Kutak za mame i tate

Budite Psiholog Online.Pomozimo jedni drugma savjeti vezano za zivotna iskustva, problemi itd...

Poruka
Autor/ica
ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Re: KUTAK ZA MAME I TATE

#32 Post Postao/la ra-ja »

Sve ove navedene klauzule po ovoj temi @kristina mozes i moras upotrebiti prem datoj situaciji i mometu.... :!:

Veoma sam se voljela igrati s tudjom djecom bez obzira koliko godins imaju i koliko ih ima..U slucaju da nam dodju gosti u kucu ili mi porodicno idemo negdje na slavlja ,pa se sakupi i do 10 djece ..da bih starije oslobodila da mogu razgovarati na miru,odvedem ih u drugu sobu , i do mile volje pricam im price..a oni mene tako pozorno slusaju,za nepovjerovati..Da li vjerujete da sam uzivala s njima,,djeca su najbolji slusaoci ,i upijaci znanja ,a oni su jedva cekali sledeci susret... :!: Vrlo cesto sam bila uciteljica a oni moji vredni , dobri, mirni dzaci...Kojima sam postavljala pitanja prema uzrastu...
Znaci u mom zivotu igre nikada nije falilo... :!:

Sve to spontano i ako imate vremena , da dodje na repertoar i igra..kao i sve ostalo ..... [eusa_think.gif]

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#33 Post Postao/la beca »

Ra-Ja je napisao/la:Da li vjerujete da sam uzivala s njima,,djeca su najbolji slusaoci ,i upijaci znanja ,a oni su jedva cekali sledeci susret.

ja ti vjerujem

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#34 Post Postao/la ra-ja »

Svi mi citamo knjige ili necitamo ...i po ovim gore navedenim klauzulama , veoma dobro sve to radimo..cinimo bas onako kako treba...U momentima kada teoriju treba primjeniti u praksi....Tek tada vidimo koliko je teoriju nemoguce primjeniti u praksu...

Rezultati tvog odgoja se vide tek kada djete odraste i podje samostalno u zivot...
A zivot nije samo bajka....paznja....njega..razumjevanje...tolerancija..slusanje..itd.
Nazalost zivot ima i onu losu stranu...
Kao jedan primjer bas bih voljela cuti ,kako bi ti reagovali....ako bi vam se ovo desilo...
Vracajuci se iz skole vase dijete ima samo 8 godina..sacekao vam drugaricin otac iz mraka i premlatio vam dijete ,samo zato sto su se prilikom zajednickog vracanja kuci ,,ganjali...i slucajno joj je istrgao tasnu iz ruke...?

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#37 Post Postao/la ra-ja »

kristalina je napisao/la:
Ra-Ja je napisao/la:Svi mi citamo knjige ili necitamo ...i po ovim gore navedenim klauzulama , veoma dobro sve to radimo..cinimo bas onako kako treba...U momentima kada teoriju treba primjeniti u praksi....Tek tada vidimo koliko je teoriju nemoguce primjeniti u praksu...[smile.gif]

Rezultati tvog odgoja se vide tek kada djete odraste i podje samostalno u zivot...

A zivot nije samo bajka....paznja....njega..razumjevanje...tolerancija..slusanje..itd.

Kao jedan primjer bas bih voljela cuti ,kako bi ti reagovali....ako bi vam se ovo desilo...
Vracajuci se iz skole vase dijete ima samo 8 godina..sacekao vam drugaricin otac iz mraka i premlatio vam dijete ,samo zato sto su se prilikom zajednickog vracanja kuci ,,ganjali...i slucajno joj je istrgao tasnu iz ruke...?

Pedagoška teorija je pretočena praksa a ne izmišljotina i nije ju nemoguće pretočiti u djelo . [smile.gif] Pedagogija jest praktična disciplina .
Život uopće nije bajka ... ali jest i pažnja i nježnost i razumijevanje i tolerancija i lijepa realnost ... realnost na čijoj ljepoti treba raditi , a ne stajati skrštenih ruku jer onda ga uistinu možemo pretvoriti u samo jedno ; loše lice ... [smile.gif]

Rezultati odgoja ... naravno da se vide s vremenom ali , neće se učiniti ništa ako se pravovremeno ,, ne djeluje ,, i odgoj ,, prepusti slučaju ,, ...

Kako bih reagirala ? Da sam majka ovoga djeteta ?

Dijete iz škole ne smije noću šetati samo gradom a niti u kasnim satima izlaziti iz javne ustanove ( ovdje škole ) bez pratnje roditelja ili staratelja .
Moje dijete ne bi odlazilo iz škole samo usred mraka kojega spominješ .
Ponašanje nasilnika bilo bi na stolu prve Policijske postaje i Centra za socijalni rad .

Sve postoji pod pedagoskim mjerilima...! njeznost,paznja ,razumjevanji,tolerazncija, mislim sve u superlativu.Nijedan roditelj ne sjedi skrstenih ruku,dajeko od toga...pa zasto je roditelj neko da ga vaspitava ,,ujedno da stane u zastitu kada to zatreba... Ali mogucnosti koje nam zivot pruza ili realnost su jedno ,a zelje su sasvim druga stvar....
Valjda se tu slazemo... :!:
Samo sam te pitala sta bih ucinila po gore navedenom primjeru.
S obzirom da su se u tom periodu sva djeca zajedno vracala kuci ,bio je zimski period ,a mrak je bio vec u 5h..To i nije tako kasno...
Znaci tu se razlikuje realnost od tebe u toj situaciji ,i ove zene u istoj situaciji..Zaboravila sam, ti mi uopste nemozes dati realan ili adekvatan odgovor...izvini... :!:

ra-ja
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#39 Post Postao/la ra-ja »

Ra-Ja je napisao/la:
kristalina je napisao/la:
Ra-Ja je napisao/la:Svi mi citamo knjige ili necitamo ...i po ovim gore navedenim klauzulama , veoma dobro sve to radimo..cinimo bas onako kako treba...U momentima kada teoriju treba primjeniti u praksi....Tek tada vidimo koliko je teoriju nemoguce primjeniti u praksu...[smile.gif]

Pedagoška teorija je pretočena praksa a ne izmišljotina i nije ju nemoguće pretočiti u djelo . [smile.gif] Pedagogija jest praktična disciplina .
Život uopće nije bajka ... ali jest i pažnja i nježnost i razumijevanje i tolerancija i lijepa realnost ... realnost na čijoj ljepoti treba raditi , a ne stajati skrštenih ruku jer onda ga uistinu možemo pretvoriti u samo jedno ; loše lice ... [smile.gif]

Rezultati odgoja ... naravno da se vide s vremenom ali , neće se učiniti ništa ako se pravovremeno ,, ne djeluje ,, i odgoj ,, prepusti slučaju ,, ...

Kako bih reagirala ? Da sam majka ovoga djeteta ?

Dijete iz škole ne smije noću šetati samo gradom a niti u kasnim satima izlaziti iz javne ustanove ( ovdje škole ) bez pratnje roditelja ili staratelja .
Moje dijete ne bi odlazilo iz škole samo usred mraka kojega spominješ .
Ponašanje nasilnika bilo bi na stolu prve Policijske postaje i Centra za socijalni rad .

Sve postoji pod pedagoskim mjerilima...! njeznost,paznja ,razumjevanji,tolerazncija, mislim sve u superlativu.Nijedan roditelj ne sjedi skrstenih ruku,dajeko od toga...pa zasto je roditelj neko da ga vaspitava ,,ujedno da stane u zastitu kada to zatreba... Ali mogucnosti koje nam zivot pruza ili realnost su jedno ,a zelje su sasvim druga stvar....
Valjda se tu slazemo... :!:
Samo sam te pitala sta bih ucinila po gore navedenom primjeru.
S obzirom da su se u tom periodu sva djeca zajedno vracala kuci ,bio je zimski period ,a mrak je bio vec u 5h..To i nije tako kasno...
Znaci tu se razlikuje realnost od tebe u toj situaciji ,i ove zene u istoj situaciji..Zaboravila sam, ti mi uopste nemozes dati realan ili adekvatan odgovor...izvini... :!:
>PROCITAJ PONOVO OVO GORE STO SAM NAPISALA....!!!!

Hmmm, gdje pisem ...ni jedan roditelj ne stoji skrstenih ruku, daleko od toga, pa zasto je roditelj neko da ga vaspitava ujedno da stane u zastitu kada ustreba...

Dodajem ..da ako je roditelj tu na mjestu desavanja situacije ..ili pak je u mogucnosti da reaguje...
Gdje ti je tu kontadiktornost..?

Kod nas u Bosni su se djeca sigurno bez problema u bilo koje doba dana a i sumraka u grupama uvijek vracala sama iz skole..I ja kada sam isla u skolu nikada nisam vidjela roditelja da dolazi po dijete... :!: To je bilo sasvim realno i normalno...

Ali posto je sada postalo opasno da se djete samo vraca , naravno upalit ces auto i otici po njega..Posto je takva situacija.a i tvoja mogucnost je drugacija..sasvim je logicno da se tvoje i moje misljenje razlikuje....

nella26
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#40 Post Postao/la nella26 »

kristalina je napisao/la:Na žalost ... mnogi roditelji , prepuštaju brigu slučaju , mnoge su obitelji nasilničke , ovisničke , razvedene ... pa su djeca ta koja , na žalost ispaštaju i trpe ...
Kristalina ne možeš stavljati u isti koš ovisnike, nasilnike i njima slične sa razvedenim roditeljima.
Ja sam dijete razvedenih roditelja, teško mi je pao razvod ali u svakom slučaju je bolje što su se razveli, nego da su se svađali, tukli i šta ti ja znam a ja to trpila.
Odlučili su da ne mogu živjeti zajedno i sasvim normalno se razveli i kao dijete iz takve porodice ti tvrdim da može sasvim normalno da odrasta i bude normalan čovjek.
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#42 Post Postao/la beca »

pa činjenica jeste da najveći broj recimo maloljetnih delikvenata čine djeca razvedenih porodica, ili djeca koju ne odgajaju oba roditelja, samo je to glupa konstatacija kada se ne uzme u obzir da ni taj jedan roditelj tih delikvenata ne vaspita svoje dijete, da je često i taj jedan roditelj prestupnik zakona, alkoholičar, nasilnik ili sl.

dakle, nije bitno i ne radi se o tome da li dijete odgaja jedan ili oba roditelja, bitan je način na koji to čini...

nella26
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#45 Post Postao/la nella26 »

Pa mogu reći da sam dva puta "preživljavala" razvod svojih roditelja, prvi put kad sam bila skroz mala, tata je ostavio mene i mamu i otišao, ja sam bila mala da shvatim kako tata neće doći kući, i to mi je jako teško padalo, a onda su se sudski razveli kad sam ja imala 12-13 godina, kad sam bila baš osjetljiva, ali ono što mi je bitno da se nisu svađali, nego mirno i sporazumno razveli.
Moja mama je sve uradila da mene izvede na pravi put, tata nije učestvovao u mom odgoju uopšte, ali zato je danas moja mama ponosna na mene!
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...

Odgovori