Vehabije

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#31 Post Postao/la Abu_haqq »

Nije jednom muslimanu dostojno da tako prica o bratu muslimanu koji se isto moli Allahu dz.s. kao i ti. Kako ces sad halala traziti od brata koji je preselio na ahiret?

Svi smo ljudi i grijesimo. Brzi smo na svog skociti a kad nam drugi ucine nepravdu vecu (ostete dzamije, ubiju muslimana itd) onda smo svi mirni i nesmijemo ni zvocnuti. Bosnjacima smetaju muslimani sa bradama i njihovim stavovima prema vjeri, a nesmetaju im homoseksualci, prostitucija. Zasto se tu ne pobune pa kazu gledaj mrake i zivotinja?

Ja se necu sa tobom prepirati ali razmotri svoj stav jos jednom brate muslimanu. Muslimani nezele zlo vec, samo teze Allahovom zadovoljstvu, mada nekad i pogrijese.

Pitanje:
Da li je du¾nost slijediti sunnet i da li termin “vad¾ib” obuhvata sunnet?

Odgovor:
Pokornost Poslaniku, s.a.v.s, obavezna je u sluèaju svega ¹to je on strogo naredio. Allah, d¾.¹, ka¾e: “Kada Allah i Poslanik Njegov ne¹to odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahoðenju postupaju.” (“El-Ahzab”, 36.) Nadalje, onaj ko ¾eli da bude musliman mora slijediti sunnet (tj. ono ¹to je Poslanik, s.a.v.s, govorio, radio i ¹utnjom odobrio) jer je on uzor koji treba da slijedimo: “Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji èesto Allaha spominje.” (“El-Ahzab”, 21) Nadalje, sve ono ¹to je Poslanik, s.a.v.s, radio i preporuèio da se radi, od iskrenog vjernika oèukuje se da u skladu s tim neizostavno postupa imajuæi u vidu ogromnu nagradu za onog ko prakticira te sunnete, kao ¹to je npr. klanjanje pritvrðenih sunneta (sunneti-muekkede). Ko ponekad izostavi neki sunnet, za to neæe biti grije¹an. Meðutim, ukoliko bi sunnet u cijelosti izostavio, islamska ulema smatra da bi bio grije¹an, a Allah, d¾.¹, najbolje zna.
©to se tièe drugog dijela pitanja, treba naglasiti da se, uglavnom, za ono za ¹to se u hanefijskom mezhebu upotrebljava termin “vad¾ib” u drugim mezhebima se upotrebljava termin “sunneti-muekkede”.

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#32 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

Abu_Haqq je napisao/la: Ja se necu sa tobom prepirati ali razmotri svoj stav jos jednom brate muslimanu. Muslimani nezele zlo vec, samo teze Allahovom zadovoljstvu, mada nekad i pogrijese.
Postovani @Abu_Haqq brate kako god zelite
Ovaj forum je neprofitna internet zajednica ljudi koji zele da u zdravoj atmosferi razmenjuju misljenja, utiske, te resavaju ili bar pomazu u resavanju problema svojih sagovornika ali nikako da se prepiru

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#33 Post Postao/la Abu_haqq »

:)

nisam znao ja mislio da su ovdje sjeku glave zbog drugacijeg misljenja.

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#34 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

Abu_Haqq je napisao/la::)

Zasto se to mislili? Jel to kod vas tako..??? :bigups:

Bebuskaa
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#35 Post Postao/la Bebuskaa »

LAFF je napisao/la:

:biggrin: :baa: :onfire:

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#36 Post Postao/la Abu_haqq »

LAFF je napisao/la:

ma jok muslimani su lijepog ahlaka, i nejedu meso drugog muslimana.

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#38 Post Postao/la Abu_haqq »

secerka je napisao/la:
Abu_Haqq je napisao/la:
LAFF je napisao/la: Zasto se to mislili? Jel to kod vas tako..??? :bigups:
ma jok muslimani su lijepog ahlaka, i nejedu meso drugog muslimana.
a Vehabije??? :-k

Vehabije nepostoje. Postoje muslimani koji nisu shvatili svoju vjeru u potpunosti.

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#39 Post Postao/la ra-ja »

Drago mi je saznati da su VEHABIJE muslimani koji svoju vjeru
pogresno svatili :)

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#40 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

Vehabije nemogu da razumijem te neke lakomislene mladice uzavrelog mozga koji se podaju ispiranju mozga neki kazu Britanskoj polomoniji koja je prije stotinjak godina stvorila taj ogranak ekstremnih imaginarnih vjernika u kratkim gacama
Koji sad ruse poredak i dostojanstvo srdacnog dobronamjernog Bosnjaka kojeg odlikuje veliko srce i toleratnost

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#41 Post Postao/la Abu_haqq »

LAFF je napisao/la:Vehabije nemogu da razumijem te neke lakomislene mladice uzavrelog mozga koji se podaju ispiranju mozga neki kazu Britanskoj polomoniji koja je prije stotinjak godina stvorila taj ogranak ekstremnih imaginarnih vjernika u kratkim gacama
Koji sad ruse poredak i dostojanstvo srdacnog dobronamjernog Bosnjaka kojeg odlikuje veliko srce i toleratnost

Nemogu ni ja shvatiti "srdacnog dobronamjernog bosnjaka" kojeg nazivas velikodusnim i tolerantnim da nemoze da bude takav prema svim muslimanima.

I da uzme u obzir da nezna dovoljno o Islamu ni za prvi razred.

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#42 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

Pa mogu zakljuciti da nisam jedini koji nezna vise od prvog razreda.
A Islam nisam pominjao :) jer Vehabije nemaju veze s tim kao sto rekoste cak ni prvi razred
ali eto ne vazno.
Da se vratimo poklonicima imaginarnog
Obicno su to takvi mladici koji nemaju svoje JA
koji ne znaju svoje odreditste
ljudi koji su izgubljeni u vremenu i prostoru

A veci i broj takvih se povrati na normalu kad ih prodje furka ili neki odlutaju u neku drugu slicnu sektu
Poznajem jednog poznanika nekada prijatelja koji posle Vehi-bahi sad fura Hare Krisna :)

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#44 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

Pisao sam Sabah o tome u prethodnim postovima

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#45 Post Postao/la Abu_haqq »

:D

Mozete vi pricati sta hocete a cinjenica je druga. Od istine se nemoze pobjeci koliko god mi htjeli. U imeginarnom svjetu zive bas oni koji nevjeruju, ali na kraju opet moraju stati pred Vladara stoverenja i Sudnjeg Dana. Ono sto praktikuju pojedini muslimani na Balkanu nije doslo 1992 vec je to poznato jos i prije komunizma.

Shvati da bas prvorazrednici nemogu sebi dati za pravo da nazivaju muslimane ruznim imenima i cak osudivati koje musliman a ko ne.

Ja mislim da trebamo svi uzeti savjet da pogledamo u ogledalo i pogledamo sebe prije svega. Slaba je licnost onaj koji misli da zna sve i da on kroji svoju sudbinu, jer taj lik zivi u zabludi.
A lose je prebivaliste takvih jadnika.

Odgovori