![[Happy. [Happy.gif]](./images/smilies/Happy.gif)
Moje pitanje na vas sta vi mislite o Szintigrafiji i dali znate nesto sto se nebih smijelo koristiti kad je oboljenje stitne zlijezede u pitanju....ja recimo znam da se kiwi nesmije jesti.....sad ste vi naredu.....
Moja mama je u maju mjesecu primila radioaktivni jod. Dugo je pokusavala da "zalijeci" stitnu,na operaciju nije mogla jer je njen oblik oboljenja takav.lile je napisao/la:Posto sve vise i vise naroda oboljeva od stitne zlijezde kao sto je (neznam kako se kaze na bosankom) Schilddrüsenunterfunktion....simptomi su nemoc i cudna hladnoca u tjelu, biti tuzan, slaba cirkulacija, povisen colesterol, opadanje kose, akne po licu itd. U takvim slucajevima vecini pacijenata se samo saslusa bez daljnih kontrola i nazalost dobivaju Antidepresiva zbog slicnih simptoma kao kod depresije, a netraze ili ih dr. neupucuje na dalje preglede i da izvade nalaze za krv po cemu se odredjuje kolicina tableta tj. hormona koje treba uzimati tako da bi stitna normalno funkcionisal ili kao sto je Szintigraphie(pregled koji se vrsi ubrizgavanjem radio aktivnog joda u vene gdje se potom stitna pregleda ultrasalom, na taj nacin se najbolje moze ustanoviti sta se stvarno zbiva sa stitnom zljezdom).Nakon pregleda se mora 2-3 sata biti sam i nesmijes izlaziti medju narod zbog zracenja itd. medjutim jasna je stvar da smo mi uistinu i ovako izlozeni zracenju na razlicite nacine mada mi to nekako malo strasnije zvuci kad ti direktno ubrizgaju u vene) Dr. tvrde da je taj pregled bezopasan i da nema posljedica, koliko je tacno neznam. Od stitne zljezde vecina oboljevaju zene i koje u takvom stanju jako tesko ili nikako nemogu da ostanu trudne pa ih salju kod ginekologa i svuda samo ne na pregled stitne....
Moje pitanje na vas sta vi mislite o Szintigrafiji i dali znate nesto sto se nebih smijelo koristiti kad je oboljenje stitne zlijezede u pitanju....ja recimo znam da se kiwi nesmije jesti.....sad ste vi naredu.....
sabinaX je napisao/la:zanimljiva tema
znala sam da probleme sa stitnom zljezdom imaju ljudi koji imaju nedostatak joda u tjelu ali nisam imala pojima kako se vrsi ljecenje
poznajem nekoliko zena koje imaju problema s tim ali ne znam dali se sve bas ljece tim radioaktivnim jodom
meni se to ovako po opisu cini jako opasno...ali nazalost ako nema druge i ako su simptomi teski...mora se![]()
kakve su posljedice ako se to ne ljeci
srebrni je napisao/la:citam...pa mi nije jasno mnogo toga..
stitna zlijezda..povecana ili smanjena funkcija??
ubrizgavanje joda...tjeranje iz prostorija:)...pojasnite malo
sam sam obavio prije par mjeseci pregled i uskoro cu opet al takve neugodnosti nisam dozivjeo niti mi je ko rekao da tako nesto treba da bude......dobio sam da pijem tablete jodne ali sam odstao od njih...cini mi se samo da pusu covjeka..odlucio sam se vise da jedem ribu i koristim nesto skuplju sol..
toliko za sad....procitat cu postove jos jednom a ako mognem pokusat cu pomoci..
uglavnom...................i najvaznije je MANJE SIKIRACIJE...najbolji lijek...po mogucnosti sto vise morskih proizvoda i zdravog mlijeka...
i nije nista strasno...svaki treci-cetvrti covjek u njemackoj u srednjem dobu ima problema sa stitnom zlijezdom...
i jos....manje SEXA???ljubljenjaaaaaa.....apsurd ihihihiiiii..pa da budemo jos vise nervozni..a tim vise bolesni....treba se samo sexat ( ako se moze) to je dio terapije
sabinaX je napisao/la:bas sam htjela postaviti pitanje o tezini oboljelih osoba jer znam da se jedna osoba jako udebljala od toga a onda usporedujem drugu osobu koja je jako mrsava pa sam mislila da cu lupiti neku glupost....ali sad vidim da stitnja ljezda ima velike vaznosti kod uspostave tezine tih osoba ...sad mi je puno jasnije...jos jednom hvala @lile
Da dzemka sigurno je 100% .....vidovita_dzemila je napisao/la:lile je li to sigurno da se kivi ne smije jesti
moram reći tetki
Å¡ta je provjereno dobro za Å¡titnjaÄÂu.......japanska jabuka
http://www.musasi-srbija.org/images/gal ... e/03-v.jpg