Razlozi odobrenja vise zena

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

Re: Razlozi odobrenja vise zena

#196 Post Postao/la kajs »

mrki62 je napisao/la: Nije stvar u Kur`anu , hadisima,....... stvar je u samoj Historiji / povijesti .
Postavio sam ti pitanje a ti ne odgovaraš - namjerno ili ?
Evo , ponavljam : E sad, ko o čemu ,ti o pravilima i to onima ko ih ne zna [muzikafo1.gif]
To što sam citirao , sad ispada da Muhamed a.s. nije poštovao ajet , jer je imao više od 4 žene .
Meni se čini čak i više od 10 , popravi me ako griješim
.
Ono sam sve napisao da bih te popravio i pokazao ti da grijesis.

Mrki jako sam svestan da se ti popravljas i to me raduje.

"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" – A samo razumom obdareni shvaćaju."

(Aal-i-Imraan: 7)

Necemo o Sifatima (Imenima Vrlina Allah Dzeleshanuhu) to je vec druga tema samo sam na ovo odgovorio. I nemoj bolan nikad za sebe nisam rekao ili sebi pripisivao to da sam ucenjak, alim.

Eto vidis i ta titula je od Imena Allahovog EI-Alimu/Allah je Onaj koji sve zna

I ne bih se slozio sa tobom da je "..ili nemoguća spoznaja značenja tih ajeta ." Tesko to da, ali nemoguce to ne.
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#198 Post Postao/la mrki62 »

kajs je napisao/la: I ne bih se slozio sa tobom da je "..ili nemoguća spoznaja značenja tih ajeta ." Tesko to da, ali nemoguce to ne.
Ne moraš se ti složit, ostaje činjenica da je tako u praksi .
Jer , kako tumačiš da postoje razne sekte , ha ?
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#199 Post Postao/la kajs »

mrki62 je napisao/la:
kajs je napisao/la: I ne bih se slozio sa tobom da je "..ili nemoguća spoznaja značenja tih ajeta ." Tesko to da, ali nemoguce to ne.
Ne moraš se ti složit, ostaje činjenica da je tako u praksi .
Jer , kako tumačiš da postoje razne sekte , ha ?
Sekte, nikako drugacije do iz rijeci

".. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah."

E druze, vidi, puno je toga receno da je Bogobojaznost ili Bojaznost (E Takva, Takvaluk) uvjet spoznaje i znacenja. I to je samo istina. Puno je primjera iz zivota Bozijeg Poslanika Muhammeda Alejhiselama i njegovih govora u kojima nikada on Muhammed Salallahu alejhi ve Alihi veselleme nije sebi pripisivao Znanje i da je on taj koji zna, vec se obracao recima "moj mi je Gospodar dao da znam".

Dragi Allah kaze u Kur'anu:

"... I bojte se Allaha – Allah vas uči, i Allah sve zna. "

(El Beqara 272)

(Ovo je inace najduzi Ajet u Kur'anu, ja sam izdvojio ovu recenicu kojom se zavrsava a sto je nama bitno)

Ovako ti ja to pa sad :)

Covjece ala sam ja otisao u off, cudo jedno [icon_help.gif]
"Jer su naša mjerila drugačija i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#200 Post Postao/la mrki62 »

kajs

A ko je prvi spomenuo 72 ili 73 sekte , znaš li mi šapnuti [muzikafo1.gif]
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#201 Post Postao/la kajs »

mrki62 je napisao/la:kajs

A ko je prvi spomenuo 72 ili 73 sekte , znaš li mi šapnuti [muzikafo1.gif]
Znam, cuo sam za taj Hadis Bozijeg Poslanika Muhammeda Salallahu alejhi ve Alihi veselleme u kojem kaze da su se Jevreji podjelili na 71 frakciju (mislim da je isto znacenje i rijeci sekta) Krscani na 72 frakcije a da ce se Umet podjeliti na 73, 72 su u zabludi jedna je ispravna.

Neki negiraju valjanost Hadisa kazu da je Slab, ja sam ga cuo u ovakvoj predaji i to sa Cvrstim lancem prenosioca.

Neznam da li sam ga pomenuo ranije, moguce da jesam, ovako sam ga ja cuo.

Mislim da mozes vidjeti iz svih postova mojih da nikada kada bih rekao da iznosim svoje misljenje nisam rekao da je to jedino i samo tako ispravno, jednostavno moje misljenje. Naravno izuzetak je kada citiram Rijeci Allaha Dragog i rijeci Muhammeda Salallahu alejhi ve Alihi veselleme u to nemam sumnje da je potpuno Istinito i jedino Ispravno.
Musa Ćazim Ćatic ...

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#202 Post Postao/la mrki62 »

Haman si ti tek počeo proučavati islam , ha [muzikafo1.gif]

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#204 Post Postao/la mrki62 »

vidovita_dzemila je napisao/la:možda glupo pitanje ali je li muhameda hodža vjenčao sa svim njegovim ženama i uopšte jesu li se ljudi u to vrijeme koji su imali puno žena baš oženili njima pred hodžom ili su ih samo doveli sebi pošto sad u BiH možeš imati četiri žene ali samo jednu možeš oženiti
Zašto bi bilo glupo pitanje ?
Pitanje je na mjestu i drago mi je da si to pitala .
Na to pitanje nek probaju drugi odgovoriti a ja ću sad onako usput odgovoriti .
Nije bio vjenčan a jedna od mnogih žena nikad nije prešla na islam .

slika

slika

beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

#207 Post Postao/la beba80 »

mrki62 je napisao/la:
vidovita_dzemila je napisao/la:možda glupo pitanje ali je li muhameda hodža vjenčao sa svim njegovim ženama i uopšte jesu li se ljudi u to vrijeme koji su imali puno žena baš oženili njima pred hodžom ili su ih samo doveli sebi pošto sad u BiH možeš imati četiri žene ali samo jednu možeš oženiti
Greska Poslanik s.a.a.w. je nama uzor i učitelj čovječanstvu zasto se mi onda vjencajemo ako kazete da se on nije vjencao,znateli sta je robinja,zasto postoji hadis koji govori"kada dodje vrijeme za to misli se na udaju i zenidbu uzmite defove pa se malo razveselite".

kajs
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#208 Post Postao/la kajs »

mrki62 je napisao/la:

E jes ga ukaki sad mrki. De bolan pazi, rekao sam ti, kada pises o Hazreti Pejgamberu Muhammedu Salallahu alejhi ve Alihi Veselleme koji je Rahmetuli-l-Alemin - Milos svim Svjetovima moras biti precizan. Da si procitao i jednu Siru (a preporucujem ti onu od Ebu Bekr Siradzudina, na bosanski prevo profesor Rusmir Mahmutcehajic) vidjet ces naprimer kako se do detalja opisuje zenidba Hazreti Pejgamber Muhammeda Salallahu alejhi ve Alihi veselleme sa Hazreti Hatidzom Radiallahu anha. Njena poruka da Muhammed Alejhi selam je ozeni. Pa i svi detalji oko ostalih zenidba. I da ti kazem Dragi Allah kaze:

"On ne govori po hiru svome" – (An-Najm: 3)

pa iz toga ni zenidbe njegove, Hazreti Pejgamberove Muhammedove Salallahu alejhi ve Alihi veselleme nisu bile po hiru. Moze se razgovarati u domenu toga da nije postojala "institucija" hodze u Asri Seadetu (Sretnom vremenu, vremenu Hazreti Pejgamberovom Alejhiselam) pa da nije imao hodza da venca a to da nije vencan Neuzubillahi, to je daleko od istine. Daleko od istine, jer Dragi Allah kaze:

O Vjerovjesniče, Mi smo ti dopustili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kćeri amidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima – ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoće njome oženiti – da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je riječ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. – A Allah prašta i samilostan je. (Al-Ahzaab: 50)

Kako moze biti ne vencan, Neuzubillahi (Da Dragi Allah zakloni) a dao je vencane darove? A ujedno ti je odgovor i za Hazreti Mariju i bila je muslimanka nemoj se sikiras :wink:
Musa Ćazim Ćatic ...

venecija
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#209 Post Postao/la venecija »

Moze li mi iko navesti primjer, da u Bosni zaista postoji osoba koja zivi sa CETIRI ZENE U KUCI,,svi spominju MOZE, ali koliko znam jos niko nije to zvanicno uradio,..ali primjer Bosanca ne stranog drzavljanina koji trenutno zivi tu! A moje misljenje o tome je da je to po meni suludo!
http://www.youtube.com/watch?v=e_F6IEPH ... ure=relate

slika

I nikad nikom nemoj ih dati
ako ne ume da ti ih vrati
toplije, mekše, mladje i sladje.
Jer usne samo zato postoje
da osmeh po tvome osmehu skroje .....

Odgovori