Torte, kolaci
Re: Torte, kolaci
nije to papaya jer tu je fil skroz bijel s puno oraha, bit ce samo jaja, orasi i margarin ili tako nekako...svejedno hvala mozda izvucem koji dio iz svega ovoga
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
Make my day!
Make my day!
Re: Torte, kolaci
Torta od oraha
Sastojci za biskvit:
230 g oraha
6 jaja
120 g šećera
110 g PÅ¡eniÄÂnog glatkog braÅ¡na tip 550 Podravka
2 žlice ruma
Za kremu:
350 ml mlijeka
2-3 žlice limunova soka
1 žliÄÂica naribane limunove korice
1 žliÄÂica cimeta
150 g mljevenih oraha
2 Vanilin šećera
2 žlice ruma
300 g maslaca
120 g šećera
60 g PÅ¡eniÄÂnog glatkog braÅ¡na tip 550
½ žliÄÂice naribanog muÅ¡katnog oraÅ¡ÄÂića
Priprema
Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u ÄÂvrsti snijeg i umijeÅ¡ajte pola koliÄÂine Å¡ećera.
Žumanca pjenasto izmijeÅ¡ajte s preostalim Å¡ećerom i dodajte rum. U izraÄ‘ena žumanca naizmjence umijeÅ¡ajte braÅ¡no i tuÄÂene bjelance te na kraju mljevene orahe.
Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Pećnicu iskljuÄÂite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
Za kremu, braÅ¡no, Å¡ećer i vanilin Å¡ećer izmijeÅ¡ajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmijeÅ¡ajte elektriÄÂnom mijeÅ¡alicom.
Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
U ohlaÄ‘enu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muÅ¡katni oraÅ¡ÄÂić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.
PeÄÂeni i ohlaÄ‘eni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. PovrÅ¡inu i rubove torte takoÄ‘er premažite kremom i pospite mljevenim orasima
Sastojci za biskvit:
230 g oraha
6 jaja
120 g šećera
110 g PÅ¡eniÄÂnog glatkog braÅ¡na tip 550 Podravka
2 žlice ruma
Za kremu:
350 ml mlijeka
2-3 žlice limunova soka
1 žliÄÂica naribane limunove korice
1 žliÄÂica cimeta
150 g mljevenih oraha
2 Vanilin šećera
2 žlice ruma
300 g maslaca
120 g šećera
60 g PÅ¡eniÄÂnog glatkog braÅ¡na tip 550
½ žliÄÂice naribanog muÅ¡katnog oraÅ¡ÄÂića
Priprema
Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u ÄÂvrsti snijeg i umijeÅ¡ajte pola koliÄÂine Å¡ećera.
Žumanca pjenasto izmijeÅ¡ajte s preostalim Å¡ećerom i dodajte rum. U izraÄ‘ena žumanca naizmjence umijeÅ¡ajte braÅ¡no i tuÄÂene bjelance te na kraju mljevene orahe.
Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Pećnicu iskljuÄÂite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
Za kremu, braÅ¡no, Å¡ećer i vanilin Å¡ećer izmijeÅ¡ajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmijeÅ¡ajte elektriÄÂnom mijeÅ¡alicom.
Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
U ohlaÄ‘enu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muÅ¡katni oraÅ¡ÄÂić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.
PeÄÂeni i ohlaÄ‘eni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. PovrÅ¡inu i rubove torte takoÄ‘er premažite kremom i pospite mljevenim orasima
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
Make my day!
Make my day!
Re: Torte, kolaci
Za ovu tortu rekose ovo:
Ova torta nije za kulinarske “lijenÄÂine†jer njezina priprema zahtijeva puno ljubavi i truda koji će se viÅ¡estruko vratiti. Cimet, muÅ¡katni oraÅ¡ÄÂić i rum dat će joj posebnu aromu, a orasi u biskvitu i kremi zadovoljit će ljubitelje klasiÄÂnih okusa
Ja mislila garant nece uspjeti...a vidi je
Ova torta nije za kulinarske “lijenÄÂine†jer njezina priprema zahtijeva puno ljubavi i truda koji će se viÅ¡estruko vratiti. Cimet, muÅ¡katni oraÅ¡ÄÂić i rum dat će joj posebnu aromu, a orasi u biskvitu i kremi zadovoljit će ljubitelje klasiÄÂnih okusa
Ja mislila garant nece uspjeti...a vidi je
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
Make my day!
Make my day!
Re: Torte, kolaci
Svaka cast sabinax, ja sam antitalenat za kolace
Re: Torte, kolaci
Lepseg kolaca od njegove usne nema bre...
Re: Torte, kolaci
necemo skretati sa teme, imas temu najljepsi stihovi, pa tamo pokusaj, ovdje se radi o kulinarstvuJAS je napisao/la:Lepseg kolaca od njegove usne nema bre...
Re: Torte, kolaci
hmmm....neka, napisacu i recept za to ne brini
Re: Torte, kolaci
lijepo izgleda dzemka ja nisam imala ruma pa sam stavila orahovca, puno mi je bolji kad se ipak malo osjeti rum
dobro izgleda i papayin, gdje ste sad s kolacima navalili...odmah gladna
dobro izgleda i papayin, gdje ste sad s kolacima navalili...odmah gladna
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
Make my day!
Make my day!
Re: Torte, kolaci
Ovo vala bas deluje pivlacno...
Re: Torte, kolaci
papaya je napisao/la:
6 jaja
350 gr. secera
2 vanilina
250 gr. putera
6 kasika griza
1 kg Quark sir (20% ili 40% masnoce) -stvarno ne znam kako da prevedem taj sir
Sok jednog limuna
Posebno bjelanca umutiti u cvrst snijeg.
Zumanca i secer pjenasto umutiti. Dodati puter (istopljen), griz, Quark i limunovog soka. Na kraju snijeg od bjelanca dodati, pazljivo, ne mikserom!
Podmazati kalup puterom i prezlama, peci na 180° sat vremena.
Prijatno
Vrlo jednostavan a mnoooogo ukusan
Eee papaya...taj kolaĠvole i moji ukućani a i ja...samo što je frka ovdje kod nas naći taj Quark
A odliÄÂna je i pijesak torta