Časne sestre i karmeličanke

Diskusije oko religija u svijetu ...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
nella26
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

Časne sestre i karmeličanke

#1 Post Postao/la nella26 »

Ova tema o svečenicima mi dade ideju da otvorim sličnu temu o časnim sestrama.
Naime, njima je također zabranjeno osnivanje porodice, želja za muškarcem i sl.
Svoj život posvete Bogu i mislim da je stvarno hrabrost odlučiti se na nešto takvo.
Međutim, pitanje je da li zaista čovjek može cijeli život držati se samo ljubavi prema Bogu, odnosno da li može izdržati jedna časna sestra cijeli svoj život bez muškarca.
Poznato je da je ustvari sirotište nastalo tako što su časne sestre svoju vanbračnu djecu krile.
Moje mišljenje je da je stvarno okrutno lišiti jednu ženu majčinske uloge...

KARMELIÄŒANKE
Karmeličanke su također časne sestre ali takav red sestara koje žive po težim pravilima od običnih.
One svoj čitav život provode u manastiru iz kojeg ne smiju izaći i čak kad je u pitanju smrtni slučaj u porodici, naime odriču se i porodice i čitavog prijašnjeg života.
U Sarajevu ima njihov dom kojem se ne može prići uopšte.
Za Božić one prave kolače koje prodaju tu ali mogu samo žene ući, i moja kolegica je išla ove godine, kaže da je pravo lijepo uređeno kao u bajci.Ali bez obzira valja život ograditi na pet stvari :?

Da li biste vi mogli odlučiti se na takvo što?
Ja ni u ludilu [Happy.gif]
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

Re: Časne sestre i karmeličanke

#4 Post Postao/la Bausstelac »

nella26 je napisao/la:Ova tema o svečenicima mi dade ideju da otvorim sličnu temu o časnim sestrama.
Svoj život posvete Bogu i mislim da je stvarno hrabrost odlučiti se na nešto takvo.
Hrabro mozda jeste,ali je uzaludno,jer Biblija nigdje to netrazi od njih.Ustvari to je i sprotivno Biblijskih citata.
"Smrt je jedna,pa zato neka bude na Allahovom putu"

grga
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#5 Post Postao/la grga »

Bausstelac je napisao/la:
nella26 je napisao/la:Ova tema o svečenicima mi dade ideju da otvorim sličnu temu o časnim sestrama.
Hrabro mozda jeste,ali je uzaludno,jer Biblija nigdje to netrazi od njih.Ustvari to je i sprotivno Biblijskih citata.

Zašto bi bilo uzaludno?Odabrale su svoj put u svojoj vjeri,sasvim nebitno jel u suprotnosti sa samom Biblijom...Uzaludno je bit i automehaničar..Jel da? [smile.gif]

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#6 Post Postao/la Bausstelac »

GRGA je napisao/la:
Bausstelac je napisao/la:

Zašto bi bilo uzaludno?Odabrale su svoj put u svojoj vjeri,sasvim nebitno jel u suprotnosti sa samom Biblijom...Uzaludno je bit i automehaničar..Jel da? [smile.gif]
hahahahhahah Grga

Ma kako nije uzaludno,biblija im kaze da se udaju i "razmnozavaju",da bi se od njih rodilo automehanicara,jer ako se svi ne udaju nece biti ni automehanicara [smile.gif]

nella26
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#7 Post Postao/la nella26 »

Pa ako nema u bibliji da je njima zabranjeno imati porodicu onda odakle ta zabrana [eusa_think.gif] , mislim da nije striktno pravilo ne bi se pridržavali
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...

Bausstelac
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#8 Post Postao/la Bausstelac »

nella26 je napisao/la:Pa ako nema u bibliji da je njima zabranjeno imati porodicu onda odakle ta zabrana [eusa_think.gif] , mislim da nije striktno pravilo ne bi se pridržavali
U Bibliji nepostoji niti jedan jedini citat da se one netrebaju udavati,kao sto nepostoji citat da se svecenici netrebaju zeniti.To su samo neke stvari koje su iskrivljene u krscanstvu.Osnivac danasnjeg krscanstva nije Isus (Isa a.s.),vec Pavle,koji je sve te nove zakone,kao i trojstvo i izjednacavanje Isusa sa Bogom doneo na prvom Nikejskom saboru,tek 400 godina posle voskrsnuca Isusa.

Emmi
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#9 Post Postao/la Emmi »

slika

Odgovori