Mudre Misli Poznatih i Nepoznatih
Re: Mudre Misli Poznatih i Nepoznatih
Krajnja slabost nasilja je ta Å¡to je to jedna spirala koja stalno ide prema dole, raÄ‘ajući istu onu stvar koju želi uniÅ¡titi...Uz pomoć nasilja vi možete ubiti lažova, ali ne možete ubiti laž, niti uspostaviti istinu. Uz pomoć nasilja vi možete ubiti onoga koji mrzi, ali ne možete uniÅ¡titi mržnju. U stvari, nasilje samo povećava mržnju... Vraćanje nasilja nasiljem povećava nasilje, donoseći joÅ¡ crnji mrak noći kojoj već nedostaju zvezde. Mrak ne može oterati mrak, samo svetlost može to uÄÂiniti. Mržnja ne može oterati mržnju, samo ljubav može to uÄÂiniti.
Martin Luter King
Martin Luter King
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...
"Najgori nacin da ti neko nedostaje je da sjedis pored njega i znas da ga nikad neces imati."
Postoji i gori nacin... da neko sjedi pored tebe i u tom momentu,ima ga neko drugi,a znas da ti nece imati ga.. kad su te stvari u pitanju,uvijek moze gore..
Nevjeruj nikada u ono sto je zapisano...nevjeruj nikada u ono sto si cula
Vjeruj samo u ono sto si ti vidjeo i dozivio...![[eusa_think [eusa_think.gif]](./images/smilies/eusa_think.gif)

Vjeruj samo u ono sto si ti vidjeo i dozivio...
![[eusa_think [eusa_think.gif]](./images/smilies/eusa_think.gif)
Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i sa drugim imenom.
Ã…Â ekspir
Ã…Â ekspir

'Suprotnost ljubavi nije mržnja već ravnodušnost. Suprotnost umjetnosti nije ružnoća već ravnodušnost. Suprotnost vjeri nije hereza već ravnodušnost. Suprotnost životu nije smrt već ravnodušnost.
Elie Wiesel.
Elie Wiesel.
Ne postoji druga stvarnost sem one koju imamo u sebi samima. Stoga većina ljudi živi tako nestvarno, zato Å¡to slike izvan sebe smatraju za stvarnost, a svoj vlastiti svijet u sebi ne puÅ¡taju nikako da doÄ‘e do rijeÄÂi. Pri tome se ... može biti sretan. Ali, ako se jednom sazna i ono drugo, onda se viÅ¡e ne može izabrati da se poÄ‘e putem većine.
Hesse
Hesse
..jednom sam ti napisala da smo nas dvoje poput mora i zvijezda, previse udaljeni da bi se dodirnuli, ali opet toliko blizu da se ogledamo jedno u drugom. Ja sam i danas prikovana za dno tog mora od uspomena, a ti i dalje veselo setas medju oblacima ne pomisljajuci da pogledas ispod sebe...
nepoznati![mmmux2 [mmmux2.gif]](./images/smilies/mmmux2.gif)
nepoznati
![mmmux2 [mmmux2.gif]](./images/smilies/mmmux2.gif)
"Život je izbor a ne sudbina, jer obiÄÂan ÄÂovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. ÄŒovjek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."
Meša Selimović
Meša Selimović

Safvet-beg BaÅ¡agić, bosanskohercegovaÄÂki pjesnik.
* "Ipak imade neÅ¡to Å¡to nije prolazno, Å¡to ne može ni puki sluÄÂaj, ni najljući neprijatelj uniÅ¡titi, a to su umotvorine, koje mi zovemo literaturom. U tom carstvu ni sila, ni sluÄÂaj, dapaÄÂe ni zub vremena, ne može pomraÄÂiti umne steÄÂevine naroda koje je privrjedio kad je pobjedio barbarstvo i neznanje. Taj trijumf ostaje na vijeke, jer je on amanet budućim naraÅ¡tajima i vremenima."
* "Knjiga je života uzvišeno štivo, ko se naš'o da je, kako treba, shvati? " (iz pjesme "Knjiga života"
* "Ako svi u pak'o odu koji ljube, koji piju, niko neće gledat raja ni kušati rajskog pića! (iz pjesme "Ljubav i vino")
* "Ipak imade neÅ¡to Å¡to nije prolazno, Å¡to ne može ni puki sluÄÂaj, ni najljući neprijatelj uniÅ¡titi, a to su umotvorine, koje mi zovemo literaturom. U tom carstvu ni sila, ni sluÄÂaj, dapaÄÂe ni zub vremena, ne može pomraÄÂiti umne steÄÂevine naroda koje je privrjedio kad je pobjedio barbarstvo i neznanje. Taj trijumf ostaje na vijeke, jer je on amanet budućim naraÅ¡tajima i vremenima."
* "Knjiga je života uzvišeno štivo, ko se naš'o da je, kako treba, shvati? " (iz pjesme "Knjiga života"
* "Ako svi u pak'o odu koji ljube, koji piju, niko neće gledat raja ni kušati rajskog pića! (iz pjesme "Ljubav i vino")
" Ono što nismo mi birali u svom životu ne možemo smatrati svojim neuspjehom." Krleža.
" Rado ostavljam druge da idu putem kojim žele, o kad bi i oni ostavili malo mene na miru " Puškin.
" Rado ostavljam druge da idu putem kojim žele, o kad bi i oni ostavili malo mene na miru " Puškin.
'Ljudi se povremeno spotaknu preko isitne, ali većina odmah ustane i požuri se naprijed kao da se ništa nije dogodilo.
Winston Churchill.
Winston Churchill.
Naposljetku, suÅ¡tina saznavanja nije u tome gubimo li igru, već kako gubimo, Å¡to s time spoznajemo, ÄÂemu nas je poraz nauÄÂio i kako nas to mijenja. Gubiti na odreÄ‘eni naÄÂin znaći - dobivati.
R.Bach
R.Bach
"Jedan veliki problem u karakteru covjekovom, to je iskrenost prema sebi samom. Odista, covjek nikoga ne vara koliko sebe samog."
'Uspjeh je stanje uma. Ako želite uspjeti, sami sebe poÄÂnite smatrati uspjeÅ¡nima. J. Brothers