ovo svjedocenje...ovaj clanak pripada jednoj temi koja je nazalost ugasena...al eto
mene spucalo pravo...ono bas u dusu
Na suÄ‘enju za zloÄÂine u KljuÄÂu, svjedok TužilaÅ¡tva BiH Ã…Â emso Džaferagić u potresnom svjedoÄÂenju ispriÄÂao je kako je u julu 1992. godine u selu Biljani izgubio suprugu, dvoje djece, oca, brata, sestru i njenu kćerku.
Posmrtne ostatke svojih najmilijih pronašao je nekoliko godina kasnije u masovnoj grobnici nedaleko od kuće u kojoj su živjeli.
U Biljanima je 10. jula 1992. Ã…Â emso Džaferagić izgubio suprugu Besimu, sina Almira, koji je tada imao ÄÂetiri godine, i kćerku Amilu od pet mjeseci, kao i sestru Lejlu i njenu 17-godiÅ¡nju kćerku Azru, brata Naila i 78-godiÅ¡njeg oca Mehmeda.
Vinko Kondić, BoÅ¡ko Lukić i Marko Adamović terete se za organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, zloÄÂine protiv ÄÂovjeÄÂnosti i ratne zloÄÂine na podruÄÂju KljuÄÂa tokom 1991. i 1992. godine.
U optužnicama stoji da su pripadnici vojske i policije 10. jula 1992. godine uÅ¡li u nebranjena sela i zaseoke Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica, nakon ÄÂega su “bez pravnog osnova†privodili sve muÅ¡karce u osnovnu Å¡kolu, gdje su ih popisali.
Dio muškaraca je potom izveden i ubijen, a dio autobusima odvezen u nepoznatom pravcu i strijeljan. Toga dana ubijeno je najmanje 219 osoba, muškaraca iz škole, kao i mještana iz tih sela.
Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 28. oktobar 2009.
moj rodni grad Sarajevo volim kao samoga sebe....
nazalost ima ljudi koji ga isto tako ne vole....
ali nisu oni krivi sto im Bog nije dao dusu
Uh Srebrni i ja sam baÅ¡ maloprije gledala svjedoÄÂenja naroda iz IstoÄÂne Bosne koji su proÅ¡li logore i nasekirala se pravo, izmeÄ‘u ostalih priÄÂao je ÄÂovjek ÄÂija je slika obiÅ¡la cijeli svijet, kako stoji uz ogradu a svaka kost mu se vidi koliko je mrÅ¡av.
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...