SIRIJA

Diskusije o politici sa prostora ExYu ...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

SIRIJA

#1 Post Postao/la Bausstelac »

DHEBETUN NUSRA...jedinica koja se u Siriji bori protiv rezima tiranina i nevjernika Besira al alsada.Poznati po svoje vrlo precizne akcije.Dosad su zaplenili oko 60 tenkova ,oborili 20tak aviona i ubili preko 12 hiljada assadovih terorista, zarobili oko 9 hiljada..Ovu organizaciju su amerika i izrael od pocetka rata u Siriji proglasili teroristickom.Evo sta borci DHEBETUN NUSRE cine Muslimanima Sirije ,i to u ovom Mubarek mjesecu,pa sami odlucite ko su oni i sta su :)

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ncWYIEHTUk
"Smrt je jedna,pa zato neka bude na Allahovom putu"

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

Re: SIRIJA

#2 Post Postao/la mrki62 »

Bio je i Alijin režim u BiH i kad se je pojavio Fikret Abdić protiv Alijinog režima, to nije valjalo a sad u Siriji kao valja,....... ili ja ne kontam najbolje.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#3 Post Postao/la Bausstelac »

Å am je zemlja vjernika!

PriÄa o Å amu je priÄa o tuzi…priÄa o historiji, ljudima, bitkama, deÅ¡avanjima, planovima, politici, znanju, inspiraciji, heroizmu, raskoÅ¡u, genijalnosti, lukavstvu, pronalascima, kreacijama i inovacijama.

U sveta mjesta kod Allaha, dželle Å¡anuhu, i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, spada i Å am sa Damaskom u njemu, koji nose mnoge odlike. U podruÄje Å ama spadaju: danaÅ¡nja Palestina, Jordan, Libanon, Sirija i neki predjeli danaÅ¡nje Turske i Iraka. Ono Å¡to najviÅ¡e odlikuje podruÄje Å ama i po Äemu se na prvom mjestu prepoznaje jeste Mesdžidul-Aksa, prva kibla muslimana, a treći mesdžid po vrijednosti u islamu. Blagoslovio je Allah, dželle Å¡anuhu, Å am kada je rekao u prevodu znaÄenja ajeta:

“Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom Äasu noći preveo Svoga roba iz Hrama Äasnog u Hram daleki, Äiju smo okolinu blagoslovili kako bi smo mu neka znamenja NaÅ¡a pokazali. On, uistinu, sve Äuje i sve vidi.†(El-Isra’, 1)

Å ta znamo o Å amu?!

Najbolji ratnici na Zemlji su u Å amu

Abdullah ibn Havale el-Ezdi, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “‘Formirat ćete razne vojne formacije, jedna od njih će biti u Å amu, druga u Jemenu a treća u Iraku.’ Ibn Havale reÄe: ‘Allahov PoslaniÄe, izaberi jednu za mene.’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reÄe: ‘Drži se Å ama. A ko to ne može, onda izaberite Jemen. A Allah mi je obećao da će saÄuvati Å am i njegove stanovnike smutnji.’†(Ahmed, Ebu Davud i Hakim, hadis je sahih po ocjeni Å¡ejha Albanija u „Fedailu eÅ¡-Å am)

Å am je zemlja znanja i vjere

Prenosi Taberani od Abdullaha ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Vidio sam u snu da je uzet stub Knjige ispod moje glave, pa sam ga pratio pogledom i vidio da je stavljen u Šamu, a kada se pojave neredi i fitneti, sigurnost i vjerovanje će biti u Šamu.†(Ebu Neim u El-Hile, Ibn Asakir, Taberani, sahih (vjerodostojan) po ocjeni šejha Albanija u „Fedailu eš-Šam)

Prenosi se od Abdullaha ibn Havale da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “U noći Isra’a sam vidio bijeli stub poput zastave kako ga meleki nose, pa upitah: ‘Šta je to Å¡to nosite?’ RekoÅ¡e: ‘Stub Knjige, nareÄ‘eno nam je da ga ostavimo u Å amu.’â€

Å am je zemlja okupljanja na Sudnjem danu

Prenosi se od Ebu Zerra, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Šam je zemlja konaÄnog okupljanja i zemlja proživljenja.â€(Ahmed, Ibn Asakir i Hakim, hadis je sahih po ocjeni Å¡ejha Albanija u „Fedailu eÅ¡-Å amu†i „Sahih et-Tergibuâ€)

Imam Ahmed prenosi hadis u kojem je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
“Tamo ćete se okupiti, tamo ćete se okupiti, tamo ćete se okupiti. Dolazit ćete i jaÅ¡ući i pjeÅ¡ke i pužući.†Rukom je pokazao prema Å amu i opet rekao: “Tamo ćete biti skupljeni.â€

Imam Ahmed i Tirmizi bilježe od Ibn Omera, radijallahu anhu, da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “‘Na kraju vremena, pojaviće se vatra iz Hadremevta i sakupiće ljude na jednom mjestu.’ Ashabi su upitali: ‘Šta nam nareÄ‘ujeÅ¡ da Äinimo, Allahov PoslaniÄe?’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: ‘Idite u Å am.’†(Ahmed, Ibn Hiban i Tirmizi koji ga je ocjeniuo sahihom, takoÄ‘er ocjenjen sahihom od Å¡ejha Albanija u „Fedailu eÅ¡-Å am)

Hidžra u Šam je najbolja hidžra

Abdullah bin ‘Amr, radijallahu anhu, veli da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nakon Hidžre će biti joÅ¡ jedna hidžra. Tada će najbolji ljudi na Zemlji biti oni koji su najprivrženiji (stalno borave u) mjestu gdje je Ibrahim, alejhi selam, uÄinio hidžru, a na Zemlji će ostati najgori ljudi kojih će se njihova zemlja odreći, Milostivi će ih u potpunosti odbaciti od Svoje milosti, a vatra će ih sakupiti i obuhvatiti zajedno sa majmunima i svinjama.†(Ahmed, Ebu Davud i Hakim; Å¡ejh Albani ga je ocjenio sahihom u djelu „Sahih tergib we terhibâ€)

Ako se pokvare stanovnici Šama, onda nema više dobra ni u nama

Od Muavije, radijallahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada se pokvare stanovnici Å ama, nema viÅ¡e dobra u vama. Neprestano će u ovom ummetu biti potpomognuta skupina, neće im naÅ¡koditi onajko ih ostavlja na cjedilu, sve dok ne nastupi Sudnji dan.â€(Ahmed, Tirmizi)

U Å amu su ljudi na istini

Muavija, radijallahu anhu, prenosi od Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Jedna grupa iz moga ummeta će ostati ustrajno i oÄito na istini (nepodreÄ‘eni drugima) sve do Sudnjega dana, neće im naÅ¡koditi oni koji im se suprotstavljaju niti oni koji se izdvoje od njih.â€

Buharija i Muslim bilježe rijeÄi Mu’aza ibn Džebela, radijallahu anhu: “Oni će biti u Å amu.â€

Buharija, opet, u djelu “Historija†navodi hadis u kojem je joÅ¡ preciznije odreÄ‘eno gdje će se ta skupina nalaziti: “Oni će biti u Damasku.â€

Muslim bilježi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Stanovnici zapada će ostati nepodreÄ‘eni i vidljivi (u istini) sve do Sudnjega dana i neće im naÅ¡koditi oni koji se izdvoje od njih.â€

Govoreći o ovome hadisu imam Ahmed veli: “To (‘stanovnici zapada’) su stanovnici Šama. Njegovo mišljenje potvrđuju dvije stvari:

1. To se jasno vidi iz drugih hadisa koji govore na istu temu,

2. Poznato je da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i stanovnici Medine koriste rijeÄi ‘stanovnici zapada’ prvenstveno kada misle na stanovnike Å ama, a onda i na ostale koji su zapadno od njih. Isto tako upotrebljavaju sintagmu ‘stanovnici istoka’ kada misle na stanovniÅ¡tvo Nedžda i Iraka. Istok i zapad su relativni pojmovi. Možemo reći da svaka zemlja (svako mjesto) ima istok i zapad, koji to ne moraju biti za druge. Dakle, možemo konstatovati da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, govori u odnosu na mjesto u kojem se nalazi, odnosno Medinu. Na osnovu reÄenog, vidimo da nas Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, obavjeÅ¡tava da će ‘stanovnici zapada’ ostati uvijek vidljivi, potpomognuti i nepodreÄ‘eni, dok će ‘stanovnici istoka’ bivati i pobijeÄ‘eni i podreÄ‘eni s vremena na vrijeme.

Å am je blagoslovljena zemlja

Prenosi se od Ibn Omera, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “‘Gospodaru naÅ¡, uÄini nam blagoslovljenim naÅ¡u Medinu, naÅ¡e sa’ove i naÅ¡e muddove! Blagoslovi naÅ¡u Mekku! Blagoslovi naÅ¡ Å am!’ ‘Allahov PoslaniÄe’, rekli su, ‘i naÅ¡ Irak!’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ponovio ono Å¡to je prije toga rekao. ‘Allahov PoslaniÄe’, rekli su joÅ¡ jedanput, ‘i naÅ¡ Irak!’ On, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Gospodaru naÅ¡, uÄini nam blagoslovljenim naÅ¡u Medinu, naÅ¡e sa’ove i naÅ¡e muddove! Blagoslovi naÅ¡ Å am! Gospodaru naÅ¡, povećaj nam Svoje blagoslove…’†(Buhari)

Bilježi Nafija od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “‘Gospodaru naÅ¡, uÄini nam blagoslovljenim naÅ¡ Å am! Gospodaru naÅ¡, uÄini nam blagoslovljenim naÅ¡ Jemen!’ ‘Allahov PoslaniÄe’, rekli su, ‘i naÅ¡ Nedžd!’ On je ponovo rekao: ‘Gospodaru naÅ¡, uÄini nam blagoslovljenim naÅ¡ Å am! Gospodaru naÅ¡, uÄini nam blagoslovljenim naÅ¡ Jemen!’ ‘Allahov PoslaniÄe’, rekli su joÅ¡ jedanput, ‘i naÅ¡ Nedžd!’ Mislim da je treći put rekao: ‘Tamo će biti zemljotresi i smutnje, a pojavit će se i Å¡ejtanov rog.’†(Et-Tirmizi; Å¡ejh Albani ga je ocjenio sahihom u djelu „Sehih tergibu we terhibâ€, a „Nedžd†spomenut u hadisu je Irak, prema Å¡ejhu Albaniju i drugim autorima)

Šam je obdarena Allahova zemlja u kojoj žive najbolji Allahovi robovi

Abdullah ibn Havale je upitao: “‘O Allahov PoslaniÄe, predloži mi zemlju u kojoj bih trebao da živim, iako bih ostao sa tobom kad bih znao da ćeÅ¡ joÅ¡ dugo biti sa nama.’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odgovorio: ‘Idi u Å am, idi u Å am, idi u Å am.’ Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio da mi se ne sviÄ‘a Å am, on je rekao: ‘ZnaÅ¡ li Å¡ta je Allah, dželle Å¡anuhu, rekao? Rekao je: ‘Ti si (Å am) od najboljih zemalja u kojem sam ja naselio Svoje najbolje robove.’â€(Ebu Davud, Ahmed)

Prenosi Ebu Umame, radijallahu anhu, od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Šam je Allah obdario nad ostalim predjelima i u njemu se odabiru, razvrstavaju Njegovi robovi, pa ko izaÄ‘e iz Å ama, izlazi sa Allahovom srdžbom, a ko uÄ‘e iz drugih predjela, ulazi sa Allahovom milošću.â€(Et-Taberani)

Å am je zemlja vjernika

Prenosi se od Selemeta ibn Nufejla el-Kindija, radijallahu anhu, da je rekao: “‘Bio sam prisutan kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada mu je jedan Äovjek rekao: ‘Allahov PoslaniÄe, ljudi su omalovažili konje, odložili su oružje i govore: ‘Nema viÅ¡e džihada!’ Na to se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, okrenu licem prema Äovjeku i reÄe: ‘Slagali su. Sad je upravo nastupilo vrijeme borbe. Sad je upravo nastupilo vrijeme borbe. Neprestano će iz moga ummeta biti skupina koja će se boriti za istinu. Allah će zastraÅ¡iti njima srca ljudi i opskrbiti će ih njihovim imetkom. U grivama konja je dobro do Sudnjeg dana i do ispunjenja Allahovog obećanja. On mi je objavio da će me usmrtiti i da neću joÅ¡ dugo ostati. Vi ćete me pratiti u razliÄitim skupinama i udarat ćete vratove jedni drugima. Mjesto i osnova vjernicima bit će Å am.’†(En-Nesa’i, hasen)

U Å amu su opskrba i ratni plijen

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista me je Allah okrenuo prsima prema Å amu a leÄ‘ima prema Jemenu i rekao mi: ‘O Muhammede! Ovo Å¡to je ispred tebe sam ti uÄinio opskrbom i ratnim plijenom, a ono iza tvojih leÄ‘a ti je pomoć!’â€(Et-Tirmizi, sahih po ocjeni Å¡ejha Albanija u djelu „Sahih el-Džamiâ€)

Å ta znamo o Damasku?!

Damask je baza džihada i najbolji grad u Šamu

Od Ebu Derda’a, radijallahu anhu, se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Sigurnost muslimana u danima Velikog rata (El-melhama kubra) je u plodnoj oazi (El-Guti, op.prev), u Äijoj blizini je Damask, jedan od najboljih gradova Å ama.â€

Avf bin Malik, radijallahu anhu, prenosi: “‘DoÅ¡ao sam Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, prilikom pohoda na Tebuk; bio je u velikom Å¡atoru od kože i tada mi reÄe: ‘Nabroj Å¡est (stvari) pred Sudnji dan… ‘, pa je spomenuo: ‘…Potom će nastupiti primirje izmeÄ‘u vas i Rimljana (Bizantinaca), ali će oni prekrÅ¡iti taj dogovor i poći će protiv vas pod osamdeset bajraka (zastava); ispod svakog bajraka dvanaest hiljada.’â€(Buhari)

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “‘Neće nastupiti Sudnji dan dok Rimljani ne doÄ‘u u Dabik (pustinja u Siriji), a prema njima će krenuti vojska iz Medine, koju će saÄinjavati najbolji ljudi na Zemlji u to vrijeme. Kada se posafaju, reći će Rimljani: ‘Pustite nas da se borimo protiv onih koji su zarobili naÅ¡e vojnike!’ Reći će muslimani: ‘Ne, tako nam Allaha, nećemo dozvoliti da napadnete naÅ¡u braću!’ Doći će do borbe. Jedna trećina vojske će pobjeći i njima Allah nikada neće oprostiti. Druga trećina će pasti kao najbolji Å¡ehidi, a treća trećina će pobijediti i oslobodiće Konstantinopolis. Dok budu dijelili ratni plijen, a sablje im budu okaÄene o masline, zavapiće Å¡ejtan: ‘Dedždžal je meÄ‘u vaÅ¡im porodicama!’ To će biti laž, pa kada doÄ‘u u Å am, on (Dedždžal) će izaći i kada se budu pripremali za borbu i budu redali borbene redove i zaući će se ikamet, pojaviće se Isa sin Merjemin. On će predvoditi džemat, a kada ga vidi Allahov neprijatelj (Dedždžal), topiće se kao Å¡to se topi so u vodi, a kada bi ga tako ostavio potpuno bi nestao, ali će on biti usmrćen Allahovom odredbom, rukom Isa’a. alejhi sellam,, tako da će im (prisutnima) pokazati njegovu (Dedždžalovu) krv na koplju.â€(Muslim, br. 6924)

U Damasku će se spustiti Isa, alejhi selam

Nevvas ibn Sem’an prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Isa, alejhis-selam, sin Merjemin, spustiće se na Bijeloj munari u istoÄnom Damasku.†(Muslim, Ebu Davud)

Prenosi se od Ewsa ibn Ewsa, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Isa, alejhi selem, će se spustiti kod Bijele munare u istoÄnom Damasku, obuÄen u odjeću boje Å¡afrana i sa rukama na krilima dva meleka. Kada sagne svoju glavu, s nje će prosipati kapi poput bisernih zrna.â€(Fedailu eÅ¡-Å am)

Radosne vijesti za Å am

Zejd ibn Sabit veli da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom rekao: “‘Blago Å amu.’ Upitasmo: ‘Zbog Äega, Allahov PoslaniÄe?’ On odgovori: ‘Zbog toga Å¡to meleki milosti drže svoja krila raÅ¡irenim nad njim.’†(Ahmed, Tirmizi)
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: â€Zaista meleci milosti nadkrivaju svojim krilima Å am.â€(Ahmed, Tirmizi)

“‘Blago se Å amu.’ Kada je Äuo jedan od ashaba ove rijeÄi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘O Allahov PoslaniÄe, Å¡ta mi savjetujeÅ¡?’, pa mu je rekao: ‘Tamo – pokazujući prema Å amu.’†(Ahmed, Tirmizi)

Neko bi mogao upitati: “Ako je toliki znaÄaj Damaska i Å ama, gdje su onda oni bili ovih proteklih decenija i zaÅ¡to su njihovi stanovnici spavali? ZaÅ¡to su ostavili džihad na Allahovom putu i prestali da se bore za svoje vlastite ciljeve i ostavili ciljeve ummeta?â€

Odgovori na ova pitanja nisu teški niti su nepoznati. U stvari, jasne odgovore možemo pronaći u Knjizi u kojoj nema laži. Allah, subhanehu ve te’ala, je rekao u Svojoj Knjizi:

“Zar niste rekli, kada vas je snaÅ¡la nevolja koju ste vi njima dvostruko nanijeli: ‘Odakle sada ovo?’ Reci: ‘To je od vas samih!†Allah, zaista, sve može!â€
(Ali Imran, 165)

Å am je bio odsutan iz života sadaÅ¡njih muslimana jer su zamijenili zastavu islama nevjerniÄkim zastavama u obliku nacionalistiÄkih i plemenskih parola. Allah, dželle Å¡anuhu, ih je kaznio nametnuvÅ¡i im najgora stvorenja – masone, jevreje i nusajrije. To će trajati sve dotle dok se ne povrati vjeÄna islamska zastava (zastava tevhida i sunneta).

“I On je sjedinio srca njihova. Da si ti potrošio sve ono što na Zemlji postoji, ti ne bi sjedinio srca njihova, ali je Allah sjedinio – On je zaista silan i mudar.†(El-Enfal, 63)

Hadisi koji govore o veliÄini i dostojanstvu naroda Å ama se ne odnose na nacionaliste, pripadnike Baas partije, komuniste, rafidije, masone, nusajrije, druze i kršćane. Oni se odnose samo na ljude Äiste vjere, Allahove evlije – mudžahide – koji su na istini i bore se za istinu i koji ne žele drugog gospodara osim Allaha, subhanehu ve te’ala…

Narod Å ama je zadesilo ono Å¡to ga je zadesilo jer je zamijenio zastavu džihada zastavom nacionalistiÄkog otpora, identitet islama nacionalistiÄkim i plemenskim identitetom, a akidu islama akidom komunistiÄke Baas partije. Stoga im je Allah, subhanehu ve te’ala, dao ono Å¡to su oni sami izabrali. Oni su izabrali propast, poniženje i sramotu, a to je u skladu sa rijeÄima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

“Kada se budete bavili sa el-ine (vrsta nedozvoljene trgovine bliske kamati, op.prev), i uhvatite se za kravlje repove i zadovoljite se zemljoradnjom i napustite borbu na Allahovom putu, Allah će na vas spustiti poniženje koje neće podići dok se ne vratite svojoj vjeri.†(Ahmed)

Kao Å¡to nam je poznato, Allah, dželle Å¡anuhu, je zaÅ¡titio jevreje od Faraona. MeÄ‘utim, jevreji su onda poÄeli da obožavaju zlatno tele, oklijevali su sa ulaskom u Svetu zemlju i nisu htjeli da vode džihad zbog straha i kukaviÄluka.

“Oni rekoše: ‘O Musa! U njoj je nemilosrdan narod i mi u nju nećemo ući dok god oni iz nje ne iziđu; pa, ako oni iz nje iziđu, mi ćemo onda sigurno ući.’†(El-Maida, 22)

Poslije toga su na veoma drzak naÄin ispoljili odsustvo svoje vjere i slabost ubjeÄ‘enja, zanemarivÅ¡i Allahove naredbe i pokazujući siromaÅ¡nost svojih umova i nezrelost svojih razmiÅ¡ljanja.

“‘O Musa’ – rekoše oni – ‘dok god su oni u njoj, mi nećemo u nju ulaziti! Hajte ti i Gospodar tvoj pa se bijte, mi ćemo ovdje ostati!’†(El-Maida, 24)

Pripadnici Baas partije su nevjernici, nusajrije su nevjernici, komunizam je nevjerstvo, nacionalizam je nevjerstvo, plemenstvo je nevjerstvo, demokratija je nevjerstvo… Jedina ispravna vjera kod Allaha, subhanehu ve te’ala, je islam. Ni jedna druga!!!

“A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati.†(Ali Imran, 85)

Nakon Å¡to je Musa, alejhi selam, prokleo jevreje kada su odstupili od borbe, Allah im je dosudio zabranu ulaska u Svetu zemlju Äetrdeset godina. Tako su bili u pustinji neprekidno lutajući i ne znajući kako da izaÄ‘u iz nje:

“Četrdeset godina oni će zemljom lutati†– reÄe On – “jer će im Sveta zemlja zabranjena biti, a ti ne tuguj za narodom grjeÅ¡nim!†(El-Maida, 26)

Isto tako je i narod Å ama već Äetiri decenije izgubljen u svojoj vlastitoj zemlji izmeÄ‘u komunizma, nacionalizma, plemenstva… Njihova leÄ‘a su isjeÄena biÄevima nusajrija kao Å¡to su i leÄ‘a pripadnika Benu Israila bila Å¡ibana od strane surovih sinajskih vjetrova.

Mala grupa zabludjelih nevjernika je uzjahala na leÄ‘a naroda Å ama… Sirija je zemlja sa preko dvadeset i dva miliona stanovnika. Sunije Äine 80% stanovniÅ¡tva, nusajrije 8%, a preostalih 12% su rafidije, židovi, kršćani i drugi.

Kako je onda moguće da ova mala grupa nevjernika dominira nad najboljim ratnicima na Zemlji?!

Ko su nusajrije?

Nusajrije, tj. alevije, su batinijsko-Å¡iitska sekta koju je osnovao Muhammed ibn Nusajr El-Basri (umro 270. h.g). OsnivaÄ sekte se proglasio Božijim poslanikom kome dolazi objava. Oni obožavaju Aliju ibn Ebi-Taliba, radijallahu anhu, i vjeruju u panteizam (sjedinjavanje Allaha sa stvorenjima), smatrajući da je Alija, radijallahu anhu, posljednja osoba s kojom se sjedinio Allah. Pored ovoga kažu da je Alija, radijallahu anhu, bio živ prije stvaranja nebesa i Zemlje i da je Alija, radijallahu anhu, stvorio poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Selmana El-Farisija, a da je Selman stvorio pet jetima: El-Mikdada ibn el-Esveda, Ebu-Zerra el-Gaffariju, Osmana ibn Mazuna, Abdullaha ibn Revvahu i Kanbera ibn Kadana. Svaki od njih ima svoju ulogu. El-Mikdad je gospodar ljudi, njihov stvoritelj i upravlja gromovima. Ebu-Zerr upravlja kretanjem planeta i zvijezda. Abdullah ibn Revvaha upravlja vjetrovima i uzima duÅ¡e ljudima. Osman upravlja Äovjekovim stomakom, temperaturom i bolestima. Kanber ibn Kadan udahnjuje duÅ¡u u tijelo.

Pripadnici ove sekte imaju noć u kojoj Äine dar-mar. Oni slave i piju vino, veliÄaju vinovu lozu, jer se od nje pravi vino kojeg oni nazivaju “svjetlomâ€, i ne dozvoljavaju sjeÄu iste.

Islamski uÄenjaci su jednoglasni u miÅ¡ljenju da su nusajrije (alevije) nevjernici (otpadnici od islama) – oni niti su muslimani, niti židovi niti kršćani. Sa njima nije dozvoljeno sklapati brakove, a ono Å¡to zakolju nije dozvoljeno jesti. Njihovim umrlim se ne može klanjati dženaza, te se ne mogu ukopavati u muslimansko groblje.

Nemaju džamije, već klanjaju po kućama. Oni klanjaju pet dnevnih namaza, ali drugaÄije od ostalih muslimana jer se njihovo klanjanje razlikuje po broju rekata i po tome Å¡to u njihovom namazu nema sedžde. Za namaz su im kljuÄna sljedeća imena: Alija, Hasan, Husejn, Muhsin i Fatima. Muhsin je skrivena tajna pod kojim podrazumijevaju navodno nedonošće koje je pobacila Fatima. Umjesto kupanja zbog neÄistoće i uzimanja abdesta, po njima je dovoljno da se izgovore ova imena.

Ne klanjaju džumu i ne pridržavaju se propisa o Äistoći jer je Äistoća za njih: neprijateljstvo prema unutraÅ¡njem znanju.
Imaju mise sliÄne kršćanskim misama. Ne priznaju hadždž i tvrde da je odlazak u Mekku i obavljanje hadždža Äin nevjerstva i idolopoklonstva. Ne priznaju Å erijatom propisani zekat. Za njih je zekat simbol Selmanove liÄnosti. Oni svojim voÄ‘ama plaćaju neku vrstu poreza koja iznosi petinu od onoga Å¡to se posjeduje. Džihad za njih predstavlja zasipanje kletvama protivnika i onih koji otkrivaju tajne. Njihov post se sastoji u neprimicanju ženama tokom Ramazana i u Äuvanju tajni vezanih za trideset muÅ¡karaca i trideset žena. Nusajrije moraju ispoljavati iskrenost i naklonost prema nusajrijskoj porodici i mržnju prema njenim protivnicima. Žestoko mrze neke ashabe, a Ebu Bekra, Omera i Osmana, radijallahu anhum, proklinju pri spominjanju njihovih imena. Smatraju da akida (vjerovanje) ima svoj unutraÅ¡nji i vanjski smisao i da jedino oni poznaju unutraÅ¡nji smisao tajni. Oni vjeruju u transmigracionizam (seobu duÅ¡e iz tijela u tijelo).

Nusajrije Aliju, radijallahu anhu, smatraju bogom i tvrde da je njegovo pojavljivanje duhovno u fiziÄkom prolaznom tijelu kao Å¡to je bila pojava Džibrila u liku pojedinih osoba. Posebnu naklonost i ljubav izražavaju prema ubici imama Alija, Abdurrahmanu ibn Muldžemu, izgovarajući pri spominjanju njegova imena “radijallahu anhu†(Neka je Allah sa njim zadovoljan!) i tvrdeći da je on njegovim ubistvom božansku prirodu oslobodio okova ljudske prirode. Zato smatraju grijeÅ¡nicima one koji prilikom spominjanja imena Abdurrahmana ibn Muldžema izgovaraju “la’anahullah!†(Allah ga prokleo!). Neki od njih smatraju da Alija, nakon Å¡to se oslobodio okova tijela, prebiva u oblacima. Oni takoÄ‘er vjeruju da je grom njegov glas, a sijevanje munje njegov biÄ.
Nusajrije proslavljaju brojne praznike koji su usko povezani sa njihovim vjerovanjem:

- Praznik “Najruz†koji pada na 4. april, prvi dan perzijske godine,

- Praznik “Gadirâ€,

- Praznik “Posteljeâ€,

- Praznik “AÅ¡ureâ€, 10. muharrem – na godiÅ¡njicu Husejnove pogibije na Kerbeli,

- Dan “Proklinjanjaâ€, 9. rebiu-l-evvel – na godiÅ¡njicu Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, poziva kršćana Nedžrana na proklinjanje,

- Kurban-bajram koji kod njih pada 12. zu-l-hidždžeta,

- Oni proslavljaju i neke kršćanske praznike kao Å¡to su: Bogojavljenje, Duhovi, Blagdan Svete Barbare, Nova godina, Blagdan križa koga nusajrije uzimaju kao datum za poÄetak sjetve, berbe, poÄetak trgovine i zakljuÄivanje ugovora o iznajmljivanju i zakupljivanju.

- Oni proslavljaju i “Crni danâ€, 9. rebiu-l-evvel – dan kada je ubijen Omer ibn Hattab, radijallahu anhu – veseleći se njegovom ubistvu i ismijavajući se s njim.
Nusajrije svoje uÄenje crpe iz starih paganskih vjerovanja. Obožavaju zvijezde i planete za koje tvrde da na njima prebiva imam Alija, radijallahu anhu.
Njihovo uÄenje je nastalo pod utjecajem neoplatonizma iz koga su preuzeli uÄenje o svjetlosnoj emanaciji stvari.

Neka od svojih vjerovanja temelje na školi medžusijske filozofije.

Neke svoje ideje su preuzeli iz kršćanstva i kršćanskog gnosticizma iz kojih su preuzeli uÄenje o trojstvu, mise i dozvoljenost vina.

Iz indijskih i istoÄno-azijskih uÄenja, preuzeli su ideje o seljenju duÅ¡a i utjelovljenju.

Budući da spadaju u ekstremne Å¡ijje, njihovo uÄenje je obojeno i Å¡iizmom, općenito vjerovanjem rafidija.

Nusajrije nastanjuju brdovitu oblast u okolini Latakije. U posljednje vrijeme su se proÅ¡irili i po okolnim sirijskim gradovima. PriliÄno veliki broj nusajrija živi i u zapadnoj Anadoliji. TamoÅ¡nja zajednica nusajrija je poznata pod imenima “tahtadžije†i “hatabijeâ€. Nusajrije koje žive u istoÄnoj Anadoliji su poznate pod imenom “kizilbaÅ¡ijeâ€. Nusajrije iz ostalih dijelova Turske i Albanije su poznate pod imenom “bektaÅ¡ijeâ€. Neke nusajrije žive u Libanu i Palestini, a neke u Perziji i Turkistanu gdje su poznati pod imenom “ali ilahijjeâ€.

Propis po pitanju nusajrija…

Å ejhul-islam Ibn Tejmijje, rahimehullah, je rekao:

“Druzi i nusajrije su nevjernici prema konsenzusu muslimana. Nije dozvoljeno jesti ono Å¡to oni zakolju, nije dozvoljeno sklapati brakove sa njihovim ženama, a od njih se ne prihvata džizija jer su murtedi (otpadnici od islama). Oni nisu muslimani, niti su židovi niti kršćani, ne vjeruju u obaveznost pet dnevnih namaza, obaveznost posta u mjesecu ramazanu, obaveznost hadždža, niti u Allahove i Poslanikove zabrane u vezi strvine, alkohola, itd. S obzirom u Å¡ta vjeruju, oni su nevjernici, Äak i ako izgovaraju Å¡ehadet.†(Ibn Tejmijje, “Medžmu’ul-fetavaâ€)

On, rahimehullah, je rekao:

“Ovi ljudi koji se zovu nusajrijama i ostale vrste batinijskih karatimija su veći nevjernici ne samo od jevreja i kršćana, nego i od većine viÅ¡ebožaca. Opasnost od njih je veća od opasnosti od nevjernika s kojima smo u ratu kao Å¡to su: Tatari, Evropljani i drugi. Uvijek su na strani muslimanskih neprijatelja. Zajedno su sa kršćanima protiv muslimana. Za njih najveću nesreću predstavlja pobjeda muslimana nad Tatarima. Na kraju-krajeva, Tatari su, iskljuÄivo uz njihovu pomoć, uspjeli provaliti u islamsku zemlju i ubiti halifu u Bagdadu i druge muslimanske vladare.†(Ibn Tejmijje, “Medžmu’ul-fetavaâ€)

On, rahimehullah, je također rekao:

“Nusajrije su ljudi sa najvećim kufrom. Oni svoje vjerovanje ne kriju. Prepoznatljivi su među muslimanima. Ne klanjaju pet dnevnih namaza, ne poste mjesec ramazan, ne izvršavaju hadždž kod Kabe, ne daju zekat, dozvoljavaju pijenje vina (alkohola) i druge harame. Oni vjeruju da je bog Alija ibn Ebi Talib, pa govore:

‘SvjedoÄim da nema drugog boga osim Hajdare (Alija), da nema zastora za njeg osim Muhammeda, iskrenog i povjerljivog, i da nema puta prema njemu do Selmana, moćnog i jakog.’†(Ibn Tejmijje, “Medžmu’ul-fetavaâ€)
Nusajrije su uvijek bile uz kolonizatore islamskih zemalja i sa onima koji su ratovali protiv muslimana. Pomagali su krstaÅ¡e u Å amu i Tatare u Iraku. Dolazak na vlast u Siriji im je osigurao francuski kolonizator 1946. godine kada je, zbog snažnog narodnog otpora, morao napustiti Siriju. Godine 1963. vlast je preuzela partija arapskih socijalista (Ba’s partija), koja je muslimane obmanjivala priÄom o pravednosti socijalizma.

1970. godine, nusajrije putem državnog udara pod vođstvom ministra odbrane Hafeza el-Assada preuzimaju potpunu vlast u zemlji. El-Assad je vladao do 2000. godine, kada umire, a potom ga nasljeđuje njegov sin Bašar. U vrijeme njihove vladavine likvidirano je na hiljade sunijskih porodica i teško je pronaći sunijsku kuću u Siriji a da neko iz nje nije ubijen ili zatvaran od strane nusajrija.

Teror je bio nepodnošljiv, pa je narod 1982. godine podigao ustanak protiv vladavine Hafeza el-Assada. Međutim, ustanak je ugušen u krvi i ubijeno je nekoliko desetina hiljada ljudi.

Ako se narod Å ama povrati na platformu istine, a omladina poÄne uzvikivati “Allahu ekberâ€, dok sa minareta odjekuje “U džihad!â€, onda muslimani i na istoku i na zapadu mogu oÄekivati radosne vijesti o oÅ¡trom i silovitom vjetru koji će uniÅ¡titi nevjerstvo i otkloniti i iskorijeniti tamu neznanja…

A Allah najbolje zna.

| Vijesti Ummeta |

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#4 Post Postao/la Bausstelac »

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#5 Post Postao/la Bausstelac »

Sirijska sekularna koalicija gubi podršku na terenu, mudžahidi žele primjenu Šerijata

ViÅ¡e od 30 pobunjeniÄkih frakcija povuklo je podrÅ¡ku Sirijskoj nacionalnoj koaliciji Äije je sjediÅ¡te u Istanbulu.

Odstupanje od puta revolucije razlog za povlaÄenje podrÅ¡ke Koaliciji .

Sirijska nacionalna koalicija (SNC) gubi podrÅ¡ku sve većeg broja pobunjeniÄkih frakcija u Siriji i njihov broj je danas preÅ¡ao 30, navodi se u videoporuci opozicionoj vojnog zvaniÄnika na internetu.

U saopćenju koje je proÄitao pobunjeniÄki vojni oficir Ammar al-Wawi u videoporuci ocjenjuje se da je doÅ¡lo do “katastrofalne propasti SNC-a i njenog vojnog krila Vrhovnog vojnog vijeća (SMC)†i da su frakcije (grupe) povukle svoju podrÅ¡ku zbog “odvajanja rukovodstva (opozicije) koja ima sjediÅ¡te u inostranstvu od revolucionarnih snaga koje operiraju na terenu i odstupanja od puta revolucijeâ€.

Sjedište opozicione SNC je u Istanbulu, u Turskoj, podsjeća Tanjug.

Na desetine opozicionih grupa Å¡irom Sirije su time dodatno podrile napore meÄ‘unarodne zajednice za stvaranje prozapadne zajedniÄkog opozicionog vojnog bloka za obaranje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti u Damasku, prenijela je agencija Reuters.

Primjena šerijata

Glavne sirijske konzervativne grupacije saopćile su prije dva dana da viÅ¡e ne priznaju bilo koju opozicionu grupaciju sa sjediÅ¡tem u inostranstvu, ukljuÄujući SNC.

“Nacionalna koalicija i njena predložena vlada pod (nedavno izabranim) Ahmadom Tomehom ne predstavlja nas, niti je mi priznajemoâ€, saopćilo je 13 najmoćnijih sirijskih grupacija na terenu koji uÄestvuju u 30-mjeseÄnom krvavom sukobu u Siriji.

Iste frakcije su, u zajedniÄkom saopćenju, pozvale na primjenu islamskog zakona u zemlji.

“Ove snage pozivaju sve vojne i civilne grupe (frakcije) da se ujedine u jednom jasnom islamskom kontekstu koji je zasnovan na Å¡erijatskom (islamskom) zakonu kako bi on postao jedini izvor zakonodavstvaâ€, navedeno je u saopćenju, prenijela je agencija AFP.

Britanski Independent dodaje da sirijski pobunjenici koji se bore na terenu “insistiraju da budu predstavljeni sa onima koji pate i uÄestvuju u žrtvi (na terenu)†.

To bi mogao da bude fatalan udarac za SNC, koja je od ranije “opterećena razmiricama i optužbama za korupcijuâ€, Äime Koalicija gubi vojnu i politiÄku snagu na terenu, u Siriji.

izvor(i): AFP | Al Jazeera

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#6 Post Postao/la Bausstelac »

SIRIJA: Objavljen nacrt o formiranju Muhamedove vojske od 250 000 mudžahida

Muslimanski uÄenjaci u Siriji su iznijeli projekat pod imenom “Snažna graÄ‘evina†koji ima u cilju ujediniti islamske frakcije na terenu pored njihovog organiziranja i praćenja unutar jednog administrativnog i organizacijskog okvira zasnovanog na savremenim razvojima u vojnoj nauci, izvjestili su izvori za Zaman Alwasl.

Zaman Alwasl je ekskluzivno dobio kopiju nacrta plana za izgradnju vojske pod imenom “Muhammedova vojskaâ€, koja će biti integrirana organizacija za preusmjeravanje revolucije na revoluciju zasnovanu na ideoloÅ¡koj podlozi i razvoju regulacionog i legitimnog okvira i koncetriranja na ujedinjenje revolucionarnog vodstva za suprostavljanje Asadovom režimu i iranskoj kolonizaciji.

Ideja ove inicijative je rođena zbog toga podijeljenosti među brigadama i neuspjevanja njihovog ujedinjenja sve do sada, uprkos nekim prošlim pokušajima, koji su bili nesazreli i neozbiljni.

Zasnovana na Äinjenici da se kriza u Siriji može produžiti joÅ¡ godinama, Å¡to dovodi u opasnost od pojave novih igraÄa koji ciljaju da upropaste revoluciju, potreba za islamskom vojskom koja ukljuÄuje većinu uticajnih i najvećih islamskih frakcija je velika, navodi se u nacrtu.

Glavna misija ove vojske je izgraditi i rehabilitirati muslimane u svakom pogledu, ideoloÅ¡ki, intelektualno, nauÄno, fiziÄki i vojno da bi se formirarala baza buduće sirijske vojske.

Prema nacrtu, planirana vojska je utemeljena da deset principa a najvažniji je izbjegavanje sektaÅ¡kog naÄina rjeÅ¡avanja stvari sa svim ljudima iz drugih religija i sekti, iako će vojska biti ehlu sunnetska. Å taviÅ¡e, zabranjeno je ubijanje svakoga na sektaÅ¡koj osnovi, ili ubijanje djece, žena i starih. U nacrtu se dodaje: “Nije dozvoljeno ubijati zatvorenike, uniÅ¡tavati kuće, paliti ili krasti pÅ¡eniÄna i druga dobra.â€

PoÄetak studija projekta sugerira da će za osnivanje “Muhamedove vojske†trebati Å¡est faza, koje bi zapoÄele u septembru ove godine i zavrÅ¡ile u decembru sljedeće. U meÄ‘uvremenu, nacrt govori, mnogi ciljevi se moraju postići a posebno ujedinjenje vojske pod jedno vodstvo i dostizanje kapaciteta od 100 000 boraca u prvih 18 mjeseci a do 250 000 boraca tokom sljedećih 30 mjeseci. U nacrtu se inzistira na potrebi rjeÅ¡avanja haosa u naoružavanju i pokuÅ¡aju da se oružje proizvodi lokalno.

Muhammedova vojske je stvarni projekt, i nije samo teoretska ideja, i na njemu rade važne vojne i politiÄke liÄnosti, prema navodima izvora Zaman Alwasla.

OÄekuje se da bi bivÅ¡e brigade OslobodilaÄke sirijske vojske i druge islamske brigade koje su prije par dana odbacile sekulariste iz Nacionalne koalicije, budu poÄetak Muhammedove vojske.

Izvor(i): Zaman Alwasl
Privitak/ci
9885_554342114620232_924737877_n.jpg

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#7 Post Postao/la mrki62 »

ÄŒuj Muhamedove vojske, ko da bi se Muhamed divio tome.

Bio je i Alijin režim u BiH i kad se je pojavio Fikret Abdić protiv Alijinog režima, to nije valjalo a sad u Siriji kao valja,....... ili ja ne kontam najbolje.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#8 Post Postao/la Bausstelac »

Ti ne kontas dobro mrki tj jnisi upucen sta za Islam znaci Sam (Sirija).Zato sam i postavio te tekstove,koji su vjerodostojni.Podrudi se da procitas tekst koji sam postavio "Sam je zemlja vjernika",da bi raumjeo kakav znacaj ima Sirija Kod Allaha iu Islamu,pa ces tako razumjeti stase tacno desava u Sirijii i zasto.Priblizilo se vrijeme velikih ratova koji ce poceti bas zbog Sirije.Selam tebi i svim drugima na forumu

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#9 Post Postao/la mrki62 »

Nije problem u mom neznanju , problem je u tvom :)
Å ta ja mislio , Å¡ta ti mislio a Å¡ta ti znaÅ¡ o Siriji kroz znaÄenje Allaha, to nikakve veze nema sa terenom.
Ako imaÅ¡ razumijevanja, skontat ćeÅ¡ da je tamo viÅ¡e grupacija , koje se izmeÄ‘u bore za nadvladavanje pojedinih podruÄja i yebe se njima za Siriju.
Eto, nek ubiju Sirijskog predsjednika- šta će biti ?
Imal ko da preuzme vlast a da se drugi slažu s njim ?
Eto, ako ima, daj podatak :)

slika

slika

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#10 Post Postao/la Bausstelac »

Mrki Alija jeoslobodio Bosnu [mmmux2.gif]

vihor
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik
Kontakt:

#11 Post Postao/la vihor »

Rat u Siriji daleko prevalizazi vjersko znacenje za koje nikog nije briga jer iza svakog rata se krije interes i nista vise
Samo fanatici vjeruju u nesto vise i oni uglavnom zasmrde ledinu

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#12 Post Postao/la mrki62 »

Suluda borba za unaprijed izgubljenu stvar.
Ako su takvi fanatici, pa Å¡ta Äekaju sve ove godine i ne idu se boriti za napaćeni Palestinski narod ?

slika

slika

Odgovori