zbog kakvih situacija, svega ti? ne znam da ikog vrijedjamo ili provociramo! pa i neka su je zatvorili, kad su nesposobni normalno diskutovati!beca_jovi je napisao/la:Zakljucase ljudi temu o novotarijama u vjeri bas zbog ovakvih siruacija, vi opet...
Vehabije
- paparaci
- Velicanstvo Foruma
Re: Vehabije
Re: Selam/Mir/Pozdrav
Vredi ovo procitati....Amica je napisao/la:Malo znam o Vehabijskom pokretu. Znam da nije tako star jer potjece od perioda imperijalizma u Saudijskoj Arabiji. Navodno, cilj Vehabija je da se iz Islama istjeraju novotarije (u pocetku to su uglavnom bili Sufije koji su bili "problem").
Ko je pravi Musliman/ka nama Muslimanima je zabranjeno (koliko mi je poznato) rasudjivati, jer samo Svevisnji dz.s. zna koje pravi vjernik srcem i dusom. Dakle, da li su Vehabije pravi sljedbenici Islama ili nisu, to cu ostaviti Svevisnjem. U medju vremenu, ja ih smatram Muslimanima.
Sto se tice njihovog ponasanja prema ostalim Muslimanima, pa i ljudima drugih vjera, mislim da su jako grubi u svom pristupu. Za neke od njih, svako ko ne radi nesto identicno u vezi prakse Islama kao oni, odmah takvi nisu Musilmani. Dakle, Vehabije sami stvaraju predrasude o drugim ljudima. Time, mnoge ljude odvracaju od Islama.
Vjera Islam ne uci nasilju, cak sta vise mi smo duzni da se ophodimo prema drugima sa postovanjem, makar ta osoba bila i nevjernik. Sjeti te se da je Poslaniko s.a.v.s. amidza umro kao mnogobozac, a ipak je stitio svog bratica do zadnje minute svog zivota. I Poslanik s.a.v.s se ophodio prema njemu sa postovanjem. Takodje, sjetite se da kad su Muslimani ubijani od nevjernika, pritekli su im u pomoc Krscani iz susjednog podrucja. Poslanik nije napadao te ljude, vec se ophodio lijepo prema njima. Mnogi su presli na Islam bas zbog tog njegovog respekta za druge ljude, neovisno da li su Muslimani ili nisu.
Necu tvrditi jesu li Vehabije Muslimani ili nisu, ali cu reci da nije u redu kako se ponasaju prema drugim ljudima. Ako se smatraju da su na pravom putu, onda trebaju na lijep nacin druge ljude upoznati sa svojom vjerom i njenom praksom.
Zivotinja je zivotinja, ali ako je udaris, uvijek ce bjezati od tebe ne znam sta da joj doneses lijepog za jesti. Ali, ako je pomilujes i dadnes joj nesto lijepo, zasigurno ce ti se uvijek obradovati. Tako i covjek. Ako me ustrasis necim, pa me jos napadnes zbog neceg sa cim sam mozda rasla citavog mog zivota, zasigurno da ces mi biti omrazen i da cu svim naporima nastojati da ti se suprostavim.
Meni neko jednom rece da su Vehabije nova umotvorina zapada izmisljena da bi posvadila muslimane....po svim vjerskim postovima na forumu....vidim da im naum dobro polazi od ruke
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
Make my day!

diisaaa je napisao/la:paparaci je napisao/la: moje licno misljenje o vehabijama jeste, da su pregrubi u odnosima sa drugima. sve i svakog osudjuju, ako nesto nije po njihovom vidjenju. nekako kao da na silu hoce ono svoje da sprovedu, sto mi se uopste ne svidja. tolerancija kao da im je nepoznata kao i sloboda svakog covjeka tj. svake osobe. u redu je obratiti nekome paznju na neke stvari i opomenuti ga (ali i to na lijep nacin!), ali nije u redu nekom svoje pokusati (na silu) nametnuti.
kako su ruzna ova prepucavanja u smislu "ko je bolji musliman/ko je bolji vjernik"! zalosno![]()
upravo tako paparaci kod nas su bili u ratu i ovi nasi i pravi arapi i mogu samo reci arapa sto se tice svaka im cast a ovi nasi boze sacuvaj ja u ratu sam imala 13 god kad su bili kod nas i tjerali su me da se pokrijem ja nisam htjela u inat ko si mi ti da mi naredujes roditelji mi nista ne govori a ti mi nesto pametujes kaze mi ovim rijecima;mala hoces li ti da te sad ubijem ili da te odvedem tamo preko linije srbima tamo i pripadas;na ulicama zene su maltretirali i napadali ako nisu pokrivene a ne znaju uopste koje je vjere ta zena
Sta drugo reci sem da je odvratno ovo sto citam...