Pravoslavlje

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#91 Post Postao/la mrki62 »

Dobrila, samo nemoj da se zaljubi¹ :wave:

PS, hvala, samo nisam ti ja bog zna ¹ta u znanju , samo se ponekad umije¹am sa nekim sjeæanjem iz kutka mozga moga :D
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

Dobrila
Clan u razvoju
Clan u razvoju

#92 Post Postao/la Dobrila »

Bas si skroman!
:wave:

paparaci
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#94 Post Postao/la paparaci »

hehehe. hamide, komentari su ti legendarni. sto se tice duzine bar, a i po sadrzaju.

nego, tema je nekako izgubila smisao posto nam se lepi ucutao. umjesto da pocne iznositi dokaze i ostalo o svojoj vjeri, on nista. pa zasto si onda otvorio temu?

Mrkonja
Pocetnik

#95 Post Postao/la Mrkonja »

znate onu pjesmu cudna jada....al ne od mostara grada nego od ovih jadni i zabludeni dusa koje misle da ovdje moraju da njisu i proklamiraju tu njihovu, od dede i bake, mame i tate permanentno ubrizgavanu cetnicku ideologiju ovdje po forumu.
al nije me ta cinjenica podstakla da napisem koje slovo na ovu temu, posto to nije mislim nista novo! oni su uvjek bili taki otkako su od turaka ponizen i potuceni na kosovu i prisiljeni bili da zive dugo dugo godina u sklopu osmanskog carstva, isto kao i mnogobrojne druge zemlje i nacije... od kojih su vecina bile islamske zemlje sa islamskim stanovnistvom, koje su isto patile pod tom okupacijum isto kao i oni koji su se tek neki dan rjesili turske okupacije sredinom proslog vjeka(kraj 1-og svjetskog 1918, a kod neki se vuklo sve do 50-ti godina).......ali ni jedna od tih nacija nije tako jadno i cemerno obolila od te vlasti, iako im je bilo dozvoljeno da prakticiraju svoju kriscansku ortodoxnu religiju sto u staro doba nije bilo uobicajeno da novi vladari(okupatori) druge religije to dopuste, ko sto su ti i danas dan svugdje "ugrozeni" srbi. sto je i tacno da su ugrozeni, ali su sami sebe doveli u tu situaciju. ali ne ugrozeni u tom smislu kako to oni hoce da prikazu tu situaciju....posle cu se vratiti na tu.

htjedoh reci podstakla me cinjenica napisati koje slovo jer sam primjetio da svi ti koji dodu sad npr. na ovaj forum su podpuno anonimni! u vrh glave mozda stavi kaku zastavu ali ne navodi nikakvo prebivaliste, drzavu, ime ili da stavi licnu sliku od sebe. hocu reci ja kada sam u nesto ubjeden u moje misljenje u moju kulturu u moju religiju....ja onda stojim uvjek ispred toga, kakav sam takav sam, nemam sta da krijem i cega da se bojim osim allaha (za sve srbe koji to neznaju allah znaci bog na arapskom jeziku i nije naziv za nekog naseg boga).
istu tu paralelu sam primjetio prije dosta godina srecuci i upoznavajuci srbe izvan sumadije i balkana bez da su oni znali da sam ja bosanac, musliman jos nepoznavajuci moje ime, razgovarajuci na stranom jeziku, oni su se predstavljali kao hrvati, bosanci, ili kao drzavljanin te drzave u kojoj smo se nalazili...ali ne kao ponosni delija sa "4 S" koji svojom plitkoumnom pameti hoce da osvoji citav svjet ("citav svjet" to mislim na onu "gdje je jedan srbin tu je srbija"...izvinite al to samo bolesni mogu tako da misle i govore. bilo je takvi kandidata u proslosti/historiji par).
isto tako kada na netu igram pokera, sto ja cesto i sa velikom strasti cinim :biggrin: , gdje stvarno, nema iz kojeg coska svijeta nema igraca, iz svake nama gotovu poznate zemlje.... nisam vidio ni jednom da se vihori kakva kokarda ili vlaska zastava ili da je dao sebi nic srbija, velika srbija, cetnik, karadzic, mladic, delija ili da je stavio svoje ime kao milivoje, milosav, jelenko, milenko. cak ni ime nece staviti! ali hoce se anonimno prijaviti na bosanski forum i provocirati svjet na forumu!

zasto, zato sto se sakrivaju, nece da budu prepoznati kao srbi. boje se izgubit tu neku situaciju, poziciju, poso ili prednost u kojoj se nalaze kao zaposleni ili nece uspjet obarit neku holandanku ili ili (srbi koji nisu cetnici isto tako pate zbog tih cetnika. al sta ce sute i zive)... zato sto u citavom svijetu, osim u rusiji, oni vaze kao nacija rata, smrti i sukoba. i tako ti ponosni, nacionalisticki cetnici prodaju svoju naciju, religiju, drzavu za neki biznis, pogotovu i vrlo cesto za ugled u nekoj stranoj zemlji, djevojku ili za mjesto u bolnici. manji su tu od makova zrna, zato ja kazem da jesu ugrozeni srbi u svjetu, al su sami krivi. a kad su u srbiji ili bilo gdje drugo u nasim balkanskim krajevima pocinju vaditi kokarde i sajkace i predstavljati se kao najponosniji branitelji srbstva.

haman nemas druge teme stavit ovdje na forum osim "pravosljavlja" "vere i nacije", da provociras narod. al nemoze on drugacije, on je tako od malehna kondicioniran. pravi primjer na ljudima "pavlovskog psa" - oni nemaju drugog izbora...nije on ni kriv.
narode sevap je i za te izgubljene duse prouciti sta.

voli ti sebe i svoje to ti nemoze niko zabraniti, boze sacuvaj to je normalno, AL NEMOJ DIRAT DRUGI SVJET!
Zadnja izmjena: Mrkonja, dana/u 10 Okt 2007 19:18, ukupno mijenjano 2 puta.

Baraba-it
Los Korisnik/ Banovan Korisnik

#99 Post Postao/la Baraba-it »

USKRS

Uskrs je hrishcanski praznik. Prema hrishcanskoj religiji, povezan je sa vaskrsenjem Isusa Hrista. To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe u prvu nedelju posle punog mjeseca. Najranije moze da padne 4. aprila a najkasnije 8. maja (po gregorijanskom kalendaru). Za ovaj praznik u narodu su prakticiraju mnogi obichaji, koji narochito vesele djecu. Za taj dan se farbaju jaja, narochito crvenom bojom (mada se koriste i druge boje) i poklanjaju ili se tuca jajima. Uskrs je i prvi praznik, koji se slavi od apostolskih vremena. Koliko su apostoli i njihovi uchenici smatrali vaznim Isusovo uskrsnuce za nashu vjeru, najbolje dokazuje chinjenica, da su uspomenu na to djelo pocheli slaviti ne samo na taj dan, nego i svakog prvog dana u nedelji, nazvavshi ga "danom Gospodnjim"...
Isusovo uskrsnuce apostoli uzimaju kao temelj nashe vjere, jer ono je najochiglednije svjedochanstvo Hristova Bozanstva, a ujedno je i potvrda nasheg uskrsnuca u vjechni zivot...

Pravoslavni hrishcani se tog dana pozdravljaju pozdravom "Hristos vaskrse" na shta se odgovara "Vaistinu vaskrse".
slika

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#100 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

a zasto crvenom bojom farbaju jaja

Baraba-it

#101 Post Postao/la Baraba-it »

LAFF je napisao/la:a zasto crvenom bojom farbaju jaja
Nema tachna definicija toga...
Ali po meni ce biti razlog taj, shto se do crvene boje najlakshe dolazi...
Recimo, dosta da oljushtinu od crvenoga luka prokuhate vec imate crvenu boju...
Ja se sjecam kao dijete, dok se shto no se kaze sirotinjski zivilo, mater je uvijek farbala jaja upravo sa tom oljushtinom od crvenog luka.
slika

Baraba-it

#104 Post Postao/la Baraba-it »

vidovita_dzemila je napisao/la:a je li istina da je vaskrs i uskrs kod kr¹æana bitniji od bo¾iæa
Gledaj!!!
Bozic je dan Isusovog rodjenja...
Vaskrs je dan Isusovog vaskrsnuca...
Znaci dan kada je ustao iz mrtvih i preselio se na nebo kod svog Oca...
Prostim rijechima recheno, to je dan kada krshcani spoznadoshe da postoji zivot na nebu...
Uskrs je za krshcane jednako radostan dan kao i Bozic...
Ali medju krshcanima preovladava spoznaja da je uskrs radosniji, zbog same spoznaje o vaskrsenju.
slika

Odgovori