Stav vjera po pitanju-mješoviti brakovi

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
mala-plava21
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu
Lokacija: Zagreb bijeli / Kad ti se place ti se nasmij od srca

#46 Post Postao/la mala-plava21 »

ekranka je napisao/la:Pa lijepo sam ih pitala da mi kazu DOKAZ ,p kojem je njihov Bog vpravi ,ali ocito nemaju ,jer nitko iole razuman ne moze to sa sigurnoscu danas reci ,niti sto posto biti uvjeren u istinitost dok ne dodje k Bogu pa ma kako se on zvao ::

Mislim da oni nisu i ne mogu biti svjesni tih dilema..

Nije da ih osudjujem ,imaju potpuno pravo u vjerovanje , ali ideoloski gledano

MI NE LJUDI nismo vrijedni ni da zivimo..jer ne slijedimo alaha..

J a se pitam ,jel se oni pitaju d ali GRIJESE?! i da li ce jednog dana pred sudom odgovarati ,za razlike medju ljudima..
sta ako su u krivom?!
Pitaju li se ti slijedbenici ...mislim da ne..
Ja jedino sto zelim sada i u ovom trenu jest da mi oboje pogledaju u oci i kazu ...da nisu sigurni u ovo zadnje moje pitanje ..jer ZNAM da nisu..
Sada ce ti reci da treba vjerovati da ces dobiti dokaz tj kaznu zajedno sa mnom jer nismo zivjele po zakonu itd.
Naravno da se pitaju ali ti to priznati nikada nece. Jesu li sigurni smatram da nisu. Isto tako smatram po nekom unutarnjem osjecaju da nije ispravno ljude dijeliti po vijerama i nacijama svi smo mi od Boga ili nas mozda nije stvorio isti jeli Abu_Haqq?
Ljubav je... drugi zivot, ona urasta u dusu, unosi toplinu u svaku zilu i titra zivotom sa svakim otkucajem srca.

mala-plava21
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu
Lokacija: Zagreb bijeli / Kad ti se place ti se nasmij od srca

#47 Post Postao/la mala-plava21 »

LAFF je napisao/la:Postovana @erkanka pa nema nepostoji
Jedino ako zeli da potvrdi da je Islam sovinisticka vjera koja tlaci zene

Svaka cast LAFF-e na komentaru =D> =D> =D> =D> =D>
Ljubav je... drugi zivot, ona urasta u dusu, unosi toplinu u svaku zilu i titra zivotom sa svakim otkucajem srca.

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#49 Post Postao/la Abu_haqq »

zao mi je ali to pitanje je bezveze mp21!
:) kad bi rekao da je tebe neki drugi bog stvorio neuzubillah onda bi porekao svoju vjeru i postao nevjernik

Vi zaista nemozete da shvatite neke stvari po pitanju vjere.
Nemozete vi odredjivati kako cete vjerovati u Boga i kako se klanjati itd. to je Bog vec za sve odlucio i Muhammed sws poslat cijelom covjecanstvu kao milost. Hej zamisli sad ovo svako vjeruje kako on hoce pa imali bi preko 6 miliardi vjera.
Ja netvrdim da znam koce gdje ici (Pakao ili Raj) jer to samo Allah na kraju odlucuje ali na osnvi Kur'ana svi osim pravovjernih oni koji su muslimani nece vidjeti Raj i zavrsena prica. Njihova grozna patnja je zauvjek u Dzehennemu.
Kazete da ste vjernici pa vjernici slijede svoje upute a nerade suprotno tome!

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#51 Post Postao/la Abu_haqq »

:) a koga briga za tog tipa jer i njega smatrate muslimanom?

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#53 Post Postao/la Abu_haqq »

kako ce kad ih niko nije dirao :)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#55 Post Postao/la Abu_haqq »

:) u tim godinama bi trebala biti inteligentija po pitanju toga.

dali si se ikad pitala zasto ubijaju muslimane danas hah?

ako mislis da je bog u nekom kipu napravljen od zeljeza bujrum, samo nek se zivi jel da?

Merima_14_sa
Pocetnik

#56 Post Postao/la Merima_14_sa »

Zanimljiva tema. Malo ste i skrenuli s nje, ali nema veze, makar sam nesto naucila. A znaci nema nikakve sanse da muskarac druge vjeroispovjesti predje na moju vjeru? Jer ja na njegovu necu sigurno. Pitam onako, u slucaju da mi se nesto tako desi, mada sumnjam. A i mlada sam ja jos da razmisljam o tome. Ali eto, ne semta da pitam. :)

Tourniquet
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu
Lokacija: Cuvaj me Boze, prijatelja, jer se neprijatelja cuvam sam..

#58 Post Postao/la Tourniquet »

ekranka je napisao/la:Ma kako ces biti siguran da i sa ovom u braku neces puknut*!

Jel ti alah daje garanciju za takvo sta*!

Ma ljudi moji o cemu pricamo ovdje ,stvarno cu puknut heheh ,pa jeste vi svjesni o cemu pricate*!
Drzite se zakona u neznanju ,dao dragi Bog da vam otvori oci :)

E Turni ,stvarno si em sad razocarao maksimalno et da znas :(
Sa ovim prvim razmisljanjem !!!!!
Pa u cemu treba i biti problem ako ona predje na tvoju vjeru?!
Znaci li to da se ne drzis skroz serijata?! Pravis razlike?!
Di ti je brada mladicu?!
I js mnogo stosta..

I jos nesto ,SVI slavimo istog BOGA ,ne zaboravite to..Bog je apsolutno suveren, svemoguæ, sveznajuæ, sveprisutan, svet, pravedan, istinit, pravedan. I Islam i Kr¹æanstvo vjeruju u jednog Boga koji je Stvoritelj svega u univerzumu. ..
Pitam ja vas tko je taj tko ce mi reci da nisam u pravu 100 % ???????
DOKAZ TRAZIM !! hajde vjernici muslimanski da vas cujem ,zasto je vas Bog jedini PRAVI ?! :)
TO je moje misljenje sto sam ja rekao..
Ne daje garanciju da nece puknut, ali barem nisam prekrsio Bozije propise.. I za to imam nagradu... Sto bi bilo da sam izdao Boga zbog nje a na kraju pukne.. nemam ni vjere ni nje.. Kud onda...
A ona nece da predje na islam zbog mene, zasto bi ja onda se udaljio od islama zbog nje ?? Ona ne zeli zbog mene, zasto bi ja zbog nje..

a necu da se prepirem.. Moj putokaz je Kur'an i u njemu jasno pise...

# Knjigu objavljuje Allah, Silni i Mudri!

# Na nebesima i na Zemlji, zaista, postoje dokazi za one koji vjeruju;

# i stvaranje vas i ¾ivotinja koje je razasuo dokazi su za ljude koji su èvrsto ubijeðeni;

# i smjena noæi i dana i ki¹a, koju Allah s neba spu¹ta da pomoæu nje zemlju, nakon mrtvila njezina, o¾ivi i promjena vjetrova - dokazi su za ljude koji imaju pameti.

# To su Allahovi dokazi koje ti kao istinu navodimo pa u koje æe - ako ne u Allahove rijeèi i dokaze Njegove oni vjerovati?

# Te¹ko svakom la¹cu, velikom grje¹niku!

# On èuje Allahove rijeèi kada mu se kazuju, pa opet ostaje ohol kao da ih èuo nije - njemu patnju neizdr¾ivu navijesti!

# A kad sazna za neke Na¹e ajete, on im se ruga. Takve poni¾avajuæa patnja èeka.

# Pred njima je D¾ehennem, i ni od kakve koristi im neæe biti ono ¹to su stekli, ni kumiri koje su, pored Allaha, prihvatili; njih èeka muka golema.

# Ovaj Kur’an je prava uputa, a one koji ne vjeruju u dokaze Gospodara svoga èeka patnja nesnosna.

Kur'an, Al-Gatiya 2-11 ajet

Tourniquet
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#59 Post Postao/la Tourniquet »

MeRiMa_14_Sa je napisao/la:Zanimljiva tema. Malo ste i skrenuli s nje, ali nema veze, makar sam nesto naucila. A znaci nema nikakve sanse da muskarac druge vjeroispovjesti predje na moju vjeru? Jer ja na njegovu necu sigurno. Pitam onako, u slucaju da mi se nesto tako desi, mada sumnjam. A i mlada sam ja jos da razmisljam o tome. Ali eto, ne semta da pitam. :)
Sto se tice tvog pitanja... Bilo koja osoba u bilo kojoj dobi zivota moze prihvatit islam i biti musliman.. bez obzira sta je bila prije...
Znaci ak iskreno i sa srcem izgovori Sehadet, udje u islam i pocne zivjet po islamu, on je od tog trenutka musliman. i tretira se kao i svi drugi muslimani koji vjeruju u Allaha dz.s. i imaju Kur'an kao uputu... Znaci ako neki nevjernik prihvati islam i postane musliman onda je automatski i zeni muslimanki dozvoljeno da se uda za njega... NAravno ako se pridrzava islama, a ne da to uradi samo formalno.....

nadam se da je jasnije.. selam

Tourniquet
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#60 Post Postao/la Tourniquet »

LAFF je napisao/la:
ToUrNiQuEt je napisao/la:Vec sam bio u slicnoj situaciji, prekinuo sam sa curom.. nije bilo bas jednostavno ali uradio sam to ....
Nebi ovo htio kometarisati samo zelim istaci da mi je zapalo za oko
sramota i steta ali idemo dalje
Vec si komentarisao... tako da...... ne znam sto si mislio pod tim al nema veze... ja imam svoje ti svoje...

Rekoh da sam bio u toj vezi, ali prevelike razlike su dovele do toga da veza pukne... jednostavno vatra i voda ne ide zajedno... Ili voda ispari ili se vatra ugasi... Figurativno samo govorim......

Odgovori