Vehabije

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

Re: Vehabije

#453 Post Postao/la mrki62 »

beba80 je napisao/la:
hadisi za tebe mogu bit pokvareni jer si ti pokvaren.
nadji zbirku hadisa od Bulgarija pa procitaj.
svi iskreni ALAHOVI robovi ga uvazavaju vidi jesil ti iskren.
minareti postoje i postojat ce al ne onakvi visoki nebi trebali biti i ukraseni .
Sudnji dan je onda kad GOSPODAR htjedne da bude i bice a moze se samo upucivanjem dove GOSPODARU od samo jenog ako ih nema vise iskrenog ALAHOVOG roba produzit sudnji dan.
Napisao sam pojedini ,..... idemo dalje :
Jel ti uopšte znaš da svaka sekta ima nekakve svoje hadise ?
Å iiti ih imaju najmanje .
Nisi ti upoznat sa islamom , tebi je samo vehabijska para protumačila nekakve propise i ti se njih držiš kao pijan plota.
Pa koliko džamija sa minaretom ima na prostoru bivše Yu , koje su pravili Osmanlije , od kojih smo usput rečeno Mi preuzeli islam .
Što se ne bi držali islama po ogledalu današnjih Turaka, jer smo od njih i preuzeli ?
Sad ćemo s vremena na vrijeme mijenjati nekakva pravila, po principu ; ko da više para, njihov način vjere vjerujemo , ha ?
I to tvoje ; Sudnji dan je onda kad GOSPODAR htjedne da bude ,...... pa čemu onda hadis ?
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#454 Post Postao/la mrki62 »

Mic_Sokoli je napisao/la:Ti kad bi vidio uzivo "pobjegulju" Bin Ladena upiskio bi se sav.
Nemoj me plašiti , imam slabo srce :lol:
Sad zaozbiljno ; volio bih se dobiti s njim , al da si i ti prisutan , da vidimo ko će kome duže gledati u oči .
Ne bojim se ja onih , što druge šalje sa bombama u smrt a sam se sakriva ko kakva pi*ka !
On da je dobar , ne bi ga se odrekli njegovi , prventveno mislim na roditelje .
Malo ti o njemu znaš i preuzele su te emocije , u tom je problem.
Mic_Sokoli je napisao/la:Jel tebi i pojedinima koji se izjasnjavate kao Muslimani,jasno,da kritika Kurana i Suneta i zelja za mjenjaje istih izvode iz vjere Islama?
Jel tebi i pojedinim jasno da su pojedini hadisi totalno iskrivljeni i da se hadisi od sekte do sekte razlikuju ?
Å ije ih imaju najmanje .
Evo ti malo gradiva , pa prouči sve to :
Prema tvrdnjama određenih poznavalaca hadisa, postoji 2 miliona hadisa. Navodi se da su hadisi iz Buharijine zbirke, koja se ističe kao najpouzdanija zbirka hadisa, odabrani između 600 hiljada hadisa, Muslimova između 300 hiljada hadisa, Ebu Davutova između 500 hiljada. Također se navodi da je osnivač mesheba – Malik, u svojoj zbirci Muvatta uvrstio hadise koje je izabrao između 100 hiljada hadisa, a Ibni Hanbel svoj Musned između 750 hiljada hadisa. Ako uzmemo u obzir da je vjerovjesništvo našeg Vjerovjesnika trajalo oko 23 godine, to znači da je (23x365) 8395 dana proveo kao Vjerovjesnik. Imamo li u vidu podatak da postoji 2 miliona hadisa, to nas dovodi do zaključka da je tokom svog vjerovjesništva Muhammed, a. s., svakodnevno izgovorio preko 200 hadisa. Recimo bilo kome da zapiše riječi i djela od prije godinu dana onoga sa kime je najviše vremena proveo: oca, majke, djeteta, muža ili supruge. Kada vidimo to što je zapisano, možemo shvatiti koliko je mnogo laži u tome iako je prošlo samo godinu dana. Zamislite sada situaciju i činjenicu da se prikupljanje hadisa Vjerovjesnika vršilo 200 godina nakon njegove smrti. Kada su vidljive izmišljotine u riječima zapisanim nakon godinu dana, šta onda reći za vjerodostojnost riječi ispisanih nakon 200 godina?! Kaže se da su autori svih ovih zbirki hadisa napamet znali sve ove hadise i da su u svoje zbirke uvrstili one hadise za koje su smatrali da su najvjerodostojniji. Da bi muhaddisi mogli reći koliko hadisa znaju, trebaju negdje zapisati sve hadise i prebrojati ih; u protivnome, niko ne može ustvrditi da napamet zna 600 hiljada hadisa. Postavimo pitanje u društvu u kome se, naprimjer, govori turski jezik sa koliko riječi pričaju. Vidjet ćemo da, manje-više, niko ne može dati precizan odgovor. Kada se broj popne na cifru kao što je 600 hiljada, onda postaje nemoguće da čovjek prebroji to što zna napamet.
Mic_Sokoli je napisao/la:Ima zbirka Hadisa,informisi se.

Najpoznatija je zbirka Buharija i Muslima na Bosanski izdata osamdesetih.
Ima mnogo šta, al upotreba mozga je dozvoljena svakom , pa evo i ja ću sad svoj upotrijebiti [muzikafo1.gif]

VJERA BI BILA NEPOTPUNA KADA BI SE ZASNIVALA NA HADISIMA
Ako, pak, zamislimo da je to i tačno, onda sitaucija postaje još užasnija. Muslim navodi kako u svoju zbirku nije uvrstio svaki hadis za koji je smatrao da je sahih (kategorično vjerodostojan) (Muslim, 1. tom, str. 28). Prema Muslimovoj logici, hadis je izvor vjere, međutim u svoju zbirku ne uvrštava sve hadise koje smatra vjerodostojnim. Dakle, prema ovoj logici, naša vjera je nepotpuna! Obzirom da ne postoji garancija da je neki hadis, koji je zanemario Muslim, u svoju zbirku uvrstio neki drugi sakupljač hadisa, tradicionalistička logika u svojim izvorima nosi ovo objašnjenje koje se samo proglašava nepotpunim. Buharija, koji kaže da je hadis izvor vjere, znao je 600 hiljada hadisa, ali je u svoju zbirku uvrstio samo 6000-7000, odnosno 1% hadisa. Za preostalih 99% je ustvrdio da nam nisu potrebni ili da nisu vjerodostojni i nije ih uvrstio u svoju zbirku. Da su hadisi izvor vjere, onda bismo upotpunosti bili prepušteni Buharijinoj nepristrasnosti i umijeću selektiranja. Kada bi hadisi bili neophodni i kada bismo imali u vidu stav da hadise treba prihvatiti kao izvor vjere, onda bi naša vjera bila nepovratno i nepopravljivo nepotpuna, pošto je prosto nemoguće da se u odbačenom dijelu od 99% ne nađe hadisa koji su potrebni u koncipiranju vjere. Obzirom da Buharija nije među živima i obzirom da ne postoji niko ko bi mogao ustvrditi da zna onih 99% hadisa koje Buharija nije nije uvrstio u svoju zbirku, mi bivamo pristalice nepotpune vjere.
Uzmimo u razmatranje Buharijinu tvrdnju da zna 600.000 hadisa. Zamislimo da se u svom životu Buharija nije ničim bavio, da nikako nije spavao i da je, radi ustanovljavanja vjerodostojnosti hadisa i pouzdanosti lanca prenosilaca, za svaki hadis odvojio po 2 sata. Samo ovaj proces bi trajao preko 130 godina. Međutim, ako u obzir uzmemo njegovu tvrdnju da je, za razumijevanje jednog hadisa, jednog lanca i jedne karike u lancu, danima proveo na putovanju, onda bi, za provjeru vjerodostojnosti svih hadisa koje je znao, Buhariji trebalo više od hiljadu godina. Ukratko, nerazumna je tvrdnja Buharije i ostalih sakupljača hadisa da su provjerili vjerodostojnost svih hadisa koje su znali i da su odabrali samo one najvjerodostojnije.
Kur'an je izvor kojem se zna i početak i kraj. Međutim, ljudi su umnožavali hadise riječima ''Čuo sam jedan...'', ''U jednom se kaže ovo...''. Jedan od najvećih razloga što se u hadise uvuklo mnogo izmišljotina jeste činjenica da hadisi čine izvor neodređenog početka i kraja. Hvala Uzvišenom Allahu što nam je podario Kur'an i da ne osjećamo potrebu za izvorom mimo njega. Zahvaljujući ovom Allahovom dobročinstvu mi smo pristalice jedne sasvim potpune i besprijekorne vjere. Onima koji su nas, svjesno ili nesvjesno, prikazivali kao pristalice jedne nepotpune, neodređene i proturječne vjere, bacimo ove hadise, koje pripisuju Vjerovjesniku, koje stavljaju ispred Kur'ana i koji su puni izmišljotina, i neka ostane samo Kur'an, koji će nas, kao neproturječan, besprijekoran i kao jedini izvor vjere, prosvjetljivati i voditi.

Eh , samo još da i ovo dodam : Nije li sam Muhamed a.s. zabranio pisati hadise ?
Mic_Sokoli je napisao/la:Muslimani,svi,Shije i Sunije i ostale bezbrojne sekte vjeruju u nastup sudnjeg dana,za vjernike u to nema sumnje,ne znam kako je s ovima sto bi da mjenjaju Ajete i Hadise?
Hoš da ti ja nađem podatak da šije imaju daleko najmanje hadisa , ili ćeš ipak sam malo googlati [Happy.gif]
Mic_Sokoli je napisao/la:Ebu Hurejre, radijallahu ‘anh, prenosi da je jedan čovjek rekao Allahovom Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Kada će nastupiti Posljednji dan? 'Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, odgovori: 'Kad nestane povjerenja među ljudima, očekuj Posljednji dan.' Čovjek opet upita: 'Kako će nestati povjerenja među njima?' 'Kad se odgovorne funkcije povjere onima koji ih ne zaslužuju, očekuj Posljednji dan.’" (Buharija, Kitab el-‘Ilm)

"Kada se Dogadjaj dogodi,dogadjanje njegovo niko nece poricat,neke ce ponizit a neke uzvisit,kad se zemlja jako potrese i brda se u Komadice zdrobe i postanu prasina razasuta,vas ce tri vrste biti :.......................
Jel prihvataš ovo za istinu : Što se tiče šiitskih zbirki hadisa, one se razlikuju od sunnitskih, te niti sunniti priznaju pouzdanost šiitskih zbirki, a niti šiiti smatraju pouzdanim sunnitske zbirke hadisa. Šiitske zbirke hadisa nastaju u kasnijem periodu.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

Emmi
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#457 Post Postao/la Emmi »

mrki62 je napisao/la:
Mic_Sokoli je napisao/la:Ti kad bi vidio uzivo "pobjegulju" Bin Ladena upiskio bi se sav.
Nemoj me plašiti , imam slabo srce :lol:
Sad zaozbiljno ; volio bih se dobiti s njim , al da si i ti prisutan , da vidimo ko će kome duže gledati u oči .
Ne bojim se ja onih , što druge šalje sa bombama u smrt a sam se sakriva ko kakva pi*ka !
On da je dobar , ne bi ga se odrekli njegovi , prventveno mislim na roditelje .
Malo ti o njemu znaš i preuzele su te emocije , u tom je problem.
Mic_Sokoli je napisao/la:Jel tebi i pojedinima koji se izjasnjavate kao Muslimani,jasno,da kritika Kurana i Suneta i zelja za mjenjaje istih izvode iz vjere Islama?
Jel tebi i pojedinim jasno da su pojedini hadisi totalno iskrivljeni i da se hadisi od sekte do sekte razlikuju ?
Å ije ih imaju najmanje .
Evo ti malo gradiva , pa prouči sve to :
Prema tvrdnjama određenih poznavalaca hadisa, postoji 2 miliona hadisa. Navodi se da su hadisi iz Buharijine zbirke, koja se ističe kao najpouzdanija zbirka hadisa, odabrani između 600 hiljada hadisa, Muslimova između 300 hiljada hadisa, Ebu Davutova između 500 hiljada. Također se navodi da je osnivač mesheba – Malik, u svojoj zbirci Muvatta uvrstio hadise koje je izabrao između 100 hiljada hadisa, a Ibni Hanbel svoj Musned između 750 hiljada hadisa. Ako uzmemo u obzir da je vjerovjesništvo našeg Vjerovjesnika trajalo oko 23 godine, to znači da je (23x365) 8395 dana proveo kao Vjerovjesnik. Imamo li u vidu podatak da postoji 2 miliona hadisa, to nas dovodi do zaključka da je tokom svog vjerovjesništva Muhammed, a. s., svakodnevno izgovorio preko 200 hadisa. Recimo bilo kome da zapiše riječi i djela od prije godinu dana onoga sa kime je najviše vremena proveo: oca, majke, djeteta, muža ili supruge. Kada vidimo to što je zapisano, možemo shvatiti koliko je mnogo laži u tome iako je prošlo samo godinu dana. Zamislite sada situaciju i činjenicu da se prikupljanje hadisa Vjerovjesnika vršilo 200 godina nakon njegove smrti. Kada su vidljive izmišljotine u riječima zapisanim nakon godinu dana, šta onda reći za vjerodostojnost riječi ispisanih nakon 200 godina?! Kaže se da su autori svih ovih zbirki hadisa napamet znali sve ove hadise i da su u svoje zbirke uvrstili one hadise za koje su smatrali da su najvjerodostojniji. Da bi muhaddisi mogli reći koliko hadisa znaju, trebaju negdje zapisati sve hadise i prebrojati ih; u protivnome, niko ne može ustvrditi da napamet zna 600 hiljada hadisa. Postavimo pitanje u društvu u kome se, naprimjer, govori turski jezik sa koliko riječi pričaju. Vidjet ćemo da, manje-više, niko ne može dati precizan odgovor. Kada se broj popne na cifru kao što je 600 hiljada, onda postaje nemoguće da čovjek prebroji to što zna napamet.
Mic_Sokoli je napisao/la:Ima zbirka Hadisa,informisi se.

Najpoznatija je zbirka Buharija i Muslima na Bosanski izdata osamdesetih.
Ima mnogo šta, al upotreba mozga je dozvoljena svakom , pa evo i ja ću sad svoj upotrijebiti [muzikafo1.gif]

VJERA BI BILA NEPOTPUNA KADA BI SE ZASNIVALA NA HADISIMA
Ako, pak, zamislimo da je to i tačno, onda sitaucija postaje još užasnija. Muslim navodi kako u svoju zbirku nije uvrstio svaki hadis za koji je smatrao da je sahih (kategorično vjerodostojan) (Muslim, 1. tom, str. 28). Prema Muslimovoj logici, hadis je izvor vjere, međutim u svoju zbirku ne uvrštava sve hadise koje smatra vjerodostojnim. Dakle, prema ovoj logici, naša vjera je nepotpuna! Obzirom da ne postoji garancija da je neki hadis, koji je zanemario Muslim, u svoju zbirku uvrstio neki drugi sakupljač hadisa, tradicionalistička logika u svojim izvorima nosi ovo objašnjenje koje se samo proglašava nepotpunim. Buharija, koji kaže da je hadis izvor vjere, znao je 600 hiljada hadisa, ali je u svoju zbirku uvrstio samo 6000-7000, odnosno 1% hadisa. Za preostalih 99% je ustvrdio da nam nisu potrebni ili da nisu vjerodostojni i nije ih uvrstio u svoju zbirku. Da su hadisi izvor vjere, onda bismo upotpunosti bili prepušteni Buharijinoj nepristrasnosti i umijeću selektiranja. Kada bi hadisi bili neophodni i kada bismo imali u vidu stav da hadise treba prihvatiti kao izvor vjere, onda bi naša vjera bila nepovratno i nepopravljivo nepotpuna, pošto je prosto nemoguće da se u odbačenom dijelu od 99% ne nađe hadisa koji su potrebni u koncipiranju vjere. Obzirom da Buharija nije među živima i obzirom da ne postoji niko ko bi mogao ustvrditi da zna onih 99% hadisa koje Buharija nije nije uvrstio u svoju zbirku, mi bivamo pristalice nepotpune vjere.
Uzmimo u razmatranje Buharijinu tvrdnju da zna 600.000 hadisa. Zamislimo da se u svom životu Buharija nije ničim bavio, da nikako nije spavao i da je, radi ustanovljavanja vjerodostojnosti hadisa i pouzdanosti lanca prenosilaca, za svaki hadis odvojio po 2 sata. Samo ovaj proces bi trajao preko 130 godina. Međutim, ako u obzir uzmemo njegovu tvrdnju da je, za razumijevanje jednog hadisa, jednog lanca i jedne karike u lancu, danima proveo na putovanju, onda bi, za provjeru vjerodostojnosti svih hadisa koje je znao, Buhariji trebalo više od hiljadu godina. Ukratko, nerazumna je tvrdnja Buharije i ostalih sakupljača hadisa da su provjerili vjerodostojnost svih hadisa koje su znali i da su odabrali samo one najvjerodostojnije.
Kur'an je izvor kojem se zna i početak i kraj. Međutim, ljudi su umnožavali hadise riječima ''Čuo sam jedan...'', ''U jednom se kaže ovo...''. Jedan od najvećih razloga što se u hadise uvuklo mnogo izmišljotina jeste činjenica da hadisi čine izvor neodređenog početka i kraja. Hvala Uzvišenom Allahu što nam je podario Kur'an i da ne osjećamo potrebu za izvorom mimo njega. Zahvaljujući ovom Allahovom dobročinstvu mi smo pristalice jedne sasvim potpune i besprijekorne vjere. Onima koji su nas, svjesno ili nesvjesno, prikazivali kao pristalice jedne nepotpune, neodređene i proturječne vjere, bacimo ove hadise, koje pripisuju Vjerovjesniku, koje stavljaju ispred Kur'ana i koji su puni izmišljotina, i neka ostane samo Kur'an, koji će nas, kao neproturječan, besprijekoran i kao jedini izvor vjere, prosvjetljivati i voditi.

Eh , samo još da i ovo dodam : Nije li sam Muhamed a.s. zabranio pisati hadise ?
Mic_Sokoli je napisao/la:Muslimani,svi,Shije i Sunije i ostale bezbrojne sekte vjeruju u nastup sudnjeg dana,za vjernike u to nema sumnje,ne znam kako je s ovima sto bi da mjenjaju Ajete i Hadise?
Hoš da ti ja nađem podatak da šije imaju daleko najmanje hadisa , ili ćeš ipak sam malo googlati [Happy.gif]
Mic_Sokoli je napisao/la:Ebu Hurejre, radijallahu ‘anh, prenosi da je jedan čovjek rekao Allahovom Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Kada će nastupiti Posljednji dan? 'Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, odgovori: 'Kad nestane povjerenja među ljudima, očekuj Posljednji dan.' Čovjek opet upita: 'Kako će nestati povjerenja među njima?' 'Kad se odgovorne funkcije povjere onima koji ih ne zaslužuju, očekuj Posljednji dan.’" (Buharija, Kitab el-‘Ilm)

"Kada se Dogadjaj dogodi,dogadjanje njegovo niko nece poricat,neke ce ponizit a neke uzvisit,kad se zemlja jako potrese i brda se u Komadice zdrobe i postanu prasina razasuta,vas ce tri vrste biti :.......................
Jel prihvataš ovo za istinu : Što se tiče šiitskih zbirki hadisa, one se razlikuju od sunnitskih, te niti sunniti priznaju pouzdanost šiitskih zbirki, a niti šiiti smatraju pouzdanim sunnitske zbirke hadisa. Šiitske zbirke hadisa nastaju u kasnijem periodu.

Jel ti prihvatas za istinu: da ti muslimani jadni sto idu sa bombama da idu za bolje sutra (bar svojim potomcima)...imala sam priliku da upoznam jednog inzinjera koji je godinama radio u tim zemljama....plakao je kad mi je pricao sta se muslimanima tamo cini, da cak u Israelu imaju pravo samo na litar vode po osobi po danu za sve kupanje, ciscenje, pice itd. a da vecina zidova imaju bazene pred kucama jel to fer.......bili ti godinama trpio da te neko zeza u tvojoj zemlji i da ti uzima dio po dio a ti ga spasio od zla i dao mu komad zemlje i hljeba , li bi i ti nesto poduzeo........
slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#458 Post Postao/la mrki62 »

lile je napisao/la: Jel ti prihvatas za istinu: da ti muslimani jadni sto idu sa bombama da idu za bolje sutra (bar svojim potomcima)...imala sam priliku da upoznam jednog inzinjera koji je godinama radio u tim zemljama....plakao je kad mi je pricao sta se muslimanima tamo cini, da cak u Israelu imaju pravo samo na litar vode po osobi po danu za sve kupanje, ciscenje, pice itd. a da vecina zidova imaju bazene pred kucama jel to fer.......bili ti godinama trpio da te neko zeza u tvojoj zemlji i da ti uzima dio po dio a ti ga spasio od zla i dao mu komad zemlje i hljeba , li bi i ti nesto poduzeo........
Istina je relativna stvar i istina ima na milione , ni medalja nema samo jednu stvar .
Ne dešavaju se te stvari od jučer i meni ne trebaju takve informacije, jer su mi poznate a to sa litar vode je pretjerano , jer muslimanu ne može biti litar vode ni za guzicu oprati poslije velike nužde , nemoj širiti takve nebuloze !
Većina imaju bazene ,....... pa to ispada da imaju u Izraelu najmanje milion bazena !!!!
Inače , takve osobe sa bombikama su već preko pedest godina i sve je gore i gore ,....... Palestinci niti imaju svoju vojsku , šta čekaju , zašto je nemaju ?
Zato što su fanatici na vlasti , fatah i hamas , koji provode terorističke organizacije , gdje se okreću velike svote novaca i yebe se njima i za ljude , žene , djecu .
Zaboli njih ona stvar i za državu i za budućnost, sam Jaser Arafat - prije nego je umro je bio šesti čovjek u svijetu po bogatstvu ,.......... od čega , odakle mu a većina nema od čega da živi ,....... ko je kriv ?
Da nije moj ćaća slučajno ?

slika

slika

Emmi
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#459 Post Postao/la Emmi »

mrki62 je napisao/la:
lile je napisao/la: Jel ti prihvatas za istinu: da ti muslimani jadni sto idu sa bombama da idu za bolje sutra (bar svojim potomcima)...imala sam priliku da upoznam jednog inzinjera koji je godinama radio u tim zemljama....plakao je kad mi je pricao sta se muslimanima tamo cini, da cak u Israelu imaju pravo samo na litar vode po osobi po danu za sve kupanje, ciscenje, pice itd. a da vecina zidova imaju bazene pred kucama jel to fer.......bili ti godinama trpio da te neko zeza u tvojoj zemlji i da ti uzima dio po dio a ti ga spasio od zla i dao mu komad zemlje i hljeba , li bi i ti nesto poduzeo........
Istina je relativna stvar i istina ima na milione , ni medalja nema samo jednu stvar .
Ne dešavaju se te stvari od jučer i meni ne trebaju takve informacije, jer su mi poznate a to sa litar vode je pretjerano , jer muslimanu ne može biti litar vode ni za guzicu oprati poslije velike nužde , nemoj širiti takve nebuloze !
Većina imaju bazene ,....... pa to ispada da imaju u Izraelu najmanje milion bazena !!!!
Inače , takve osobe sa bombikama su već preko pedest godina i sve je gore i gore ,....... Palestinci niti imaju svoju vojsku , šta čekaju , zašto je nemaju ?
Zato što su fanatici na vlasti , fatah i hamas , koji provode terorističke organizacije , gdje se okreću velike svote novaca i yebe se njima i za ljude , žene , djecu .
Zaboli njih ona stvar i za državu i za budućnost, sam Jaser Arafat - prije nego je umro je bio šesti čovjek u svijetu po bogatstvu ,.......... od čega , odakle mu a većina nema od čega da živi ,....... ko je kriv ?
Da nije moj ćaća slučajno ?
Ne nije tvoj caca vec su oni kao sto je on i ti!!!!!!!!

I te kako ti trebaju informacije jer ti nedas sebi nista dokazat i uvjek si mislis da si ti u pravu i najpametniji, ti si jedan od ovih fanatika koje sve stalno pominjes ovdje.....
Kao prvo nesirim bilo sta vec ti pricam sto je 100 % istina, (kao prvo neznas ko sam i sta sam mislim da znam vise sto se tice bliskog istoka nego ti sto kupis po internetu i kopiras nekakve stranice) sto se tice toga u pravu si nemoze mu bit litar vode jer je islam najcisca religija i to krenuvsi od licne higijene pa nadjalje.....a to da je istina relativna da jest kod tebe u svakom slucaju..... A sto se tebe tice pogledaj malo istoriju i danasnjicu sta se radi u Jerusalemu mozda ti bude jasnije sta sam mislila ovim.......A sto se tice fanatika i to da ti kazem navedi mi jednu zemlju, jednu drzavu gdje nema fanatika....
slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#460 Post Postao/la mrki62 »

lile je napisao/la:Ne nije tvoj caca vec su oni kao sto je on i ti!!!!!!!!
Uuuuuuuuuuuuuu yeboteeeee , sad me je još i strah tebe :lol:
lile je napisao/la: I te kako ti trebaju informacije jer ti nedas sebi nista dokazat i uvjek si mislis da si ti u pravu i najpametniji, ti si jedan od ovih fanatika koje sve stalno pominjes ovdje.....
Jel to ti misliš kako ja sebi ne dam a ti sebi daš , ha :lol:
Ja se ne javljam na svakim temama, samo na onim što su po mom nahođenju sporne i što ne mogu preći preko njih , pa se eto javim - kao i sada.
lile je napisao/la: Kao prvo nesirim bilo sta vec ti pricam sto je 100 % istina, (kao prvo neznas ko sam i sta sam mislim da znam vise sto se tice bliskog istoka nego ti sto kupis po internetu i kopiras nekakve stranice)
Tako je , ti samo istinu zboriš :lol: ah , jooojjj što me sikiraš , ah , pa ne mogu sebi doć :lol:
Haj mi još šta objasni u vezi Bliskog istoka, života ti ,.............. deder da čujem malo o vojsci države Palestina ,... može li ?
lile je napisao/la: sto se tice toga u pravu si nemoze mu bit litar vode jer je islam najcisca religija i to krenuvsi od licne higijene pa nadjalje.....
Irak , Iran , S.Arabija , jel ti jasno kakva je tamo higijena ?
Ulice, kakve su , deder malo opiši.
lile je napisao/la: a to da je istina relativna da jest kod tebe u svakom slucaju..... A sto se tebe tice pogledaj malo istoriju i danasnjicu sta se radi u Jerusalemu mozda ti bude jasnije sta sam mislila ovim.......
Reako sam ti gdje je srž problema.
Nije Izrael opkružen ŽIDOVSKIM državama , već NEŽIDOVSKIM , pa opet im uspijeva sve , jer imaju sposobno vodstvo - bem ti život !
lile je napisao/la: A sto se tice fanatika i to da ti kazem navedi mi jednu zemlju, jednu drzavu gdje nema fanatika....
Jedno je fanatici na ulici a drugo je vodstvo države ,....... imal koje vodstvo u EU da je imalo u fanatizmu ?

slika

slika

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#462 Post Postao/la paparaci »

lile je napisao/la:Jel ti prihvatas za istinu: da ti muslimani jadni sto idu sa bombama da idu za bolje sutra (bar svojim potomcima)...imala sam priliku da upoznam jednog inzinjera koji je godinama radio u tim zemljama....plakao je kad mi je pricao sta se muslimanima tamo cini, da cak u Israelu imaju pravo samo na litar vode po osobi po danu za sve kupanje, ciscenje, pice itd. a da vecina zidova imaju bazene pred kucama jel to fer.......bili ti godinama trpio da te neko zeza u tvojoj zemlji i da ti uzima dio po dio a ti ga spasio od zla i dao mu komad zemlje i hljeba , li bi i ti nesto poduzeo........

ne vrijedi ti moja lile. mrki ti je kao politicar. postavis mu pitanje, a on ti pocne o necem desetom i znas ovo, ono. i bas kao sto kazes, vaJik ostale terorizira i namece svoje. od "tebe" trazi direktan odgovor na svoje pitanje i to uporno, a od njega ces to malo kad dobiti. najzad i kad mu das odgovor koji potkrijepis argumentima tj jasnim cinjenicama, on opet na svoje nesto okrene :lol:

a sto se tice hadisa mrki. evo malo da te podsjetim. lijepo ti je seldzuk pojasnio i objasnio ;)

Hadis bi se pojednostavljeno mogao definisati kao riječi Muhammeda, alejhi-selam. Izuzev Poslanikovih riječi, u hadis spadaju i vijesti o njegovim postupcima, tuđi postupci koje je šutnjom odobrio i vijesti o njemu samom.
Hadis je drugi izvor islamske nauke, odmah poslije Kur'ana.
Da bi se poznavao islam, potrebno je poznavati hadis.
Riječ hadis znači govor, a kao termin islamske nauke označava el-hadisu n-nebevijj - Poslanikov govor. Hadis je do te mjere važan da u nekim slučajevima precizira značenje kur'anskih ajeta, na osnovu hadisa znamo kako klanjati, znamo procenat zekata, propise posta i hadža. Allah džellešanuhu u Kur'anu Poslanika naziva Milošću svjetovima. Uloga Poslanika u islamu je nemjerljiva u odnosu na bilo koji pokret, religiju i sl. jer je Poslanik taj kome je Kur'an objavljen preko meleka Džibrila. On Kur'anu podučava i on ga tumači. On je poslat kao učitelj, opominjatelj. On je najljepšeg ponašanja.
Pošto hadis ima takav značaj u islamu, to je odgovornost prema njegovom tekstu jako bitna karika u dolaženju do istine. Da bi izbjegli ono što se opisuje u Poslanikovom hadisu "Ko na mene slaže namjerno, neka sebi pripremi mjesto u Vatri." muslimanski učenjaci su vremenom razvila osebujnu i preciznu nauku koja se bavi proučavanjem i utvrđivanjem da li je određeni tekst hadis ili nije.
Svaki hadis ima svoj sened - lanac prenosilaca i metn - tekst hadisa. Ono što je presudno u procjeni da li je nešto hadis ili nije bio je upravo lanac prenosilaca - da li su oni koji prenose hadis ljudi koji ne lažu, da li dobro pamte itd.

Isto tako postoje i slabiji i jači hadisi. Ovi jači su oni oko kojih je se usaglasilo više zapisničara hadisa. Iako su hadisi od poslanika oni predstavljaju njegov sunnet ili praksu i pokušaj da se vjera objasni na praktičan način.

helem, hadise su prenosili ashabi, tabiini, pa tabtabiinietc. i to preko vise lanaca. ako je lanac prenosilaca bio pouzdan (svi u lancu da su zadovoljavali norme karaktera, vjere, postenja, iskrenosti, etc. onda se hadis uzima kao vjerodostojan, u protivnom se odbacuje). kada je buharija r.a. stotinu kilometara isao zbog par hadisa, jednom je otisao do covjeka od kojeg je trebao uzeti hadis, medjutim kada je vidio da taj covjek vabi konja sa slamom u ruci, okrenuo se i otisao jer je taj vid mamljenja zivotinje bio dovoljan da se od tog covjeka hadis ne uzme kao valjan (iako je on bio pobozan, posten, ...). znaci za tako malu sitnicu lanac se prekida...zato pored vjerodostojnih ima more netacnih hadisa, tj. medju njima vjerovatno ima tacnih ali se zbog jedne slabe karike u lancu i oni odbacuju...

Što se tiče snage pamćenja ravija - prenosilaca hadisa, ona je bila na vrlo strogim provjerama. U početnom tekstu sam to spomenuo. Jedan od uvjeta za raviju je bio upravo to - dobra memorija. A da ne spominjemo stanje tadašnje usmene predaje kod Arapa. Pošto pismenost nije bila razvijena, usmena predaja je dovedena do savršenstva. Predislamski Arapi su se takmičili u memorisanju poezije i poznavanju predaka, ne po principu babo, dedo, pradedo i dalje ne znam, već čitavi lanci do Ismaila, alejhi selam čiji su Arapi potomci.
Već sam rekao - bez hadisa se ne može klanjati. Haj ti klanjaj bez hadisa. Broj rekata, raspored učenja u namazu, namaski sastavni dijelovi - ništa od toga nema u Kur'anu. Pa živi samo po Kur'anu, da vidimo hoće li ti poći od ruke.

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, je bio ashab koji je prenio najviše hadisa. Jednom prilikom ga je jedan tadašnji velikodostojnik, mislim da je to bio halifa Abdulmelik, stavio na ispit. Pitao ga je za određene hadise, on mu ih je citirao. Bio je to veći broj hadisa. Iza zastora je bio čovjek koji ih je odmah bilježio, a da to Ebu Hurejre nije znao. Nakon godinu dana upitao ga je za iste te hadise. Tekst koji je izrekao se je u potpunosti slagao s onim napisanim.

Hadis se nije odmah zapisivao iz razloga što je postojala opasnost da se on ne pomiješa sa Kur'anom, jer je još trajala objava, a ni Kur'an ni hadis se još nisu tako dobro poznavali u širim krugovima. A nije bilo razvijenog štamparstva, knjižarstva i svega onoga što nam u današnjem vremenu pomaže da potvrdi da je neki tekst zaista od tog i tog autora.

nije potrebno da me sad bilo sta citiras [eusa_naughty.gif]
ovo nije upuceno samo tebi, nego i ostalima koji zele vise saznati o hadisima.

basista
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#463 Post Postao/la basista »

Sve je to lijepo i krasno...ali izgleda da ljudi cak ni u 21.stoljecu,ne poznaju svoje najvece neprijatelje..odnosno sebe.. Hadisi su objavljeni nakon smrti Muhameda a.s,tako da nikako ne mozemo pouzdano znati jel to bas drugi osnovvjere,odmah iza kurana,bitno za vjeru..etc,etc.. naravno da nije problem rijec Poslanika Bozijeg..nego je problem vjerodostojnost tih hadisa... O nacinu interpretacije..da i ne govorim..

Na primjer.. u jednom hadisu stoji,da je Poslanik vidio pijanog covjeka..kako pjeva i glumata nesto na ulici i rekao je da to muslimani nebi trebali ciniti.. I sta su njegovi sljedbenici zakljucili ?? nakon smrti Muhameda a.s. oni su napisali hadis i rekli kako se u islamu zabranjuje kompletna scenska umjetnost.. Eto to bi bio razlog zasto u muslimanskim zemljama nema teatara.. ako niste znali...sad znate.. A recimo,film nije zabranjen?? Pa zar u filmu nema glumaca?
Cak sta vise,iranska kinematografija,spada u sami vrh svjetskih kinematografija.
Nije li to apsurdno?? I iz samog tog apsurda,vidi se da je tumacenje rijeci Muhameda a.s.bilo pogresno i nesavrseno..pa je zato i zapalo u vlastite proturjecnosti.. Fino se vidi.. Kuran je Bozija rijec..i samo to je sigurno..zasto da vjerujem nekim catama sto su bili oko Poslanika?? Mozda su zeljeli ili umislili da su i oni Poslanici??
Bilo kako bilo.. eto vam tema pa dokazite da nije apsurdan taj navod iz hadisa.. jah.. odo se igrati.. [icon_peace.gif]

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#464 Post Postao/la paparaci »

procitaj pazljivo predhodni post sa nakosenim tekstom i bice ti jasnije.

sretno igranje :lol:

basista
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#465 Post Postao/la basista »

:lol: :lol: :lol:

Baska to,nisu se smjeli odmah zapisivati.. Vjerovatno nisu smjeli od onih odvratnih pingvina.. e stvarno su zli!!

Ili mozda,njima kao obicnim i neodabranim smrtnicima,trebalo vremena da pronadju nacin da iskrive Muhamedove rijeci.. Smetala im njegova pravicnost.. Da je to Bozija rijec,ti bi hadisi,sasvim sigurno bili najavljeni u Kuranu.. just like about Mehdi..
Nije li tako?????

Vjerujem u Boziju objavu a arapske vremenske prognoze me ne zanimaju..

Odgovori