Pa hajde nesto nam napisi o svojoj vjerividovita_dzemila je napisao/la:pa recimo da sam znala 50% od ovoga gore napisanog, a 50% sam skinula sa neta. mene jako zanimaju druge vjere, mitologija, mnogobo¹stvo itd. ali naravno moja vjera je no.1 :biggrin:
Judaizam
Re: JUDAIZAM
Bila sam u prilici razgovarati sa predstavnikom Jevreja u Sarajevu.
Otišla sam u njihovo predstavništvo i stvarno sam bila iznenadjena gostoprimstvom tih ljudi.
Nisam znala puno o njihovim obiÄÂajima i vjeri ali sam taj dan puno toga nauÄÂila.
Njihova vjera je dosta sliÄÂna Islamu.
Npr. njihove žene, takodjer ne mogu otkrivene glave uÄÂi u sinagogu i muÅ¡karci imaju kapice.
Ime Boga oni ne smiju govoriti a zove se Elo-Allahim.
Sunet muške djece im je obavezan, kao i u Islamu, ali oni sunete dijete deveti dan po rodjenju.
Otišla sam u njihovo predstavništvo i stvarno sam bila iznenadjena gostoprimstvom tih ljudi.
Nisam znala puno o njihovim obiÄÂajima i vjeri ali sam taj dan puno toga nauÄÂila.
Njihova vjera je dosta sliÄÂna Islamu.
Npr. njihove žene, takodjer ne mogu otkrivene glave uÄÂi u sinagogu i muÅ¡karci imaju kapice.
Ime Boga oni ne smiju govoriti a zove se Elo-Allahim.
Sunet muške djece im je obavezan, kao i u Islamu, ali oni sunete dijete deveti dan po rodjenju.
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...
Većina opravdava ono što se desilo jevrejima u drugom svjetskom ratu time kako su pogan narod, pogan u smislu kako su se bogatili ili živjeli u braku sa braćom i sestrama.
Sve je to u redu ali mislim da niko nije zaslužio da bude paćen na onakav naÄÂin, sinoć sam gledala Schindlerovu listu, želudac me zabolio Å¡ta su im radili, niko ono ne zaslužuje.
Stvorio nas je sve isti Bog i ÄÂovjek nema pravo uzimati božiji posao u svoje ruke, i njih ima normalnih kao i nas, u svakom narodu ima i dobrih i loÅ¡ih pa to ne znaÄÂi da zbog loÅ¡ih treba pobiti ÄÂitavu naciju.
Sve je to u redu ali mislim da niko nije zaslužio da bude paćen na onakav naÄÂin, sinoć sam gledala Schindlerovu listu, želudac me zabolio Å¡ta su im radili, niko ono ne zaslužuje.
Stvorio nas je sve isti Bog i ÄÂovjek nema pravo uzimati božiji posao u svoje ruke, i njih ima normalnih kao i nas, u svakom narodu ima i dobrih i loÅ¡ih pa to ne znaÄÂi da zbog loÅ¡ih treba pobiti ÄÂitavu naciju.
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...
Zidovi su boziju rijec,predstavljenu u Tori,u potpunosti iskrivili sa talmudom..
Bas kao i krscanstvo sa Biblijom..
Islam priznaje samo Toru i Evandjelje.. izvorno..dakle Kristove rijeci.
A i ko bi priznao stotinu reformi krscanstva (pogotovo katolickog) koje su
uslijedile nakon Kristove smrti..
Zidovi su vjeru prilagodili svom nacinu zivota..
Plemensko sektasenje i zaradjivanje novca na kamatama..izmedju ostalog..
Sve je to bog po njihovom vidjenju stvari objavio..
Zidovi su vjeru prilagodili svom nacinu zivota..
Plemensko sektasenje i zaradjivanje novca na kamatama..izmedju ostalog..
Sve je to bog po njihovom vidjenju stvari objavio..
- Bausstelac
- Svakodnevni prolaznik
Bas tako......Zato se i neslazem kad neko kaze da treba postovati sve vjere,pa kako cu postovati nesto sto je ocita Laz?...postujem Ljude,a za Vjeru... ma jedna je istina i samo nju postujem:"Kod Allaha je jedina prava vjera Islam" (Kuran)basista je napisao/la:Zidovi su boziju rijec,predstavljenu u Tori,u potpunosti iskrivili sa talmudom..
"Smrt je jedna,pa zato neka bude na Allahovom putu"
Re: Judaizam
Ko vjeruje u to ?"Kod Allaha je jedina prava vjera Islam" (Kuran)
Jel to važi za sve pripadnike bilo koje vjere ?
To isticanje mi je neshvatlijivo i neprihvatljivo , ko god istiÄÂe svoje, to znaÄÂi da ponižava druge.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!