Citati iz knjiga koji se vama dopadaju!
Re: Citati iz knjiga koji se vama dopadaju!
'Kakvi su ljudi BOSANCI?
Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide Å¡ta je iza sutraÅ¡njeg dana, doći će Å¡to je odreÄ‘eno, a od njih malo Å¡ta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da ÄÂesto budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakÅ¡e ih je prevariti lijepom rijeÄÂi; ne liÄÂe na junake, a najteže ih je uplaÅ¡iti prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na Å¡to, svejedno im je Å¡to se oko njih deÅ¡ava, a onda odjednom sve poÄÂne da ih se tiÄÂe, sve isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavaÄÂi, i ne vole da se sjećaju niÄÂeg Å¡to se desilo; boje se promjena jer su im ÄÂesto donosile zlo, a lako im dosadi jedan ÄÂovjek makar im ÄÂinio i dobro. ÄŒudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela, a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaÅ¡ Å¡ta nadjaÄÂa i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve izmeÄ‘u toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo Å¡to govorim kao o sebi da govorim....'' (MeÅ¡a Selimović)
Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide Å¡ta je iza sutraÅ¡njeg dana, doći će Å¡to je odreÄ‘eno, a od njih malo Å¡ta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da ÄÂesto budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakÅ¡e ih je prevariti lijepom rijeÄÂi; ne liÄÂe na junake, a najteže ih je uplaÅ¡iti prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na Å¡to, svejedno im je Å¡to se oko njih deÅ¡ava, a onda odjednom sve poÄÂne da ih se tiÄÂe, sve isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavaÄÂi, i ne vole da se sjećaju niÄÂeg Å¡to se desilo; boje se promjena jer su im ÄÂesto donosile zlo, a lako im dosadi jedan ÄÂovjek makar im ÄÂinio i dobro. ÄŒudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela, a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaÅ¡ Å¡ta nadjaÄÂa i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve izmeÄ‘u toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo Å¡to govorim kao o sebi da govorim....'' (MeÅ¡a Selimović)
http://www.youtube.com/watch?v=e_F6IEPH ... ure=relate

I nikad nikom nemoj ih dati
ako ne ume da ti ih vrati
toplije, mekše, mladje i sladje.
Jer usne samo zato postoje
da osmeh po tvome osmehu skroje .....

ono Å¡to se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teÅ¡ko izrecivim osjećanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao.Drugome je neophodna taÄÂna rijeÄÂ, zato je i tražiÅ¡,
osjećaÅ¡ da je negde u tebi, i loviÅ¡ je, nju ili njenu sjenku, prepoznajeÅ¡ je na tuÄ‘em licu,u tuÄ‘em pogledu, kad poÄÂne da shvata.
osjećaÅ¡ da je negde u tebi, i loviÅ¡ je, nju ili njenu sjenku, prepoznajeÅ¡ je na tuÄ‘em licu,u tuÄ‘em pogledu, kad poÄÂne da shvata.

- odysseus
- Zvijezda foruma
"Zaliti se na zivot?Zasto?Zaliti se sada kad nije vise ni lijep ni lak,a doskora,dok je to jos bio,zudno i zedno smo primali sve sto nam je pruzao.To ne bi bilo pravo ni pristojno.To bi znacilo ogrijesiti se o pravila igre koju smo prihvatili i priznali.Sve sto se od nas sada trazi to je da sa strpljenjem,hrabroscu i nesto dostojanstva izdrzimo i podnesemo drugi,tezi i tamniji dio te igre,posto smo lakomo iskoristili onaj prvi,svijetli i laki njen dio." Ivo Andric-Znakovi pored puta
Svijet moje maste! I igra moga duha!
Covjece,gospodar si svojih rijeci dok ih ne izgovoris,a kad ih izgovoris postajes njihov rob!
Kakva bi samo tisina nastala kad bi ljudi govorili samo ono sto znaju!
Kakve su ti misli,takav ti je zivot!
Covjece,gospodar si svojih rijeci dok ih ne izgovoris,a kad ih izgovoris postajes njihov rob!
- odysseus
- Zvijezda foruma
"Covjek nije drvo i vezanost je njegova nesreca,oduzima mu hrabrost,umanjuje sigurnost.Vezujuci se za jedno mjesto,covjek prihvata sve uslove,cak i nepovoljne i sam sebe plasi neizvjesnoscu koja ga ceka.Promjena mu lici na napustanje,na gubitak ulozenog,neko drugi ce zaposjesti njegov osvojeni prostor i on ce pocinjati iznova.Ukopavanje je pravi pocetak starenja,jer je covjek mlad sve dok se ne boji da zapocinje.Ostajuci,covjek trpi ili napada.Odlazeci,cuva slobodu,spreman je da promjeni mjesto i nametnute uslove.Kuda i kako da ode?Nemoj da se smjesis,znam da nemamo kud.Ali mozemo ponekad stvarajuci privid slobode.Toboze odlazimo,toboze mijenjamo.I opet se vracamo,smireni,utjesljivo prevareni.
Ako je vracanje cilj,cemu onda odlazenje?
Pa u tome i jeste sve:vracati se.S jedne tacke na zemlji ceznuti,polaziti i ponovo stizati.Bez te tacke za koju si vezan,ne bi volio ni nju ni drugi svijet,ne bi imao odakle da podjes,jer ne bi bio nigdje.A nisi nigdje ni ako imas samo nju.Jer tada ne mislis o njoj,ne ceznes,ne volis.A to nije dobro.Treba da mislis,da ceznes,da volis..."
Mehmed Mesa Selimovic-Dervis i smrt
Ako je vracanje cilj,cemu onda odlazenje?
Pa u tome i jeste sve:vracati se.S jedne tacke na zemlji ceznuti,polaziti i ponovo stizati.Bez te tacke za koju si vezan,ne bi volio ni nju ni drugi svijet,ne bi imao odakle da podjes,jer ne bi bio nigdje.A nisi nigdje ni ako imas samo nju.Jer tada ne mislis o njoj,ne ceznes,ne volis.A to nije dobro.Treba da mislis,da ceznes,da volis..."
"Najnepoštenija stvar u životu jeste njegov kraj.
Mislim, život je težak. I oduzme ti dosta vremena. I šta dobiješ na kraju? Smrt. To je, kao, neki bonus?!
Zato sam uveren da je životni ciklus okrenut naopaÄÂke.
Smrt treba da je na poÄÂetku.
Potom sledi život u staraÄÂkom domu iz koga te izbace jer si bio prezdrav.
Onda poÄÂneÅ¡ da radiÅ¡ tako Å¡to prikupljaÅ¡ penziju i već prvog dana na poslu dobijeÅ¡ zlatni sat.
Potom radiÅ¡ ÄÂetrdeset godina, dok ne postaneÅ¡ dovoljno mlad za uživanje u penziji.
Piješ puno alkohola, ideš s žurke na žurku i polako se pripremaš za srednju školu.
Onda sledi osnovna škola, postaješ klinac, igraš se i nemaš nikakvih odgovornosti u životu.
Potom si malo dete,
pa beba,
vraćaÅ¡ se unutra i devet meseci lebdiÅ¡ dok te greje najluksuznije centralno grejanje, kupka, a hrana stiže kroz cevÄÂicu.
I kraj doÄÂekaÅ¡ jednim fantastiÄÂnim orgazmom!!!
Amin."
Mislim, život je težak. I oduzme ti dosta vremena. I šta dobiješ na kraju? Smrt. To je, kao, neki bonus?!
Onda poÄÂneÅ¡ da radiÅ¡ tako Å¡to prikupljaÅ¡ penziju i već prvog dana na poslu dobijeÅ¡ zlatni sat.
Potom radiÅ¡ ÄÂetrdeset godina, dok ne postaneÅ¡ dovoljno mlad za uživanje u penziji.
Piješ puno alkohola, ideš s žurke na žurku i polako se pripremaš za srednju školu.
Onda sledi osnovna škola, postaješ klinac, igraš se i nemaš nikakvih odgovornosti u životu.
Potom si malo dete,
pa beba,
vraćaÅ¡ se unutra i devet meseci lebdiÅ¡ dok te greje najluksuznije centralno grejanje, kupka, a hrana stiže kroz cevÄÂicu.
Amin."

ja se izvinjavam, da li mogu znati odakle je pruzet citatvenecija je napisao/la:"Najnepoštenija stvar u životu jeste njegov kraj.
Potom si malo dete,
pa beba,
Amin."
![[icon_wave [icon_wave.gif]](./images/smilies/icon_wave.gif)
Ako je duÅ¡a važnija od tijela (jer je po prirodi sposobnija da vodi), i ako sa za tijelo brinu umijeća i vjeÅ¡tine kao Å¡to su lijeÄÂniÅ¡tvo i tjelovježba (i njih smatramo znanjima i za neke ljude govorimo da su ih stekli), oÄÂigledno je da neka briga i neko umijeće postoji i za duÅ¡u i za duÅ¡evne vrline, i sposobni smo ga steći, jer to možemo i s onim u ÄÂemu nam je neznanje veće i Å¡to je teže spoznati.
(Aristotel)"
Beco -citat sam skinula sa int-stranice-citati_izreke-gogl![[icon_wave [icon_wave.gif]](./images/smilies/icon_wave.gif)
(Aristotel)"
Beco -citat sam skinula sa int-stranice-citati_izreke-gogl
![[icon_wave [icon_wave.gif]](./images/smilies/icon_wave.gif)

- odysseus
- Zvijezda foruma
"...Branila se bez srdzbe,sa strpljivom pokornoscu djevojaka koje vrlo rano podnose muzjaka.Zar nije to sveopsti zakon?Nikad nije ni ocekivala nesto drugo vec silovanje iza nasipa,dijete u sesnaestoj godini,zatim bijedu u braku,ako se vjenca sa draganom.I ona nije crvenjela od stida,drhtala je tako samo od uzbudjenja sto je nazivaju droljom pred tim mladicem,cije ju je prisustvo mucilo i dovodilo do ocajanja. Emil Zola-Zerminal
- odysseus
- Zvijezda foruma
"...I porodica bi posla od toga,svaki bi rekao nesto,dok bi petrolej kvario vazduh u trpezariji,vec zagadjenoj mirisom przenog crnog luka.Ne,svakako,zivot nije bio veseo.
Radili su kao prave zivotinje na poslu koji je nekada bio kazna za robijase,ostavljali su tu kosti cesce negoli u svojoj kuci,a sve to da ne bi imali cak ni mesa uvece za svojim stolom.Naravno da su imali hljeb,jeli su ali tako malo,taman toliko da izdrze i da ne skapaju od gladi,guseci se u dugovima,progonjeni kao da kradu taj hljeb.
Kad bi dosla nedjelja,spavali bi od umora.
Jedina zadovoljstva bila su im da piju ili da prave djecu;a uz to vam jos i pivo suvise odeblja trbuh,i dijete kasnije ne mari za vas.Ne,ne,niceg veselog u tome."
Emil Zola-Zerminal
Radili su kao prave zivotinje na poslu koji je nekada bio kazna za robijase,ostavljali su tu kosti cesce negoli u svojoj kuci,a sve to da ne bi imali cak ni mesa uvece za svojim stolom.Naravno da su imali hljeb,jeli su ali tako malo,taman toliko da izdrze i da ne skapaju od gladi,guseci se u dugovima,progonjeni kao da kradu taj hljeb.
Kad bi dosla nedjelja,spavali bi od umora.
Jedina zadovoljstva bila su im da piju ili da prave djecu;a uz to vam jos i pivo suvise odeblja trbuh,i dijete kasnije ne mari za vas.Ne,ne,niceg veselog u tome."
Emil Zola-Zerminal
- odysseus
- Zvijezda foruma
"...Izasavsi,ushiceno bih prosaptao:Ulica!
Sunce,svjez zrak,svjetlost...Kuca je ponekad bila toliko mracna da bi me sunce zaslijepilo kad bih stupio na ulicu,isto kao i kad bi u ljetnjem danu razmaknuli zastore.Isprva sam jako uzivao hodati po kaldrmi.Majka me je drzala za ruku,a ja sam gledao izloge trgovina.Poistovjecivao sam ciklame u cvjecarevu zamagljenom izlogu sa sarenim vukovima dugih njusaka,pogledom slijedio skrivene vezice na cipeli s potpeticom,koja je visjela u izlogu jedne trgovine obuce,a kad sam u izlogu papirnice ugledao udzbenik Nas razred,onakav kakav je imao moj brat,poceo sam naslucivati da nam ulice odaju tragove koji nas vode spoznaji da i drugi ljudi zive onako kako mi zivimo u svojoj zgradi.Osnovna skola koju je polazio brat i u koju cu godinu dana kasnije poci i ja,bila je uz dzamiju Tesvikije,iz koje su kretale sve pogrebne povorke.Buduci da je brat kod kuce odusevljeno govorio o svome ucitelju,mislio sam da svaki ucenik ima osobnog ucitelja,bas kao sto svako dijete ima svoju dadilju.Kada sam godinu dana kasnije posao u istu skolu,spoznaja da na trideset dva djaka u pretrpanoj ucionici dolazi jedan ucitelj pridodala je tuzi rastanka od kuce i majke razocaravajucu spoznaju da sam tek zrnce u mnostvu."
Orhan Pamuk-Istanbul
Sunce,svjez zrak,svjetlost...Kuca je ponekad bila toliko mracna da bi me sunce zaslijepilo kad bih stupio na ulicu,isto kao i kad bi u ljetnjem danu razmaknuli zastore.Isprva sam jako uzivao hodati po kaldrmi.Majka me je drzala za ruku,a ja sam gledao izloge trgovina.Poistovjecivao sam ciklame u cvjecarevu zamagljenom izlogu sa sarenim vukovima dugih njusaka,pogledom slijedio skrivene vezice na cipeli s potpeticom,koja je visjela u izlogu jedne trgovine obuce,a kad sam u izlogu papirnice ugledao udzbenik Nas razred,onakav kakav je imao moj brat,poceo sam naslucivati da nam ulice odaju tragove koji nas vode spoznaji da i drugi ljudi zive onako kako mi zivimo u svojoj zgradi.Osnovna skola koju je polazio brat i u koju cu godinu dana kasnije poci i ja,bila je uz dzamiju Tesvikije,iz koje su kretale sve pogrebne povorke.Buduci da je brat kod kuce odusevljeno govorio o svome ucitelju,mislio sam da svaki ucenik ima osobnog ucitelja,bas kao sto svako dijete ima svoju dadilju.Kada sam godinu dana kasnije posao u istu skolu,spoznaja da na trideset dva djaka u pretrpanoj ucionici dolazi jedan ucitelj pridodala je tuzi rastanka od kuce i majke razocaravajucu spoznaju da sam tek zrnce u mnostvu."
Orhan Pamuk-Istanbul
Dugo sam verovao da u svakoj generaciji ima nekoliko duÅ¡a, nazovite ih srećnicima ili prokletima, koje su prosto roÄ‘ene tako da ne pripadaju, koje dolaze na svet poluodvojene, ako hoćete, bez ÄÂvrste veze sa porodicom ili mestom ili nacijom ili rasom; da možda ima na milione, milijarde takvih duÅ¡a, možda isto toliko nepripadajućih koliko i pripadajućih. Jer su oni koji cene stabilnost, koji se plaÅ¡e prolaznosti, neizvesnosti, promena, podigli moćan sistem stigmi i tabua protiv neukorenjenosti, te razarajuće antidruÅ¡tvene sile, tako da se uglavnom prilagoÄ‘avamo, pretvaramo se da nas motiviÅ¡u vernost i solidarnost koje u stvari ne osećamo, krijemo svoje tajne identitete ispod lažne kože onih identiteta koji su odobreni peÄÂatom "pripadajućih". Ali, istina procuri u naÅ¡e snove; dok smo sami u krevetu (jer noću smo potpuno sami, ÄÂak i ako spavamo sa nekim), vinemo se, letimo, bežimo. A u budnim sanjama koja naÅ¡a druÅ¡tva dozvoljavaju, u naÅ¡im mitovima, umetnostima, pesmama, slavimo nepripadajuće, drugaÄÂije, odmetnike, ÄÂudake.
Tako ja to vidim. Vi ne morate da se složite. Možda nas, na kraju krajeva, i nema tako mnogo. Možda i unosimo razdor i možda smo antidruštvena sila i možda nas treba zabraniti. Vi imate pravo na svoje mišljenje. Sve što ću ja reći je: mirno spavaj, dušice. Čvrsto spavaj i lepo sanjaj.
Tako ja to vidim. Vi ne morate da se složite. Možda nas, na kraju krajeva, i nema tako mnogo. Možda i unosimo razdor i možda smo antidruštvena sila i možda nas treba zabraniti. Vi imate pravo na svoje mišljenje. Sve što ću ja reći je: mirno spavaj, dušice. Čvrsto spavaj i lepo sanjaj.

- odysseus
- Zvijezda foruma
"Zar lukavstvo moze zamijeniti znanje?
Iskusan covjek bi upitao:zar znanje moze zamijeniti lukavstvo?
Lukavstvo je neposteno.
Nije uvijek ni neposteno.Zato sto je neophodno.Neko to zove mudroscu.
Sta bi ti savjetovao covjeku kome zelis dobro?
Da se svojim misljenjem ne izdvaja medju ljudima s kojima zivi.Zato sto ce se onemoguciti prije nego ista ucini.
Drugi moj savjet covjeku kome zelim dobro bio bi:Ne govori uvijek ono sto mislis."
Mehmed Mesa Selimovic-Tvrdjava
Iskusan covjek bi upitao:zar znanje moze zamijeniti lukavstvo?
Lukavstvo je neposteno.
Nije uvijek ni neposteno.Zato sto je neophodno.Neko to zove mudroscu.
Sta bi ti savjetovao covjeku kome zelis dobro?
Da se svojim misljenjem ne izdvaja medju ljudima s kojima zivi.Zato sto ce se onemoguciti prije nego ista ucini.
Drugi moj savjet covjeku kome zelim dobro bio bi:Ne govori uvijek ono sto mislis."
- odysseus
- Zvijezda foruma
..."Bez potrebe je mucio i sebe i nju-trebalo je da nadje zenu s kojom se nikada nece rastati.Ili da zivi sam.Ni haljinu ne valja krpiti,a kamoli ljubav.Bolje je otici.
Ti bi otisla?
Otisla bih.
Zato sto me ne volis?
Zato sto te volim."
Ti bi otisla?
Otisla bih.
Zato sto me ne volis?
Zato sto te volim."
- odysseus
- Zvijezda foruma
...“Mi smo niÄÂiji. Uvijek smo na nekoj meÄ‘i, uvijek neÄÂiji miraz. Vjekovima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ko smo. Živimo na razmeÄ‘u svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaćeni. Ko rukavac Å¡to ga je bujica odvojila od majke pa nema viÅ¡e ni toka, ni ušća, suviÅ¡e malen da bude jezero, suviÅ¡e velik da ga zemlja upije. Drugi nam ÄÂine ÄÂast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo. Nesreća je Å¡to smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje, a sve se plaća pa i ova ljubav. Svako misli da će nadmudriti sve ostale i u tome je naÅ¡a nesreća. Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamrÅ¡eniji ljudi na svijetu, ni skim se istorija nije tako poÅ¡alila kao sa Bosnom. JuÄÂe smo bili ono Å¡to danas želimo da zaboravimo, a nismo postali ni neÅ¡to drugo. S nejasnim osjećajem stida zbog krivice i otpadniÅ¡tva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Zar smo mi sluÄÂajno tako pretjerano meki i surovi, raznježeni i tvrdi. Zar se sluÄÂajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodreÄ‘enosti, zaÅ¡to? Zato Å¡to nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znaÄÂi da smo poÅ¡teni. A kad smo poÅ¡teni, svaka ÄÂast naÅ¡oj ludosti!â€Â