Cevapcici
Re: Cevapcici
ma ćevapa su zeljni ovi dijasporci...ja bih im rado slala sedmicno bar porciju.....duse drage
Re: Cevapcici
tu tajnu niko nece da otkrije ..pa ni ja...recepti se ljubomorni cuvaju..
http://www.youtube.com/watch?v=e_F6IEPH ... ure=relate
I nikad nikom nemoj ih dati
ako ne ume da ti ih vrati
toplije, mekše, mladje i sladje.
Jer usne samo zato postoje
da osmeh po tvome osmehu skroje .....
I nikad nikom nemoj ih dati
ako ne ume da ti ih vrati
toplije, mekše, mladje i sladje.
Jer usne samo zato postoje
da osmeh po tvome osmehu skroje .....
Re: Cevapcici
ma banjalucki cevap je ljepsi..
http://www.youtube.com/watch?v=e_F6IEPH ... ure=relate
I nikad nikom nemoj ih dati
ako ne ume da ti ih vrati
toplije, mekše, mladje i sladje.
Jer usne samo zato postoje
da osmeh po tvome osmehu skroje .....
I nikad nikom nemoj ih dati
ako ne ume da ti ih vrati
toplije, mekše, mladje i sladje.
Jer usne samo zato postoje
da osmeh po tvome osmehu skroje .....
Re: Cevapcici
Ipak Travnicki , Zenicki i Sarajevski cevapi su daleko najbolji i to garantujem na prostorima cijelog Balkana pa i sire .
Re: Cevapcici
greskom dva puta poslala smotana sam to sqam ti laff kopirala s jedne stranice o receptima
Zadnja izmjena: diisaaa, dana/u 16 Jun 2009 23:02, ukupno mijenjano 1 put.
najljepše mjesto na svijetu...je biti pored tebe
Re: Cevapcici
Bascarsijski cevapi
1.5 kg junetine od vrata ( ili plecke)
0,5 kg ovÄÂetine (jagnjetinje) od vrata ( ili plecke).
3-4 cena bijelog luka
so
Priprema:
1. Meso izreži na kocke i posoli
2. Prokuhaj 3-4 zgnjecena cena bijelog luka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostavi da se ohladi i preli preko mesa.
3. Meso pusti da odstoji preko noći u frizideru
4. Sutra samelji meso dva puta na srednju veliÄÂinu sa maÅ¡inom za meso. Dobro izmjesaj rukama ili masinom za tijesto ako je imas.
5. Ovu smjesu pokri i ostavi van frizidera na sobnoj temperaturi jedno 4-5 sati a onda skloni u frizider. Ovu smjesu mozes drzati u frizideru, upotrebljivo je do 2 dana.
6. Prije samog oblikovanja cevapa ( pecenja) dodaj po zelji malo sode bikarbone u smjesu da bi cevapi bili vazdusasti i da odskacu kad se peku.
7. Ćevape oblikuj , pritisni kroz limenu spricu za tufahije/cevape da budu kompaktni. Zamoli nekoga da ti to posalje iz Sarajeva, to kosta nekoliko KM.
8. Peci na rostilju na jakoj vatri (po mogucnosti na drvenom uglju – charcoal).Stalno premazuj resetku rostilja sa ovcijim (govedjim) lojem dok rostiljas. Nemoj da prepeces jer ce biti tvrdi i suhi. Sredina cevapa mora biti malo roza boje kad je pecen.
9. Rasijeci samune na pola pa ih napari na rostilju preko cevapa.
10. Serviraj cevape sa crnim lukom isjeckanim na kockice i soljom hladnog jogurta
Glavni fol je to da meso odstoji tako da mlijecna kiselina koja je sastavni dio mesa zajedno sa lukovom vodom dovede do fermentacije ( varenja ili razgradnje) mesa, tako da se meso smeksa i dobije onu specificnu “Bascarsijsku†aromu i miris kad se jede i pece.
U Bascarsijske cevape se ne stavlja crni luk ili loj. Loj ovciji (ili govedji) se koristi samo da se premazuje resetka rostilja.
Za pravi sarajevski ćevap prvenstveno treba odabrati kvalitetno meso u pravom omjeru i od istog dijela.Vrat i plecka su najbolji jer su tvrdi a i malo masniji.Uvijek je omjer 3 : 1 (govedina + ovcetina/jagnjetinja). Problem je sto nema puno mesa na ovcijem vratu tako da moras uzeti malo i plecke.
ovo je recep od mrkve
1.5 kg junetine od vrata ( ili plecke)
0,5 kg ovÄÂetine (jagnjetinje) od vrata ( ili plecke).
3-4 cena bijelog luka
so
Priprema:
1. Meso izreži na kocke i posoli
2. Prokuhaj 3-4 zgnjecena cena bijelog luka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostavi da se ohladi i preli preko mesa.
3. Meso pusti da odstoji preko noći u frizideru
4. Sutra samelji meso dva puta na srednju veliÄÂinu sa maÅ¡inom za meso. Dobro izmjesaj rukama ili masinom za tijesto ako je imas.
5. Ovu smjesu pokri i ostavi van frizidera na sobnoj temperaturi jedno 4-5 sati a onda skloni u frizider. Ovu smjesu mozes drzati u frizideru, upotrebljivo je do 2 dana.
6. Prije samog oblikovanja cevapa ( pecenja) dodaj po zelji malo sode bikarbone u smjesu da bi cevapi bili vazdusasti i da odskacu kad se peku.
7. Ćevape oblikuj , pritisni kroz limenu spricu za tufahije/cevape da budu kompaktni. Zamoli nekoga da ti to posalje iz Sarajeva, to kosta nekoliko KM.
8. Peci na rostilju na jakoj vatri (po mogucnosti na drvenom uglju – charcoal).Stalno premazuj resetku rostilja sa ovcijim (govedjim) lojem dok rostiljas. Nemoj da prepeces jer ce biti tvrdi i suhi. Sredina cevapa mora biti malo roza boje kad je pecen.
9. Rasijeci samune na pola pa ih napari na rostilju preko cevapa.
10. Serviraj cevape sa crnim lukom isjeckanim na kockice i soljom hladnog jogurta
Glavni fol je to da meso odstoji tako da mlijecna kiselina koja je sastavni dio mesa zajedno sa lukovom vodom dovede do fermentacije ( varenja ili razgradnje) mesa, tako da se meso smeksa i dobije onu specificnu “Bascarsijsku†aromu i miris kad se jede i pece.
U Bascarsijske cevape se ne stavlja crni luk ili loj. Loj ovciji (ili govedji) se koristi samo da se premazuje resetka rostilja.
Za pravi sarajevski ćevap prvenstveno treba odabrati kvalitetno meso u pravom omjeru i od istog dijela.Vrat i plecka su najbolji jer su tvrdi a i malo masniji.Uvijek je omjer 3 : 1 (govedina + ovcetina/jagnjetinja). Problem je sto nema puno mesa na ovcijem vratu tako da moras uzeti malo i plecke.
ovo je recep od mrkve
najljepše mjesto na svijetu...je biti pored tebe
- paparaci
- Velicanstvo Foruma
- Postovi: 5054
- Pridružen/a: 08 Jan 2003 02:00
- Lokacija: Putnik Bez Adrese
Re: Cevapcici
meni su ovi kupovni ovdje super, stvarno! za 5-7 minuta budu gotovi. naravno, ne smije da fali luka i ajvara i ozezi
slazem se sa androm da su najbolji travnicki i sarajevski. za druge i ne znam
u Sarajevu oni kod Zelje su super! ali brate, sto sam u travniku jeo - boli glava! jos sam uzeo i kuglu sira uz njih. porcija je tako velika bila, da sam je jedva pojeo.
slazem se sa androm da su najbolji travnicki i sarajevski. za druge i ne znam
u Sarajevu oni kod Zelje su super! ali brate, sto sam u travniku jeo - boli glava! jos sam uzeo i kuglu sira uz njih. porcija je tako velika bila, da sam je jedva pojeo.
Re: Cevapcici
gdje u travniku kad budem isla da svratimpaparaci je napisao/la:meni su ovi kupovni ovdje super, stvarno! za 5-7 minuta budu gotovi. naravno, ne smije da fali luka i ajvara i ozezi
slazem se sa androm da su najbolji travnicki i sarajevski. za druge i ne znam
u Sarajevu oni kod Zelje su super! ali brate, sto sam u travniku jeo - boli glava! jos sam uzeo i kuglu sira uz njih. porcija je tako velika bila, da sam je jedva pojeo.
najljepše mjesto na svijetu...je biti pored tebe
Re: Cevapcici
LAFF je napisao/la:
Zna li neko recept Cevapa
Ja sam cuo imaju oni sto se dodaje soda birkabona ovcije i telece gemischt meso itd...
Zna li neko tajne cevabdjija
Ko je ove cevape pravio...veoma lijepo izgledaju..pravi domaci....
Ja licno nepravim cevape nego kupujem gotove u supermatketu...
Da li pravio licno ili kupovao gotove..za moj ukus egal...
Najvaznije je znati spravljati dobar poljev..jer u stvari taj poljev daje specijalan smek cevapcicima .....
Kada sam dole boravila ..najukusnije cevape sam jela u staroj cevapcinicu Beslagica... ili u limenku...