Ma to je ÄÂisto praznovjerje.
Zna mi petak 13. biti baš dobar dan.
Historija o petku 13. kaže:
Sionski priorat je bratstvo koje je ÄÂuvalo tajnu joÅ¡ od Hrista, i osnovali su red vitezova templara kako bi povratio zbirku tajnih dokumenata.Njihov cilj je bio u svetoj zemlji dokumenti ispod ruÅ¡evina hrama.Dolje su neÅ¡to otkrili i postali veoma bogati.Odnijeli su blago iz hrama i otputovali u Evropu i povećali svoju moć.
Papa Kliment V odluÄÂio je neÅ¡to poduzeti i u dosluhu sa francuskim kraljem Filipom IV osmislio je operaciju koja je imala za cilj da se templari uniÅ¡te a njihovo bogatstvo prigrabi.
Papa Kliment izdaje tajna naredjena, zapeÄÂaÄÂena koja je trebalo da njegovi vojnici Å¡irom Evrope otvore u isto vrijeme u petak 13. oktobar 1307.god.
U papinom pismu se tvrdilo da je papa imao viziju u kojoj ga Bog upozorava da su vitezovi jeretici, krivi za obožavanje djavola, homoseksualizam itd.
Tako su na taj dan pohvatali mnogo vitezova i spalili ih na lomaÄÂi, zato se petak 13. smatra nesretnim danom.
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...
Ne vjerujem u nesreću koju donosi petak 13-ti. Kada sam bila mlaÄ‘a da, ali sada ne. Moram reći da nisam sujevjerna. Svaki dan je isti, a sreću ili nesreću ne donosi dan već naÅ¡a sudbina i naÅ¡a djela koja ÄÂinimo mi sami.