Stav vjera po pitanju-mješoviti brakovi

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#16 Post Postao/la Abu_haqq »

Zabranjeno je od strane svih islamski ucenjaka po skladu Kur'ana i Sunneta.
Sam si rekao da kriscani navodno kriju svoje prave knjige i znas dobro da se nepridrzavaju Bozije rijeci i da su prepustili da im covjek kroji zakon.

A to se gadno varas sto tvrdis. Opet kazem grijesis.
Kad umres vidjeces da si bio na krivom, a nadam se da ces se prije toga opametiti. Ima jedna mudra izreka po tom pitanju: "mudrost pocinje sa bogobojaznoscu".

Mrtve treba ostaviti da miruju tamo gdje jesu. Nevidim te da pljujes po Milosevicu!

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#17 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

Abu_Haqq je napisao/la:Zabranjeno je od strane svih islamski ucenjaka po skladu Kur'ana i Sunneta.
Sam si rekao da kriscani navodno kriju svoje prave knjige i znas dobro da se nepridrzavaju Bozije rijeci i da su prepustili da im covjek kroji zakon.

A to se gadno varas sto tvrdis. Opet kazem grijesis.
Kad umres vidjeces da si bio na krivom, a nadam se da ces se prije toga opametiti. Ima jedna mudra izreka po tom pitanju: "mudrost pocinje sa bogobojaznoscu".

Mrtve treba ostaviti da miruju tamo gdje jesu. Nevidim te da pljujes po Milosevicu!
Pa i sunnet i Kuran je pisala ljudska ruka barem koliko mi je to poznato
Za ovo drugo neznam jos se niko iz mrtvih nije vratio pa da mi kaze
Trece Ne pljujem ja nikog opet mi grijesis ali nema veze
Obojca su za mene ljudi koji mrze ljude pa nisu vrijedni komentara

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#18 Post Postao/la Abu_haqq »

A, dali ti znas da je 10.000 ashaba znalo Kur'an napamet za vrijeme Muhammeda sws? I dali znas da je Usman (ra) imao oko 100 tinu ashaba kad su ga prenosili na papyrus? Dali si cuo da su jednom novim kopijama Kur'ana pronasli JEDAN harf koji je bio kriv i da su sve kopije unistili da nebei doslo do zablude?

I dali shvatas da je Allah obecao vjernicima da Njegova ruka bdi nad Kur'anom do Sudnjeg dana?
O sunnetu?: neznam dali se razumjes u prirodu Hadisa, ako ne onda pricas o necemu sto ti je nepoznanica.

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#19 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

Abu_Haqq je napisao/la:A, dali ti znas da je 10.000 ashaba znalo Kur'an napamet za vrijeme Muhammeda sws? I dali znas da je Usman (ra) imao oko 100 tinu ashaba kad su ga prenosili na papyrus? Dali si cuo da su jednom novim kopijama Kur'ana pronasli JEDAN harf koji je bio kriv i da su sve kopije unistili da nebei doslo do zablude?

I dali shvatas da je Allah obecao vjernicima da Njegova ruka bdi nad Kur'anom do Sudnjeg dana?
O sunnetu?: neznam dali se razumjes u prirodu Hadisa, ako ne onda pricas o necemu sto ti je nepoznanica.
Neznam, Siguran sam vasu verziju
Ali me bas interesuje sta vi znate o tome a narucito s tom Harfom
Ja ako niste razumijeli sam pisao o rukopisu ali nevazno
Bas me zanima ovo sto ste naveli pa izvolite svojim rijecima :)

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#20 Post Postao/la Abu_haqq »

Buraz, nijedan pametan covjek neslijedi nesto slijepo. To je cak zabranjeno u Ku'ranu.

"harf" to je singular za arapsko "slovo"

Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista æemo Mi nad njim bdjeti! [Qur'an 16:9]

"Zar pored Allahove ¾ele drugu vjeru, a Njemu se, htjeli ili ne htjeli, pokoravaju i o­ni na nebesima i o­ni na Zemlji, i Njemu ce se vratiti! "(Qur'an 3:85)

''A o­naj koji ¾eli neku drugu vjeru osim islama, nece mu biti primljena, i o­n ce na o­nome svijetu nastradati.'' [Qur'an 3;83]

"A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi.'' (Qur'an 5:48)

O hadisima ima cijela studija ako te zanima kako su stekli povjerljivost lanac prenosilaca i kategorisanje mogu te uputiti na mjesto gdje je to objasnjeno. Jer znam da nezlis citati dug post.

mala-plava21
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu
Lokacija: Zagreb bijeli / Kad ti se place ti se nasmij od srca

#21 Post Postao/la mala-plava21 »

Reci cu prvo da sam pravoslavka, ali za mene je jedan Bog kako se god zvao i o kakvoj god sad vjeri govorili gore je samo jedan jedini, mislim da bi se svako iz bilo koje vjere mogao zapitati sto ako ja ne vjerujem u pravoga Boga Ili ako je moj pravi u kojeg vjeruju oni drugi ma mogla bi o tome pisati u nedogled ali nebi zeljela otici sa teme.
Zaista mi je svejedno koje je vjere ako osjetim da zelim provesti zivot s tom osobom. Da je i ateista ne bi me smetalo. Za mene je Bog ljubav, prastanje i sve dobro ovoga svijeta. Ako nadem osobu koja me usrecuje i pruza ljubav ja i u tome vidim Boga. To je ono sto ja osjecam a ne slova na papiru.
Ljubav je... drugi zivot, ona urasta u dusu, unosi toplinu u svaku zilu i titra zivotom sa svakim otkucajem srca.

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#22 Post Postao/la Abu_haqq »

Za tako nesto su potrebni istomisljenici.

Bog nije samo to sto ti tvrdis. Ali, nebitno to sto tvrdis i jeste ideologija kriscanstava.

mala-plava21
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#23 Post Postao/la mala-plava21 »

Abu_Haqq je napisao/la:Za tako nesto su potrebni istomisljenici.

Bog nije samo to sto ti tvrdis. Ali, nebitno to sto tvrdis i jeste ideologija kriscanstava.

Nije to nikakva ideologija krscanstva napominjem pravoslavka sam
iako nebitno, ne dijelim ljude po vjeri niti mi je to bitno ni u kojem
pogledu zivota a kamoli braka. Ovo je moj vlastiti stav izgraden tokom zivota a ne usaden.
Ako te zanima moji me nisu vodili u crkvu i ucili o Bogu sama sam stvorila svoje vjerovanje i gledanje na to i danas idem sama u crkvu. Naravno da je Bog puno vise od onog gore navedenog ali ovo nije tema o mom gledanju na Boga.
Ljubav je... drugi zivot, ona urasta u dusu, unosi toplinu u svaku zilu i titra zivotom sa svakim otkucajem srca.

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#24 Post Postao/la Abu_haqq »

Preporucio bi ti onda da procitas ideologiju kriscanstava pravoslavja pa ces da vidis da se pozivaju da je Isus samo ljubav i da su svi spaseni osim onih koji neprihvate Isusa kao sto to zahtjeva crkva.

Tourniquet
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu
Lokacija: Cuvaj me Boze, prijatelja, jer se neprijatelja cuvam sam..

#25 Post Postao/la Tourniquet »

mala-plava21 je napisao/la:Reci cu prvo da sam pravoslavka, ali za mene je jedan Bog kako se god zvao i o kakvoj god sad vjeri govorili gore je samo jedan jedini, mislim da bi se svako iz bilo koje vjere mogao zapitati sto ako ja ne vjerujem u pravoga Boga Ili ako je moj pravi u kojeg vjeruju oni drugi ma mogla bi o tome pisati u nedogled ali nebi zeljela otici sa teme.
Zaista mi je svejedno koje je vjere ako osjetim da zelim provesti zivot s tom osobom. Da je i ateista ne bi me smetalo. Za mene je Bog ljubav, prastanje i sve dobro ovoga svijeta. Ako nadem osobu koja me usrecuje i pruza ljubav ja i u tome vidim Boga. To je ono sto ja osjecam a ne slova na papiru.

NE mogu se slozit stobom u vecini stvari sto si rekla...

Onaj ko vjeruje pravo on i ide po onome sto mu vjera propisuje i izbjegava zabranjeno.. znaci vjernik izbjegava krsenje bilo kakvog vjerskog propisa.. nebitno razlog zbog cega se krsi.. jer vjera treba da je na prvom mjestu.. sve na ovom svijetu je prolazno... i nije vjecno. pa tak i ovozemaljska ljubav, ma koliko velika bila, prodje i izgubi se u vremenu..
i sta nam onda ostaje..

mala-plava21
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#26 Post Postao/la mala-plava21 »

Abu_Haqq je napisao/la:Preporucio bi ti onda da procitas ideologiju kriscanstava pravoslavja pa ces da vidis da se pozivaju da je Isus samo ljubav i da su svi spaseni osim onih koji neprihvate Isusa kao sto to zahtjeva crkva.

Za tvoju informaciju citala sam jedno i drugo i o jehovima i znam puno
o islamu hocu reci postujem to sto sam pravoslavka po roditeljima i slavim to. Ali isto tako ti govorim da imam nekakvo svoje gledanje na Boga ne vezano na crkvu . Moj stav je da mi je ne bitno tko je koje vjere nego tko je kakav u dusi kao covjek i ja sam spremna voljeti covijeka bilo koje vijere.

mala-plava21
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#27 Post Postao/la mala-plava21 »

ToUrNiQuEt je napisao/la:
mala-plava21 je napisao/la:Reci cu prvo da sam pravoslavka, ali za mene je jedan Bog kako se god zvao i o kakvoj god sad vjeri govorili gore je samo jedan jedini, mislim da bi se svako iz bilo koje vjere mogao zapitati sto ako ja ne vjerujem u pravoga Boga Ili ako je moj pravi u kojeg vjeruju oni drugi ma mogla bi o tome pisati u nedogled ali nebi zeljela otici sa teme.

NE mogu se slozit stobom u vecini stvari sto si rekla...

Onaj ko vjeruje pravo on i ide po onome sto mu vjera propisuje i izbjegava zabranjeno.. znaci vjernik izbjegava krsenje bilo kakvog vjerskog propisa.. nebitno razlog zbog cega se krsi.. jer vjera treba da je na prvom mjestu.. sve na ovom svijetu je prolazno... i nije vjecno. pa tak i ovozemaljska ljubav, ma koliko velika bila, prodje i izgubi se u vremenu..
i sta nam onda ostaje..

Koliko znam musliman si i stavi se u polozaj da se zaljubis u djevojku bilo koje druge vijere koja ne zeli prihvatiti tvoju vjeru jer koliko znam ona ju treba prihvatiti da se ozenite. Ti se neces ozeniti za nju prepostavljam po tvom stavu. Zamisli sada da nikada vise u zivotu ne zavolis ni jednu tako kao nju nijedna ti nebude pasala i nijedna ne bude onakva da u tebi probudi zelju da s njom provedes zivot. Znaci radije ces patiti i biti nesretan citavog zivota. Smatram da Bog ne zeli da smo nesretni.
Ali ti imas svoj stav a ja svoj i znam da ja necu promijeniti tvoj kao ni ja svoj. Jedino ti mogu pozeljeti srecu da pronades to sto zelis i u sta vjerujes.

Tourniquet
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu
Lokacija: Cuvaj me Boze, prijatelja, jer se neprijatelja cuvam sam..

#28 Post Postao/la Tourniquet »

Vec sam bio u slicnoj situaciji, prekinuo sam sa curom.. nije bilo bas jednostavno ali uradio sam to ...
Srecom sad sam nasao jos bolju osobu.. i naravno osobu koja mi odgovara po tim principima..

A na prvo mjesto se stavlja ljubav prema BOgu, zatim ide prema majci a onda ide prema momku ili covjeku...

I nije sam problem to sto ona ne bi prihvatila islam, nego problemi dolaze i kasnije pogotovo kada djeca dodju...

A ljubav je relativan pojam... zaljubljenost takodje... dodje, traje i nestane... I kako ja biti siguran da nece puknut ta veze ili brak ... a skrenuo sam zbog te osobe sa svog vjerovanja ????..

mala-plava21
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#29 Post Postao/la mala-plava21 »

ToUrNiQuEt je napisao/la:Vec sam bio u slicnoj situaciji, prekinuo sam sa curom.. nije bilo bas jednostavno ali uradio sam to ...
Srecom sad sam nasao jos bolju osobu.. i naravno osobu koja mi odgovara po tim principima..

A na prvo mjesto se stavlja ljubav prema BOgu, zatim ide prema majci a onda ide prema momku ili covjeku...

I nije sam problem to sto ona ne bi prihvatila islam, nego problemi dolaze i kasnije pogotovo kada djeca dodju...

A ljubav je relativan pojam... zaljubljenost takodje... dodje, traje i nestane... I kako ja biti siguran da nece puknut ta veze ili brak ... a skrenuo sam zbog te osobe sa svog vjerovanja ????..

Znam na sta mislis i vjerovatno si u pravu dijelom da se odreknes svojih uvijerenja i danas sutra to sve nestane.
Ali ja gledam svoje roditelje koji imaju brak da bi bila sretna da moj upola bude takav. I kada svakodnevno gledam takvu ljubav postovanje,slaganje, zrtvovanje tada bi se imala snage odreci nekih svojih uvijerenja jer to je zaista po mom misljenju vrijedno toga.

Odgovori