Dešavanja u BiH

Sve o Bosni i Hercegovini
Poruka
Autor/ica
andro
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

Re: Dešavanja u BiH

#391 Post Postao/la andro »

U BiH vreba opasnost od 3.000 potencijalnih terorista!
Selefije bolje opremljene od bh. policije. Većina državljani BiH. Pojedinci iz međunarodne zajednice žele da razvijemo islamofobiju, rekao Miletić

U BiH vreba opasnost od oko 3.000 potencijalnih terorista! Od toga je samo tri do četiri posto stranaca. Ostali su državljani BiH. Izuzetno su dobro opremljeni. Mnogo bolje nego bh. policija.

Većina njih već nekoliko godina je u policijskim registrima. Ali, policija im ne može ništa dok ne počine teroristički akt kao u Bugojnu ili neko drugo djelo slične težine. Sve dok političari ne donesu adekvatne zakone. Ili ne promijene postojeće.

Prići selefijama

Ovako bi ukratko izgledali zaključci direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Almira Džuve izneseni na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u vezi s napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu. S tim su se složili i ostali rukovodioci nadležnih institucija.

- Vidim potencijalnu opasnost od 3.000 osoba koje u svakom momentu mogu prevrnuti, da li zbog psihičkog ili nekog drugog stanja, i napraviti teroristički akt koji će imati mnogo veće posljedice od ovoga - iskreno je rekao Džuvo, držeći u ruci spisak osoba za koje OSA ima informacije da bi mogle biti teroristička prijetnja u BiH.

Od bh. političara zatražio je adekvatne zakone i obećao da u tom slučaju ovih ljudi za tri mjeseca više neće biti na slobodi. Naveo je i da je krajnje vrijeme da svi priznamo da se radi o radikalizmu te da radikalno treba biti izdvojeno iz vjere.

Prije nego što je uzeo riječ, direktor Federalne uprave policije (FUP) Zlatko Miletić rekao je da se mnogima neće svidjeti ono što će će reći. Tako nije izostavio da kaže da policija radi svoj dio posla, ali da za ostatak nema političke volje. Ocijenio je i da je došlo vrijeme da na konferenciju o borbi protiv terorizma budu pozvani i pripadnici selefijskog pokreta, te da se "proba prići tim ljudima". Potcrtao je i da se u ovoj zemlji ne zna ko je za šta odgovoran.

Analiza FUP-a

- Nama nije cilj da razvijamo islamofobiju, a iz međunarodne zajednice ima ljudi koji upravo to hoće - rekao je Miletić.

Istakao je i potrebu donošenja izmjena zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima, kako bi se i kantonalna policija mogla baviti ovim problemom.

Hitno mijenjati zakone

Osim Džuve i Miletića, sjednici su prisustvovali i glavni državni tužilac Milorad Barašin, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić te direktor SIPA-e Mirko Lujić. Sve ove institucije dostavile su prijedlog mjera kako bi se ubuduće spriječili teroristički napadi. Usaglasile su se da je neophodno donijeti nove i izmijeniti postojeće zakone, kao što su zakoni o borbi protiv terorizma, o oružju, o zaštiti tajnih podataka, o sprečavanju pranja novca...

Barašin: Selefije ne priznaju bh. institucije

Glavni državni tužilac Milorad Barašin kazao je da pripadnici selefijskog pokreta ne priznaju institucije BiH, voze bez vozačkih dozvola, ne žele bh. lične karte...

- Tužilaštvo djeluje kada nastupi posljedica, jer nam zakoni ne dozvoljavaju da bilo šta ranije učinimo. To se mora promijeniti - kazao je Barašin.
slika
slika

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#392 Post Postao/la kajs »

Ko li pise ove tekstove i za ciji racun. Ovo nema na svijetu nigde osim u avganistan i irak i sad ovdje u BiH.

Katastorfa, sve bi ove trebalo osuditi na dozivotnu robiju. Odkuda im ove informacije, kako li ih nalaze?! Kako li do njih dolaze!?

Kako ih nije stid i samota da toliko podcenjuju ovaj narod, kao da su bez mozga kao cenzura, pa govore ovako i na ovaj nacin?!

Jesu li cjeli dan i noc maltretirali 600 policajaca od ranog jutra u prvi sabah, cijelo jedno selo, takozvano "vehabijsko" "selefijsko" vise neznas ni kako su ih nazivali, i sta su nasli?! Ja mislim, eskadrilu F16, VBR-ove, PAM PAT hemijskie i bioloske bombe?! Osim dva kuhinjska noza ni lovacke puske nisu nasli.

Jos se ni neznamo da li su uhapseni pravi pocinioci teroristickog napada u Bugojnu, a kamo li da znamo zbog razlog ili inspiratore narucioce tog akta a oni izlaze sa ovim izjavama.

To su pravi teroristi i zlocinci, bez ikakva dokaza osudjuju cijeli jedan narod! I navnodno sad im smeta to sto nemaju zakone! Koga lazu!?
Zadnja izmjena: andro, dana/u 13 Jul 2010 11:21, ukupno mijenjano 1 put.
Razlog: zabranjeno je vrijeđanje forumasa
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#393 Post Postao/la mrki62 »

Kako ih nije stid i samota da toliko podcenjuju ovaj narod, kao da su bez mozga kao cenzura, pa govore ovako i na ovaj nacin?!
Nemoj tako niske udarce, možda nije imao mozga cenzura
Zadnja izmjena: andro, dana/u 13 Jul 2010 11:23, ukupno mijenjano 1 put.
Razlog: zabranjeno je vrijeđanje
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#394 Post Postao/la mrki62 »

Andro , u buduće kad brišeš zbog cenzure ( što podržavam ) , javi se sa postom gdje se vidi da upozoravaš , ovako se ne vidi da se je iko poslije mene javio .
Moja mala gesta [muzikafo1.gif]
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

andro
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#395 Post Postao/la andro »

mrki62 je napisao/la:Andro , u buduće kad brišeš zbog cenzure ( što podržavam ) , javi se sa postom gdje se vidi da upozoravaš , ovako se ne vidi da se je iko poslije mene javio .
Moja mala gesta [muzikafo1.gif]
pa i da je off u pitanju uvjek se zavrsava na zadnjem postu a nista nije brisano samo je cenzura bila na oba vasa posta . u svakom slucaju hvala
slika
slika

andro
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#396 Post Postao/la andro »

Ibran Mustafić: "Moje hapšenje je dio plana SDA"

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Majke Srebrenice" Ibran Mustafić izjavio je da je njegovo hapšenje na komemorativnom skupu u Srebrenici samo dio plana Stranke demokratske akcije (SDA) i njihovih ljudi u sigurnosnim agencijama.

Mustafić je rekao da je kadar SDA u sigurnosnim agencijama, prije svega u SIPA-i i Ministarstvu sigurnosti BiH, imao naredbu da svi oni koji su protiv te stranke i ne slažu se sa njenim monopolom na Srebrenicu, moraju biti odstranjeni.

On je dodao da je ta stranka cijelu komemoraciju iskoristila da napravi predizbornu kampanju.

"SDA je saučesnik u zločinu u Srebrenici. To nikada nisam krio, ni ja niti organizacija koju predstavljam. Ljudi koji su se tih godina nalazili u ovoj stranci mogli su da spriječe zločin u Srebrenici, ali nisu", istakao je Mustafić za srbijanske "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, očigledno je da SDA želi da žrtve ostanu zauvijek njeni taoci i da mogu njima da manipulišu kada to god hoće.

Pripadnici SIPA-e priveli su 11. jula Mustafića zbog narušavanja javnog reda i mira u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice. Mustafić je priveden jer je vrijeđao i napadao pripadnike SIPA-e koji rade na obezbjeđivanju Memorijalnog centra, gdje je tog dana održan komemorativni skup povodom 15 godina od stradanja Bošnjaka.
slika
slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#397 Post Postao/la mrki62 »

"SDA je saučesnik u zločinu u Srebrenici. To nikada nisam krio, ni ja niti organizacija koju predstavljam. Ljudi koji su se tih godina nalazili u ovoj stranci mogli su da spriječe zločin u Srebrenici, ali nisu",
To mišljenje dijelim sa objašnjenjem , da ja to već godinama tvrdim i otud i pitanje moje : gdje je komandant odbrane Srebrenice ?

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#398 Post Postao/la mrki62 »

Direktor UNICEF-a: Oko 170.000 djece u BiH živi u siromaštvu

slika

24SI - Siromaštvo, socijalna isključenost i posljedice slabosti i neuvezanosti sistema društvene zaštite su tri najveća problema koja treba sveobuhvatno riješiti kako bi se ostvarila prava djece u Bosni i Hercegovini...

...ocijenio je u svojoj izjavi za javnost regionalni direktor UNICEF-a za srednji i istočnu Evropu i centralnu Aziju Steven Allen.

Allen navodi da oko 170.000 djece u BiH živi u siromaštvu. Većina njih pripada ugroženim kategorijama društva, poput djece u romskim zajednicama ili djece koja su još uvijek interno raseljena.

Porodica s troje ili više djece su posbno ranjive - njih dvije trećine živi u siromaštvu i njihovo siromaštvo je teže.

"Iako zakoni koji pokrivaju širok raspon mjera društvene zaštite i dječijih prava postoje, mnogi od njih nisu provedeni, bilo zbog nedostatka sredstava, neadekvatnih procedura, standarda ili referalnih praksi, kao i ograničene koordinacije. Više od 50 posto populacije suočava sa nekim oblikom društvene isključenosti, diskriminacije ili stigme. Uzroci toga leže u nedostupnosti službi zaštite, ograničenom učešću civilnog društva, diskriminatornim stavovima unutar zajednica i institucionaliziranoj fragmentaciji", upozorio je.

Allen je istakao da neusklađenost zakona i nedostatak strategija često ostavlja pružatelje usluga na lokalnom nivou sa nedovoljnim autoritetom ili sredstvima da provedu socijalnu unkluziju ili mjere društvene zaštite djece. Takođe, nedostatak podataka o djeci, posebno povezan sa djecom bez roditeljskog staranja, djeci sa smetnjama u razvoju, te nasilju u porodici, dalje usporava razvojne procese.

"Naš zajednički nedovršeni plan i moralni imperativ je osigurati jednakost u pristupu i kvalitetu svih društvenih usluga za svako dijete. UNICEF će nastaviti pružati podršku partnerima u BiH u tom smislu, za dobrobit djece u ovoj zemlji. Takođe, moramo se pobrinuti i da se glas djece uvijek čuje i uzme u obzir kod odlučivanjima koji se tiču njihovih prava i njihovih života. Svi mi zajedno trebamo zagovarati dječije slobodno, aktivno i smisleno učešće u odlukama koje ih se tiču. Donosioci odluka u ovoj, kao i u u svakoj drugoj zemlji na svijetu, uvijek trebaju biti svjesni da sve njihove odluke utječu na djecu i postarati se da te odluke ne ostave nikakve negativne posljedice u dječijim životima", kaže Steven Allen, regionalni direktor UNICEF-a za srednju i istočnu Evropu i centralnu Aziju.

slika

slika

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#399 Post Postao/la kajs »

Silajdžić održao konferenciju za medije: Skandalozni postupci MUP-a RS u slučaju Ganić

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u radnom salonu, danas je održana konferencija za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića. Pored Silajdžića konferenciji za medije su prisustvovali i Damir Arnaut, savjetnik za ustavno-pravna pitanja te Elvir Čamdžić, savjetnik za vanjsku politiku. Prvi dio konferencije bio je posvećen džavnoj imovini, odnosno Nacrtu zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a koji je usvojen u prvom čitanju na Skupštini RS.

slika

Predsjedavajući Silajdžić prezentirao je okupljenim novinarima stav po ovom pitanju te je rekao kako Nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a koji je usvojen u prvom čitanju na Skupštini RS entiteta ne samo da otvoreno krši Zakone i odluke koje je nametnuo Visoki predstavnik, već je također direktan nasrtaj na ustavno ustrojstvo BiH koje je definisano Daytonskim sporazumom.

“Ohrabren sam što je međunarodna zajednica zasad barem izrazila zabrinutost zbog ovog nacrta zakona, ali se pitam zbog čega je međunarodna zajednica podržala Prudski sporazum. Ovaj nacrt zakon doslovno prepisuje prudski princip – teritorijalno-funkcionalni princip podjele imovine, po kom većina imovine, pa čak se može i reći gotovo sva imovina, pripada entitetu na čijem teritoriju se nalazi. Ovaj nacrt zakona pokazuje koliko je Prudski sporazum bio štetan. Taj sporazum je ohrabrio Vladu RS entiteta i Skupštinu tog entiteta da ovaj nacrt usvoje jer znaju da imaju partnere koji ne samo da su ovo rješenje spremni prihvatiti, već da su ga prije nešto više od godinu dana i prihvatili u Prudu. Ti isti partneri su takav princip bili spremni prihvatiti u Butmiru krajem prošle godine, bez obzira na svu štetu koju ovaj princip proizvodi po interese Bosne i Hercegovine“, kaže Silajdžić.

Upitan da odgovori na pitanje da li se obraća kao član Predsjedništva ili stranački lider Silajdžić je odgovorio: "Ovdje se radi o integritetu ove institucije i zato govorim kao član Predsjedništva. Da govorim kao stranački lider učinio bih to u prostorijama stranke".

Cijeli govor predsjedavajućeg Silajdžića OVDJE

slika

Arnaut: Svjedoku Srbije na ročištu Ganiću nuđen posao u MUP-u RS-a

U drugom dijelu govorio je Damir Arnaut koji je javnost upoznao sa najnovijim detaljima vezanim za ročište pred londonskim sudom po zahtjevu Srbije za izručenje bvšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića .

U martu ove godine, kratko nakon hapšenja Ejupa Ganića u Londonu, Kabinetu predsjedavajućeg Silajdžića se obratila osoba koja je zatražila sastanak sa obrazloženjem da posjeduje određene informacije koje mogu biti od pomoći u tom postupku. Aranut ističe da je s obzirom da osoba nije bila precizna tokom telefonskog razgovora, nevoljko odlučio da je primi. Osoba je došla na sastanak idući dan, a tom sastanku je prisustvovao i Elvir Čamdžić.

„Osoba je na sastanku rekla da su je u septembru 2009. godine kontaktirali uposlenici MUP-a Republike Srpske, Radovan Pejić i Simo Tuševljak, te da su joj ponudili posao u MUP-u RS ukoliko ode u Beograd i „pomogne“ u vezi predmeta Ejupa Ganića. Ova osoba je dodala da je, oslanjajući se na ovu ponudu za posao, otputovala u Beograd istog mjeseca, u pratnji Pejića i Tuševljaka. Osoba je na sastanku istakla da nije imala puno reći o događajima od 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu jer je tada bila na drugim lokacijama u gradu, te da je uglavnom govorila generalno o strukturama Armije BiH u tom periodu, svojoj ulozi koja nije povezana sa Dobrovoljačkom i drugim generalnim pitanjima“, kaže Arnaut.

Na pitanje novinara portala Vijesti.ba kako on gleda na ovakvo ponašanje MUP-a RS Silajdžić je odgovorio: “To se ne smije događati. Naša policija je zadužena I plaćena da radi u interesu Bosne i Heregovine i njenih građana, a ne nekih drugih država I slučajeva koji su u interesu te druge države”.

Cijeli tekst o slučaju Ganić OVDJE

Vijesti.ba
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#400 Post Postao/la kajs »

Mirsad Salkić se zahvalio Silajdžiću: Ja i moja porodica nećemo nikad zaboraviti šta ste učinili

SARAJEVO - Mirsad Salkić, pripadnik Oružanih snaga BiH, koji je uhapšen 12. juna pri ulasku u Srbiju a nekoliko dana poslije, nakon snažne reakcije Bh diplomatije, pušten na slobodu ovih dana uputio je riječi zahvale Kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića. Gospodin Salkić portalu Vijesti.ba ustupio je svoje riječi

... zahvale ...

“Želim ovo prilikom da se zahvalim vama, vašoj stranci, vašem kabinetu, a posebno da se zahvalim gospodinu Silajdžiću i našem ambasadoru gospodinu Boriši Arnautu za sve što ste učinili za mene i moju porodicu u najtežim danima mog života. Hvala Vam što ste me izvukli iz srbijanskih kazamata te tako omogućili da ponovo budem slobodan čovjek, da budem uz svoju djecu, suprugu, svoje roditelje i ostalu porodicu i prijatelje. Ja i moja porodica nećemo nikad zaboraviti šta ste učinili za nas, mene ste spasili srbijanskih zlotvora a moju djecu da ostanu siročad. Znajte da u mojoj porodici imate veliku podršku, ako ikad budete u mogućnosti da posjetite mene i moju porodicu, bujrum, biće mi velika čast i zadovoljstvo. Hvala vam još jednom i želim vam puno sreće u vašem radu i veliki uspjeh na sljedećim izborima“, stoji u Salkićevom pismu.

Mirsad Salkić bio je uhapšen 12. juna na granici između Hrvatske i Srbije, dok je išao na proslavu svoje klase iz vojne škole, zbog optužbe da je dezertirajući iz JNA 1991. godine odnio osam pištolja i dvije puške.

vijesti.ba
Musa Ćazim Ćatic ...

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#401 Post Postao/la mrki62 »

Neriješeni slučajevi terorizma: Napadi u Banja Luci, Mostaru, na mezar Alije Izetbegovića...

slika

24SI - Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, kazao je u nedjelju u Prijedoru da se ozbiljno radi na rješavanju problema u vezi s terorizmom.

"Svi segmenti u društvu treba da rade svoj dio posla kako bi se rješavao taj problem. Opasnosti od terorizma nije pošteđena nijedna zemlja u svijetu, jer to je pošast koja ne bira ni vrijeme, ni mjesto, ni naciju, ni vjeru. To je problem sa kojim se moramo suočiti, i što se prije suočimo sa njim, prije ćemo ga riješiti", naveo je Ahmetović.

On je rekao da su teroristički napadi na Policijsku stanicu u Bugojnu ili pronalazak eksploziva u Donjem Vakufu samo dio moguće terorističke opasnosti u BiH.

"Imate neriješene slučajeve poput slučaja vlasnika Nezavisnih novina Željka Kopanje, koji je takođe žrtva terorističkog napada, pa potom slučaj 'Vukelić' u Banjaluci ili terorističke akte u Mostaru i napad na mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Sve su to slučajevi koji su imali terorističku pozadinu, a koji ni dan-danas nisu razjašnjeni. Istina je da su motivi svih ovih terorističkih napada u BiH različiti, jer su u njima oni koji mogu u sebi sadržavati veću ili manju opasnost za sigurnost države", naveo je Ahmetović za Nezavisne novine.

On smatra da "kao zemlja moramo učiniti sve da i ona najmanja naznaka terorizma u BiH do kraja bude istražena te da vinovnici budu privedeni pred lice pravde".

Ahmetović je istakao da BiH do kraja treba da izgradi sve kapacitete kada je sigurnost u pitanju i da bi se konačno u svim sigurnosnim i bezbjednosnim agencijma u zemlji odgovorni morali baviti sistemom prevencije.

"To je najbolji način da odgovorimo ovom globalnom problemu. Moramo imati jake policijske i sigurnosne strukture koje će na vrijeme otkriti sve one koji na bilo koji način planiraju da izvrše terorističke akte i ugroze sigurnost građana u državi", kazao je Ahmetović.

Na pitanje novinara da li vehabijski pokreti u BiH mogu da ugroze sigurnost u državi, Ahmetović je rekao da takvih pokreta ima u cijeloj Evropi.

"Mi moramo biti spremni da među njima identifikujemo one koji žele posegnuti za nečim što će za posljedicu imati smrt ljudi", kazao je Ahmetović.

Reis-ul-ulema Mustafa efendija Cerić, koji je juče takođe boravio u Prijedoru, zatražio je "od države da se jasno i nedvosmisleno kaže puna istina o sigurnosti u našoj zemlji".

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#402 Post Postao/la mrki62 »

y.e.b.e. lud zbunjenog ,.........

''Kriteriji'' Vlade RS: Udruženje logoraša nesrba ne može dobiti novac!

slika

24SI - Vlada RS-a je po receptu primijenjenom za medije dodijelila i pomoć sektoru NVO. O čemu je riječ, svjedoči i primjer Udruženja logoraša nesrpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u logorima RS-a, a koji nisu uspjeli steći status NVO od javnog interesa.

Najveća prepreka za to je Savez logoraša RS-a koji smatra da te osobe svoja prava trebaju ostvariti u Federaciji BiH, piše ''Oslobođenje''.

Vlada Republike Srpske prošle nedjelje donijela je odluku o dodjeli novčanih sredstava udruženjima građana od javnog interesa.
Na spisku NVO koji su primili finansijsku pomoć su Boračka organizacija RS-a kojoj je dodijeljeno 40.000 KM, Savez logoraša RS-a i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS-a sa po 20.000 KM.

Potom, sa iznosima od 9.000 do 2.000 KM slijede, između ostalih, Udruženje penzionera RS-a, Savez opština i gradova RS-a, Udruženje amputiraca Udas Banja Luka, Savez distrofičara RS-a...

I ova donacija, poput one o finansijskoj pomoći medijima, izazvala je niz rasprava u javnosti RS-a.

Naime, prema Zakonu o izmjenama zakona o udruženjima i fondacijama RS-a iz 2005. godine, finansijsku podršku vlade mogu dobiti udruženja koja steknu status udruženja od javnog interesa.

Kriterije koje NVO za taj status moraju ispuniti propisala je Vlada RS-a, pa se u zakonu navodi da "udruženje može steći status udruženja od javnog interesa ako njegovo djelovanje prevazilazi interese njegovih članova i ako je namijenjeno interesu javnosti u oblastima zdravstvo, nauka, socijalna zaštita, zaštita okoline, civilno društvo, ratni veterani, ljudska prava, prava manjina, pomoć siromašnim i socijalno ugroženim, pomoć invalidima, djeci i starijim licima, tolerancija, kultura, amaterski sportovi, vjerske slobode, pomoć žrtvama elementarnih nepogoda, udruženja potrošača i drugim oblastima od javnog interesa".

Iako gotovo sve NVO koje djeluju u RS-u ispunjavaju spomenute uslove, većina njih nije ni pokušala da aplicira za status udruženja od javnog interesa.

''Pa, priča u tom pogledu je jasna. Bez obzira kakvim se aktivnostima bavite, dobijete li status udruženja od javnog interesa, onaj ko vas finansira, očekuje da ga bezrezervno podržavate.

Cilj našeg djelovanja nije podrška ovoj ili onoj vlasti, već ispravljanje negativnosti kroz poboljšanje zakona i podršku grupi zbog koje smo osnovani'', pojasnila je članica NVO Udružene žene Banja Luka Lana Jačević.

Koliko je u pravu, svjedoči i činjenica da su dvije nevladine organizacije - BORS i Savez logoraša RS-a - upravo najglasniji zagovornici politike Vlade RS-a i da već niz godina kroz njihove istupe se jasno iščitava kakvu politiku ta vlast zagovara.

A u situaciji kada je vlast ta koja diktira kriterije i potom sama i procjenjuje da li ih je neka NVO zadovoljila i dešava se da ti isti kriteriji postaju vrlo rastegljiv pojam.

Tako Udruženje logoraša nesrpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u logorima RS-a ni do danas nije uspjelo steći status NVO od javnog interesa. Najveća prepreka za to je Savez logoraša RS-a koji smatra da te osobe svoja prava trebaju ostvariti u Federaciji BiH?!

No s pitanjem reprezentativnosti muku muče i one NVO koje okupljaju srpske veterane, a koje su javno iskazale svoj protest protiv svrstavanja sektora NVO uz vlast, piše uz ostalo ''Oslobođenje''.

slika

slika

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#403 Post Postao/la kajs »

Oslobađajuća odluka za Ejupa Ganića; Silajdžić: Pravda je pobijedila

LONDON - Pred londonskim sudom danas je donesena oslobađajuća odluka u slučaju bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine dr. Ejupa Ganića potvrđeno je portalu Vijesti.ba. Englesko tužilaštvo neće se žaliti na ovo presudu. Sud je rekao da je Tužilaštvo u ovom slučaju sve osim „kompetentno“ za ovaj slučaj!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Haris Silajdžić u prvoj izjavi medijima, rekao je da je „pravda pobjedila“ i čestitao porodici Ganić i svom savjetniku Damiru Arnautu, za kojeg je londonski sud potvrdio da je imao ključne argumente u ovom slučaju.

Ejup Ganić je 1. marta uhićen na londonskom aerodromu Heathrow po potjernici srbijanskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicijskog pritvora uz jamčevinu koju je uplatila Sanela Diana Jenkins u iznosu od 300.000 funti i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Na zahtjev tužilaštva za ratne zločine, Viši sud u Beogradu pokrenuo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno s drugim osobama, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - Vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992.

Oslobađajuća odluka za Ejupa Ganića; Silajdžić: Pravda je pobijedila
Musa Ćazim Ćatic ...

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#405 Post Postao/la kajs »

Jest brate al mrki nece da stavi vijest na pocetnu stranu, bez obzira sto je to naprimer na naslovnim stranama udarnih engleskih dnevnih listova, koji cak iznose rijeci sudije predsjednika vijeca koji kaze da je cijeli slucaj odbacen jer je bio samo pokusaj Srbije da napravi trgovinu.

Mrkom izgleda krivo sto su ga oslobodili. [Happy.gif]

Ma ne izgleda, sigurno mu krivo :lol: :lol: :lol:
Musa Ćazim Ćatic ...

Odgovori