Pravoslavlje

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Re: Pravoslavlje

#242 Post Postao/la Bebana_de »

Demka,,, ja nisam htjela da kazem nista kad si stavila te nove fotke na stranicu,,,
ali sad kad kazes da volis da sve znas onda da ti jos dodam na to,,
kod nas ne ces nikad vidjeti da Bogorodica nosi tamnu odoru,,,
po tome sam odma zakljucila da tvoje komsije su Katolicke Vjere,,
nisam htjela da ulazim duboko u raspravu ....ali eto rijec po rijec ja razvali cjelu stranicu [Happy.gif]
Jedan Zivot gde,prestajem Ja,gde pocinjes Ti
jedna Ljubav,gde stali smo Mi gde sad su Drugi

http://www.youtube.com/watch?v=BpgmT9u0fDM

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#244 Post Postao/la Bebana_de »

crninu nosomo kad zalimo za preminulom osobom,,

ovako obicaj i tradicija nam zahtjeva da nosimo obavezno 40 dana nakon smtri preminule osobe,a jos da dodam da nosimo nepunu 1godinu dana crninu za bliznjom familijom kad prminu,,ako se desi da nosimo tacno godinu dana moramo da nosimo jos 1godinu,,ili dozivotno koji osecaju da im je tako lakse dusi i srcu,,

uzecu primjer samo mene,,ja sam nosila za mojim Ocom 360 dana crninu a za Majkom 361 dan ..
Usustini nista ne mozemo da promjenimo tom cinu ali je tradicija - tradicija,,,
Ja sam htjela da nosim dozivotno crninu,ali moja braca su protiv toga,i sada rijetko kada da nosim svjetle boje,,
zamjere mi to ali ne mogu mi zabraniti da nosim ,,tamno plavo ili smede,,
ja to ne nosim zbog,okoline ili drugih ,,mene ne zanima ko sta misli o meni ili mojem oblacenju,,
ja to radim zato sto mi je tako lakse dusi zato sto ,mom srcu ublazim boli,,
ja znam da nikad ne mogu da ih povratim,na ovaj Svjet ali ja sam tog misljenja i necu da dozvolim da mi neko sudi i govori sta mi je bolje,,,
Samo ja znam kako je mojem srcu i dusi zivjeti bez njih,,samo ja znam kako je gledati srecnu djecu u narucju roditelja,,,
opet primjer,,juce sjedimo u dvoristu i slavimo rodendan moga brata,,
moja ujna grli mog rodaka i kaze "vid sto je odrastao ljubi ga majka"
onog trena su mi oci preplavile u zuzama,posla sam gore u sobu upalila pc,,i pisla pjesme za moju Majku, pisala na teme kako mi nedostaje,,stavila pjesmu od Tose,,i plakala,,
znam da to nije lijepo i grehota je da placem,,nadam se da ce mi Majka da oprosti na mojim suzama,,
i jos zelim da kazem nije mi krivo sto je moja ujna grlila mog rodaka i ljubila ga
ne zelim da me pogresno svatite,ali onog trena sam zudila i ja da mene moja Majka zagrli i poljubi,,
[huh.gif]

sabinax
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#245 Post Postao/la sabinax »

samo da se ispricam ako sam povrijedila temu pisuci o obicajima u hrvata, nisam nista lose mislila osim da objasnim zasto hrvati lijepe "te slicice" na vrata...moj rijecnik nije dovoljno vjerski (jer osobno nisam vjernik) samo sam htjela obasniti svojim rijecima da to nisu neki sotonski obicaj (bozemesakloni) nego vjerski i jedino sam povukla poveznicu katolicke s pravoslavnom vjerom da slike (ikone) svetaca stite vjernike od zla....
Ponavljam moje tumacenje nije bilo o pravoslavnoj vec o katolickoj vjeri (i zbog toga se jos jednom ispricavam), ali samim citanjem mog i bebaninog objasnjenja mogu se vidjeti slicnosti izmedu vjera
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
slika Make my day!

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#246 Post Postao/la Bebana_de »

sabina [icon_flower.gif]

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#248 Post Postao/la paparaci »

to sejtane [icon_flower.gif] [evojele9.gif] [eusa_clap.gif] [thumbup.gif]

napokon nesto normalno i konkretno [thumbup.gif]

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#249 Post Postao/la Bebana_de »

hvala paparaci
a ti sam znas da samo tebi mogu biti zahvalana,sto sam pocela da pisem na tu temu,,
[thumbup.gif]

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#250 Post Postao/la Bebana_de »

Danas je Sveti Vasilije Ostroski
Rodom iz Popova Sela u Hercegovini, od malih nogu bese ispunjen ljubavlju prema Hristu. Kad poodraste, primi monaski cin u trebinjskom manastiru Uspenija Bogorodice. Ubrzo se procu zbog svog podviznickog zivota, pa bi, i mimo svoje volje, izabran za episkopa zahumskog i skenderijskog. Kao arhijerej najpre bio u Tvrdosu, a kad Tvrdos razorise Turci, preseli se u Ostrog, gde se tvrdo podvizavase ogradjujuci stado svoje neprestanim i toplim molitvama. Umro mirno u 16. veku, ostavivsi cele i celebne mosti, neistrulele i cudotvorne do dana danasnjeg. K njegovim mostima priticu mnogi i nalaze isceljenja u najtezim bolsetima. Veliki narodni sabor u Ostrogu biva svake godine o Trojicama.
Privitak/ci
svvasilije2kl.JPG
svvasilije2kl.JPG (21.1 KiB) Pogledano 1137 puta.

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#251 Post Postao/la Bebana_de »

Manastir Ostrog
Nalazi se nadomak Niksica i smjesten je u okomitoj stijeni, sa koje se pruze pogled na ravnicu Bjelopavlica. Osnovao ga je hercegovacki mitropolit Vasilije u XVII vijeku. On je tu i sahranjen i proglasen svecem cudotvorcem. Tijelo mu pociva u civotu u pecinskoj crkvi. Sam manastir je obnovljen 1923.-1926. godine, poslije pozara, kojeg su bile postedjene pecinske crkvice. One predstavljaju glavnu spomenicku vrijednost. Crkva Sv. Vavedenja je oslikana freskama krajem XVII vijeka. Crkva Sv. Krsta se nalazi u gornjem manastirskom nivou i nju je zivopisao majstor Radul prilagodjavajuci freske prirodnom obliku stijena. Oko crkve su konaci i zajedno cine objekat skladno sjedinjenim sa prirodnim ambijentom. Pravoslavni manastir Ostrog spada medju najposjecenije na Balkanu. U njega dolaze vjernici iz svih krajeva svijeta, pojedinacno i u grupama.
Privitak/ci
ostrog_mkl.GIF
ostrog_mkl.GIF (7.19 KiB) Pogledano 1141 put.

Bebana_de
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#254 Post Postao/la Bebana_de »

sama molitva ti govori zasto se krsti sa tri prsta,,
to znaci; Otac,Sin,Sv.Duh

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, ....... Amin,,

Kad govorim zasto se tako krsti da odma nadovezem i krstenje jer me potaklo,,krst tj,krstenje,,

Sveti Jovan Krstitelj se u hriscanstvu smatra poslednjim od proroka koji su najavljivali dolazak spasitelja, a i jedini koji ga je video.
Sv.Jovan Krstitelj je krstio i Isusa,,

bese ovako:

Sv. Jovan ziveo u judejskoj pustinji, gde je postio hranio se iskljucivo medom od divljih pcela i biljkama, a uz sve to, Sv. Jovan je bio u danonodnom molitvenom dodiru s Vogom i vrsio je svoje duhovno pripremanje za veliki zadatak Pretece Mesijinog.Pozivao je ljude da se pokaju, jer se priblizilo carstvo nebesko.
Mnogo naroda je dolazilo da ga slusa, i kada bi culi sta on govori bilo bi im zao sto su Boga vredali i kajali su se. Pokajnike bi sveti Jovan krstio u reci Jordan.
Videvsi Isusa, u toj masi naroda,
Jovan rece: “ti treba mene da krstis, a ti dolazis meni?”
tada mu Isus odgovori: “pusti sada, jer tako treba da ispunimo svu pravednost”
Posle ovoga Sv.Jovan pristade da krsti Isusa. On potopi Isusa u reku i krsti. A u trenutku, u kome je Isus po izvrsenom krstenju izlazio iz vode, nebo se otvorilo i
Duh Sveti u obliku goluba-simbola cistote, bezezlenosti i svetosti- lebdeo je nad Njim, i cula se gromoglasna rec Vozija:
"Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji"
Kroz taj cin se pokaza i misija Hristova u svetu i put nasega spasenja, jer Gospod uze grehe citavog covecanstva i pod njima umre (potapanje) i ozive (izlazak iz vode).

Odgovori