Vehabije

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

Re: Vehabije

#856 Post Postao/la mrki62 »

Mic_Sokoli je napisao/la:
mezheb nije propisan da bi bio musliman
Ni imenica musliman nije propisan da bi bio vjernik [muzikafo1.gif]
Pazi Mic, da bi neka vera bila ispravna i u skladu sa nekim pravilima ( u ovom slučaju islam ), onda neko mora brinuti u vjerodostojnost istog vjerovanja.
Ako velika većina vjeruje tim mezhebima a mala manjina ne ( u ovom primjeru vehabije ) onda ta manjina nije ništa drugo do sekta ili da ti bude jasnije odpadnici.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

carobnjak_iz_voza
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#858 Post Postao/la carobnjak_iz_voza »

Ma da ,samo boja kože nema nikakve veze sa sektaštvom. Ok Mrky ,hajmo onda sa drugim primjerom. U americi takodje postoji i sekta ortodoxnih krscana zvanih "amisi",zive potpuno odvojeni od svijeta ,nemaju struju ,tv,imaju SVOJ sistem obrazovanja i cak i poznati Oprah show je morao pregovarati s njima da bi dopustili snimanje emisije o samo JEDNOJ porodici unutar te zajednice(eto valja nekad i zenske emisije pogledati [mmmux2.gif] ).I kako se americka vlada odnosi prema njima? daje im obilne poticaje za uzgoj nekih poljoprivrednih kultura jer ti ljudi zive iskljucivo od poljoprivrede(a cak nece da imaju ni mehanizaciju,traktore nemaju ! )znaci nitko ih ne dira nego bas suprotno. Evo jedna anegdota [smile.gif] ,koja mi se desila bas jucer.Bilo je neko okupljanje na kojem je bio i nas lokalni hodza i kaze njemu jedan komsija (a bio je malo "pod gasom" [Happy.gif] ) "jel efendija ,a sto ti one bradonje ne istjeras iz nase dzamije!" kaze ovaj "pa zasto da ih izgonim?moj je poso da mamim ljude unutra a ne obrnuto" Kad ce komsija opet " e da znas efendija da ti ja ,dok god je njih tamo u dzamiju necu!" a hodza ce "Vallahi ja sam ovdje imam 25g i nikad te nisam vidio u dzamiji,a ti ljudi dodju skoro na svaki namaz pa zar da zbog tebe progonim ljude koji stalno na sedzdu padaju"....Mene je hodza time vrlo iznenadio jer se sijecam da je i sam drzao hutbe petkom prije 5-6god protiv "vehabija" i podsijetim ja njega na to poslije. Kaze on meni na to "eh,pa morao sam" ja insistiram i dalje ,pa kako morao ,zbog cega? Kaze on "vezes konja gdje ti car rece [wink.gif] "

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#859 Post Postao/la mrki62 »

carobnjak_iz_voza je napisao/la:Ma da ,samo boja kože nema nikakve veze sa sektaštvom. Ok Mrky ,hajmo onda sa drugim primjerom. U americi takodje postoji i sekta ortodoxnih krscana zvanih "amisi",zive potpuno odvojeni od svijeta ,nemaju struju ,tv,imaju SVOJ sistem obrazovanja i cak i poznati Oprah show je morao pregovarati s njima da bi dopustili snimanje emisije o samo JEDNOJ porodici unutar te zajednice(eto valja nekad i zenske emisije pogledati [mmmux2.gif] ).I kako se americka vlada odnosi prema njima? daje im obilne poticaje za uzgoj nekih poljoprivrednih kultura jer ti ljudi zive iskljucivo od poljoprivrede(a cak nece da imaju ni mehanizaciju,traktore nemaju ! )znaci nitko ih ne dira nego bas suprotno.
Ok, poznati su mi amiši.
Poznata mi je i Amerika, tj. američki sistem djelovanja,pa ako ti već prihvataš to iz Amerike, onda bi trebalo prihvatiti sve a ne samo sektaštvo.
Eto, najnormalnije bi bilo da ljudi u BiH imaju posao i za posao pravo i obavezu da budu plaćeni kao eto u Americi.
Omogućiti zakone koji nisu korumpirani, Ustav , vladavinu prava pa i sve ostalo.
Ili ćemo uzeti za shodno samo ono što nam je trenutni ćejf ?
Osobno sam mišljenja da se kod nas islam tretira na način koji se je preuzeo od Osmanlija a ako neko misli drugačije, onda treba sve iz temelja mijenjati.
carobnjak_iz_voza je napisao/la:

Evo jedna anegdota [smile.gif] ,koja mi se desila bas jucer.Bilo je neko okupljanje na kojem je bio i nas lokalni hodza i kaze njemu jedan komsija (a bio je malo "pod gasom" [Happy.gif] ) "jel efendija ,a sto ti one bradonje ne istjeras iz nase dzamije!" kaze ovaj "pa zasto da ih izgonim?moj je poso da mamim ljude unutra a ne obrnuto" Kad ce komsija opet " e da znas efendija da ti ja ,dok god je njih tamo u dzamiju necu!" a hodza ce "Vallahi ja sam ovdje imam 25g i nikad te nisam vidio u dzamiji,a ti ljudi dodju skoro na svaki namaz pa zar da zbog tebe progonim ljude koji stalno na sedzdu padaju"....Mene je hodza time vrlo iznenadio jer se sijecam da je i sam drzao hutbe petkom prije 5-6god protiv "vehabija" i podsijetim ja njega na to poslije. Kaze on meni na to "eh,pa morao sam" ja insistiram i dalje ,pa kako morao ,zbog cega? Kaze on "vezes konja gdje ti car rece [wink.gif] "
Da, ta anekdota ima jasnu poruku ,............ prilagodi se šefu [muzikafo1.gif]
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

carobnjak_iz_voza
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#860 Post Postao/la carobnjak_iz_voza »

Mrky poruka jeste to sto kazes ali nije SAMo to poruka ,vec i da takve ljude napadaju najvise oni koji pojma nemaju od vijere ali i visoki vijerski predsatavnici kojima su njihovi stavovi prijetnja i direktan udar na stolice.Ti si sa svojim stavovima suprotnost ljudima poput Zmaja,dvije krajnosti ali u stvari NACIN rezonovanja vam je isti. Ja kazem da se vijera kod nas ne smije trpati u politiku,ali ne smije se ni politika trpati u vijeru [eusa_naughty.gif] a ti to radis.I ja sam za to da se nacionalisticka vlast mijenja i mislim da je socijalizam(ali ne samo na rijecima socijalizam,vec i dijelima)najbolja opcija za ekonomski oporavak nase zemlje,ali sam i za to da se pusti vijernicima, da bas kao sto si rekao mijenjaju iz temelja sisteme i obicaje IZ u Bh jer tamo je isto tako situacija katastrofa

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#861 Post Postao/la kajs »

mrki62 je napisao/la: Nemoj nikad smetnuti s uma ovu rečenicu : Nije svaki vehabija terorista, ali svi islamski teroristi pripadnici su vehabijskog pokreta.

Vidi mrkog e ovo nisam upratio sto jest jeste. Hvala ruzi [icon_flower.gif]

Svo ono sto smo govorilio o tebi, i na sta smo ti dobronamjerno skrecali paznju si potvrdio ovom kratko i jasnom recenicom. Kako te nije bre stid i sramota vise. I odkud ti pravo da pripisujes ISLAMU nesto sto mu ne pripada!? Sto te nekad ne cuh da zoves one tamo po tajlandu i kini nekim "budistickim teroristima" ili ETA i irsku IRU "krscanskim teroristima". Da ne spominjem "engleske krscanske teroriste" koji su cijle narode ubijali i terorisali kako u americi tako u australiji a danas i plaho u Avganistanu i Iraku i Palestini. Ili ruske "pravoslavne teroriste" koji terorisu godinama narod Cecenije?!

Znamo mi sta misli Bush on je to i rekao posle napada 11. septembra da pravi Alijansu za krscanski rat, i to je njegova karakteristika koja naravno nema nikakve veze sa istinom i samo plod tvoje pokvarenstine onog sto je isklijalo iz semena pokvarenosti koje gajis kod sebe.

Zar tetoru i terorizmu treba pridavati da su plod vere, religija (bila priznata ili bila ne priznata). Dokle nije mi jasno. Zar oni u Palestini u Gazzi koji deceniju zive pod sankcijama i koje jevreji cionisti zovu "islamskim teroristima" i oni su vehabije i oni su teroristi.

To jedno, a posto si vidim vrstan u poznavanju imenica onda ce ti veom biti jasno sto sam pisao. Sramno i za svaku osudu.

........

Bausstelac je napisao/la:Mic Sokoli i Lence,ovo se polako pretvara u LJUBAV [inlove.gif]

[mmmux2.gif]
ljubav ljubavn nego sta :lol: :lol: :lol:

Haman pomislih skoro ce Smak svijeta kad ovo vidjeh.
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#862 Post Postao/la mrki62 »

kajs je napisao/la:

Svo ono sto smo govorilio o tebi, i na sta smo ti dobronamjerno skrecali paznju si potvrdio ovom kratko i jasnom recenicom. Kako te nije bre stid i sramota vise. I odkud ti pravo da pripisujes ISLAMU nesto sto mu ne pripada!?
Deder ti pročitaj još jkedanput šta sam napisao, riječ je o jednoj odpadničkoj grupi u islamu a nije riječ o islamu općenito i mani se tog tvog bre.
Pročitaj još jedanput šta je napisano, promisli pa onda osuđuje, ok ?
kajs je napisao/la:
Sto te nekad ne cuh da zoves one tamo po tajlandu i kini nekim "budistickim teroristima" ili ETA i irsku IRU "krscanskim teroristima". Da ne spominjem "engleske krscanske teroriste" koji su cijle narode ubijali i terorisali kako u americi tako u australiji a danas i plaho u Avganistanu i Iraku i Palestini. Ili ruske "pravoslavne teroriste" koji terorisu godinama narod Cecenije?!
De me molim te uputi , de jer ja ama baš ništa neznam al pošto ni ti neznaš, onda da se ja kao po običaju javim.
Zato što te što ti nabrajaš nisu se sami nikad izjasnili tako a vehabijski odpadnici jesu ,............... trebaš li dokaz ?
Pa ako se nekad teroristički napad pojavi,zar nikad nisi čuo da se je javila kakva teroristička grupa, koja je javnosti priznala da je to baš ona uradila a te što ti nabrajaš su nažalost pod državnom vlašću.
kajs je napisao/la:
Znamo mi sta misli Bush on je to i rekao posle napada 11. septembra da pravi Alijansu za krscanski rat, i to je njegova karakteristika koja naravno nema nikakve veze sa istinom i samo plod tvoje pokvarenstine onog sto je isklijalo iz semena pokvarenosti koje gajis kod sebe.

Zar tetoru i terorizmu treba pridavati da su plod vere, religija (bila priznata ili bila ne priznata). Dokle nije mi jasno. Zar oni u Palestini u Gazzi koji deceniju zive pod sankcijama i koje jevreji cionisti zovu "islamskim teroristima" i oni su vehabije i oni su teroristi.

To jedno, a posto si vidim vrstan u poznavanju imenica onda ce ti veom biti jasno sto sam pisao. Sramno i za svaku osudu.

........
Buš je upravi zahvaljujući vehabijama SAUDIMA, od kojih je dobio zeleno svjetlo, napao Irak i on, njegov otac - su kućni prijatelji sa kraljevinom S.Arabije.
Ako to ne znaš, nisam ja kriv.
Palestina, pa ybt, u tome i jeste štoš , imaju terorističke skupine a nemaju ni vojsku ni policiju !
Kakva je to država?
Islamski teroristi DA, jer se sami tako deklarišu; u ime Allaha, džihad, zar nisi znao ?

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#863 Post Postao/la mrki62 »

carobnjak_iz_voza je napisao/la:Mrky poruka jeste to sto kazes ali nije SAMo to poruka ,vec i da takve ljude napadaju najvise oni koji pojma nemaju od vijere ali i visoki vijerski predsatavnici kojima su njihovi stavovi prijetnja i direktan udar na stolice.Ti si sa svojim stavovima suprotnost ljudima poput Zmaja,dvije krajnosti ali u stvari NACIN rezonovanja vam je isti. Ja kazem da se vijera kod nas ne smije trpati u politiku,ali ne smije se ni politika trpati u vijeru [eusa_naughty.gif] a ti to radis.I ja sam za to da se nacionalisticka vlast mijenja i mislim da je socijalizam(ali ne samo na rijecima socijalizam,vec i dijelima)najbolja opcija za ekonomski oporavak nase zemlje,ali sam i za to da se pusti vijernicima, da bas kao sto si rekao mijenjaju iz temelja sisteme i obicaje IZ u Bh jer tamo je isto tako situacija katastrofa
Ja sam to odavno ovdje na forumu pisao, pa da se ponovim ; boj se političara koji govori vjerski jezikom i boj se vjerskog vođe koji govori političkim jezikom .
Toliko za sada, jer nemam vremena.

slika

slika

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#864 Post Postao/la Bausstelac »

mrki62 je napisao/la:
kajs je napisao/la: Palestina, pa ybt, u tome i jeste štoš , imaju terorističke skupine a nemaju ni vojsku ni policiju !
Kakva je to država?
Islamski teroristi DA, jer se sami tako deklarišu; u ime Allaha, džihad, zar nisi znao ?
Palestina nema teroristicke skupine mrki.Tamo je Narod podjelen na Vjernike cija je obaveza da se bore do posljednje kapi krvi za oslobodjenje Palestine,i munafike poput tebe,cije je ubijanje Allah direktno naredio u Kuranu :!:

Dzihad u ime Allaha je "najveci stupanj vjerovanja",a posto ti nemas ni trunke Imana nemozes ni znati sta je to. [smile.gif]

Muslimani koji danas ginu po Iraku,Afganistanu,a do jucer po Bosnu,se ubijaju u ime "krscanstva".

Zato ako nepostoji "krscanski terorizam",onda sigurno nepostoji i Islamski :!:
"Smrt je jedna,pa zato neka bude na Allahovom putu"

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#865 Post Postao/la mrki62 »

Bausstelac je napisao/la:
Palestina nema teroristicke skupine mrki.Tamo je Narod podjelen na Vjernike cija je obaveza da se bore do posljednje kapi krvi za oslobodjenje Palestine,i munafike poput tebe,cije je ubijanje Allah direktno naredio u Kuranu :!:
Ahi , Palestina nema vojske i policije a terorističke skupine ima !
Islamski džihad, al fatah , hamas, hezbolah.

Neko svo vrijeme namjerno neće da stvori jedinstvenu vojsku a ovako se svo vrijeme vrše nekakvi teroristički činovi i umjesto da se brani i stvara država,oni jednostavno vrše profiterstvo i zaboli njih ona stvar za državom, pa i to jesam li ja vjernik ili nevjernik.
Bausstelac je napisao/la:
Dzihad u ime Allaha je "najveci stupanj vjerovanja",a posto ti nemas ni trunke Imana nemozes ni znati sta je to.
[smile.gif]
Ti i tebi slični ste kao stvoreni za takve skupine i pitanje je vremena kad ćeš kakav dinamit opasati oko sebe - da dokažeš da si vjernik , ha [muzikafo1.gif]
Deder bolan, deder u ime Allaha, dokaži to što sam podvukao , jer meni takvo šta ne pada napamet !!!!!!!!!!
Bausstelac je napisao/la: Muslimani koji danas ginu po Iraku,Afganistanu,a do jucer po Bosnu,se ubijaju u ime "krscanstva".

Zato ako nepostoji "krscanski terorizam",onda sigurno nepostoji i Islamski :!:
Da ti malo pomognem; četnici, ustaše , domobranci i sl. su isto terorističe organizacije - jer ne predstavljaju državu već vjeru i koja god takva organizacija na takav način predstavlja vjeru , tome se kaže terorizam.

slika

slika

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#866 Post Postao/la paparaci »

mrki, valjas gluposti, stvarno! ti ocito nisi shvatio sta ti je rekao.
ako si ti napadnut iz cista mira i ugrozen si u svom zivotu i u svojoj vjeri, imas pravo i obavezu da se branis! a to znaci, da ne zalis ni zivot svoj!
a to porediti sa cetnistvom, ustasama i slicnim skupinama je van svake pameti [eusa_wall.gif]

ali kao sto je Baustelac vec rekao, ti to ne mozes shvatiti.....

i samo ti "konstatuj" dalje, a bice i tebi konstatovano :lol:

sramota je sto terorizam dovodis u vezu sa islamom i vjerom uopste! to je prosto kontradiktorno, jer islam nikako ne podrzava terorizam i nema s tim nista! to ti je lijepo pojasnio i gospodin ciji si intervju sam postavio. citas li bar to sto postavis? :lol: [eusa_wall.gif]

znas li ti sta je uopste terorizam? ti terorizam vezes samo za vjeru? :lol:

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#868 Post Postao/la Bausstelac »

mrki62 je napisao/la: Ahi , Palestina nema vojske i policije a terorističke skupine ima !
Islamski džihad, al fatah , hamas, hezbolah.
Hamas,Fatah,Islamski Dzihad nisu teroristicke organizacije vec "anti teroristicke" :!:

Oni se bore protiv najbrutalnije fasisticke drzave u historiji Covjecanstva tj. protiv Izraela.

Te organizacije nisu napali niti jednu drzavu mrki,vec se bore da oslobode svoju drzavu.

i mrki nemam ja tebi sta dokazivati,nisi ti taj kojem treba da dokazem,dokazao sam ja to kad je trebalo,a dokazacu opet kad zatreba [thumbup.gif]
"Smrt je jedna,pa zato neka bude na Allahovom putu"

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#869 Post Postao/la kajs »

Stvarno si slucaj inadi kufrije, i kako sve vise inat teras sve vise u kufr ides. A pojma sa zivotom nemas.

Kako te nije stid covjece da u takvom kontekstu pominjes narod Palestine kad cijeli svijet je ustao protiv terora i terorizma naoruzanih cionista koji se sprovodi u Palestini.

Prvo govoris o necemu a pojma nemas. Hezbollah je politicka organizacija koja iskljucivo je vezana za Libanon, znaci sjeverno stotinama kilometrima od Palestine. Drugo, Hvala Bogu pa kad ti i takvi smatrate te teroristima.
E vidi nesto, Palestinsku vladu sacinjava politicka organizacija koja se zove Hamas, a predsjednik ovaj njihov palestine nalednik arafata je iz Fatah partije. Znaci bili izbori, demokratski, svi ih tako proglasili, i narod Palestine izabrao. E sad dodje mrki, demokrata, i kaze ma jok ti brane da im se ruse kuce i se proteruju, zapamti 5 miliona palestinaca je u poslednjih 50 godina proterano iz svojih domova, i oni sto izadju na izbore izaberu demokratski svoje predstavnike oni su teroristi, po mogucstvu islamski, a ovi sto ih ubijaju, ruse kuce i proteruju ih e oni su demokrate i cuvari svjetskog poredka, na cijem vrhu iskljucivo ima da bude Izrael a stubobi amerika i engleska kraljica.

Sramno je znas, puno je onih slika koje postoje kada djeca Palestine bacaju kamenje na tenkove, eto toliko od oruzja imaju, a oni pucaju na njih. I naravno da djeca su teroristi, islamski po mogucstvu.

Totalno si ne informisan o onome sto pises, znaci, ovo je 50 put da ti to kazem i da te upozoravam na to, lupas zestoko, neki cudan inat imas.

Upravo ovdje zelimo, da govorom argumenta pokazemo da nema nikakve veze to sto neko zeli da pripisuje i dopisuje uz Islam nesto sto mu nije svojstveno, sto je zabranjeno, sto je Haram.

Zabole me od sake do lakta sta kaze mosad i cia ko je terorista, ja sam siguran a i mnoge danas reakcije u svijetu to potvrdjuju da ustvari svijet kao jedine teroriste danas vidi cionisticki rezim izraela olicen u mosadu i ameriku i njenu cia.

ovo ti je terorizam, a mi budimo ljudi pa ga tako i nazovimo
Izraelci nedopuštaju sudijama da pokrenu istragu

"Predsjednik Istražne komisije Izraela za ispitivanje napada na brod, koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu, izrazio je protivljenje u ograničavanjima sa kojim se suočava u sprovođenju istrage. Privatni izraelska tv je prenjala izjavu Jakuba Tarkila, predsjednika Istražne komisije Izraela za ispitivanje napada na brod, koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu, da će podnijeti ostavku sa pozicije ako se bude suočavao sa većim ograničenjima tokom istrage. Tarkil, penzionisani sudija Vrhovnog suda, je izvjestio Jakuba Nimina, ministra pravosuđa Izraela da će u slučaju opstrukcija tokom istrage podnijeti ostavku sa svog položaja. Frans press prenosi da je Tarkil zatražio organizovanje Nezavisne narodne komisije koja će samostalno zapičeti sa radom u vezi s napadom na brodove koje su prevozili humanitarnu pomoć za pojas Gaze."

Tel Aviv poništio vlastitu odluku o umjerenoj deblokadi Gaze

IRIB/Press TV - Samo dan nakon što je izraelski režim najavio ublažavanje blokade pojasa Gaze, zatvoreni su svi trgovački putevi koji vode do ovog područja. Pres TV prenosi izjavu Raeda Fatuha, koordinatora za prijem robe u pojas Gaze, koji ukazuje da su izraelski zvaničnici u četvrtak najavili otvaranje puteva a u petak su ih ponovo potpuno zatvorili.
On naglašava da je prvobitna odluka Tel Aviva bila samo reklamna poruka te poručuje da u pojas Gaze trenutno ne stižu ni minimalna sredstva za preživljavanje.

Cionistički režim krši međunarodne zakone

Generalni sekretar Organizacije Ujedinjenih nacija je rekao da cionistički režim, širenjem jevrejskih kolonija na okupiranom palestinskom teritoriju, nastavlja kršenje međunarodnih zakona. Prema izvještaju kanala PressTV, Ban Ki Mun je rekao da se mora zaustaviti gradnja jevrejskih kolonija jer su vid diskriminacije palestinske populacije. Generalni sekretar OUN-a je rekao da se na Zapadnoj obali nastavljaju radovi na širenju jevrejskih kolonija, što je očigledno kršenje međunarodnih zakona i u kontradiktornosti sa izraelskim obavezama iz Mape puta.

O cemu mi to onda govorimo!? Ja ovdje podvlacim, nikako, daleko bilo, ne osudjujem sve generalno, cisto radi preciznosti govorim o cionistickom rezimu i o americkoj vladi i cia i engleskoj kraljici.

Napomenuo sam neke organizacije ETA u spaniji baskija i IRA u irskoj, pa ne ratuju oni tamo protiv muslimana, i ne zovu ih muslimani teroristickim organizacijama, upravo iz razloga kada im neko ne da da ostvaruju svoja prava oni posezu za tim da koriste i oruzje u ostvarenju svojih prava. I vidi cuda ne zovu ih krscanskim teroristickim organizacijama nego samo eto teroristicke.
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

Odgovori