Citati iz knjiga koji se vama dopadaju!

Knjizenovst i ostalo ...
Poruka
Autor/ica
odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

Re: Citati iz knjiga koji se vama dopadaju!

#121 Post Postao/la odysseus »

"Kod unutarnjih borba koje covjek vodi sa samim sobom i sa nepoznatim silama u sebi,vazi vise nego igdje pravilo:ne predaj se nikad!Ni predaje ni ustupanja!A prije svega,sto kazu u Bosni:ne vezi tugu za srce!
Biti uvrijedjen nepravdom ljudi manje je nego biti u bijedi,a biti u bijedi manje je nego biti bolestan,biti bolestan jos nije:umrijeti.
Ali i kad je covjek uvrijedjen nepravdom,tesko bolestan,pa i na samrti,netreba,tek tada netreba da "Da pusti rdji na se".Tada treba napregnuti sve sile i ne priznati tugu i malo dusnost.Izdrzati trenutak,a vec iduceg casa covjek je ili na putu da prezdravi ili mrtav.A smrt je najveci i najsigurniji osvetnik." Ivo Andric-Znakovi pored puta
Svijet moje maste! I igra moga duha!

Covjece,gospodar si svojih rijeci dok ih ne izgovoris,a kad ih izgovoris postajes njihov rob!

Kakva bi samo tisina nastala kad bi ljudi govorili samo ono sto znaju!

Kakve su ti misli,takav ti je zivot!

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#122 Post Postao/la odysseus »

..."Kakve su vam to ideje!-govorio je mladic.Zar vam je potreban dobri bog i njegov raj pa da budete srecni?Zar ne mozete sami sebi da stvorite srecu na zemlji?
On je govorio bez prestanka,vatreno.Tada je uski vidik naglo pucao,tracak svjetlosti zablistao bi nad mracnim zivotom ovih sirotih ljudi.Vjecito obnavljanje bijede,zivotinjski rad,ta sudbina stoke koja daje svoju vunu i koju kolju,sva ta nesreca nestajala je kao zbrisana blijeskom sunca;i, u zasjenjenoj caroliji,pravda je silazila s neba.Posto je dobri bog umro,pravda ce odsad osigurati srecu ljudi,ucinivsi da vladaju jednakost i bratstvo.Novo drustvo izraslo je samo za jedan dan,kao u snovima jedan ogroman grad,velicanstven kao obmana,u kome bi svaki gradjanin zivio od svoga rada i imao svoj udio u opstim radostima.Stari truli svijet raspadao se u prah,mlado covjecanstvo,ocisceno od zlocina,sacinjavalo je sad samo jedan jedini narod radnika,koji je imao za nacelo:svakom prema zasluzi,a svakoj zasluzi onoliko koliko je zasluzila.A taj se san stalno prosirivao,uljepsavao,tim zavodljiviji sto se vise peo u nemoguce..."Emil Zola-Zerminal

Covjece,gospodar si svojih rijeci dok ih ne izgovoris,a kad ih izgovoris postajes njihov rob!

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#123 Post Postao/la odysseus »

"Nijedan covjek nije ostrvo,sam po sebi cjelina.Svaki je covjek dio kontinenta,dio zemlje.Ako grudvu zemlje odnese more-Evrope je manje;kao da je neko odnio posjed tvojih prijatelja ili tvoj.
Smrt svakog covjeka smanjuje mene,jer ja sam okruzen covjecanstvom,zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni-ono zvoni za tobom."Ernest Hemingway-Za kim zvona zvone

venecija
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#124 Post Postao/la venecija »

..ja idem svjetla neka ostanu
kroz prozor moje duse
sijat ce da me nadjes
kada od mene svi odustanu
ti mozes da se vratis...
http://www.youtube.com/watch?v=e_F6IEPH ... ure=relate

slika

I nikad nikom nemoj ih dati
ako ne ume da ti ih vrati
toplije, mekše, mladje i sladje.
Jer usne samo zato postoje
da osmeh po tvome osmehu skroje .....

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#125 Post Postao/la odysseus »

"Pisati ne znaci drugo nego misliti.
Nered u recenicama je posljedica nereda u mislima,a nered u mislima je posljedica nereda u glavi,a nered u glavi je posljedica nereda u sredini i stanju te sredine.
Ako je neko odlucio vrsiti kritiku,a to znaci da hoce od nereda u recenicama,u mislima,u glavama,u ljudima i u sredinama stvarati red,onda takav subjekt nesmije biti neuredan ni u recenicama,ni u glavi,ni u mislima." Miroslav Krleza

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#126 Post Postao/la odysseus »

"Prema jednoj legendi postoji ptica koja pjeva samo jednom u zivotu,ljepse nego bilo koji drugi stvor na zemlji.Od trenutka kad napusti gnijezdo ta ptica trazi trnovito drvo i nema mira dok ga ne nadje.Uvuce se medju njegove divlje isprepletane grane i pjevajuci nabode se na najduzi,najostriji trn.Dok umire,njen bol prerasta u pjesmu daleko ljepsu od pjesme slavuja ili seve.Cijena te pjesme je zivot,ali citav svijet zastaje da slusa,a Bog na nebu se osmjehuje.
Jer ono najdublje sto u nama postoji moze se dobiti samo po cijenu velike boli,ili bar tako kaze legenda..." Collen McCullough-Ptice umiru pjevajuci

venecija
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#130 Post Postao/la venecija »

- Ako umrem, kako ceš ostati sam?
- Ako umrem, hoceš li misliti na mene?
- Ako umrem, hoceš li se ozeniti? Ozenio bi se, sigurno. Bol za zenom je kao udarac u lakat, bol je zestok ali kratak. Svi se zene.
- Ostavi se takvih razgovora, molim te - pokušavao sam da je umirim.
- Hoceš li se ozeniti ako umrem?
- Necu se ozeniti - odgovarao sam, primoran, iako mi je smiješno.
- Zar si toliko nesrecan sa mnom da se više ne bi zenio?
- Umro bih od tuge, toliko te volim.
- Ne, opekao si se jednom, ne bi i drugi put. A mozda i bi, ne bi ni mnogo prošlo od moje smrti.
- A da li bi se ti udala ako ja umrem? - okretao sam na šalu.
- Molim te, ne šali se time! (Lice joj je samrtno ozbiljno.)
- Zašto? Ista je mogucnost i za tebe i za mene. Ali, pusti to. Zašto da mislimo o onome što ce biti kroz pedeset godina?
- Bice prije, mnogo prije. Predosjecam to. I bojim se.

slika

venecija
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#131 Post Postao/la venecija »

"Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bježiš od nje. Ne moraš bježati, ne moraš je se bojati. Moraš voljeti...
Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bježati od nje. Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš time...

(Herman Hesse)"

slika

maida_20
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#132 Post Postao/la maida_20 »

hypnose je napisao/la:Kako jadna da napisem citat koji mi se svida kad ga prevedem nekako mi drukcije zvuci nego kad citam na deutsch.....a u ovoj knjizi sto sad citam ima toliko toga sto mi se svida pa se vracam i ponovo citam [wow.gif]
:lol: ehhh...meni ne bi smetalo ni da je na deutsch...ali nećemo ne razumiju mnogi...ali šteta ...

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#133 Post Postao/la odysseus »

"...Zivot svakog covjeka je put ka samome sebi,pokusaj jednog puta,nagovjestaj jedne staze.Nijedan covjek nikada nije on sam,ali svaki tezi da to postane,poneko potmulo,poneko jasnije,svako kako umije.Svako nosi do kraja ostatke svog rodjenja,sluz i ljusturu jednog prasvijeta.Poneko ne postane covjek nikada,vec ostaje zaba,ostaje guster,ostaje mrav.Poneko je gore covjek,a dole riba.Ali svako je hitac prirode upjeren ka covjeku.Svima nam je zajednicko porijeklo,majke nase,svi mi poticemo iz istog zdrijela,ali svako kao pokusaj i hitac iz dubina,tezi vlastitoj svrsi.
Mi mozemo razumjeti jedan drugog,ali svako od nas moze da protumaci samo sebe samog." Herman Hesse-Demijan

venecija
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#134 Post Postao/la venecija »

"Šta je to s nama i sa životom, u kakve se to konce splićemo, u šta upadamo svojom voljom u šta nevoljom, šta od nas zavisi, i šta možemo sa sobom. Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke. Slučajnost odlučuje o mome životnom putu i o mojoj sudbini, i najčešće bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogućih tokova, u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost. Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, jer ne vjerujem u neki naročit red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo. Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog određenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina koja nas može sačekati, u toku mješanja. Ne možes je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u koju padneš. Pa plivaš, ili potoneš."

slika

odysseus
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#135 Post Postao/la odysseus »

venecija je napisao/la:"Šta je to s nama i sa životom, u kakve se to konce splićemo, u šta upadamo svojom voljom u šta nevoljom, šta od nas zavisi, i šta možemo sa sobom. Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke. Slučajnost odlučuje o mome životnom putu i o mojoj sudbini, i najčešće bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogućih tokova, u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost. Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, jer ne vjerujem u neki naročit red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo. Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog određenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina koja nas može sačekati, u toku mješanja. Ne možes je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u koju padneš. Pa plivaš, ili potoneš."
[thumbup.gif] [eusa_clap.gif] Mesa je zakon!!!
Mehmed Mesa Selimovic-Tvrdjava

Odgovori