Vehabije

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

Re: Vehabije

#541 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
beba80 je napisao/la: validni su oni svi koji ne gube vjerodostojnost do trece generacije i njih se drzite a prenosite jedan drugom kao i meni mnogo je toga sto ne znamo i ne smijemo se oholit da znamo.
Drago mi je da si nam otkrio svoj stav - treća generacija , to je prepoznavnost vehabija.
Al nema veze, svako ima pravo na svoje mišljenje, pa tako valjda i ja slika

Ovaj puta bih te molio da mi napišeš koje godine su napisani ti hadisi , koje pominješ , koliko godina nakon smrti Poslanika a.s.
Ne znam tako da ces mi ti kao moj brat reci.A da ti kazem jednu stvar kako ces ti znati gdje je izvor rijeke ako ne krenes ici uz rijeku,tako i ja ako ne podjem prema Poslanikovom s.a.a.w.vremenu ne mogu znati vjerodostojnost jel tako.Mislis kad su skupljeni hadisi jer i sam znas na cemu su se pisali?

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#542 Post Postao/la mrki62 »

Glavni sakupljači hadisa su bili:

1. Malik - umro 795, dakle 163 godine poslije Muhameda;
2. Ibn Hanbal umro 855, tj. 223 godine poslije Muhameda;
3. Bukhari - umro 870, dakle 238 godina poslije Muhammeda;
4. Muslim Ibn al-Haggag - umro 875, tj. 243 godine poslije Muhameda.

Jel to ok il je šta pogrešno [Happy.gif]
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#543 Post Postao/la beba80 »

hvala brate sad i ja a i mnogi drugi znamo.Znas sad me interesuje nesto ako covjek prosijecno zivi 70-80 godina koliko je trebalo da prodje generacija od smrti Poslanika s.a.a.w.da bi se sabrali svi hadisi

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#544 Post Postao/la mrki62 »

Tad su ljudi manje živjeli , a svaka generacija duže živi .
Zato sam i postavio te sakupljače , da te pitam ; gdje je ta famozna grupa tvojih triju generacija [Happy.gif]

Ja volim malo razmišljati i donositi ne smutnju , već logički postavljene stvari a evo i koje.

Sam Muhamed a.s. je zabranjivao za vrijeme svog života, da si isti pišu / zapisuju , ............... naređivao je da se sve uništi , jer to nije bila Božija objava već ljudska misao .
Kasnije su ljudi rekli kako se hadisi odnose na uređivanje praktičnih stvari u životu, a na navodnim primjerima života samog Muhameda. Po čemu ispada da je Muhamed a.s. bio bezgrešan.
Jel uistinu Muhamed a.s. bio bezgrešan ?
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#545 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:Tad su ljudi manje živjeli , a svaka generacija duže živi .
Zato sam i postavio te sakupljače , da te pitam ; gdje je ta famozna grupa tvojih triju generacija [Happy.gif]

Ja volim malo razmišljati i donositi ne smutnju , već logički postavljene stvari a evo i koje.

Sam Muhamed a.s. je zabranjivao za vrijeme svog života, da si isti pišu / zapisuju , ............... naređivao je da se sve uništi , jer to nije bila Božija objava već ljudska misao .
Kasnije su ljudi rekli kako se hadisi odnose na uređivanje praktičnih stvari u životu, a na navodnim primjerima života samog Muhameda. Po čemu ispada da je Muhamed a.s. bio bezgrešan.
Jel uistinu Muhamed a.s. bio bezgrešan ?
Ni ja ni ti nemozemodokazat da su manje zivili nit vise.
Da moras razmisljati i ja i ti ne nijemo prihvatati i aminovati ,jer naredba Alaha je prvo o ljudi a poslije o ljudi razumom obdareni trazite tj.razmisljajte nacice te Me.
Tacno je da je zabranio al pise i zasto je zabranio da se ne bi poistovijetili Kuran i sunet jer to bi izazvalo smutnju a znas da hadis i kuran ne mogu imat kontradiktornost,a ako imaju onda ga je neko izmislio.
Gospodar je uzdigao Poslanika s.a.a.w. i rekao da je nas ucitelj ja sad ne bih smio ulaziti u Gospodarev govor i naredbu a i da je bio gresan Gospodar kaze Ja sam mu sve brijehe oprostio.Mi moramo da ga slijedimo izucavamo oslanjamo se na Kuran i sunet i mislim ako ovako i ti mislis sve je u redu a ako ne nesto nije u redu

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#547 Post Postao/la mrki62 »

Mic, ako ti tvrdiš da je Muhamed a.s. samo jednom pogriješio , onda ti o njemu ništa ne znaš.
Ako tvrdiš da ja lažem u vezi zapisivanja hadisa ,......... i to dokazuje da ti o islamu haman pa ništa ne znaš - bar osnovne stvari ti nisu poznate [muzikafo1.gif]

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#549 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:Mic, ako ti tvrdiš da je Muhamed a.s. samo jednom pogriješio , onda ti o njemu ništa ne znaš.
Ako tvrdiš da ja lažem u vezi zapisivanja hadisa ,......... i to dokazuje da ti o islamu haman pa ništa ne znaš - bar osnovne stvari ti nisu poznate [muzikafo1.gif]
Ne moj te tako polahko lijepo ogledajmo se na ucitelja koji kaze O ljudi i ja sam covjek mogu i ja pogrijesiti al ja trazim uputu od Gospodara kako da vam sve to dostavim i na lahak nacin pruzim.Ako ja pogrijesim okrenite se Kuranu i mom sunetu to misli i izgovara prilikom razgovora sa svojim ashabima.Zasto je to rekao sta mislite?

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#550 Post Postao/la mrki62 »

Mic , vjerovatno sam izostavio kajsu da odgovorim al svi koji tvrde da je Muhamed a.s. bio bezgrešan oni uveličavaju i ne govore istinu .
Malo prije si se zakleo Allahom , ni to ti ne valja , jer Allah nije namijenjen za takve stvari.

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#552 Post Postao/la mrki62 »

Ko su vođe vehabija u BiH ?
Mnogi ljudi i ne znaju za njih al mene redovno obavještavaju obavještajci :lol:

Nasuf- Abdusamed Bušatlić, o kome kažu da je „član Aktivne omladine, kao i odbora lista Saff“, Autori knjige objašnjavaju, a prenosi Start, kako Bušatlić sa grupom istomišljenika kuje fetve za čitaoce Saff-a, iako ne posjeduje islamsku, niti bilo kakvu drugu naobrazbu.
Abdulmelik Bašić, za kojeg tvrde da je „tokom rata Aliju Izetbegovića nazivao nazivao nevjernikom, Harisa Silajdžića tagutom na kalup arapskih taguta (vladara diktatora i lažnih božanstava), a urednika Preporoda Aziza Kadribegovića Božijim neprijateljem. Autori tvrde da je on kasnije korigovao svoje stavove i zbog toga izgubio podršku vehabija u BiH.
Safet Kuduzović, mešanović i Merdan pišu kako ga je rat i studiranje u Jordanu učinio izrazito nerealnim, čak i u vehabijskim krugovima. Osnovne teme njegovih tekstova su muzika, brada, duhan… jedan od svojih „naučnih radova“ posvetio je temi da li je bidat (zabranjena novotarija u vjeri) peglanje odjeće, drugi govori o tome da li je dozvoljeno jesti kašikom, treći tretira problem kratkih nogavica…
Samir Avdić, autori knjige tvrde da je zajedno sa Bušatlićem i Imamovićem preuzeo funkciju vrhovnog autoriteta među bh vehabijama.
Semir Imamović, zbog osorne prirode, autori knjige tvrde da nije toliko popularan među novim članovima pokreta…
Sabahudin Albani, autori knjige navode da podržava Bin Ladina, izdaje fetve i u odnosu na njega, ostali aktivisti vehabijskog pokreta čine se fleksibilnim i liberalnim.
Adnan Pezo, nakadašnji lider AIO, a prema tvrdnjama autora, „persona non grata“ u Saudijskoj Arabiji
Senaid Zaimović, smatraju ga „nešto liberalnijim i lukavijim“ Ipak, piše Start, televizija Alfa novčano je kažnjena zbog emitiranja Zaimovićevog predavanja.
Muhamed Porča, o njemu kažu da je u Beču napravio jedan od najortodoksnijih džemata u Evropi
Halid Tulić, koji živi u Jordanu a bh javnosti je poznat po knjizi Veliki šejtan koja je, kako tvrde autori, „puna mržnje prema šiitima“.

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#553 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:Ko su vođe vehabija u BiH ?
Mnogi ljudi i ne znaju za njih al mene redovno obavještavaju obavještajci :lol:

Nasuf- Abdusamed Bušatlić, o kome kažu da je „član Aktivne omladine, kao i odbora lista Saff“, Autori knjige objašnjavaju, a prenosi Start, kako Bušatlić sa grupom istomišljenika kuje fetve za čitaoce Saff-a, iako ne posjeduje islamsku, niti bilo kakvu drugu naobrazbu.
Abdulmelik Bašić, za kojeg tvrde da je „tokom rata Aliju Izetbegovića nazivao nazivao nevjernikom, Harisa Silajdžića tagutom na kalup arapskih taguta (vladara diktatora i lažnih božanstava), a urednika Preporoda Aziza Kadribegovića Božijim neprijateljem. Autori tvrde da je on kasnije korigovao svoje stavove i zbog toga izgubio podršku vehabija u BiH.
Safet Kuduzović, mešanović i Merdan pišu kako ga je rat i studiranje u Jordanu učinio izrazito nerealnim, čak i u vehabijskim krugovima. Osnovne teme njegovih tekstova su muzika, brada, duhan… jedan od svojih „naučnih radova“ posvetio je temi da li je bidat (zabranjena novotarija u vjeri) peglanje odjeće, drugi govori o tome da li je dozvoljeno jesti kašikom, treći tretira problem kratkih nogavica…
Samir Avdić, autori knjige tvrde da je zajedno sa Bušatlićem i Imamovićem preuzeo funkciju vrhovnog autoriteta među bh vehabijama.
Semir Imamović, zbog osorne prirode, autori knjige tvrde da nije toliko popularan među novim članovima pokreta…
Sabahudin Albani, autori knjige navode da podržava Bin Ladina, izdaje fetve i u odnosu na njega, ostali aktivisti vehabijskog pokreta čine se fleksibilnim i liberalnim.
Adnan Pezo, nakadašnji lider AIO, a prema tvrdnjama autora, „persona non grata“ u Saudijskoj Arabiji
Senaid Zaimović, smatraju ga „nešto liberalnijim i lukavijim“ Ipak, piše Start, televizija Alfa novčano je kažnjena zbog emitiranja Zaimovićevog predavanja.
Muhamed Porča, o njemu kažu da je u Beču napravio jedan od najortodoksnijih džemata u Evropi
Halid Tulić, koji živi u Jordanu a bh javnosti je poznat po knjizi Veliki šejtan koja je, kako tvrde autori, „puna mržnje prema šiitima“.
Mrki hajde sad mi ti reci sad ce mo njih da pobijemo stacemo poslije ko ce nam onda smetat

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#555 Post Postao/la mrki62 »

Jedan je dobro na jednom forumu napisao :

Sta to oni mogu ponuditi Bosni, pa da budemo na njih ponosni?
Sta mogu ponuditi svijetu pa da nas vise ne smatra crnom rupom?
Sta mogu uraditi pa da ovoj zemlji sutra osvane kakav bolji dan nego danasnji?
Sta proizvode, i kojim se to proizvodom mogu posebno pohvaliti?
Sta grade i sta su to sagradili do danas, sto bi Bosancima olaksalo zivot?
I radi cega da ih, kao Bosnjak i Bosanac, smatram kao nekoga na koga cu racunati u ovom laktanju s ostatkom Evrope?
Koja im je kvalifikacija osim sto okolo shetaju brade, odgovaraju u citatima - bez ijedne svoje rijeci i misli, provodeci tako dane i godine.

Upravo iz ovog razloga bitan je post koji je zonbrile postavio, a koji, koliko god vi gurali glavu u pijesak, govori jezikom lako opipljivih cinjenica, pa makar cifre bile i djelimicno tacne, da se nazrijeti dubok i mracan jaz... A, izmedju kojih svijetova?
E tome vi dajte ime...
Ja bih uvijek rekao - izmedju naprednog i stagnirajuceg/nazadnog.

Moja opaska tom postu bi bila - ne treba pisati "krscanski" svijet (pogotovo sjetivsi se kako se to krscanski radikalizam i zlo nekada davno praznilo Evropom i ostatkom svijeta), jer se ovdje, jednostavno, radi o naprednom svijetu, koji je sa krscanstvom, judaizmom, ili bilo cim drugim, odavno sveo racune i stavio ih gdje im je i mjesto - izmedju cetiri zida privatnosti, pa religija, ma koliko to nekada izgledalo suprotno, u ovom zapadnom, pragmaticnom drustvu svjesnom realnosti, ali i svojih potencijala, ne cini nikakvu referencu, niti ljudi trose vrijeme na bacanje fetvi/prokletstava oko sebe i na medjusobno prebrojavanje.

Kakvi su rezultati?

Vidi se!

slika

slika

Odgovori