Citati iz knjiga koji se vama dopadaju!

Knjizenovst i ostalo ...
Poruka
Autor/ica
odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

Re: Citati iz knjiga koji se vama dopadaju!

#151 Post Postao/la odysseus »

..."Mula Ibrahim me savjetovao:
Zasto ne lovis ribu?Izgleda velika ludost,sto i jest,ali postane najveca strast.I brani covjeka od drugih ludosti.Svijet se moze rusiti,a ti ces,nepomican,buljiti u vodu.
Najveca mudrost u zivotu je da covjek pronadje pravu ludost.
Da je vlast pametna,naredila bi svima:udicu u sake,pa na rijeku,lovi ribu!Ne bi bilo buna ni nereda.Kazem ti:lovi ribu,Ahmete Sabo!..."
Mehmed Mesa Selimovic-Tvrdjava
Svijet moje maste! I igra moga duha!

Covjece,gospodar si svojih rijeci dok ih ne izgovoris,a kad ih izgovoris postajes njihov rob!

Kakva bi samo tisina nastala kad bi ljudi govorili samo ono sto znaju!

Kakve su ti misli,takav ti je zivot!

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#152 Post Postao/la odysseus »

..."Zeni sam rekao da pomazem nesrecnom covjeku koji sve u zivotu cini pogresno,a drago mi je i da radim s djecom,pogotovu otkako mi je rekla da je trudna,i otkako ocekujemo nepoznato drago stvorenje,koje ce rasti izmedju nje i mene,kao izmedju dva duba,zasticeno,natkriljeno,i nece ici ni na kakav Hocin,niti ce uciti arapski jezik kod Mahmuta Neretljaka.Naucicu ga pjesnistvu,i naucicu ga da mrzi rat.
Slusala je ganuta,sa suzama u ocima sto su postajale sve ljepse i dublje.Zena vise voli njeznu rijec,makar bila i glupa,nego pametnu,ako je gruba."

Covjece,gospodar si svojih rijeci dok ih ne izgovoris,a kad ih izgovoris postajes njihov rob!

maida_20
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#153 Post Postao/la maida_20 »

"Ljudi čuli da se u bosni dok pucneš prstom može zaraditi pet stotina marona.
Ma beče se,čisto ne vjeruju,pa toliko za godinu ne zarade.
Mora da je u pitanju nešto,ubi Bože teško.
Kad jok.
Samo naciljaš i upucaš neko djetašce.Snajperom.Čas posla.
Počeli se kriminalci i psihopatci utrkivati ko će prije doći.
Zvali smo ih vikend četalji.Dođu oni,nacajdare se u brdu,snajper predase.
Problem je samo naći neko derište,roditelji ih drže ko u kavezima.
Onda,recimo kroz onu otičku spravicu vide dvije bljedolike curice.Sjede na
travi.Raširili krpice.Tu je i lutka.
-Vidi,vidi.Kažu nemaju hljeba,a imaju i lutke.
Nacilja,ne treba brinuti,one mirne,ne mrdaju.
Dvaput-škljoc i tuto finito.U đžep hiljadarka.
Još jednom pogledaju da provjere.Jedna sklopila okice,a rukicama još stišće lutku.Druga orvorila i ruke i oči...Ni mrtva se čudom ne može načuditi."

"Baš mi je žao"-Nura Bazdulj-Hubijar

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#154 Post Postao/la odysseus »

..."Ne vrijedi pricati o strasnom ubijanju,o ljudskom strahu,o zvjerstvima jednih i drugih,ne bi trebalo pamtiti,ni zaliti,ni slaviti.Najbolje je zaboraviti,da umre ljudsko sjecanje na sve sto je ruzno,i da djeca ne pjevaju pjesme o osveti..."

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#155 Post Postao/la odysseus »

..."Kakav je ovo zivot,kakav svijet,u kojem cinim zlo i kad mislim najbolje?A cinim zlo i kad nista ne cinim,ostavljajuci i zlo i dobro na miru.Cinim zlo i kad govorim,jer ne kazem ono sto bi trebalo.Cinim zlo i kad cutim,jer zivim kao da me nema.Cinim zlo zato sto zivim,jer ne znam kako da zivim.Slucajno prisustvujem zivotu i sve sto ucinim nije moje!"

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#156 Post Postao/la odysseus »

"Moj gospodaru,
zemlja zvana Bosna nesrecna je zemlja koju ne vrijedi osvajati, jos manje drzati, ali se moze podnijeti kao prijateljska.
Time nam ne bi smetala, a sluzila bi bar kao sigurno konaciste na prolazu. Ona nije kraljevstvo u nasem smislu. Kralj je sprdnja poludivlje baronijade. Gospoda strepe jedan od drugoga. Puk fanaticno mrzi i kralja i barune. Sa cetiri strane, Vama vec poznati aspiranti podmecu, izazivaju, napadaju i otimaju. Ovo je zemlja suza, pokolja i uzasa. A lica ovoga svijeta su mirna, razgovor se vodi sporo i o proslosti se govori s ponosom, a o buducnosti s nadom.
Cudesa !
Muskarci su neka mjesavina Slavena, Ilira, Kelta i Romana.
Kod kuce ne vracaju maceve iz korica - za pojilo, za ispasu, za prijek pogled, za ruznu rijec. Na evropskim turnirima zadivljuju zdravljem, snagom, elegancijom i ratnickim vjestinama. U vlastitim kucama - nehatom, lijenoscu, sujetom i prljavstinom.
Mahom su patareni. Sloj posvecenih zivi isposnicki i ispasta za ostale koji uzivaju u paganskom komoditetu.
Zene su im visoke, cutljive i teske, bez sarma. Moram priznati da ipak ima nesto privlacno u njihovom kamenom dostojanstvu.
Umiju biti kraljice i sluskinje. U dvor u koji udju donesu korist i mir, ali - vedrine nema.
Neka se Gospod smiluje ovoj zemlji. Dok ona sebe ne nadje, mi u njoj nema bogzna sta da trazimo."

Dervis Susic-Uhode

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#157 Post Postao/la odysseus »

..."Jah sta vas pobih, a masala jopet vas dosta osta. Pobojah se da se necu imati s kim sjetovati. Kad eto srece, ima vas jos uvijek. Pita me neki dan Austrijski Konzul, “Zasto vi “kaze” u Bosni sve rijesavate sabljom I macem. Zasto ne glavom?” Ko biva oni u Austriji. A ja mu kazem, “Mnogo nas je ovdje konzule a zemlja mala. I Turaka, I Bosanaca, I Austrijanaca, I Srba, I Hrvata mnogo. I niko nece da ide, svi hoce da ostanu, a zemlja mala. U onolikoj Rusiji niko se nebi’ otimao za jednu Bosnu, a ovdje se tuku za svaki sokak.” Sudjeno joj sirotici, sta li. I jos mu kazem, “A I lijepa je moras priznat!” “Jeste al’ I skupa.” Pa sto onda ne idete, I vi, I svi ostali. Ostavite je nama Bosancima pa cemo mi kako znamo I umijemo I nece nam biti ni tesko ni gore."

Ivo Andric-Omerpasa Latas

maida_20
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#158 Post Postao/la maida_20 »

Isplovim, ujutru,
iz snova: sami sretni anđeo!

Blista duša, žarom žari tijelo.

Uveče legnem: svinja doslovna.

Šta sam to činio između?

S ljudima se družio,
ljudska prebiro govna.

Abdulah Sidran

maida_20
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#159 Post Postao/la maida_20 »

Zivot svakog covjeka je put ka samome sebi, pokusaj jednoga puta,
nagovjestavanje jedne staze. Nijedan covjek nije nikad bio potpuno on sam, ali
svaki tezi da to postane poneko potmulo, poneko jasnije, svako kako umije.
Svako nosi sa sobom sve do konca ostatke svoga rodjenja, sluz i ljusturu
jednog prasvijeta. Poneko ne postane nikad covjek, vec ostaje zaba, ostaje
guster, ostaje mrav. Poneko je gore covjek, a dolje riba. Ali svako je hitac
prirode uperen ka covjeku. Svima nama je zajednicko porijeklo, majke nase, svi
mi poticemo iz istog zdrijela ali svako, kao pokusaj i hitac iz dubina, tezi
svojoj vlastitoj svrsi. Mi mozemo razumjeti jedan drugog, ali svako od nas
moze da protumaci samo sebe samog.

Demijan - Herman H.

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#160 Post Postao/la odysseus »

..."Sto ima vise svetih sklonista iza kojih se ljudi kriju,sve je vise prostora za ljudsko zlo.Covjek uvijek izmisli razlog izvan sebe,da bi se oslobodio odgovornosti i krivice.
To je podsticaj za zajednicku neodgovornost.
Tesko covjecanstvu dok je tako..."

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#161 Post Postao/la odysseus »

..."A opet sam bio srecan:necemo biti bogati u novcu,ali cemo biti najbogatiji u ljubavi.Ne bojim se zivota ni ljudi,bojim se samo da me se tvoje srce ne zasiti;bio sam sam,sad imam svoj svijet,kao da sam osvojio svoju planetu;sprijecit cu svakoga ko htjedne da prodre u nase carstvo,da ne bi ugrozio nas mir."

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#162 Post Postao/la ra-ja »

Ne boj se dragi,ne boj se :!: Ja sam tu ,dolazim :!: govorilla je guseci se i dohvatila je jedan veliki komad spage koja je visila iznad peci.
On je medjutim nije cuo ,iz usta mu je izbio prodoran urlik i potrcao je kao osljepljena zivotinja.
Skliznuo se na lokvu krvi koja je iscurila iz posjekotine n ruci..Mery se naglo bacila na njega da .
takoreci nasla se na njemu i zadrzala ga .nastojeci samo zaustaviti krv ,sto je sikljala iz ruke dok jos nebude kasno.
Napola sjedeci napola lezeci na njgovim prsima ,uhvatila ga je za ruku,omotala mu spagu cvrsto iznad lakta .svezala u cvor i onda provukla ispod spage vukucu i pocela je uvrtati dok spaga
nije nestala pod kozom.
Samo mirno lezi ,dragi :!: Oh ,molim te lezi mirno :!: Ja sam tu, necu dopustiti da ti se ista dogodi .samo moras mirno lezati :!:

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#163 Post Postao/la odysseus »

..."Ne,nikako!Hocu da zivim!Ma sta da se desi,hocu da zivim,na jednoj nozi do smrti,na uskoj litici do smrti,ali hocu da zivim.Moram!Boricu se,zubima cu gristi,bjezacu dok mi koza ne otpadne sa tabana,naci cu nekog da mi pomogne,noz cu staviti pod vrat i trazicu da mi pomogne,i ja sam pomagao drugima,svejedno ako i nisam,pobjeci cu od kraja i od smrti.
Odlucan,sa snagom koju daje strah izelja da se zivi,posao sam prema izlazu.Mirno,samo mirno,da me ne izda naglost i usplahiren pogled,uskoro ce noc,skrice me mrak,bicu brzi od hrta,tisi od sove,zora ce me zateci u nekoj dubokoj sumi,u nekom dalekom kraju,samo da ne disem tako bucno,kao da sam vec trcao pred potjerom,i srce da mi ne bije ovako zestoko,odace me,kao zvono."
Mehmed Mesa Selimovic-Dervis i smrt

venecija
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#164 Post Postao/la venecija »

... ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osjećanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao.Drugome je neophodna tačna riječ, zato je i tražiš,
osjećaš da je negde u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tuđem licu,u tuđem pogledu, kad počne da shvata.
http://www.youtube.com/watch?v=e_F6IEPH ... ure=relate

slika

I nikad nikom nemoj ih dati
ako ne ume da ti ih vrati
toplije, mekše, mladje i sladje.
Jer usne samo zato postoje
da osmeh po tvome osmehu skroje .....

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#165 Post Postao/la odysseus »

..."Prvo sto sam naucio u skoli bilo je to da su neki ljudi glupi;drugo,da su neki jos gluplji.Buduci da u tom uzrastu nisam shvacao da je stvar zrelosti,profinjenosti i gospodskoga drzanja pretvarati se da ne zamjecujes tu temeljnu i odredjujucu razliku u zivotu,jednako kao sto se pretvaras da ne vidis vjerske,rasne,spolne,klasne,imovinske ili(ovom popisu zadnje pridodane)kulturne razlike,na svako uciteljicino pitanje usplahireno sam dizao dva prsta kako bih pokazao da znam tocan odgovor."
Orhan Pamuk-Istanbul

Odgovori