Dešavanja u BiH

Sve o Bosni i Hercegovini
Poruka
Autor/ica
mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#16 Post Postao/la mrki62 »

lepi je napisao/la:svati mrki bosna postoji samo na papiru
Shvatio ja davno , samo veæina naroda nije i zbog njihovih NACIONALISTIÈKIH glasova ( a tu si i ti vjerovatno ) se omoguæava da dr¾ava ide korak naprijed a nazad dva.
Razno razni domoljubi ne vide dalje od nosa :ballbounce:
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

lepi
Ucesnik diskusija
Ucesnik diskusija

#17 Post Postao/la lepi »

Pazi jednu stvar i upamti dobro bosne nema niti ce je biti
Pravolsvci iz bosne a namerno kazem pravoslvci cekaju samo jednu kartu a to je popis stanovnistva
I onda bosne nema
A drugi sporedni je sto ste vi bosanci muslimani podeljen narod eto naprimer citam tebe
a da ne pominjem abdiceve i korpusase pa vi se pojedoste izmedju sebe
Dopizdit ce bre narodu ta dva koraka unazad i sami ce reci eto vama vase i nama nase

Tako ce to da bude upamti sto ti ja kazem

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#18 Post Postao/la mrki62 »

lepi je napisao/la:Pazi jednu stvar i upamti dobro bosne nema niti ce je biti
Pravolsvci iz bosne a namerno kazem pravoslvci cekaju samo jednu kartu a to je popis stanovnistva
I onda bosne nema
A drugi sporedni je sto ste vi bosanci muslimani podeljen narod eto naprimer citam tebe
Dopizdit ce bre narodu ta dva koraka unazad i sami ce reci eto vama vase i nama nase

U pravu si , sve dok su nacionalisti na vlasti , to je tako a jednom kad ne bude nacionalista ,........ dolazi sve na svoje :wave:
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

lepi
Ucesnik diskusija
Ucesnik diskusija

#19 Post Postao/la lepi »

suvise je glupih da bi to bilo
ja otvorim temu na poziv jedne vase modertorke mene obasipaju uvredama a ocete bre neku bosnu
pa nema bosne ako mi nismo u njoj mislim na pravoslavce iz bosne
zato sto sam ja srbin i srbije

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#22 Post Postao/la mrki62 »

pipo je napisao/la:

Na¹la se dva havera! =D> =D> =D>
Dobro do¹ao meðu nas - potrudi se i proèitaj moj post ¹to sam ga postavio i njega protumaèi ,........ ogromne pare su u pitanju :ballbounce:

slika

slika

Baraba-it
Los Korisnik/ Banovan Korisnik

#23 Post Postao/la Baraba-it »

EUFOR pretresao prostorije Gorana Marinkoviæa

BANJALUKA, 22. APRILA (SRNA) - Vojnici Eufora zavr¹ili su pretres kuæe banjaluèkog biznismena Gorana Marinkoviæa u naselju Paprikovac, a u akciji je izuzet materijal koji bi mogao pomoæi u pronala¾enju lica za kojima traga Ha¹ki sud, izjavio je Srni portparol Eufora Ian Prat.

On je rekao da je petoèasovna akcija u kojoj su uèestvovali i vojnici Natoa bila izuzetno korisna u naporima na pronala¾enju i hap¹enju osoba optu¾enih za ratne zloèine.

Prat je podsjetio da nagrada za informaicije koje bi vodile hap¹enju preostale èetiri osobe optu¾ene pred Ha¹kim sudom iznosi èetiri miliona evra.

Pretres kuæe Marinkoviæa uraðen je po nalogu Ha¹kog suda, jer se vjeruje da je on povezan sa mre¾om za podr¹ku osobama optu¾enim za ratne zloèine.

Marinkoviæ je vlasnik "Krajina lijeka" i "Marinkoviæ komerca".

"Vjerujemo da Marinkoviæ koristi svoje razvijene poslovne veze za finansiranje bjegunaca. Tragamo za dokazima o komunikaciji izmeðu Marinkoviæa i porodica osoba optu¾enih za ratne zloèine i mre¾ama koje im pru¾aju podr¹ku", saop¹teno je iz Eufora.

Ministar unutra¹njih poslova Republike Srpske Stanislav Èaðo rekao je danas da je MUP RS pru¾io odgovarajuæu podr¹ku ovoj akciji.

"Poznato vam je da to vode jedinice EUFOR-a i NATO-a. Svakako da æe sve dodatne informacije blagovremeno saop¹titi organizator", rekao je Èaðo novinarima i dodao da u vezi s tim u ovom trenutku ne mo¾e ni¹ta vi¹e reæi.
slika

pasa74
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#24 Post Postao/la pasa74 »

lepi je napisao/la:suvise je glupih da bi to bilo
ja otvorim temu na poziv jedne vase modertorke mene obasipaju uvredama a ocete bre neku bosnu
pa nema bosne ako mi nismo u njoj mislim na pravoslavce iz bosne
zato sto sam ja srbin i srbije

pa "lepi" moj,posto si ti srbin iz srbije,nevidimrazlog zasto bi se ti opterecavao sa problemima u NASOJ Bosni..
vidis,otislo ti Kosovo,uskoro ce i Vojvodina pa se ti zapitaj imali tvoje srbije brate...
a o tome postoji li Bosna i da li ce i dalje postojati,nece odlucivati takvi kao ti,niti pravoslavci iz Bosne,jer da ste mogli uraditi nesto na odcjepljenju rs,uradili bi to od 92 do 96...niste tad,necete nikad i ako se budete mjesali vi srbijanci u pitanja koja se ticu samo nas Bosanaca,naljutit cete nas pa cemo morati uzeti ono sto je nase Sandzak,zato pokri se usima i cuti,nisi u poziciji da "pretis"... :wave:
xxx...

Baraba-it

#25 Post Postao/la Baraba-it »

I onda bosne nema

Hrvati samo shekaju da Srbi ustanu...
Odoshe oni u Lijepu svoju, dje i pripadaju...
A za njima ce i "BABINI" iz Krajine, pod istu zastavu...
Ostashe Mujage pod jednom kruskom oko Sarajeva :lol:
slika

pasa74
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#26 Post Postao/la pasa74 »

BARABA-IT je napisao/la:
I onda bosne nema

Hrvati samo shekaju da Srbi ustanu...
Odoshe oni u Lijepu svoju, dje i pripadaju...
A za njima ce i "BABINI" iz Krajine, pod istu zastavu...
Ostashe Mujage pod jednom kruskom oko Sarajeva :lol:

[smilie=to funny.gif] [smilie=to funny.gif] [smilie=to funny.gif]

srpski ustanci su se zavrsavali svi ko jedan,pogubno za ustanike zato sjedi gdje sjedis da nebi ostao bez tih svojih satelita od usiju... :) :) :)
xxx...

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Povelja Kulina bana konaèno u na¹oj zemlji

#27 Post Postao/la paparaci »

Povratak nakon 820 godina

Originalna Povelja Kulina bana, koja je svjedoèanstvo bosanske dr¾avnosti u ranom srednjem vijeku, nakon 820 godina "vraæa" se kuæi, u Bosnu i Hercegovinu. Istina, na odreðeno vrijeme - bit æe izlo¾ena u Zemaljskom muzeju BiH 21 dan, a u sklopu Dana Kantona Sarajevo koji æe poèeti 5. maja.
Zahvaljujuæi prijateljstvu Dubrovnika i Sarajeva, potom suradnji Istorijskog arhiva Sarajevo i Dr¾avnog arhiva Dubrovnik, rodila se ideja o predstavljanju bosanskohercegovaèkoj javnosti ovog iznimno znaèajnog dokumenta.
- Radili smo dugo, u medijskoj ilegali, kako bismo uspjeli "dovesti" Povelju Kulina bana u Sarajevo nakon 820 godina i predstaviti je bosanskohercegovaèkoj javnosti. Veliku zaslugu za to ima Istorijski arhiv Sarajevo i njegov direktor Sejdalija Gu¹iæ i Ivo Ore¹koviæ, ravnatelj Dr¾avnog arhiva u Dubrovniku. Vjerujem da æe izazvati veliko zanimanje Sarajlija koji æe ¾eljeti da je vide, ka¾e Emir Had¾ihafizbegoviæ, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 29. avgusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosanèicom.
Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronaðeni oèuvani bosanski dr¾avni dokument, nego je Povelja bosanskoga bana Kulina i najstariji dr¾avni dokument kod svih ju¾noslovenskih naroda i dr¾ava. Èuva se u Dr¾avnom arhivu u Dubrovniku i svojim sadr¾ajem vjerno svjedoèi o bosanskoj dr¾avnosti, govori o pravima i povlasticama dubrovaèkih trgovaca na teritoriju bosanskog vladara, zazivajuæi ime Bo¾ije, potvrðujuæi stoljetnu tradiciju prijateljstva naroda Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Vi¹e originala

Ravnatelj dubrovaèkog Dr¾avnog arhiva Ivo Ore¹koviæ, istièuæi, u telefonskom razgovoru, izuzetnu agilnost i trud Emira Had¾ihafizbegoviæa, koji je “znaèajno doprinio realizaciji ovog historijskog projekta“, za Osloboðenje poja¹njava:
- Ova povelja ima i svoje dvojnike, odnosno znanstveno dokazano mlaði prijepis kojega jednako tako mi èuvamo u Arhivu, ka¾e ravnatelj Dubrovaèkog arhiva. Treæi primjerak je otuðen, ili bolje kazano, ukraden od strane srpskog patrijarha, najvjerojatnije u vrijeme ili nakon nesretnog po¾ara u Kne¾evom dvoru 1817. godine, u kojem je tada bio smje¹ten Dubrovaèki arhiv. Da je to uistinu tako, potvrðuje èinjenica da kad su temeljem naredbe Vlade u Beèu 1833. godine najvredniji dokumenti iz Dubrovaèkog arhiva odneseni u Beè, meðu njima su bila samo dva primjerka Povelje. I to ona koja su kasnije zajedno s ostalim dokumentima do¾ivjela svoje “proputovanje“ preko Beograda 1921. godine u Dubrovnik, potom 1941. godine ponovo u Beè i konaèno pedesetih godina pro¹log stoljeæa u Dubrovnik, kome i pripadaju.
- Najveæi znanstveni autoriteti koji su se bavili problematikom izvornosti, originalnosti ili autentiènosti srednjovjekovnih povelja i dokumenata potvrðuju èinjenicu da je upravo ovaj primjerak, koji èuvaju u Dubrovaèkom arhivu, najstariji, odnosno prvi. Kancelarijska praksa Dubrovaèke republike bila je izraðivati trgovaèke ugovore, ugovore o miru ili prijateljstvu s drugim gradovima ili dr¾avama u svom okru¾enju u vi¹e primjeraka, najèe¹æe èetiri. Za pretpostaviti je, dakle, da je i u ovom sluèaju bilo tako, te da je jedna, odnosno èetvrti primjerak vremenom izgubljen u kne¾evim kancelarijama, a ostala tri do¾ivjela veæ opisanu sudbinu. Najispravnije je tvrditi da su sve tri povelje u biti izvorne, odnosno originalne, s tim da suvremeni znanstvenici dijele mi¹ljenje kako je ova povelja iz Dubrovaèkog arhiva najstariji izvornik, poja¹njava ravnatelj Ore¹koviæ.

Milion eura

Od ravnatelja Ore¹koviæa saznajemo da se radi o dokumentu koji ima neprocjenjivu materijalnu vrijednost za sve narode koji ¾ive na ovim prostorima, ali zbog njenog osiguranja, Povelja je procijenjena na iznos od milion eura.
- Kako je bilo potrebno udovoljiti zakonskim propisima koji reguliraju postupak izno¹enja pokretnog kulturnog dobra van granica Republike Hrvatske, Vlada Kantona Sarajevo je pru¾ila garancije na pomenuti iznos, ka¾e Ore¹koviæ.

slika

Preuzeto sa oslobodjenje.ba

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#28 Post Postao/la kajs »

Mesic: "Dodik previse insistira na drzavnosti entiteta, sto on sigurno nije"

slika

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesiæ smatra da jo¹ uvijek ima prostora za dogovor o gradnji mosta kopno - Pelje¹ac kod Neuma, da bi meðunarodna arbitra¾a mogla biti rje¹enje granice na Uni izmeðu BiH i Hrvatske, kao i da te dvije zemlje treba da rje¹avaju otvorena pitanja isporuke elektriène energije, a ne da to od njegove zemlje tra¾i Republika Srpska. "Te¹ko æe biti kada se krene sa gradnjom, kada se postavi konstrkcija mosta", kazao je Mesiæ u sinoænoj izjavi za banjaluèku "Alternativnu televiziju" goovreæi o gradnji mosta kopno - Pelje¹ac kod Neuma.

Naglasio je i da spor oko granice na Uni izmeðu BiH i Hrvatske treba rije¹iti kao sa Crnom Gorom - arbitra¾om pred Meðunarodnim sudom pravde u Haagu.

"Ostalo je nekoliko nerije¹enih graniènih pitanja, ne samo sa BiH, nego i sa Slovenijom i Crnom Gorom, sa kojom su u toku pregovori da se taj predmet preda Meðunarodnom sudu pravde u Haagu i mi prihvaæamo svaku odluku suda", kazao je hrvatski predsjednik naglasiv¹i da se to od strane Hrvatske predale¾e i Slovencima.

"Ukoliko ne budemo sa BiH na¹li dogovorno rje¹enje isto tako moraæemo iæi na meðunarodnu arbitra¾u", rekao je predsjednik Hrvatske.

Komentari¹uæi izjave predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika da Hrvatska treba da izmiri dugovanja prema RS-u od oko 150 miliona KM za neisporuèenu elektiènu energiju, Mesiæ je istakao da je to pitanje dogovora dvije dr¾ave, BiH i Hrvatske, a nikako RS-a.

"To se treba dogovoriti izmeðu nadle¾nih institucija Hrvatske i BiH, a ¹to se tièe Dodika, mislim da on previ¹e insistira na dr¾avnosti entiteta, ¹to on sigurno nije", kazao je Mesiæ.

Elektroprivreda RS-a je navela da od 1994. godine dobija 30 posto manje struje iz vremena prije rata zajednièki graðane dubrovaèke hidroelektrane "Plat". Po prijeratnom sporazumu Hrvatskoj pripada 20 posto, a Hidroelektranama na Trebi¹njici 80 posto struje, ali Hrvatska jedno vrijeme nije isporuèivala struju, a kada je to i poèela odnos se promijenio na iznos 50:50 posto.

Sa druge strane, Hrvatska Eelektroprivreda tra¾i treæinu vlasni¹tva u Rudniku i Termoelektrani Gacko pozivajuæi se na samoupravni sporazum o izgradnji iz 1986. godine.
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

Baraba-it

#29 Post Postao/la Baraba-it »

Novi sporazum o viznom re¾imu BiH i Rusije

MOSKVA, 24. aprila 2008. (Beta) - Novi Sporazum o viznom re¾imu izmeðu Rusije i Bosne i Hercegovine stupa na snagu 1. maja, saop¹tilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Stari sporazum potpisan je jo¹ 1989. godine izmeðu Vlade Sovjetskog Saveza i Saveznog izvr¹nog veæa SFRJ, dodaje se u saop¹tenju.

Sporazum predviða putovanje bez viza do 30 dana, za graðane èije posjete imaju za cilj realizaciju poslovnih kontakata, profesionalne, nauèno-tehnièke, obrazovne, kulturne i obrazovne razloge, kratkoroèno obuèavanje, lijeèenje, kao i liène ili radne razloge, navelo je ministarstvo.

Za vlasnike diplomatskih i slu¾benih paso¹a predviðen je boravak bez vize do 90 dana, a za saradnike diplomatskih predstavni¹tava, konzularnih odjeljenja i predstavni¹tava meðunarodnih organizacija i èlanova njihovih porodica tokom celog roka njihove akreditacije.

Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo da je drugim kategorijama graðana, pa i onima koji putuju kako bi na¹li posao i radili, potrebna viza.
slika

Baraba-it

#30 Post Postao/la Baraba-it »

Holbruk: Bez Dejtona Al Kaida bi planirala 11. septembar iz BiH

SARAJEVO, 24. APRILA (SRNA) - Biv¹i amerièki diplomata Rièard Holbruk smatra da bi bez Dejtonskog mirovnog sporazuma Al kaida vjerovatno planirala napade od 11. septembra 2001. godine iz BiH.

"Bili smo zabrinuti zbog prisustva malo poznate grupe islamistièkih ekstremista u BiH, koji æe kasnije postati poznati kao Al kaida. U Dejtonskom sporazumu zahtijevali smo njihovo uklanjanje i dali smo NATO-u pravo da ih napadne", napisao je Holbruk u kolumni za "Va¹ington post".

U tekstu u kome sumira utiske nedavne posjete BiH, Holbruk navodi da je okonèanje rata bio kljuèni cilj u BiH i da je 12 godina poslije Dejtona taj cilj u potpunosti ostvaren "bez ijednog amerièkog ili NATO gubitka".

Ne¹to ni¾u ocjenu Holbruk je dodijelio naporima da se uvede jedinstvena komandna struktura oru¾anih snaga i jedinstvena dr¾avna armija.

"NATO je oèekivao da æe njegove trupe patrolirati demilitarizovanom linijom razdvajanja, kao u Koreji. Ali to se nije dogodilo. Sada mo¾ete bez pote¹koæa da se vozite sa jednog kraja BiH na drugi, a nekada¹nji sveprisutni punktovi su nestali", pi¹e Holbruk.

Biv¹i amerièki diplomata srednju ocjenu dodijelio je ekonomskoj integraciji zemlje, ali je ukazao na problem korupcije u oba entiteta i politièare koji se pona¹aju kao nacionalisti da bi zadr¾ali kontrolu nad dr¾avnim preduzeæima.

Komentari¹uæi politièka de¹avanja u BiH, Holbruk navodi da predsjednik Vlade RS Milorad Dodik poku¹ava da "oslabi ili parali¹e centralnu vlast u skoro svakoj prilici".

Holbruk pi¹e da je Dodikov odnos sa predsjedavajuæim Predsjedni¹tva BiH Harisom Silajd¾iæem "zatarovan" i da obojica znaju da njihovi govori o ukidanju entiteta, odnosno progla¹enju nezavisnosti RS pod Silajd¾iæevim pritiskom nisu dozvoljeni Dejtonskim sporazumom, jer bi takva politika mogla da destabilizuje Balkan.

Holbruk napominje da su mu tokom posjete BiH mnogi rekli da je politièki napredak u zemlji poèeo da opada kada je postalo jasno da BiH nije prioritet politike amerièkog predsjednika D®ord¾a Bu¹a.

"Va¹ington mora da ima na umu da bi bez sna¾nog amerièkog rukovoðenja rezultati ostvareni u BiH jo¹ mogli da nestanu", pi¹e biv¹i amerièki diplomata za "Va¹ington post" i dodaje da je odluka da manje vojne snage EU zamijene NATO bila "u¾asna gre¹ka".

Holbruk zakljuèuje da je sada¹nji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajèak sposoban diplomata, ali da nema dovoljnu podr¹ku iz Brisela i da se Rusija protivi svemu ¹to on radi u poku¹aju da potkopa sporazum kome je sama doprinijela kroz pregovore.
slika

Odgovori