Razlozi odobrenja vise zena
Re: Razlozi odobrenja vise zena
nela bil mi postavila pitanje vezano za Poslanikove zene ako te interesuje
nella26 je napisao/la:beba80 je napisao/la:spomenula si ÄÂetnike u postu zato sam ti napisao za bradu a post je izbrisan nema veze.UÄÂila si kuran i ti naj ne treba ti vise znanja a znas li ti koliko ljudi tumace kuran i opet nista ne dokuce znaci oholis se jel tako ljudi ga tumace 1600 godina i ne mogu sve da svate a ti naucila .trece nisam rekao da si nevjernik vec da li si sebe nasla mene si uvrijedila jer za mene je svaki musliman brat koji izgovori Å¡ehadet pa zaviri tamo u knjigu i vidi piseli tako.tvoje pisanje sam svatio onoliko koliko malo zastupas ono sto znas a ne usutis ono sto ne znas.selam alejkumJa ne znam s kojim ti pravom prosuÄ‘ujeÅ¡ neÄÂije znanje i neznanje.Garantujem ti da znam viÅ¡e od tebe.beba80 je napisao/la:nela kad je moja nena a.r.bila mlada ako je bilo veselje zenidba nije mogla dohvatiti muskarca za ruku vec je drzala maramicu izmedju,jer narod kaze kom rucicu tom i guzi..
Ne oholim se i ne prosipam pamet ovuda nego kažem ono što jeste tako, ti si taj koji se oholi, za tebe niko ne zna osim tebe i ti si taj koji treba ovdje govore da drži.
Ja sam iznijela svoje mišljenje i ti ne trebaš da me kopiraš i namećeš svoje već samo da izneseš svoje.
A Å¡to se tiÄÂe rukovanja ja znam da se ne rukuju muÅ¡karac i žena koji nisu u rodu.
I ružno je ovo što je tebi narod rekao.Ja sam nela covjek velikog imanane mozes me isprovocirati mozes pisati sta hoces al ovo je narodna izreka i mislim da nisi glupa da ne skontas il se varam
Ja se rukujem i joÅ¡ radim puno stvari koje su pogreÅ¡ne ali mi je duÅ¡a ÄÂista i Allah dž.Å¡. zna kakva sam osoba.
A pun mi je klinac vjernika koji do juÄÂe nisu znali Å¡ta je sufara i danas su veliki uÄÂaÄÂi Kur ana.
Svakom svaÄÂije pa tako i meni moje tebi tvoje brini se ti za sbe a mene ostavi na miru.to sam icekao od sad s tobom ne razgovaram na ovu temu jer do sad sam bio duzan al sad te ostavljam radi sta hoces jer sam te pustao na miru.
Selam
Nije stvar u Kur`anu , hadisima,....... stvar je u samoj Historiji / povijesti .beba80 je napisao/la: Nela nisam spustan na zemlju al duzan sam ako sam nesto nasao da prenesem,to je jedno a drugo ne mogu dozvolit da se rusi iznutra moja kuca nit cu dozvolit ukucanima da je ruše a svi mi smo muslimani samo sto neko ovako a neko anako zavisno sta ko drzi al ja se drzim hadisa i jedan kaze onaj ko izgovori sehadet taj ti je brat a on moze bit u grijehu i imas obavezu da ga uputis na pravi put.A vjeruj da nisam spoznao GOSPODARA nista ti nebih ja ovako objasnjavao vec bi rekao ides u provalu ja bi te navratio idi.A ti mislis forum al ne kontas da kroz ovaj forum mozes ljude odvest u zabludu da ne nadju dokaz o postojanju GOSPODARA i da odu u vatru zbog tebe mene il nekog treceg.Prvo se mora procitat ajet il hadis pa onda razmisljat o istom ako treba dan mjesec godina il vise al da nadzes odgovor a porucit KUR AN nije to kao lektira.Ashabi su ucili 10 ajeta pa ih tumacili i kad ih dokuce onda se procita slijedeci deset pa opet razmisljanje i tumacenje al svaki se morao usvojit a ne kao danasnji muslimani ja procitao.Sta si procitao imas li zakljucak sta je cilj e to je to?
selam alejk
Postavio sam ti pitanje a ti ne odgovaraš - namjerno ili ?
Evo , ponavljam : E sad, ko o ÄÂemu ,ti o pravilima i to onima ko ih ne zna
![oha.giff [muzikafo1.gif]](./images/smilies/muzikafo1.gif)
To što sam citirao , sad ispada da Muhamed a.s. nije poštovao ajet , jer je imao više od 4 žene .
Meni se ÄÂini ÄÂak i viÅ¡e od 10 , popravi me ako grijeÅ¡im .
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Velik si ti ÄÂovjek kad možeÅ¡ reći nekom da je glup, ali uvijek spremna sa tobom mjeriti IQ
Nije mi bila nikad namjera da te isprovociram ni tebe ni bilo koga drugog, osjećaš se isprovociranim zato što si pogođen istinom
Nemam ja namjeru zaista s tobom raspravljati ko je koliki musliman i vjernik, ja znam koliki sam ja a ti si niko da tome sudiš.
Samo ti vjeruj i moli se kao i dosad ali đaba ti je ako u tvojoj duši ima gnjeva i srdžbe, dragi Allah to ne voli.
I brate moj pomoli se:"Svemogući Allahu uputi me na pravi put, na put onih koje si odabrao a ne na put onih koji su zalutali, Amin"
Ã…Â to se tiÄÂe poslanikovih žena o tome znam i nemam ti postaviti nikakvo pitanje, ali hvala u svakom sluÄÂaju.

Nije mi bila nikad namjera da te isprovociram ni tebe ni bilo koga drugog, osjećaš se isprovociranim zato što si pogođen istinom

Nemam ja namjeru zaista s tobom raspravljati ko je koliki musliman i vjernik, ja znam koliki sam ja a ti si niko da tome sudiš.
Samo ti vjeruj i moli se kao i dosad ali đaba ti je ako u tvojoj duši ima gnjeva i srdžbe, dragi Allah to ne voli.
I brate moj pomoli se:"Svemogući Allahu uputi me na pravi put, na put onih koje si odabrao a ne na put onih koji su zalutali, Amin"
Ã…Â to se tiÄÂe poslanikovih žena o tome znam i nemam ti postaviti nikakvo pitanje, ali hvala u svakom sluÄÂaju.
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...
ne ja nisam rekao da si ti to al ako sama smatras to je drugo ponovo procitaj sta sam napisaonella26 je napisao/la:Velik si ti ÄÂovjek kad možeÅ¡ reći nekom da je glup, ali uvijek spremna sa tobom mjeriti IQ![]()
Nije mi bila nikad namjera da te isprovociram ni tebe ni bilo koga drugog, osjećaš se isprovociranim zato što si pogođen istinom![]()
[quote="beba80" mislim da nisi glupa da ne skontas il se varam[/quote][/quote]
Ne da si povrÅ¡an u ÄÂitanju tuÄ‘ih postova nego ne razumijeÅ¡ ni ono Å¡to si sam na pisao![[eusa_wall [eusa_wall.gif]](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Ne da si povrÅ¡an u ÄÂitanju tuÄ‘ih postova nego ne razumijeÅ¡ ni ono Å¡to si sam na pisao
![[eusa_wall [eusa_wall.gif]](./images/smilies/eusa_wall.gif)
[/quote]nella26 je napisao/la:[quote="beba80" mislim da nisi glupa da ne skontas il se varam
Ne da si povrÅ¡an u ÄÂitanju tuÄ‘ih postova nego ne razumijeÅ¡ ni ono Å¡to si sam na pisao
Ne nego ti sa razumjevanjem ne citas ja sam rekao da nisi glu.. jer opce je poznato da je narodna izreka ako zivis za tradiciju kom rucicu tom i ..ako imas nekog starijeg pitaj posto sama ne mozes da rastumacis a ono il se varam je stvar provokacije i ujedno inteligencije jer ako ti mislis da si ti glu.. ti se meni tako izjasnjavas da sam ti ja rekao
Zadnja izmjena: beba80, dana/u 10 Aug 2009 18:27, ukupno mijenjano 2 puta.
beba80
Ja tebi postavio ozbiljno pitanje a ti izbjegavaš odgovor.
U islamu je istina iznad svega , deder da ÄÂujem odgovor .
Ja tebi postavio ozbiljno pitanje a ti izbjegavaš odgovor.
U islamu je istina iznad svega , deder da ÄÂujem odgovor .
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Ako ne vjerujes u hadise i ajete ne pripadas nama ti si sto si mi se i okarekterisao .ne zelim da s tobom razgovaram.
Ne da si povrÅ¡an u ÄÂitanju tuÄ‘ih postova nego ne razumijeÅ¡ ni ono Å¡to si sam na pisaobeba80 je napisao/la:nella26 je napisao/la:[quote="beba80" mislim da nisi glupa da ne skontas il se varam
Ne nego ti sa razumjevanjem ne citas ja sam rekao da nisi glu.. jer opce je poznato da je narodna izreka ako zivis za tradiciju kom rucicu tom i ..ako imas nekog starijeg pitaj posto sama ne mozes da rastumacis a ono il se varam je stvar provokacije i ujedno inteligencije jer ako ti mislis da si ti glu.. ti se meni tako izjasnjavas da sam ti ja rekao[/quote]
Imam sreća tebe velikog tumaÄÂa da mi rastumaÄÂiÅ¡ jednu prostu reÄÂenicu, poÅ¡tedi me držanja govora i naÄ‘i nekoga kome zaista treba.Selam
Ma pusti ti mene i moje vjerovanje , jer ni sam Muhamed a.s. nije imao svu svoju rodbinu na svojoj strani al to joÅ¡ ne znaÄÂi da on sa njima nije imao kontakt .beba80 je napisao/la:Ako ne vjerujes u hadise i ajete ne pripadas nama ti si sto si mi se i okarekterisao .ne zelim da s tobom razgovaram.
Ne trebaÅ¡ se izvlaÄÂiti na jeftine fraze , ako si ti vjernik , kao Å¡to se smatraÅ¡ , nemoj sebi dozvoliti da bježiÅ¡ od istine !
Ovo su tvoje rijeÄÂi ( na proÅ¡loj stranici ) :
Sam si spomenuo ajet o ÄÂetiri ( 4 ) žene , ja te ponovo pitam , odgovori na pitanje , ok ?beba80 je napisao/la:Nije islam pokrenut s vise ljudi vec sa jednim covjekom kojeg je GOSPODAR odredio kao uzor,a mi izmisljamo moze ovako moze onako a lijepo i idealno ALAH rekao ajetom do 4 zene

Naravno mrki da ces uvjek praviti gresku kada god posmatras Poslanika Allahovog Muhammeda Salallahu alejhi ve Alihi veseleme kao sve ostale ljude.
Prvo je to da u mektebu se uci (prvi stupanj vjerske pouke, o ovome sam vec pisao) o osobinama Poslanika pa izmedju ostalog je spomenuta i kao osobina Ismet u znacenju Sacuvani od grijeha. E znaci druze, oni nisu mogli da pogrese zato sto su direktno po Odredbi Allaha sacuvani od grijeha!
"Reci: "Ja sam ÄÂovjek kao i vi, samo – meni se objavljuje da je vaÅ¡ Bog samo jedan Bog, zato se Njemu iskreno klanjajte i od Njega oprosta tražite! A teÅ¡ko onima koji Njemu druge ravnim smatraju, "
(Fussilat: 6)
Allah Dželešanuhu naredjuje svom Poslaniku Muhammedu Salallahu alejhi ve Alihi veseleme da kaze da je on (Muhammed Salallahu alejhi ve Alihi veseleme) covjek! I tu nije tacka druze, covjek kojem se OBJAVLJUJE! I nemoj molim te to nikad da ti silazi sa uma ako hoces ispravno stvari da postavljas.
U Hadisima koje si gore citirao kod onih pitanja tvojih, jasno zakljucujemo da je Poslanik Muhammed Salallahu alejhi ve Alihi veseleme SVET (Svet u smislu toga da je ne povrediv, i da je sacuvan od greijesenja, jer kako kaze Hazreti Pejgamber Muhammed Salallahu alejhi ve Alihi veseleme "Nema smetnje da prenosite ono sto kazem, a ko na mene namjerno slaze neka pripremi sebi mjesto u Dzehennemu." (Ahmed). To je samo sicusni dio onoga sto bi trebali znati kada i pomislimo da govorimo o Muhammedu Resulullahu Salallahu alejhi ve Alihi veseleme.
وَمَا أَرْسَلْنَاكَ Ø¥ÙÂلَّا رَØÂْمَةً Ù„ÙÂلْعَالَمÙÂينَ
"a tebe smo (Muhammede) samo kao milost svjetovima poslali."
(Al-Anbiyaa: 107)
"Allah i meleki Njegovi blagosilju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav!"
(Al-Ahzaab: 56)
"Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime oÄÂistiÅ¡ i blagoslovljenim ih uÄÂiniÅ¡, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih, sigurno, smiriti. – A Allah sve ÄÂuje i sve zna. "
(At-Tawba: 103)
Allahume sali ala Sejjidina Muhammed ve ala Ali Sejjidina Muhammed.
E vidi sad ce meni a verovatno i tebi biti jasnije kada Dragi Allah Dželešanuhu obracajuci se svom Poslaniku Muhammedu Salallahu alejhi ve Alihi veseleme kaže:
"O VjerovjesniÄÂe, Mi smo ti dopustili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenÄÂane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kćeri amidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima – ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoće njome oženiti – da ti ne bi bilo teÅ¡ko. Mi znamo Å¡ta smo propisali vjernicima kada je rijeÄ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasniÅ¡tvu njihovu. – A Allah praÅ¡ta i samilostan je."
E tako moj mrki. Nemoj misliti da nema odogovrao na ta sva tvoja pitanja i da spomenuto nije. I jos bih te zamolio da kada govoris o ženama Poslanikovim Radiallahu anhuma obracas se s krajnjim postovanjem, jer govoris o nasim Majkama.
"Vjerovjesnik treba biti preÄÂi vjernicima nego oni sami sebi, a žene njegove su – kao majke njihove. A srodnici, po Allahovoj Knjizi, preÄÂi su jedni drugima od ostalih vjernika i muhadžira; prijateljima svojim možete oporukom neÅ¡to ostaviti. To u Knjizi piÅ¡e."
(Al-Ahzaab: 6)
"O žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allaha bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast doÄ‘e onaj ÄÂije je srce bolesno, i neusiljeno govorite!" (Al-Ahzaab: 32)
(Al-Ahzaab: 50)
Prvo je to da u mektebu se uci (prvi stupanj vjerske pouke, o ovome sam vec pisao) o osobinama Poslanika pa izmedju ostalog je spomenuta i kao osobina Ismet u znacenju Sacuvani od grijeha. E znaci druze, oni nisu mogli da pogrese zato sto su direktno po Odredbi Allaha sacuvani od grijeha!
"Reci: "Ja sam ÄÂovjek kao i vi, samo – meni se objavljuje da je vaÅ¡ Bog samo jedan Bog, zato se Njemu iskreno klanjajte i od Njega oprosta tražite! A teÅ¡ko onima koji Njemu druge ravnim smatraju, "
(Fussilat: 6)
Allah Dželešanuhu naredjuje svom Poslaniku Muhammedu Salallahu alejhi ve Alihi veseleme da kaze da je on (Muhammed Salallahu alejhi ve Alihi veseleme) covjek! I tu nije tacka druze, covjek kojem se OBJAVLJUJE! I nemoj molim te to nikad da ti silazi sa uma ako hoces ispravno stvari da postavljas.
U Hadisima koje si gore citirao kod onih pitanja tvojih, jasno zakljucujemo da je Poslanik Muhammed Salallahu alejhi ve Alihi veseleme SVET (Svet u smislu toga da je ne povrediv, i da je sacuvan od greijesenja, jer kako kaze Hazreti Pejgamber Muhammed Salallahu alejhi ve Alihi veseleme "Nema smetnje da prenosite ono sto kazem, a ko na mene namjerno slaze neka pripremi sebi mjesto u Dzehennemu." (Ahmed). To je samo sicusni dio onoga sto bi trebali znati kada i pomislimo da govorimo o Muhammedu Resulullahu Salallahu alejhi ve Alihi veseleme.
وَمَا أَرْسَلْنَاكَ Ø¥ÙÂلَّا رَØÂْمَةً Ù„ÙÂلْعَالَمÙÂينَ
"a tebe smo (Muhammede) samo kao milost svjetovima poslali."
(Al-Anbiyaa: 107)
"Allah i meleki Njegovi blagosilju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav!"
(Al-Ahzaab: 56)
"Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime oÄÂistiÅ¡ i blagoslovljenim ih uÄÂiniÅ¡, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih, sigurno, smiriti. – A Allah sve ÄÂuje i sve zna. "
(At-Tawba: 103)
Allahume sali ala Sejjidina Muhammed ve ala Ali Sejjidina Muhammed.
E vidi sad ce meni a verovatno i tebi biti jasnije kada Dragi Allah Dželešanuhu obracajuci se svom Poslaniku Muhammedu Salallahu alejhi ve Alihi veseleme kaže:
"O VjerovjesniÄÂe, Mi smo ti dopustili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenÄÂane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kćeri amidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima – ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoće njome oženiti – da ti ne bi bilo teÅ¡ko. Mi znamo Å¡ta smo propisali vjernicima kada je rijeÄ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasniÅ¡tvu njihovu. – A Allah praÅ¡ta i samilostan je."
E tako moj mrki. Nemoj misliti da nema odogovrao na ta sva tvoja pitanja i da spomenuto nije. I jos bih te zamolio da kada govoris o ženama Poslanikovim Radiallahu anhuma obracas se s krajnjim postovanjem, jer govoris o nasim Majkama.
"Vjerovjesnik treba biti preÄÂi vjernicima nego oni sami sebi, a žene njegove su – kao majke njihove. A srodnici, po Allahovoj Knjizi, preÄÂi su jedni drugima od ostalih vjernika i muhadžira; prijateljima svojim možete oporukom neÅ¡to ostaviti. To u Knjizi piÅ¡e."
(Al-Ahzaab: 6)
"O žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allaha bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast doÄ‘e onaj ÄÂije je srce bolesno, i neusiljeno govorite!" (Al-Ahzaab: 32)
(Al-Ahzaab: 50)
"Jer su naÅ¡a mjerila drugaÄija i naÅ¡a osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugaÄijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...
Musa Ćazim Ćatic ...
Ja mislim da si mi ti bas nedostajalapapaya je napisao/la:ja mislim da su zene najvece zlo...sta ce vam vise od jedne
(sala mala)
![inlove.gif [inlove.gif]](./images/smilies/inlove.gif)
![[icon_flower [icon_flower.gif]](./images/smilies/icon_flower.gif)
"Jer su naÅ¡a mjerila drugaÄija i naÅ¡a osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugaÄijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...
Musa Ćazim Ćatic ...
@kajs
Allah dž.Å¡. je objasnio da u Kur`anu ima ajeta jasnog znaÄÂenja ( muhkamet )i ajeta koji su manje jasni ( muteÅ¡abihat ) a to su ajeti , ÄÂiji smisao nije potpuno jasan .
Brojna su shvatanja tih ajeta od strane uÄÂenjaka , njihovi komentari su nejasni i nesigurni tako da je postala teÅ¡ka ili nemoguća spoznaja znaÄÂenja tih ajeta .
U tu vrstu ajeta spadaju i ajeti koji govore o Allahovim dž.š. atributima .
Kad se uÄÂenjaci muÄÂe u tumaÄÂenju , ko si ti sad da ovdje tumaÄÂiÅ¡ kao nekakav uÄÂenjak , ............... deder ti meni malo prosto , da te sav svijet konta![oha.giff [muzikafo1.gif]](./images/smilies/muzikafo1.gif)
Allah dž.Å¡. je objasnio da u Kur`anu ima ajeta jasnog znaÄÂenja ( muhkamet )i ajeta koji su manje jasni ( muteÅ¡abihat ) a to su ajeti , ÄÂiji smisao nije potpuno jasan .
Brojna su shvatanja tih ajeta od strane uÄÂenjaka , njihovi komentari su nejasni i nesigurni tako da je postala teÅ¡ka ili nemoguća spoznaja znaÄÂenja tih ajeta .
U tu vrstu ajeta spadaju i ajeti koji govore o Allahovim dž.š. atributima .
Kad se uÄÂenjaci muÄÂe u tumaÄÂenju , ko si ti sad da ovdje tumaÄÂiÅ¡ kao nekakav uÄÂenjak , ............... deder ti meni malo prosto , da te sav svijet konta
![oha.giff [muzikafo1.gif]](./images/smilies/muzikafo1.gif)