ja bijeli ne mogu podnijeti, crveni i nekako, ali samo uz ćevape, a u hrani, kada kuham, izirendam ga nasitno, tako da se ne primijeti, ako se igdje vidi ja dsklonim ustranu, ne mogu ga jesti nikako....
mama mi je davala recept protiv kaÅ¡lja neku veÄÂe, kao da kuham luk, nema Å¡anse, ne bih ne dao Bog da moram, ovako nikako....
a bijeli luk ni pod taÄÂkom razno....jednostavno ga moj organizam ne podnosi....
jedina hrana u kojoj isde isjeckan, da se vidi, jesu crvene paprike, ali to je svjedno, da ga opet mgu odstraniti sa tanjira, ali zaista paprije imaju lijep ukus i miris....,
joj džemka, ako ćeÅ¡ sa momkom veÄÂeras, jadna mu majka....
Luk i saransak
Re: luk i saransak
Dosta ÄÂesto jedem oba dva...
Za zadah neznam,al ruke opereš sa par kapi limuna
dovoljno je pol sata prije rezanja da ga staviš u frižider i 100% nema suza!
Za zadah neznam,al ruke opereš sa par kapi limuna
dovoljno je pol sata prije rezanja da ga staviš u frižider i 100% nema suza!
Re: luk i saransak
Bijeli luk ne volim nikako a drugi volim sa ćevapima
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...
- paparaci
- Velicanstvo Foruma
- Postovi: 5054
- Pridružen/a: 08 Jan 2003 02:00
- Lokacija: Putnik Bez Adrese
Re: luk i saransak
volim jedan i drugi. crveni luk najcesce jedem uz cevape i to ne malo
a istina je da je bijeli dobar za krvne sudove i za mnoge druge stvari. meni je jedna poznanica rekla da je dobro namazati s jednom cehrom bijelog luka oci i to direktno - jednom mjesecno. jest da pece i da suze frcaju do bola,a li valjda ocisti mrenu i osigurava dobar vid do duboke starosti. tako je njena majka praktikovala. ja sam bio prisutan kad je ta poznanica to na sebi primjenila. hahahaha. prepao sam se
sto se tice zadaha. sjecam se jos iz djetinjstva kad nam je nastavnica pricala za to. kaze oprati zube, popiti casu mlijeka i pojesti jednu jabuku. pa sad.... bujrum, isprobajte
oboje ne jedem redovno, ali gledam da imam bijelog luka uvijek u kuci kad je zima. znam da je jako dobar kao zastita od gripe, kaslja,.....
a istina je da je bijeli dobar za krvne sudove i za mnoge druge stvari. meni je jedna poznanica rekla da je dobro namazati s jednom cehrom bijelog luka oci i to direktno - jednom mjesecno. jest da pece i da suze frcaju do bola,a li valjda ocisti mrenu i osigurava dobar vid do duboke starosti. tako je njena majka praktikovala. ja sam bio prisutan kad je ta poznanica to na sebi primjenila. hahahaha. prepao sam se
sto se tice zadaha. sjecam se jos iz djetinjstva kad nam je nastavnica pricala za to. kaze oprati zube, popiti casu mlijeka i pojesti jednu jabuku. pa sad.... bujrum, isprobajte
oboje ne jedem redovno, ali gledam da imam bijelog luka uvijek u kuci kad je zima. znam da je jako dobar kao zastita od gripe, kaslja,.....
Re: Luk i saransak
protiv suza : luk se stavi nekoliko minuta u hladnu vodu i mora ostar noz da bude kad se sjecka.
- im_ex
- Velicanstvo Foruma
- Postovi: 14847
- Pridružen/a: 11 Dec 2007 02:00
- Lokacija: Dusa mi ostade tamo
Re: Luk i saransak
Saransak, prvi put cujem da se i tako zove bijeli luk
Crveni luk koristim skoro pa svakodnevno.
U djetinjstvu, a i tokom djevovanja, takodje, iz krompiruse sam kasikom izdvajala komadice luka; bilo je u toj izdvojenoj masi polijepo i krompira, jer mi je bilo sumnjivo, vise mi licilo na luk , a nekad kasnije, krompirusa mi nije to dok se pece a da se ne zamirise da ima i crvenog luka u tiritu.
mm je mladi luk, sa modro zelenim perima ... cevapi bez luka k'o da i nisu cevapi ...inace, salata bez crvenog luka, a i hrana mi je nezamisliva.
hahaha, kolko put sam cula ovakvu reakciju na "ljut" luk:" uhh, ko li ga je sadio, da mi je znaT ",
a pri tom se misli da je ispustao "orkane"
Jestel vi culi takvo sto?
a bijeli,
gulas mi nije gulas bez i bijelog luka. Salata od pecenih paprika takodje. Eto, jedino zbog gulasa ili te salate kupim bijeli luk. Od vrecice u kojoj bude otprilike 6-8 glavicica, tesko da se utrosi jedna cijela, ostale "ispushu", propadnu i zavrse u smecu.
Bijeli luk, u svjezem stanju, ne jedem ni pod razno.
Uzasavam se daha osoba koje su ga jele ; te osobe dozivljavam tako da kao da uzivaju u tome sto znaju da okolinu cine nepodnosljivom, kao da hucu da bi se sto vise culo da su se nakrkali bijelog luka. Od takvih se obicno okrece glava i slaze faca gadjenja. Uz tako neugodan zadah, ja bar, imam dojam da ta osoba djeluje zapusteno.
znaaaaaam, znaaaaam da je zdrav ... al' ...
Crveni luk koristim skoro pa svakodnevno.
U djetinjstvu, a i tokom djevovanja, takodje, iz krompiruse sam kasikom izdvajala komadice luka; bilo je u toj izdvojenoj masi polijepo i krompira, jer mi je bilo sumnjivo, vise mi licilo na luk , a nekad kasnije, krompirusa mi nije to dok se pece a da se ne zamirise da ima i crvenog luka u tiritu.
mm je mladi luk, sa modro zelenim perima ... cevapi bez luka k'o da i nisu cevapi ...inace, salata bez crvenog luka, a i hrana mi je nezamisliva.
hahaha, kolko put sam cula ovakvu reakciju na "ljut" luk:" uhh, ko li ga je sadio, da mi je znaT ",
a pri tom se misli da je ispustao "orkane"
Jestel vi culi takvo sto?
a bijeli,
gulas mi nije gulas bez i bijelog luka. Salata od pecenih paprika takodje. Eto, jedino zbog gulasa ili te salate kupim bijeli luk. Od vrecice u kojoj bude otprilike 6-8 glavicica, tesko da se utrosi jedna cijela, ostale "ispushu", propadnu i zavrse u smecu.
Bijeli luk, u svjezem stanju, ne jedem ni pod razno.
Uzasavam se daha osoba koje su ga jele ; te osobe dozivljavam tako da kao da uzivaju u tome sto znaju da okolinu cine nepodnosljivom, kao da hucu da bi se sto vise culo da su se nakrkali bijelog luka. Od takvih se obicno okrece glava i slaze faca gadjenja. Uz tako neugodan zadah, ja bar, imam dojam da ta osoba djeluje zapusteno.
znaaaaaam, znaaaaam da je zdrav ... al' ...
Kuda idu ljudi kao ja ...