Zivot u stranoj zemlji

Teme koje nisu vezane za druge podforume ...
Poruka
Autor/ica
im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#31 Post Postao/la im_ex »

cyrus_the_virus je napisao/la:Zivim u Bosni i mislim da odavdje treba iæi.
Prije no sto se spakujes za put, dooobro jos razmisli i obavezno razmisli o nastajanju rijeci "Tudzin/a" i koja bi se to ogorcenost mogla sazeti u istoj.

Ne osporovam cinjenicu da je u tudzini "lakse" doci do novca, ali, kad bi se mogle sagledati sve negativnosti namamljene bas tim drugacijim okolisima od nasih ... tresnulo bi nas po glavi i shvata se tad da zbog materijalizma precesto padamo kao karakterni ljudi, ljudi kojima porodica i odgoj djece te redovni kontakti s roditeljima, familijom i prijateljima treba da bude prioritet, a nije. Materijalizam je bolest koju, ako u zacetku ne uspijes kontrolisati i bar se izboriti s njom da ju nosis u nekoj podnosljivosti, "mrtav" si covjek.
Ko voli ali bas voli bogatase sem njihove djece, a ?? I sto li ih djeca vole, a ??

Moj ti je savjet, sjedi gdje jesi ... ipak, ako odlucis da odes - neka ti je sa srecom, ali, gledaj da ostanes covjek a ne mrska nakaza dijasporska koja je smrt vecini koji zive u BiH.
Budi to sto si i sad, budi to sto su i oni, budi drag kad ih "udostojis" posjetom.

belly_dancer
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#32 Post Postao/la belly_dancer »

zivila sam u stranim drzavama..ne bas dugo,ali dovoljno da kazem di mi je ok a di nije..mislim da je tesko kada se vezes za odredenu okolinu,ali kada te nista ne drzi,osim obitelji,onda brate mili-bjezi trbuhom za kruhom..treba se na sebe mislit.. :-k :wave:
..dobro je kad u životu nekoga voliš,neko te voli..

Sabinam
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#35 Post Postao/la Sabinam »

cyrus_the_virus je napisao/la:
sabinaM je napisao/la:
cyrus_the_virus je napisao/la:Zivim u Bosni i mislim da odavdje treba iæi.
Hehehehe nisam znala da i u Bosni ima Bermuda (ne mislim da odjevni predmet) :-k
Vidim da nisu samo godine zapale za oko :biggrin:
Heheheheh godine nisu zapele za oko...ali brate di si vjencan s 13 godina heheheeh......
Fataj zenu i brisi u inozemstvo ako mozes...ako ne mozes pomiri se s postojecim i stvori inozemstvo u bermudama....

im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#37 Post Postao/la im_ex »

cyrus_the_virus je napisao/la:

Opet, ovo je na¹a zemlja,to smo mi...mo¾da sam samo znati¾eljan i hoæu da se oku¹am u neèemu novom i nedo¾ivljenom, bilo bi to interesantno iskustvo.
aha ... novac, znaci, nije razlog.
hmm - znatizelja ... zna i ona dobro da opajdari, drug - i to znas, al, eto, bice kako ti odlucis, naravno.

Nekad podavno, znala sam sva u cudu i, priznajem, s dozom ljubomore, gledati u ljetnom periodu talase naroda iz dijaspore. Ma necu ici tako daleko da pricam o njihovim planovima kroz zivot dalje ili o stranoj zemlji gdje ce da idu na more (jer im je Jadran mizan) ... gledam ih kao kupce muzickih kaseta i VHS filmova.
Oni nemaju pojma (u taj vakat, sad ima sat BN i DM :P ) o novim imenima estrade, nemaju pojma jel neko poznat, provjeren pjevac izdao novitet ... pa traze sve sto je novo, al sveeee :stupid:
Malo stosta vrate da nece ... , i dok bljestavim "zhutilom" zveckaju naruknice, privjesci i ostali ukusni i neukusni nakit, otvara se novcanik napet devizama, placa se odabrano ... a face im blijede, pogled prazan kao i dusa sto im je.
Tek mi, ziveci u tudzini, postade jasno i zasto - pa ti, eto vidi.
Radoznalost, hmm ... trebalo bi tebe malo jace za uvce povuci ne bi li ozbiljno i u detalje shvatio ovo o cemu pricam pa odustao od nauma.
Kako god - zelim ti srecu, naravno. :)

belly_dancer
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#38 Post Postao/la belly_dancer »

cyrus_the_virus je napisao/la: Ama, nek sam se ja o¾enio, pa kud puklo :biggrin: Samo,¹to me zakidate? Imam 14 punih :biggrin:
ti se salis????!!!

a di bi ti iso sa zenom??

Sabinam
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#40 Post Postao/la Sabinam »

Im_ex slusaj...ne znam zasto su tvoja iskustva s inozemstvom tako losa vjerojatno ima veze tvoje mjesto od kuda se javljas: Dusa mi ostade tamo, jer vidim da si jako emotivno vezana za svoj kraj...ali, ja vjerojatno nisam kompetentna pricati o tome...jer se cijeli zivot nisam makla od mjesta gdje sam rodena (volim svoj kraj i nije bilo potrebe za odlaskom) ali poznajem puno ljudi koji su otisli i zadovoljni su svojim izborom...
Uostalom sve je to sreca i sudbina...mozes se sjajno snaci i lijepo zivjeti, a mozes biti i slabije srece...ali uvijek postoji mogucnost povratka...zato mislim da vrijedi pokusati....a to sta Cyrus prica...mislim da razumijem...a mozda bi i ti drugacije razmisljala da si sada svakodnevno tamo gdje ti je dusa ostala

belly_dancer
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#43 Post Postao/la belly_dancer »

cyrus_the_virus je napisao/la:Ja sam ROM :)
pa ok je italija..bio bi udaljen od mene 2,5 sata :P pa sta bi zbilja iso negdje dalje?

im_ex
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#45 Post Postao/la im_ex »

hjooj, sabinM
tesko je to za objasniti, bona, a da se ostane shvaceno.
Znas kakav je forum i mahalanje ... eh, dijaspora ti je xxxxxxxxx puta gora.
Imam jako veliki krug poznanika, kako ovdje gdje "zivim", tako i po drugim drzavama, cak i drugim kontinentima (mozes biti ubijedjena da govorim istinu, znas vec na sta ciljam, zar ne ??) i veeeeeelika vecina njih spadaju u kategoriju mojih istomisljenika, prazna nam srca/dusa ostade tamo.

Kazem, masa je primjera koji se ocituju kao negativnost nastala "zahvaljujuci" tudzini i tom haosu od brzine zivota u njoj.
Mislis da je savjesnom roditelju svejedno kad ga rodjeno dijete bruka neznanjem maternjeg jezika kako u porodici, isto tako kad se ode u svoju domovinu??
Sad ce se naci pametnjakovici koji ce reci:" Pa, nauci to dijete maternjem jeziku AKO ti je bitno".
A ja cu reci da je nemoguce, jer dijete najvise poprima znanje u skoli, najvecu paznju tamo tome posvecuje, a tamo se ni ne pominje nasa zemlja sem mozda ako se pomene period 92-95, rat u BiH.
Najbolji drugovi dolaze iz porodica raznih drzava ... najmanje, skoro pa nikako iz BiH. Djeca se i kroz druzenje/igre u parku ili dvoranama oglasavaju jezikom koji uce u skoli ... u porodici, u razgovoru ubacuju vise te ovozemaljske rijeci no rijeci maternjeg jezika (a dosta od tog je i iskrivljeno/netacno - maternji).
Djeca o tudzoj kulturi i obicajima znaju vise no o kulturi i obicajima drzave ciji jesu drzavljani (BiH)
Posto odrastaju u takvoj sredini i posto poprimaju to sto poprimaju - sve to, ujedno, negativno se odrazava kada je porodica i familija u pitanju - otudjuju seeeeeee .... ne znam dal je i ovo vrijedilo pominjati a da me se shvati na sta ukazujem.
A to, na zalost, nije sve.
Da, jos bih, svakako, da pomenem drogerase i kriminalce ... poznatih mjesta u jednoj metropoli poput ove je toliko mnogo "aktivnih", da to smatram najvecom brukom dicne metropole.
Nije li logicno da se radja i mori strah da se dijete ne uvuce u takvo sto, a ??
Sad ce opet mnogi pomisliti:" Ah, to, pa toga ima svud pa i u BiH".
Ma, hajte, molim vas ... nije li lakse kad ti dijete odrasta u sredini u kojoj te zna vecina mjestana, gdje je veca mogucnost da na vrijeme saznas ako ti se dijete nadje u losem drustvu u odnosu na tudzinu ??
Ovdje, dok ti iza coska zgrade zamakne, nemas pojma gdje je, s kim je, dal ga neko zavodi (u negativnom smislu), mami na nesto, zlostavlja ... kad se desi ono najgore, tad je kasno, tad ti policija koja dodje na vrata da bi se oglasila sa "Zao nam je, ali ..." postane u isti mah ujedno i najveci krivac za sve.
Znam, obicno se nadje neko ko kaze: "Kad ti je toliko ruzno, sto se ne vratis?" i to mi je toliko postala mrska fraza da mi se sve povraca od nje.
Kazem, radiiiiiiiiiiiim na tome ... na neke situacije je nemoguce zauzeti stav kao makazama presjeci vrpcu. [-(

Odgovori