Josip Broz TITO
Re: Josip Broz TITO
Bivši dopisnik za BBC: "Tito je 35 godina držao Jugoslaviju na okupu, a sad će to raditi EU"
Trideset i pet godina je Josip Broz Tito držao Jugoslaviju na okupu uprkos mješavini nacionalnosti, jezika i religija.
Nakon njegove smrti 1980. tenzije meÄ‘u narodima isplivale su na povrÅ¡inu pa u konaÄÂnici dovele do rata na Balkanu. BivÅ¡i dopisnik za BBC Martin Bell istražio je Titovu ostavÅ¡tinu. Tekst donosimo u cijelosti, navodi Index.
Njegova je moć jednom pod parolom bratstva i jedinstva držala Jugoslaviju na okupu, ali danas je uspomena na Tita podijelila. Trideset godina nakon smrti Josipa Broza Tita i dalje se neki Srbi, Hrvati, BoÅ¡njaci i drugi opisuju kao "jugonostalgiÄÂari".
Jugoslavija je imala jak uticaj, uspješno je proigravala svjetske velesile i bila jedna od vodećih zemalja u pokretu nesvrstanih.
Kada je ÄÂovjek koji je predstavljao Jugoslaviju umro u maju 1980., na njegovu su pogrebu bili neki od najvećih svjetskih voÄ‘a. Ali, i dalje ima onih koji ga krive za rat zbog kojeg se jedanaest godina kasnije raspala regija.
Kako sam i sam pisao o tom ratu, ponovo sam proÅ¡ao Bosnom, Srbijom i Hrvatskom i razgovarao sa Titovim drugovima i nekim politiÄÂarima, starim i novim, ukljuÄÂujući Stjepana Mesića, kojem je u februaru istekao drugi predsjedniÄÂki mandat. PriÄÂao sam i sa Titovim najmlaÄ‘im unukom Andrejem koji je, kao i Mesić, ponosan Å¡to živi u samostalnoj Hrvatskoj.
Jednog od glavnih svjedoka toga vremena Raifa Dizdarevića, koji ima oko 80 godina, upoznao sam u Sarajevu. Bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ vjeruje kako se korijeni nacionalizma nalaze u novoj konstituciji iz 1974. godine, koja je oslabila federalnu strukturu a da nisu provedene potrebne reforme. Kazao mi je: "Kada smo zaista krenuli prema decentralizaciji, nismo se posvetili ekonomiji. Umjesto toga posvetili smo se republikama".
Stare zastave i himne bile su zabranjene za vrijeme Tita, ali niko nije mogao zabraniti da se o tome misli. San o jednoj Jugoslaviji pao je pod pritiskom novog nacionalizma. Najžešće bitke tokom rata u Hrvatskoj vodile su se na Autocesti bratstva i jedinstva. U Bosni se rat vodio na Mostu bratstva i jedinstva u Sarajevu. Titova je legenda izblijedjela brže od nekih drugih liÄÂnosti takvog kalibra. Ostali su neki kipovi ili ulice nazvane po njemu, svugdje osim u Sarajevu.
Posljedica toga rata posebno vidljiva u Bosni, gdje je u tri godine poginulo 97 hiljada ljudi, jest razjedinjenost naroda. Muslimani, Hrvati i Srbi koji su nekad živjeli zajedno, danas tako viÅ¡e ne žive. Posljedica je to politike identiteta. Sarajevo je danas većinski muslimanski grad iako to nije bio sluÄÂaj prije rata. Srbi kažu kako je danas u Sarajevu viÅ¡e džamija nego u Teheranu. Bosanski Srbi u svojoj mini državi kojoj je glavni grad Banja Luka odluÄÂni su zadržati tu tvorevinu koju je omogućio sporazum u Daytonu krajem 1995. Dayton je donio mir, ali je stvorio ustav koji nije dopuÅ¡tao da se stvari pomaknu sa mrtve taÄÂke.
Trideset godina nakon smrti Josipa Broza Tita njegovo naslijeÄ‘e ne daje mnogo razloga za slavlje, osim ÄÂinjenice da su ratovi zavrÅ¡eni. Bosna, Srbija i Hrvatska nisu nasilne jedna prema drugoj. Ipak, njihova je zamrÅ¡ena historija prevelik uteg. Sve tri zemlje žele postati dio Evropske unije, zbog ÄÂega bi sa vremenom mogla otupjeti oÅ¡trica nacionalizma i vratiti se osjećaj "nacionalnog prostora" koji nisu imali od Titove smrti i sloma Jugoslavije.
Trideset i pet godina je Josip Broz Tito držao Jugoslaviju na okupu uprkos mješavini nacionalnosti, jezika i religija.
Nakon njegove smrti 1980. tenzije meÄ‘u narodima isplivale su na povrÅ¡inu pa u konaÄÂnici dovele do rata na Balkanu. BivÅ¡i dopisnik za BBC Martin Bell istražio je Titovu ostavÅ¡tinu. Tekst donosimo u cijelosti, navodi Index.
Njegova je moć jednom pod parolom bratstva i jedinstva držala Jugoslaviju na okupu, ali danas je uspomena na Tita podijelila. Trideset godina nakon smrti Josipa Broza Tita i dalje se neki Srbi, Hrvati, BoÅ¡njaci i drugi opisuju kao "jugonostalgiÄÂari".
Jugoslavija je imala jak uticaj, uspješno je proigravala svjetske velesile i bila jedna od vodećih zemalja u pokretu nesvrstanih.
Kada je ÄÂovjek koji je predstavljao Jugoslaviju umro u maju 1980., na njegovu su pogrebu bili neki od najvećih svjetskih voÄ‘a. Ali, i dalje ima onih koji ga krive za rat zbog kojeg se jedanaest godina kasnije raspala regija.
Kako sam i sam pisao o tom ratu, ponovo sam proÅ¡ao Bosnom, Srbijom i Hrvatskom i razgovarao sa Titovim drugovima i nekim politiÄÂarima, starim i novim, ukljuÄÂujući Stjepana Mesića, kojem je u februaru istekao drugi predsjedniÄÂki mandat. PriÄÂao sam i sa Titovim najmlaÄ‘im unukom Andrejem koji je, kao i Mesić, ponosan Å¡to živi u samostalnoj Hrvatskoj.
Jednog od glavnih svjedoka toga vremena Raifa Dizdarevića, koji ima oko 80 godina, upoznao sam u Sarajevu. Bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ vjeruje kako se korijeni nacionalizma nalaze u novoj konstituciji iz 1974. godine, koja je oslabila federalnu strukturu a da nisu provedene potrebne reforme. Kazao mi je: "Kada smo zaista krenuli prema decentralizaciji, nismo se posvetili ekonomiji. Umjesto toga posvetili smo se republikama".
Stare zastave i himne bile su zabranjene za vrijeme Tita, ali niko nije mogao zabraniti da se o tome misli. San o jednoj Jugoslaviji pao je pod pritiskom novog nacionalizma. Najžešće bitke tokom rata u Hrvatskoj vodile su se na Autocesti bratstva i jedinstva. U Bosni se rat vodio na Mostu bratstva i jedinstva u Sarajevu. Titova je legenda izblijedjela brže od nekih drugih liÄÂnosti takvog kalibra. Ostali su neki kipovi ili ulice nazvane po njemu, svugdje osim u Sarajevu.
Posljedica toga rata posebno vidljiva u Bosni, gdje je u tri godine poginulo 97 hiljada ljudi, jest razjedinjenost naroda. Muslimani, Hrvati i Srbi koji su nekad živjeli zajedno, danas tako viÅ¡e ne žive. Posljedica je to politike identiteta. Sarajevo je danas većinski muslimanski grad iako to nije bio sluÄÂaj prije rata. Srbi kažu kako je danas u Sarajevu viÅ¡e džamija nego u Teheranu. Bosanski Srbi u svojoj mini državi kojoj je glavni grad Banja Luka odluÄÂni su zadržati tu tvorevinu koju je omogućio sporazum u Daytonu krajem 1995. Dayton je donio mir, ali je stvorio ustav koji nije dopuÅ¡tao da se stvari pomaknu sa mrtve taÄÂke.
Trideset godina nakon smrti Josipa Broza Tita njegovo naslijeÄ‘e ne daje mnogo razloga za slavlje, osim ÄÂinjenice da su ratovi zavrÅ¡eni. Bosna, Srbija i Hrvatska nisu nasilne jedna prema drugoj. Ipak, njihova je zamrÅ¡ena historija prevelik uteg. Sve tri zemlje žele postati dio Evropske unije, zbog ÄÂega bi sa vremenom mogla otupjeti oÅ¡trica nacionalizma i vratiti se osjećaj "nacionalnog prostora" koji nisu imali od Titove smrti i sloma Jugoslavije.

I to je "neko" promiÅ¡ljeno potpisao ,.......... ÄÂitaj namjerno !Dayton je donio mir, ali je stvorio ustav koji nije dopuÅ¡tao da se stvari pomaknu sa mrtve taÄÂke.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Titovo nasljeđe življe nego ikada ranije

LONDON - Josip Broz Tito, ÄÂovjek koga su mnogi kritizirali zbog puÅ¡enja kubanskih cigara i ekstravagantnog, luksuznog života, na kraju je sve Å¡to je imao ostavio narodu, a ne svojoj obitelji, piÅ¡e danas "Independent". U opÅ¡irnom tekstu povodom tridesete godiÅ¡njice od smrti bivÅ¡eg jugoslavenskog...
... predsjednika, o kome se na "ÄÂitavom Balkanu i dalje vode žuÄÂne rasprave", list piÅ¡e da je Titovo nasljeÄ‘e danas, bar naoko, mnogo življe nego ikada ranije, a pogotovo ako se uzme u obzir i razdoblje ratova na Balkanu devedesetih godina.
Od Vardara pa do Triglava, svi koji su živjeli u Titovo doba dobro se sjećaju gdje su toÄÂno bili ÄÂetvrti svibnja 1980. godine, piÅ¡e
"Independent". Britanski list navodi da za neÅ¡to starije stanovnike država bivÅ¡e Jugoslavije, taj datum danas oznaÄÂava simboliÄÂan kraj ere besplatnog Å¡ko lovanja, sigurnog posla, blagostanja i kvalitetne zdravstvene zaÅ¡tite, i kod većine budi nostalgiju.
MlaÄ‘i, meÄ‘utim, navodi "Independent", posjećuju izložbe posvećene Titovom životu i radu diljem bivÅ¡e Jugoslavije ali i dalje, kako kažu, iz izloženog materijala ne uspijevaju dokuÄÂe kako se toÄÂno živjelo u doba socijalizma.
Optužbe da je Tito bio diktator mogu se ÄÂesto ÄÂuti, piÅ¡e "Independent ", ali i ako je posrijedi bila diktatura, možemo je slobodno nazvati" vegetarijanskom "- pogotovo ako je usporedimo s drugim istoÄÂnoeuropskim liderima iz ere socijalizma, citira list jednog od svojih sugovornika.
(vijesti.ba / srna)
link http://www.vijesti.ba/hot-news/10615-Ti ... anije.html

LONDON - Josip Broz Tito, ÄÂovjek koga su mnogi kritizirali zbog puÅ¡enja kubanskih cigara i ekstravagantnog, luksuznog života, na kraju je sve Å¡to je imao ostavio narodu, a ne svojoj obitelji, piÅ¡e danas "Independent". U opÅ¡irnom tekstu povodom tridesete godiÅ¡njice od smrti bivÅ¡eg jugoslavenskog...
... predsjednika, o kome se na "ÄÂitavom Balkanu i dalje vode žuÄÂne rasprave", list piÅ¡e da je Titovo nasljeÄ‘e danas, bar naoko, mnogo življe nego ikada ranije, a pogotovo ako se uzme u obzir i razdoblje ratova na Balkanu devedesetih godina.
Od Vardara pa do Triglava, svi koji su živjeli u Titovo doba dobro se sjećaju gdje su toÄÂno bili ÄÂetvrti svibnja 1980. godine, piÅ¡e
"Independent". Britanski list navodi da za neÅ¡to starije stanovnike država bivÅ¡e Jugoslavije, taj datum danas oznaÄÂava simboliÄÂan kraj ere besplatnog Å¡ko lovanja, sigurnog posla, blagostanja i kvalitetne zdravstvene zaÅ¡tite, i kod većine budi nostalgiju.
MlaÄ‘i, meÄ‘utim, navodi "Independent", posjećuju izložbe posvećene Titovom životu i radu diljem bivÅ¡e Jugoslavije ali i dalje, kako kažu, iz izloženog materijala ne uspijevaju dokuÄÂe kako se toÄÂno živjelo u doba socijalizma.
Optužbe da je Tito bio diktator mogu se ÄÂesto ÄÂuti, piÅ¡e "Independent ", ali i ako je posrijedi bila diktatura, možemo je slobodno nazvati" vegetarijanskom "- pogotovo ako je usporedimo s drugim istoÄÂnoeuropskim liderima iz ere socijalizma, citira list jednog od svojih sugovornika.
(vijesti.ba / srna)
link http://www.vijesti.ba/hot-news/10615-Ti ... anije.html
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Na danaÅ¡nji dan, 4. maja prije 30 godina, umro je Josip Broz Tito. Ono u ÄÂemu se svi slažu jest da je bio važna istorijska liÄÂnost. Ã…Â ta o Titu kažu stare diplomate, vojni analitiÄÂari i balkanolozi iz NjemaÄÂke?
"Tito je bio harizmatiÄÂna liÄÂnost i njegova jedina greÅ¡ka je bila ta Å¡to je nakon Drugog svjetskog rata zabranio javnu raspravu o unutraÅ¡njim konfliktima u zemlji. Da su se narodi u bivÅ¡oj Jugoslaviji suoÄÂili sa svojom proÅ¡lošću, ne bi bilo ratnih sukoba koji su uslijedili 90-tih godina", komentariÅ¡e Hans KoÅ¡nik (Koschnik), nekadaÅ¡nji njemaÄÂki parlamentarac, gradonaÄÂelnik Bremena i prvi meÄ‘unarodni upravitelj Mostara. Tito je u evropskoj i svjetskoj politici imao važnu ulogu, tvrdi KoÅ¡nik.
„Tita su cijenili, jer se oslobodio â€Âkandži Moskveâ€Â. Bilo je i onih koji ga nisu voljeli, jer je komunista. MeÄ‘utim, ostaje ÄÂinjenica da je Tito jedan od rijetkih politiÄÂara koji je u cilju bolje saradnje bio u stanju da izgradi mostove izmeÄ‘u blokova. To su u Evropi uspjeli samo Finci, Jugosloveni i Austrijanci."
„Zaslužan za industrijalizaciju, urbanizaciju, opismenjavanje........
"SocijalistiÄÂka Jugoslavija se nije raspala zbog mržnje njenih naroda, kako to danas mnogi tvrde", objaÅ¡njava profesor istorije Univerziteta u Berlinu, Holm Zundhausen (Sundhaussen). Novija istraživanja pokazuju da seTitov model samouprave pokazao ekonomski neefikasnim. Ukidanjem IstoÄÂnog i Zapadnog bloka, životni standard je snižen, porasla je nazaposlenost, a Titovo djelo izgubilo je legitimitet. Rat je iniciran manipulacijama Titovih politiÄÂara i intelektualaca, tvrdi profesor Zundhausen.
„Titovo ime je sinonim za istoriju Jugoslavije, oslobaÄ‘anje zemlje od faÅ¡ista i nacista, otpor Staljinu, otvaranje prema Zapadu, nesvrstanost, model samouprave i priliÄÂno blagostanje graÄ‘ana o kojem su stanovnici drugih socijalistiÄÂkih zemalja mogli samo da sanjaju. MeÄ‘utim, da je nakon 2. Svjetskog rata postojao HaÅ¡ki tribunal, Tito bi morao odgovarati pred sudom za likvidacije i zloÄÂine koje je poÄÂinio prema svojim neistomiÅ¡ljenicima."
..... ali i za zloÄÂine nad neistomiÅ¡ljenicima"
Organizovanjem partizanskih jedinica, Tito je samo djelimiÄÂno zaslužan za poraz njemaÄÂke vojske u Jugoslaviji i na Balkanu, tvrdi Harald Potempa sa Vojno-istorijskog instituta u njemaÄÂkom gradu Potsdamu. Vojna istraživanja pokazuju da za oslobaÄ‘anje Balkana nisu zaslužni samo partizani, već se njemaÄÂka vojska dijelom i dobrovoljno povukla, da im Crvena Armija ne bi presjekla redove na Balkanu, objaÅ¡njava Potempa.
„Zasluga Tita je Å¡to je izabrao put nesvrstanih, ali Titova Jugoslavija nije bila demokratska. NaÄÂin na koji se pokuÅ¡ao odbraniti od Staljinovog uticaja je hrabar, zanimljiv i za svaku pohvalu. To je zasigurno bila blaža diktatura u odnosu na druge zemlje, ali to je bila vladavina jednopartijskog sistema."
„Danas na Balkanu nedostaju politiÄÂari poput Tita"
Kada je 80-tih godina poÄÂeo da studira istoriju JugoistoÄÂne Evrope i da obilazi Balkan, mrzio je Tita, jer njegova slika nije nedostajala ni u jednoj javnoj prostoriji, i to od zgrade Vlade pa do kafića, kaže balkanolog i novinar iz Berlina Rudiger Rosig (Rüdiger Rossig). Tita je smatrao simbolom socijalistiÄÂke policijske države. Svoj stav o Titu promijenio je nakon dolaska nacionalista na vlast, ÄÂija je politika zemlju odvela u rat, kaže Rosig. "Ja se u meÄ‘uvremenu divim Josipu Brozu, ne zato Å¡to je držao sve te balkanske ÄÂudne narode pod kontrolom, nego Å¡to je uspio da napravi državu u kojoj su graÄ‘ani osjećali da sebi mogu stvarati dobar život. To je iz danaÅ¡nje perspektive „status kvo-a" na Balkanu, ipak velika stvar. Ja bih danas poželio nekoliko politiÄÂara koji liÄÂe na Josipa Broza.

kad sam bio dijete omiljena psovka mi je bila ..."*ebo te tito!"
i svi su se odmah ljutili, nikom se nije svidjalo da ga tito *ebe opasan je bio Hvala Bogu kad nas kutarisa tog belaja.
i svi su se odmah ljutili, nikom se nije svidjalo da ga tito *ebe opasan je bio Hvala Bogu kad nas kutarisa tog belaja.
"Jer su naÅ¡a mjerila drugaÄija i naÅ¡a osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugaÄijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...
Musa Ćazim Ćatic ...
Morao sam, bili smo djecaci ulicepapaya je napisao/la:a sto si ti tako mali psovao?
![[Happy. [Happy.gif]](./images/smilies/Happy.gif)
Kako neces psovat pa vidis ti ovo sad ovi nemci isto tako psuju Hitlera i kao nesto hvale tita.
Znas razmisljam, mnogo je bio bolestan pred smrt, odsekli mu nogu tolike operacije i cuda a bas se pitam da li je imao regulisano zdravstveno osiguranje i overenu zdravstvenu knjizicu?
"Jer su naÅ¡a mjerila drugaÄija i naÅ¡a osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugaÄijih..."
Musa Ćazim Ćatic ...
Musa Ćazim Ćatic ...
- Bebana_de
- Velicanstvo Foruma
papaya je napisao/la:Njemci ne psuju Hitlera...sem jednog malog procenta svi ga se stide.
a Hitlera sa Titom porediti....nije u redu
haha
nije tacno moja komsinica psuje Hitlera jos kaze "Jebo te Hitler"
ja,je naucila malo nasi da caPri
![[Happy. [Happy.gif]](./images/smilies/Happy.gif)

A kad cemo kod toga pogledaj na pocetnu sta sam ti napisala haha ebo te Adolf Hitler
![laugh.gif [laugh.gif]](./images/smilies/laugh.gif)
Jedan Zivot gde,prestajem Ja,gde pocinjes Ti
jedna Ljubav,gde stali smo Mi gde sad su Drugi
http://www.youtube.com/watch?v=BpgmT9u0fDM
jedna Ljubav,gde stali smo Mi gde sad su Drugi
http://www.youtube.com/watch?v=BpgmT9u0fDM
Kritikovati..psovati...kaljati..oca -Josipa Broza...jedne nekadasnje ugledne drzave ..t.j naseg doma..je zaista van svake pameti i velika sramota
Njegovo ime i djela bacaju u blato zato...da bi opravdali rat ...tolike zrtve i cijepanje drzave...

Njegovo ime i djela bacaju u blato zato...da bi opravdali rat ...tolike zrtve i cijepanje drzave...

- Bausstelac
- Svakodnevni prolaznik
e dosta je zabeancije,nego evo moje misljenje o njemu,(kopiracu sta sam napisao na jedan drugi sajt):
Ko kaze da je Tito bio diktator on "laze".
Treba covjek objektivno da razmisli,i pita sebe:"Dali moze da nevalja Covjek,koji je 50 godina drzao zajedno najpokvarenije narode u Evropi"?odgovor je jasan ko dan "Ne Moze".
Nevolim njegov Komunizam,ali Titu kao licnost je nemoguce mrziti.
To sto je taj Covjek ucinio za svoj narod,ovi danasnji politicari nisu u stanju uciniti i da zive svako od njih po 1000 godina.
Divim se tom Covjeku sto se nije bojao nikoga.
To je bio Covjek koji je gledao interes svoga Naroda,a sve ostalo mu je bilo svejedno.Kada je trebao da bude Komunista on je bio Komunista,kada je trebao da bude Demokrata,bio je demokrata,i to sve za dobrobit svog Naroda.
Sjecam se jednog isjecaka iz novina:"Jednom je Jugoslavija primila psenicu iz Amerike kako bi se Narod prehranio,rusi su ga kritikovali da je dobio samo skart psenicu,Tito im je duhovito odgovorio da ta pšenica nije ništa bolja ni gora od njihove koju nikad nismo dobili.
Kako i da je ,za mene je on poslendji drzavnik,kojeg su voleli i Muslimani,i Katolici i Pravoslavci,jer su posle njega na vlast dolazili samo njegove lose kopije.
Ko kaze da je Tito bio diktator on "laze".
Treba covjek objektivno da razmisli,i pita sebe:"Dali moze da nevalja Covjek,koji je 50 godina drzao zajedno najpokvarenije narode u Evropi"?odgovor je jasan ko dan "Ne Moze".
Nevolim njegov Komunizam,ali Titu kao licnost je nemoguce mrziti.
To sto je taj Covjek ucinio za svoj narod,ovi danasnji politicari nisu u stanju uciniti i da zive svako od njih po 1000 godina.
Divim se tom Covjeku sto se nije bojao nikoga.
To je bio Covjek koji je gledao interes svoga Naroda,a sve ostalo mu je bilo svejedno.Kada je trebao da bude Komunista on je bio Komunista,kada je trebao da bude Demokrata,bio je demokrata,i to sve za dobrobit svog Naroda.
Sjecam se jednog isjecaka iz novina:"Jednom je Jugoslavija primila psenicu iz Amerike kako bi se Narod prehranio,rusi su ga kritikovali da je dobio samo skart psenicu,Tito im je duhovito odgovorio da ta pšenica nije ništa bolja ni gora od njihove koju nikad nismo dobili.
Kako i da je ,za mene je on poslendji drzavnik,kojeg su voleli i Muslimani,i Katolici i Pravoslavci,jer su posle njega na vlast dolazili samo njegove lose kopije.
Zadnja izmjena: Bausstelac, dana/u 04 Maj 2010 23:21, ukupno mijenjano 2 puta.
"Smrt je jedna,pa zato neka bude na Allahovom putu"
Da, poslije njega su doÅ¡li oni Å¡to su sposobni posijati mržnju , na naÄÂin da mrzi svako svakoga - pa ÄÂak i svoj svoga.jer su posle njega na vlast dolazili samo njegove lose kopije.
Tito je žario pozitivnom energijom , kuju je znao prenijeti i na narod; druženje, pomaganje , solidarnost , suosjećajnost , ............. svi bili veseli a sada zahvaljujući nacionalistima niko nikoga ne može.
To je sva suština
![oha.giff [muzikafo1.gif]](./images/smilies/muzikafo1.gif)