... ima nas puno koji volimo kuhati ali neznamo sta , ili kako ! Ja na primjer bi voljela napraviti neki kolac ali neznam koji i kako uopste da ga napravim ! hehe! ako ima neko s dobrim receptom nek mi ga ovdje napise ! hvala unapred svima koji se jave ! nadam se da ce vas biti puno !
Sastojci:
150 g prah secera, 200 g mleka u prahu, 4 oblande za tortu, 1 dl tople vode, 1 margarin, 150 g kokosovog brasna
Izmrviti oblande za tortu, dodati secer u prahu, mleko u prahu, toplu vodu i razmeksali margarin i sve dobro zajedno izmesati. Praviti kuglice i valjati ih u kokosovo brasno. U sredinu kuglice moze da se stavi ceo lesnik ili se njime moze kuglica ukrasiti odozgo.
Sastojci:
750 gr brasna, prasak za pecivo, 250 gr secera,50gr mleka, 350 gr masti, dzem od kajsija, mleveni orasi.
Tri puta isprati mast i umutiti je sa secerom, dodati brasno, prasak za pecivo i mleko pa zamestiti glatko testo. Od testa praviti male kuglice redjati u podmazan pleh i peci na umerenoj vatri. Dok su jos tople, preseci ih i sa ravne strane izdubiti. Testo koje ste izdubili pomesajte sa dzemom, mlevenim orasima i malo mleka i sa tom masom punite udubljenja. Sastavljajte po dve ponovo u kuglice, ovlas umacite u mleko i zatim u kristal secer. Da bi dobili izled brskvica polovine obojte ekstratom od breskve.
Sastojci:
500 g lisnatog testa
Za krem:
6 zumanaca, 150 g secera, 150 g brasna,1 l mleka, 3 dl slatke pavlake, 2 listica zelatina, 2 kesice vanilin secera, rendana kora od pomorandze
Lisnato testo rastanjiti i peci oko 20 minuta na prevrnutom plehu, stim sto pre pecenja mestimicno izbockati testo voljuskom. Za krem dobro izmesati zumanca sa brasnom i malo hladnog mleka. U mleko staviti secer, vanile i kada provri sipati razmucena zumanca sa brasnom. Kuvati na laganoj vatri uz neprekidno mesanje dok se krem ne zgusne. Kuvan krem skinuti sa vatre i dodati otopljen zelatin u malo vode. Promesati i ostaviti da se krem ohladi. Slatku pavlaku umutiti sa jednom kasikom secera i lagano pomesati sa kremom. Krem staviti preko ohladjene kore, zatim preko slatku pavlaku i poklopiti drugom korom, koja je isecena, ali ne do kraja. Krempitu dobro ohladiti, iseci tek pred sluzenje, posuti secerom u prahu i ukrasiti po zelji.
Sastojci:
25 tankih jufki (velicine tepsije), 60 dkg oraha, maslo,
Tirit:
do 1 kg brasna, 3 jajeta, 25 dkg masla,
Zaljev (serbe, agda):
2 kg secera, 1 l vode, limunov sok,
Priprema testa: Brasno, jaja i maslo se umijese tako da se dobije tvrdo tijesto. Tijesto se protjera kroz djevdjir i dobiju se sitne mrvice, koje se prosuse.
Orasi se tanko isijeku ili samelju.
Pomascena tepsija se prekrije 5 puta jufkom i svaka jufka pomasti. Ovaj sloj jufki se pospe tankim slojem tirita. Tirit se prekrije 5 puta jufkom, tako da se svaka jufka zacini rastopljenim maslom i ovaj sloj jufki pospe orasima. Na orahe se slozi sloj jufki. Dakle, ukupno 5 puta jufke, 2 sloja tirita i 2 sloja oraha. Naizmjenicni slojevi tirita i oraha daju atraktivnu boju baklavi sa strane (kad se izreze). Najgornji sloj jufki se zacini maslom. Zatim se baklava izreze i stavi da se pece na srednjoj temperaturi.
Dok se baklava pece, pripremiti zaljev od secera i vode koji treba kuhati 10 minuta. Zaljevu dodati limunov sok. Kada je baklava pecena, topla se zalije agdom i ostavi da se ohladi.
Dobro izmijesati jaje, maslo, 15 dkg secera, malo sode bikarbone i malo limunovog soka, tako da smjesa postane pjenasta. Dodati brasno i mijesiti. Tijesto izdijeliti na 16 komada. Formirati elipsaste pljosnate kolacice (hurmasice) i poslagati u zamascenu tepsiju. Odozgo se malo pritisnu ribezom (erendom). U sredinu svake hurmasice utisnuti polovicu jezgre oraha. Hurmasice se peku na srednjoj vatri.
Sastojci:
1 kg meda sa 1/8 l vode, 75 dkg maslaca, 12,5 dkg istucenog secera, 3 dkg narancine kore, 6 dkg badema, brasno, 4 dkg sode bikarbone
Sve sastojke izmijesati i dobro izmijesiti. Tijesto rastanjiti na jedan prst debljine te formirati razlicite oblike (kruzice, romboide, srca, zvijezde, polumjesece itd).
Mogu se praviti i veci kolaci (kao pogacice). Jedu se hladni, a mogu trajati vrlo dugo.
Sastojci:
130 g maslaca, 100 g gorke cokolade (70% kakaa), 130 g smedjeg secera, 1 vrecica Vanilin secera Dolcela, 20 g kakao, 4 jaja, 100 ml kiselog vrhnja, 250 g Psenicnog ostrog brasna tip 400 Podravka, 1/2 vrecice Praska za pecivo Dolcela, sol, 80 g grubo narezanih ljesnjaka, 50 ml soka od narance, 1 zlicica naribane korice narance
Za glazuru:
40 g maslaca, 100 g èokolade za kuhanje
Priprema
1. Maslac zagrijte, maknite s vatre i u njemu otopite èokoladu.
2. Dodajte ¹eæer, vanilin ¹eæer, kakao, jaja i dobro izmije¹ajte elektriènom mije¹alicom.
3. Dodajte vrhnje i lagano umije¹ajte bra¹no pomije¹ano s pra¹kom za pecivo i soli.
4. Na kraju umije¹ajte lje¹njake, sok i koricu naranèe.
5. Pripremljenu smjesu izlijte u tepsiju (38×22 cm) koju ste prethodno oblo¾ili papirom za peèenje i namazali maslacem. Pecite 30 minuta u peænici prethodno zagrijanoj na 180°C.
6. Kad se kolaè ohladi, nare¾ite ga na veæe kocke, a zatim svaku prere¾ite dijagonalno da dobijete trokute.
7. Za glazuru zagrijte maslac, dodajte natrganu èokoladu, maknite s vatre i mije¹ajte tako dugo dok se èokolada ne otopi.
8. Kolaè pro¹arajte pripremljenom glazurom od èokolade.
Sastojci:
6 jaja, 100 g secera, 2 kasike secera u prahu, sasvim malo soli, 150 g krupnije samlevenih oraha, 2 dl slatkog mleka za slag, 1/2 kasicice koncentrata od vanile i maslac
Dobo umutiti zumanca sa secerom i sasvim malo soli. Pomesati orahe i sneg od belanaca. Podmazati pleh sa maslacem i staviti preko masni papir i rastanjiti testo da bude u tankom sloju. Staviti u zagrejanu rernu i peci na temperaturi od 200 stepeni oko 15 minuta. Kada je kora gotova izvaditi na vlaznu krpu, skinuti masni papir i zaviti u rolat. Pre sluzenja umutiti slatku pavlaku (slag) sa secerom u prahu i koncentratom od vanile. Odmotati testo, premazati umucenim slagom i saviti i sluziti. U fil se moze staviti, po izboru, maline ili seckani ananas. Rolat se moze na kraju ukrasiti po izboru.
Sastojci :
25 dag secera, 8 kasika vode, 25 dag margarina, 35 dag mljevenih keksa, 15 dag mljevenih oraha, 5 dag èokolade za glazuru, kasika kakaa, 2 kasika ruma, 1 oblatna.
Secer kuhajte s vodom, odmaknite s vatre, dodajte margarin i mijesajte dok se ne otopi. Umijesajte rum, kekse i orahe. Polovicu smjese namazite na oblatnu. U drugu polovicu umijesajte kakao pa namazite preko prve. Prelijte glazurom od cokolade.
Za tjesto
40 g svjezeg kvasca
250 ml mlijeka
1 vrecica Vanilin secera Dolcela
40 g secera
600 g Psenicnog glatkog brasna tip 550 Podravka
prstohvat soli
2 zumanjka
1 jaje
50 g maslaca
1 zlicica naribane limunove korice
Za nadjev:
350 g ljesnjaka
150 ml mlijeka
100 g secera
1 zlicica naribane limunove korice
1 zlicica cimeta
2 zlice ruma
100 g meda
2 bjelanjka
40 g maslaca
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema
1. U malo mlake vode dodajte izmrvljeni kvasac, 2 zlice mlakog mlijeka, vanilin secer i zlicicu secera. Loncic pokrijte i ostavite da se dize.
2. U toplu zdjelu stavite brasno, secer i sol. Dodajte zumanjke i jaje razmuceno s mlijekom, rastopljeni maslac, limunovu koricu i dignuti kvasac. Dobro izmijesajte i tucite ili ga izradite elektricnom mijesalicom
3. Izmijesano tijesto pokrijte i ostavite dizati na toplom mjestu toliko dugo dok se volumen ne udvostruci
4. U meðuvremenu nacinite nadjev. Ljesnjake poslozite u veci pleh i stavite u pecnicu zagrijanu na 200°C 15-20 minuta.
5. Ogulite im kozicu, sameljite i prelijte ih kipucim mlijekom u kojemu ste otopili polovicu kolicine secera. Dodajte limunovu koricu, cimet, rum i med koji ste prethodno lagano zagrijali.
6. Bjelanjke zajedno s preostalim secerom istucite u cvrsti snijeg i dodajte ih ohladenoj smjesi. Na kraju dodajte rastopljeni maslac i sve skupa dobro promijesajte.
7. Dignuto tijesto razdijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na pobrasnjenoj dasci.
8. Premazite ih pripremljenim nadjevom i savijte.
9. Savijeno tijesto stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se dize 15-20 minuta na toplom mjestu.
10. Dignute savijace pecite u pecnici zagrijanoj na 180°C 40-50 minuta
11. Pred kraj pecenja premazite ih razmucenim jajetom.
Opis:
U mlijeko umiksajte jaja, bra¹no, secer i malo soli. Na teflon tavu ulijte zlicu ulja, pa ga kada se ugrije odlijte tako da tava bude samo zamascena. Grabilicom (sefarkom) od oko 1 dl razlijte smjesu po tavi. Pustite da se zapece, provjerite zadizuci nozem, pa okrenite i jos malo zapecite s druge strane. Od ove kolièine moze se napraviti oko 15 palacinka.