Hadisi -Vjerodostonje predaje
Sedam osoba Bog ce staviti u svoj hlad na dan kada ne bude drugog hlada osim Njegovog, a to su: pravedan vladar [rukovodilac], mladic odrastao moleci se samo Bogu, covjek cije je srce vezano za dzamiju, dva covjeka koji su se voljeli u ima Boga, na tom se sastajali i na tom ostali do smrti, covjek koga je pozvala lijepa i ugledna zena, a on joj odgovorio: "Bojim se Boga", i covjek koji je dijelio imetak krijuci to toliko da mu nije znala ljevica sto mu je dijelila desnica, te covjek koji je kada se Boga sjecao nasamo plakao.
-- Buharijina zbirka Hadisa
-- Buharijina zbirka Hadisa
Ebu Bekre Nufej' ibn Haris Es-Sekafi ra prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Kada se sukobe dva muslimana sa svojim sabljama, i ubica i ubijeni ce u Dzehennem. Tada sam ja rekao: - Allahov Poslanice, za ubicu nam je jasno, ali zasto ubijeni? Poslanik s.a.v.s. rece: "Jer je i on nastojao ubiti onog drugog."
(Muttefekun alejhi)
(Muttefekun alejhi)
Enes ibn Malik, r.a., je rekao: “Zemlja svakog dana s deset rijeci moli i kaze: “O sine Ademov! Setas se po mojim ledjima a zavrsices u mom trbuhu. Grijesis na mojim ledjima a ispastaces u mom trbuhu. Smijes se na meni, a plakaces u meni. Radujes se na meni a tugovaces u meni. Skuplja¹ blago na meni, a kajaces se u meni. Jedes zabranjeno na meni, a bices pojeden u meni. Oholis se na meni, a bices slab u meni. Hodas veseo po meni, a zadesices se tuzan u meni. Setas po svjetlu po meni, a bices u tmini u meni. Ides u drustvo po meni, a zavrsices sam u meni.”
Edit by mod LAFF
Edit by mod LAFF
Da ja malo objasnim ¹ta su to hadisi , tj . da su hadisi glavni krivci za razdor meðu muslimanima a pogotovo ih najvi¹e vehabije koriste - èak mnogo vi¹e nego li ajete iz Kur`ana .Abu_Haqq je napisao/la:
Hadisi je sve ono ¹to je preneseno od Poslanika s.a.v.s., njegov govor, praksa, precutno odobravanje, moralno-eticke osobenosti ili ¾ivotopis koji obuhvata njegov ¾ivot prije i poslije poslanstva.
Da malo bude jasnije o èemu se radi : koristiti hadis kao podlogu za VJERSKE zakone, èesto u direktnoj suprotnosti sa onim sto je u Kur'anu navedeno - to je opasno, razara meðumuslimanske odnose, komplikuje Islamski naèin ¾ivota koji je Bog uèinio lahkim ("u njemu nema te¹koæe i nejasnoæe "), ......... OGRANIÈAVA slobode koje nam je Bog prepustio i ¹to je najgore - stvara RAZDOR i PODJELE meðu vjernicima..
Ili na ovo : Druge RELIGIJE su se podijelile na mnoge grupe i sekte, pa se to, najvi¹e "zahvaljujuæi" kontradiktornim hadisima desilo i muslimanima...
Hadisi su po na¹ki vijest a mnogi su upitni ili la¾ni i nije za vjerovati , jer de mi objasni kad su napisani ?
Koliko godina nakon smrti Pejgambera ?
Èesto su pobo¾njaci i dobri ljudi izmi¹ljali hadise da bi podsticali ljude na dobro, vjerujuæi da se tako duhovno pribli¾avaju Allahu.
Islam se u veæini sluèajeva dijeli na sunnite i ¹iite a sunniti na stotine imaju vi¹e hadisa od ¹iita ( popravi me ako nisam u pravu

Ako su ¹iiti vjernici , da li oni imaju sunnet ?Abu_Haqq je napisao/la: Te radnje se zovu Sunnet.

Glavni sakupljaèi hadisa su bili:Abu_Haqq je napisao/la: Njegovi sljedbenici su bili zaduzeni da zapisiju to sve. Naj poznatije sakupljenje zbirke hadisa su Bukhari i Muslim koje dolaze odmah nakon Kur'ana po svetosti.
Vjerodosotojnost hadisa znamo po vjerodostojnosti lanca prenosilaca (seneda).
1. Malik - umro 795, dakle 163 godine poslije Muhameda;
2. Ibn Hanbal umro 855, tj. 223 godine poslije Muhameda;
3. Bukhari - umro 870, dakle 238 godina poslije Muhammeda;
4. Muslim Ibn al-Haggag - umro 875, tj. 243 godine poslije Muhameda.
Dakle , toliko godina nakon smrti Muhameda !!!!!!!!!!
Ako se varam , popravi me

Ma kaki dovoljno , de ti meni objasni to ¹to sam ja postavio - jesam li u pravu ili neAbu_Haqq je napisao/la: Jel dovoljno objasnjeno ili trebam jos pojasniti. Ovo je ukratko
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Hadisi nisu pisani poslije smrti Poslanika sws, vec za vrijeme njegovog zivota.
Ti trebas da odvojis dva pojma a tu si pisanje/biljezenje hadisa i skupljanje hadisa.
Bukhari i Muslim su naj svetije knjige poslije Kur'ana i one su 100000% vjerodostojne. Imam Bukhari (ra) i Muslim (ra) nisu pisali hadise vecu su ih sakupljali od njihovig prenosilaca i onda ih klasirali zatim su svrstani u knjige.
Obojica ovih i drugih imam imali su kriterije po cemu su preuzimali predaje. Gledajuci na istoriju osobe, njihovih oceva, djedova itd. geldano je na njihovo slijedenje vjere kao i sunneta Poslanika sws.
Primjer: Bukhari (ra) nebi uzeo hadis od nekoga ko je samo jednom slagao u zivotu ili neko ko je pio stojeci. Razlog je zato sto je Poslanik sws to proglasio ruznim i stetnim djelom za organizam. Znaci ovdje je velika preciznost u pitanju. Ovdje takode treba naglasiti da su ovo vecinom lancane predaje znaci A rekao da je B rekao da je Poslanik sws rekao ...
Danas je potvrdeno od strane zapadnih i drugih filozofa da je "Science of Hadith" naj preciznija i naj bolje sacuvano djelo covjecanstva po svojoj korektnosti.
Ti trebas da odvojis dva pojma a tu si pisanje/biljezenje hadisa i skupljanje hadisa.
Bukhari i Muslim su naj svetije knjige poslije Kur'ana i one su 100000% vjerodostojne. Imam Bukhari (ra) i Muslim (ra) nisu pisali hadise vecu su ih sakupljali od njihovig prenosilaca i onda ih klasirali zatim su svrstani u knjige.
Obojica ovih i drugih imam imali su kriterije po cemu su preuzimali predaje. Gledajuci na istoriju osobe, njihovih oceva, djedova itd. geldano je na njihovo slijedenje vjere kao i sunneta Poslanika sws.
Primjer: Bukhari (ra) nebi uzeo hadis od nekoga ko je samo jednom slagao u zivotu ili neko ko je pio stojeci. Razlog je zato sto je Poslanik sws to proglasio ruznim i stetnim djelom za organizam. Znaci ovdje je velika preciznost u pitanju. Ovdje takode treba naglasiti da su ovo vecinom lancane predaje znaci A rekao da je B rekao da je Poslanik sws rekao ...
Danas je potvrdeno od strane zapadnih i drugih filozofa da je "Science of Hadith" naj preciznija i naj bolje sacuvano djelo covjecanstva po svojoj korektnosti.
Da li svi muslimani imaju iste hadise ?
Ja ka¾em da je svaka sekta je nadograðivala neke svoje hadise ( zavisi ko je tada bio vladar ). Dakle , prilagaðali su uslovima i vremenu
Ja ka¾em da je svaka sekta je nadograðivala neke svoje hadise ( zavisi ko je tada bio vladar ). Dakle , prilagaðali su uslovima i vremenu
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Tako je , jer èemu hadisi ako je Kur`an savr¹ena knjiga ?ekranka je napisao/la:Ne postoji ni jedna knjiga hadisa koja bi bila dala tumacenje stavkama Kurana.Najpoznatija je Buharijeva i po meni najvjerodostojnija,al ne i njegovo tumacenje..
Ma kad malo razmislim,samim tim hadisima se unio krivi put,mislim na pojasnjavanja hadisa jer svako to shvaca prema svojim uvjerenjima i hirovima,i svako se poziva na hadise,po svojim uvjerenjima.Pa na cemu su bazirane sekte nego na krivom tumacenju hadisa.
Pa zar nije jedino ispravno tumacenje Kurana kuranim!!
A hadisi tobo¾e ne¹to obja¹njavaju , upuæuju ,......... to meni znaèi da po hadisima onda Kur`an i nije savr¹ena knjiga .
Mene hadisi podsjeæaju na katolièke evanðelije - èemu evanðelije ako postoji biblija.

Abdullah ibn Mesud ka¾e:”Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) je rekao:”Islam je do¹ao kao ne¹to strano i opet æe postati ne¹to strano ljudima, pa neka se raduju onda stranci.” Kad ga neko upita:”Ko su ti stranci”, On (sallallahu alejhi ve sellem) reèe:” To su oni koji prekinu odnose sa svojim narodom (plemenom) radi Islama (tj. da bi saèuvali svoj Islam).” Ovaj Hadis je prenio Ibn Med¾ah od Enesa i Ebu Hurejre.
Abdullah ibn Omer ka¾e:”Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) je do¹ao kod nas i rekao”O Muhad¾iri (oni koji su izbjegli iz Mekke u Medinu), mogli bi nastradati od pet nevolja:-Nedao Allah Milostivi da ih do¾ivite. Ako se blud ra¹iri, znajte da se to nikad nije desilo meðu ljudima a da se nije pojavila neka nova bolest za koju njihovi prethodnici nisu èuli a niti su od nje bolovali. Ako ljudi poènu da zakidaju na mjeri a da ne zavlada su¹a i glad, a da njima ne zavladaju tirani. Ako ljudi budu krili Zekat (obavezna sadaka koju bogati moraju po Islamu placati sirotinji) znajte da se to nikad nije desilo a da ki¹a nije uskraèena zemlji, a da nije radi ¾ivotinja nikad ponovo nebi ni pala. Ako ljudi prekinu obavezu datu Allahu i Njegovom Poslaniku, znajte da se to nije nikad desilo a da Allah nije poslao neprijatelje na njih da im otmu na silu njihova imanja; Ako vladari ne budu vladali ljudima po Kur’anu, znajte da æe ih Allah razbiti u grupe te æe se meðusobno krviti.’(Ibn Med¾ah)
Kontradiktornost hadisa sa pona¹anjem u oblaèenju ili sa naèinom kakva mora biti brada :ballbounce:
Ebu-Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao:
Zaista, Allah ne gleda u va¹a tijela, niti u va¹e likove, nego gleda u va¹a srca i dijela.
(Muslim)
Po tom hadisu se mo¾e insan ( i mu¹ko i ¾ensko ) oblaèiti kako hoæe
Ebu-Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao:
Zaista, Allah ne gleda u va¹a tijela, niti u va¹e likove, nego gleda u va¹a srca i dijela.
(Muslim)
Po tom hadisu se mo¾e insan ( i mu¹ko i ¾ensko ) oblaèiti kako hoæe