Vehabije

Diskusije oko religija u svijetu ...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#122 Post Postao/la mrki62 »

Ne¹to im ne vidim dobro tijela ; jel to oni ¹etaju ili ple¹u :wave:
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#124 Post Postao/la mrki62 »

Samo da stavim par informacija ¹ta to oni zabranjuju : Oni se protive èak i spominjanju proroka Muhameda a. s. u molitvama i obelje¾avanju njegovog roðendana, mavluda, tvrdeæi da je i bo¾ji poslanik bio samo èovek smrtnik.
Oni zabranjuju slike i fotografije bilo kojeg ¾ivog biæa koje ima du¹u, muziku, igru, televiziju, radio, bioskop/kino, pozori¹te, alkohol, pu¹enje, kocku… kao i mnoge druge stvari, pa èak i kori¹æenje tradicionalnih brojanica/tespiha ili no¹enje svile i zlatnog nakita. Zabranjuju glasan smijeh, naricanje, i sve jake emocije. Protive se obillje¾avanju grobova na bilo koji naèin, posebno postavljanjem spomenika, i podizanju minareta na d¾amijama. Zabranjuju no¹enje amajlija, odnosno vjerovanje u njihovu isceliteljsku moæ. Isto tako zabranjuju magiju, djelovanje vraèeva i vraèara… jer je praznoverje poistoveæeno sa bogohuljenjem.

Pridaju veliki znaèaj obièajima i ritualima, i to ne samo u molitvama i drugim obavezama muslimana veæ i u svakodnevnom ¾ivotu. Na primer: trebalo bi uvek jesti sa tri prsta, vodu treba piti u èetiri gutljaja, i to desnom rukom i sjedeæi. Veæina njih ne brijaju brade i nose tradicionalnu odjeæu, zbog èega su vahabite i pripadnike sliènih islamistièkih grupa u ju¾noj Aziji nazvali Ahl ul Hadis, ili ljudi tradicije. Ali, negde ih nazivaju i Fatna an Ned¾dija, ili – nevolja iz Ned¾da.

Evo i za¹to je njima S. Arabija toliko va¾na i njihovo poimanje vjerovanja :

Pridaju veliki znaèaj obièajima i ritualima, i to ne samo u molitvama i drugim obavezama muslimana veæ i u svakodnevnom ¾ivotu. Na primer: trebalo bi uvek jesti sa tri prsta, vodu treba piti u èetiri gutljaja, i to desnom rukom i sedeæi. Veæina njih ne brijaju brade i nose tradicionalnu odeæu, zbog èega su vahabite i pripadnike sliènih islamistièkih grupa u ju¾noj Aziji nazvali Ahl ul Hadis, ili ljudi tradicije. Ali, negde ih nazivaju i Fatna an Ned¾dija, ili – nevolja iz Ned¾da.

Uprkos takvoj podr¹ci, Saudijska Arabija je osnovana tek 1932. godine?

– Poèetkom dvadesetog veka, kada je turska vlast u arapskom svetu bila znaèajno uzdrmana, uz ogromnu podr¹ku fanatizovanih vahabitskih ratnika, porodica Saud je ponovo uspostavila vlast u oblasti Ned¾da, a 1902. godine su uspeli da osvoje i mali pustinjski grad – Rijad, danas prestonicu – polako potiskujuæi moæniju rivalsku porodicu Al Ra¹id, koja æe konaèno biti pora¾ena 1922. godine, kada je izgubila podr¹ku Turske.

Ipak, porodica Saud nikada ne bi zavladala gotovo èitavim poluostrvom da nije bilo sna¾ne politièke, ali i vojne podr¹ke zapadnih zemalja, pre svih Velike Britanije. Tokom Prvog rata zapadni saveznici su pomagali veliki arapski ustanak nastojeæi da oslabe Tursku, koja je bila u savezu sa Nemaèkom. Obeæali su Arapima, koje je predvodio ha¹emitski ¹erif Meke Husein ibn Ali, stvaranje jedinstvene arapske dr¾ave na èitavom prostoru Bliskog istoka, o èemu je u svojoj zanimljivoj autobiografiji pisao i britanski obave¹tajac, potpukovnik Tomas Edvard Lorens, poznatiji kao Lorens od Arabije, uèesnik i jedan od inspiratora Velikog arapskog ustanka. Ali, predomislili su se. Jer, takva dr¾ava bi predstavljala vrlo ozbiljnu prepreku u uspostavljanju dominacije u tom delu sveta. To je bio razlog zbog èega su vahabiti iz Ned¾da dobili sna¾niju podr¹ku Britanije posle Prvog svetskog rata, dok je klan Ha¹emita (Bani Ha¹im), kome je pripadao i sam bo¾ji poslanik Muhamed, uslovno reèeno, ostao – kratkih rukava. Ha¹emitski emir Ali ibn Husein, sin voðe Velikog ustanka emira Huseina, morao je tada da se povuèe iz Meke, a ha¹emitskoj dinastiji je danas, po¹to su 1958. godine i u Iraku svrgnuti sa vlasti, ostao samo Jordan.

Britanci su direktno pomogli vahabitskom emiru Abdel Azizu ibn Saudu da postane kralj Had¾aza, oblasti u kojoj su Meka i Medina, 1926, i Ned¾da 1927. godine. Velika Britanija je postala garant prevlasti dinastije Saud u tad uspostavljenom kraljevstvu Had¾ez i Ned¾d, koje je 1932. preimenovano u – Saudijska Arabija. Sa izuzetkom Lihten¹tajna, to je jedina dr¾ava na svetu u èijem je imenu oznaèeno da pripada jednoj porodici.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#125 Post Postao/la mrki62 »

tirara je napisao/la:Plivaju mrki 62,plivaju.................... :biggrin: :biggrin:
Al je obucena za setnju ili mozda ples,ali.......................... :-k
Uh, hvala ti , ma ne vidim ti ja najbolje :wave:

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#127 Post Postao/la mrki62 »

tirara je napisao/la:I meni je trebalo malo vise,dok sam skontala,al hajd,sta ces........ :-k :) :) :wave:
Kontam ti ja ,.... kontam i na kraju skontam da ni¹ta ne kontam,.................. pitam se odakle im djeca , jer ni roda nema vi¹e kao ¹to ih je nekad bilo ,.................. mo¾da im neka druga tica donese :wave:

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#129 Post Postao/la mrki62 »

tirara je napisao/la:oni to preko maramice :chuckel: ..............boze oprosti mi.............
znas kako su pricali stariji,u kolo kad se uhvate,samo preko maramice,ne direktno ruka u ruci.......................
Idem i ja u vehabije , ho¹ mi biti druga ¾ena :wave:

slika

slika

Dzevad79
Los Korisnik/ Banovan Korisnik

poruka

#131 Post Postao/la Dzevad79 »

kao sto rekoh i to je bog dao :wave:

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#132 Post Postao/la mrki62 »

Dervi¹ Senad Mièijeviæ je u razgovoru za BH Dane spomenuo neke primjere doslovnog tumaèenja Kurana kod vehabija. Oni se u svom uèenju, ka¾e on, pozivaju kontroverznu osobu, Ibna Tejmiju koji je doslovno tumaèio Kuran, tako da je jednom u Damasku izjavio: 'Bog silazi s nebesa na zemlju onako kako ja sad silazim dolje', i si¹ao je niz stepenice. Jo¹ je jedan primjer sirovog pristupa islamu, karakteristiènog za vehabijsko uèenje, Abdullah bin Baz, rektor islamskog sveuèili¹ta u Medini, koji je ¹ezdesetih godina pro¹log stoljeæa izdao fetvu da svakoga tko tvrdi da se Zemlja okreæe oko Sunca treba proglasiti krivovjernim, ¹to znaèi pogubiti. Nema islamskog uèenjaka ni autoriteta kojega vehabije nisu proglasile nevjernikom.

Da bi znali procijeniti utjecaj u stranim zemljama, ideolozi sekte obilje¾avaju svoje sljedbenike brijanjem brkova, zavijanjem hlaèa i zakrabuljivanjem ¾ena. U Bosni stvaraju vlastitu infrastrukturu d¾amija, u kojima se zagovara i provodi ideologija sekte, s ciljem da se jednog dana osnuje posebna vjerska zajednica. Vehabistièki pristup islamu poèiva na ideji njegova vraæanja korijenima, rigidnom teokratskom re¾imu koji svoje pobornike ima najvi¹e meðu raznim militantnim islamistièkim organizacijama, koje vode sveti rat (d¾ihad).

Vehabizam kao islamska vjerska sekta - fundamentalistièki ogranak sunitskog islama, meðu bosanskohercegovaèkim muslimanima poèeo se ¹iriti tijekom 1993. i 1994. godine. Od zavr¹etka rata u Bosni i Hercegovini povremeno se u medijima pojavljuju natpisi o opasnosti koju donosi vehabizam. U Bosnu i Hercegovinu su ga sa sobom donijeli borci koji su se na u ratu u sklopu odreda El Mud¾ahid. Unutar odreda djelovali su arapski borci, ali su primali i Bo¹njake. Oni bi prije ulaska u odred morali proæi ¹erijatski teèaj.

Vehabistièku verziju islama u BiH propagira organizacija Aktivna islamska omladina. S vremenom su se pro¹irili po cijeloj Bosni i Hercegovini. Organizaciju su osnovali Bo¹njaci, biv¹i borci odreda El Mud¾ahid koji su vehabizam primili od arapskih suboraca. Aktivna islamska omladina je èisto bo¹njaèka organizacija koja tumaèi islam na izvoran naèin. Njihovi radikalni stavovi èesto su zapanjivali bosanskohercegovaèku javnost. Tako je bilo s njihovim zalaganjima za uvoðenje ¹erijatskog zakona u BiH ili namjerama da bosanskim ¾enama podare slobodu poput one koje su imale Afganistanke pod Talibanima. Najveæa koncentracija vehabijskih udru¾enja dosad je zabilje¾ena u okolici Zenice, Travnika, Bugojna, a velik ih je broj i u Sarajevu.

Bosanske vehabije imaju i velikog protivnika u liku svoga biv¹eg èlana Adnana Me¹anoviæa. On je, uz Jasmina Merdana, autor i prireðivaè knjige Vehabizam/selefizam. Nakon objavljivanja knjige na¹li su se na udaru nekih krugova radikalnih islamskih struktura koji su im otvoreno prijetili. Adnan Me¹anoviæ biv¹i je pripadnik odreda El Mud¾ahid. Tijekom rata prihvatio je vehabijsko uèenje islama. Nakon rata oti¹ao je studirati u Jordan i shvatio da vehabije zagovaraju ekstreman i prilièno radikalan oblik islama koji je nespojiv s tradicionalnim uèenjem koje je stoljeæima bilo prihvaæeno kod muslimana u Bosni.

Otad se bori protiv ¹irenja vehabijskog uèenja u Bosni i Hercegovini te upravo knjigom raskrinkava mit o vehabijama kao o pravim iskrenim muslimanima. Zbog svog sudjelovanja u odredu El Mud¾ahid Me¹anoviæ je trn u oku vehabijama, posebno domaæima, okupljenima oko Aktivne islamske omladine nastale iz odreda El Mud¾ahid. Iako se vehabizam vje¹to ukorjenjuje u meðu muslimanske vjernike u Bosni i Hercegovini, tamo¹nja javnost postaje sve svjesnija opasnosti koju sa sobom nosi ovaj radikalni islamski pokret.

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#134 Post Postao/la mrki62 »

jaran1 je napisao/la:Mrki, dobar ovaj clanak, neka si ga postavio
Pa mi cijelo vrijeme govorimo o ovakvim stvarima, ali oni sa "vodom u usima" ne cuju :)
Nikad nisam postavio pitanje - kojeg sam se sad sjetio :ballbounce:
Oni spominju neke novotarije , po njihovom smo mi islam 500 godina pogre¹no tumaèili ,.................... haloooo ,................. 500 godina ?

slika

slika

Dzevad79
Los Korisnik/ Banovan Korisnik

poruka

#135 Post Postao/la Dzevad79 »

U Islam se mora poozivat. Zar nije na ovaj put bolje nego na put Dzihada?6) Zene se po Islamu trebaju pokrivat i objavljeno je u Islamu. Ali znam da se nas narod toga boji. Sta se tice pokrivanja do ociju: i to nije bilo rijetko u Muhammedovo a.s. doba. Dozvoljeno je zeni da otkrije ruke i lice. Ali smije to i pokrit. Quaradawi kaze, da bi bilo u zapadnim zemljama preporuceno, zene da pokrivaju i lica, jer nevjernici nisu kao muslimani. Volu oni zagledat, pa makar i bila postena muslimanka. Musliman nebi pokrivenu zenu gledo ili se udvaro nego ce oborit pogled.7) Sta se tice pojavljena ovog pokreta na nasim podrucjima: tu cu istovremenu i IKU odgovorit, odkad se to praktikuje kod nas? Samo jedan primjer: Culi ste svi za zmaja od Bosne? (Husein-kapetan Gradascevic) pogledajte na Google njegovu sliku. I on je imo bradu. I nekada se nosila bradu u cijelom islamskom ummetu, pa cak i kod nas. Nego od kad se ne nosi brada? To bi trebalo biti pitanje. Janjicarima je bilo zabranjeno nositi bradu, samo brkove. To cete naci u leksikonu i po tome mozete vidjet da je bilo uobicajeno nosenje brade. Sta se tice prakse vjerovanja “takozvanih vehabija”: nema nista sto su oni novo ubacili u vjeru. Sve je po Kuranu i Sunnetu. Nego pitanje je: odkad se praktikuje ova vrsta Islama na Balkana sto je nama poznata? To sto smo mi? Prije Hodze nisu nosili nevjernivki simbol kravate. Nisu se brijali. Nisu uzimali para za ucenje Jasinja ili drugih duznost, koju bi trebale bit bezplatne. Nemojte pogresno shvatit u vezi kravate, i ja je stavljam ponekad, ali je to isti primjer kao sa bradom. Samo sto je brado Sunnet, a ponekim cak i vadzib. Jevreji su u Resulovo vrijeme nosili isto brade. On je reko “Razlikujte se od njih, kratite brkove”. Nasi danas krate brade a pustaju brkove. Odkad je to? To je doslo u vrijeme, kad su pocele Osmanlije da slabe, i kad je dolsa Austro-ugarska u Bosnu i kasnije 1 i 2 svijetski rat i kasnije komunizam. Dobro je i hvala Allahu, sto nam je to od Islama ostala sto nam je ostala. Svaka cast i nasem narodu sto su ocuvali. Ali nemojte se bunit protiv ljudi, koji pokusavaju vratit Islamu originalitet. Vidim da ste svi skrti na Islam, kao sto nam se propisuje (nedajte Islam!) i nezeli niko od nas neke sekte ili falsifikovanje nase vjere. I ja sam uz vas i nisam vehabija, ali ljudi ne postije vehabije, to ja samo rijec. Ako nekog procijenite, morate ga prvo analizirat. I Doktor nemoze samo lupit: “Vi gospodine imate tumor u glavi, jer vas boli glava”, a pacijent: “izvinite, ali mene boli noga, a ne glava!”. Znaci bilo bi fer, sa nekim od njih popricat i cut sta imaju kazat. Pa ako vidite neko kontradiktirnost sa Islamom, onda opominjite. Nije fino samo nagadjat, ovaj je placenik, ovaj spijun, ovaj sektas. To je potvora. Samo je opomena na lijep nacin: Muhammed kaze: “ako musliman kaze o svom bratu da je kafir, jedan od njih jeste sigurno”. Znaci ako onaj nije kafir, onda je ovaj drugi, sto je reko za njega da je kafir. Zato opominjem na lijep nacin i nemojte mi zamjerit, cuvajte se takvih rijeci kao Sektas ili vehabija. Stime se indirektno kaze, da su braca sa bradama na pogresnom putu, dakle kafiri nevjerenici. Tesko onome na sudnjem danu, ako taj bradonja nije kafir. Morat cemo raspolagat racune zbog nasih rijeci. Ostavimo ovu temu, nek svako vjeruje ili nevjeruje kako hoce. Dali je neko placenik ili nije, to mi prosti ljudi necemo na ovom svijetu nikad saznat. Molim Allaha da nas svija sacuva od zabludi, novotarija, sekti, potvaranja i danas uputi na pravi put dini Islama i da nam oprosti grijehe. Molim Allaha da pomogne nasoj braci i sestrima gdje god se nalaze i u kojim kusnjima bili, molim Allaha da pomogne i olaksa stanje muslimana u Iraku, Palestini, Ceceniji, Afganistanu, Guantanamo, Malejsiji, Indoneziji i Indiji. Amin :wave:

Odgovori