nije.
papaya je napisao/la:Religija je opium za narod.
Pametno receno.
Hm, ne bih se slozio sa tobom, da si rekla ljubav je opijum za narod pa da te podrzim i rukama i nogama [Happy.gif]
kejs i papaya vama sam se obracao jer ste mi vi i odgovarali zato sam rekao vi razumijete .sta sam htio reci a u stvari to je ono kad djevojka ima na sebi hlace ja vjerujem da ispod njenih hlaca se nalazi maca kako tako sto ta djevojka ima atribute odnosno znakove zene

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#25 Post Postao/la kajs »

beba80 je napisao/la:
kejs i papaya vama sam se obracao jer ste mi vi i odgovarali zato sam rekao vi razumijete .sta sam htio reci a u stvari to je ono kad djevojka ima na sebi hlace ja vjerujem da ispod njenih hlaca se nalazi maca kako tako sto ta djevojka ima atribute odnosno znakove zene
E pa to sam razumio, oko mace, i tih atributa. Nego oko zena lijepo obucenih to je bilo nejasno u primjeru. I mislim da sam fino postavio pitanje.
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

JAS
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#26 Post Postao/la JAS »

Hmmm....svasta

sabinax
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#27 Post Postao/la sabinax »

Tema ko za mene i rado cu na nju odgovoriti iako mi ne neda citati sve prethodno napisano, imam svoje stavove, letimicno sam procitala i kristalinin upis pa me malo zamislio... ali ne i pokolebao u mom ateizmu [smile.gif]
Ateista sam zato jer ne zelim jednog jedinog boga, jer ne zelim ideologiju i pravila iz raznoraznih knjiga, ne zelim licemjerje po kojem je nesto pravilno i kao drzimo se pravila a s druge strane zivimo nesto sasvim drugo, zelim da i ako pogrijesim da mi to nitko ne zamjeri jer sam los vjernik vec samo zato sto sam covjek, ne zelim se stavljati u nikakve okvire jer zelim biti slobodna, ali cak iako sam ateista zelim u nesto vjerovati...sad bi @kristalina mogla reci: "Eto opet se ateista pobija ateizam", ali ja jednostavno vjerujem u dobro i lose, u svoje osjecaje koji mi kazu valja li nesto ili ne u svoju savjest...i mogu vam reci da mi uopce nije lose.
Do daljnjeg cu biti ateista i ne bojim se ni smaka svijeta ni pakla niti przenja na tihoj vatri, to je po meni samo propaganda koju svaka vjera propagira da bi nam se priblizila i stavila nas u svoje okvire
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
slika Make my day!

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#29 Post Postao/la kajs »

JAS je napisao/la:Hmmm....svasta
Svasta JAS za lijepo odevene ili za piski stojeci?

Ono drugo da ne pominjem [mmmux2.gif]

ateizam (gr. bezbožan)
bezbožnost, bezbožništvo; odricanje da postoji bog ili božanski poredak u svetu.
Kakve veze imaju "mace" i ateizam?
Musa Ćazim Ćatic ...

Odgovori