Zašto šejh , zašto bin ,.......... pojasni Mic malo ta dva pojma ; šta je šejh a šta bin .Napisao: Šejh Jahja bin Ali el-Hađuri
Osnove tewhida i akide
Re: Osnove tewhida i akide
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Al ja ne dobih odgovorMic_Sokoli je napisao/la:mrki62 je napisao/la:Zašto šejh , zašto bin ,.......... pojasni Mic malo ta dva pojma ; šta je šejh a šta bin .Napisao: Šejh Jahja bin Ali el-Hađuri
Izuzetno mi je drago da samo za te dvije stvari pitas.
Ako te smijem uzeti za rjec,a rekao si da se samo javljas u vezi stvari s kojima se ne slazes.
Znaci prevario sam se misleci da napadas Poslanika i Islam.
![oha.giff [muzikafo1.gif]](./images/smilies/muzikafo1.gif)
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Mic , nemoj me zayebavati , obrati pažnju na boldirano ( po napunjenoj 50. godini života ) ,...... kako yebote , kako kad se je Jusuf BarÄÂić rodio 1967 a umro 2007 - znaÄÂi 40 godina je bio star a ako se uzme u obzir da je bio Å¡ejh i prije smrti ,......... onda ti to sa 50 godina ne pije vode,............ idemo na popravni = Å¡ta znaÄÂi Å¡ejhMic_Sokoli je napisao/la:
èõøú, шõøх øûø шõјх (ðрðÿ. شيخ) јÃµ ðрðÿÑÂúð рõч ÷ð ÑÂтðрþó þцð (ÿþ ýðÿуњõýþј 50. óþôøýø öøòþтð), ÿþóûðòðрð òõћõ фðüøûøјõ, ÷ðјõôýøцõ øûø ÿûõüõýð, ðûø ø ÷ð ÑÂòðúу уóûõôýу þÑÂþñу,úþјð øüð ÿрþÑÂòõтýø ø ôухþòýø ðутþрøтõт, úðþ штþ ÑÂу ôухþòýõ òþђõ (ýÿр. уûõüð)[/size]
Haj me prosvijetli na sta si ciljao?
Jelde da za to da treba Hodzu i tradicionalnu islamsku zajednicu,il turski Islam pitati a ne šejhove?

A zadnja reÄÂenica, ....... pa hodža i mejtef trebaju , tamo se uÄÂi podmladak a ne kao ti , odrasla osoba, vehabije ti ponudile neke verzije svog islama i ti udri po njihovom ,......... sva sreća pa postojim ja, da vas vehabije prepoznam

Mic
Zašto onda pominješ 50 godina starosti ?
A inaÄÂe Å¡ejh je po naÅ¡ki efendija i ÄÂemu arapinizam naÅ¡eg jezika.
Ti ako nisi dobro prokonto BarÄÂića za njegova života, onda ne znaÄÂi da ga nisam ni ja ,........... uostalom kao i sve vehabije .
Vehabije koriste jezik države u kojoj žive a u taj jezik uvode sleng arapizma, obratite pažnju kako govori BarÄÂić http://www.youtube.com/watch?v=cwdTdQMI ... re=related
A i noÅ¡nju prilagaÄ‘aju Arapima , sa kojima mi niÅ¡ta nemamo po tom pitanju zajedniÄÂkog ( noÅ¡nja, govor - naglasak ).
Zašto onda pominješ 50 godina starosti ?
A inaÄÂe Å¡ejh je po naÅ¡ki efendija i ÄÂemu arapinizam naÅ¡eg jezika.
Ti ako nisi dobro prokonto BarÄÂića za njegova života, onda ne znaÄÂi da ga nisam ni ja ,........... uostalom kao i sve vehabije .
Vehabije koriste jezik države u kojoj žive a u taj jezik uvode sleng arapizma, obratite pažnju kako govori BarÄÂić http://www.youtube.com/watch?v=cwdTdQMI ... re=related
A i noÅ¡nju prilagaÄ‘aju Arapima , sa kojima mi niÅ¡ta nemamo po tom pitanju zajedniÄÂkog ( noÅ¡nja, govor - naglasak ).

Mic , to Å¡to si postavio , bilo bi lijepo kad bi dodao kako je to stav selefija , kao i na poÄÂetku ove stranice od proÅ¡log mjeseca, gdje izmeÄ‘u ostalog piÅ¡e :
19) Ako te neko upita: Odakle musliman uÄÂi svoju vjeru?
Reci: Musliman crpi znanje o svojoj vjeri iz tekstova Kur'ana i sunneta, shodno shvatanju naÅ¡ih dobrih predaka (selefa). Dokaz je Kur'anski ajet (u prijevodu znaÄÂnja): „ A zar im nije dosta to Å¡to Mi tebi objavljujemo Knjigu koja im se kazuje; u njoj je, doista, blagodat i pouka narodu koji vjeruje" (El- Ankebut, 51). I drugi ajet (u prijevodu znaÄÂnja): „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vaÅ¡im. A ako se u neÄÂemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rjeÅ¡enje ljepÅ¡e" (En-Nisa', 59). I joÅ¡ jedan ajet: „Uputi nas na pravi put, na put onih kojima si milost svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!" (El-Fatiha, 5 - 7). I joÅ¡ jedan ajet: „Onoga koji se suprostavi Poslaniku, a poznat mu je pravi put, i koji poÄ‘e putem koji nije put vjernika, pustićemo da ÄÂini Å¡ta hoće, i bacićemo ga u Džehennem, - a užasno je on boraviÅ¡te!" (En-Nisa', 115).
20) Ako te neko upita: Koja je tvoja akida?
Reci: Ja sam sljedbenik sunneta (sunija), i sljedbenik selefa (selefija). Dokaz za to je hadis kojeg prenosi Irbad ibn Sarije, radijAllahu anhu, da je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: „Držite se ÄÂvrsto moga sunneta i sunneta hulefai raÅ¡idina ( upućenih halifa). Uhvatite se za njih ÄÂvrsto svojim kutnjacima, i ÄÂuvaj te se novina u vjeri, jer, zaista je svaka novina u vjeri novotarija a svaka novotarija je zabluda." (Ebu Davud, hadis je vjerodostojan).
I za kraj , objasni narodu ko su ili ste selefije.
ZnaÅ¡ Mic , ja imam malo viÅ¡e znanja od obiÄÂnih smrtnika
pa eto uoÄÂim / primijetim sve ![mmmux2 [mmmux2.gif]](./images/smilies/mmmux2.gif)
19) Ako te neko upita: Odakle musliman uÄÂi svoju vjeru?
Reci: Musliman crpi znanje o svojoj vjeri iz tekstova Kur'ana i sunneta, shodno shvatanju naÅ¡ih dobrih predaka (selefa). Dokaz je Kur'anski ajet (u prijevodu znaÄÂnja): „ A zar im nije dosta to Å¡to Mi tebi objavljujemo Knjigu koja im se kazuje; u njoj je, doista, blagodat i pouka narodu koji vjeruje" (El- Ankebut, 51). I drugi ajet (u prijevodu znaÄÂnja): „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vaÅ¡im. A ako se u neÄÂemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rjeÅ¡enje ljepÅ¡e" (En-Nisa', 59). I joÅ¡ jedan ajet: „Uputi nas na pravi put, na put onih kojima si milost svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!" (El-Fatiha, 5 - 7). I joÅ¡ jedan ajet: „Onoga koji se suprostavi Poslaniku, a poznat mu je pravi put, i koji poÄ‘e putem koji nije put vjernika, pustićemo da ÄÂini Å¡ta hoće, i bacićemo ga u Džehennem, - a užasno je on boraviÅ¡te!" (En-Nisa', 115).
20) Ako te neko upita: Koja je tvoja akida?
Reci: Ja sam sljedbenik sunneta (sunija), i sljedbenik selefa (selefija). Dokaz za to je hadis kojeg prenosi Irbad ibn Sarije, radijAllahu anhu, da je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: „Držite se ÄÂvrsto moga sunneta i sunneta hulefai raÅ¡idina ( upućenih halifa). Uhvatite se za njih ÄÂvrsto svojim kutnjacima, i ÄÂuvaj te se novina u vjeri, jer, zaista je svaka novina u vjeri novotarija a svaka novotarija je zabluda." (Ebu Davud, hadis je vjerodostojan).
I za kraj , objasni narodu ko su ili ste selefije.
ZnaÅ¡ Mic , ja imam malo viÅ¡e znanja od obiÄÂnih smrtnika
![oha.giff [muzikafo1.gif]](./images/smilies/muzikafo1.gif)
![mmmux2 [mmmux2.gif]](./images/smilies/mmmux2.gif)

Mic, u Kur`anu sigurno nigdje ne piše selefi /selefije ,............. u tome je štos
To je ono Å¡to ja piÅ¡em svo vrijeme , nije naÅ¡e da tumaÄÂimo Å¡ta piÅ¡e u Kur`anu , jer nismo tefsirlije a meni ne trebaju tumaÄÂi po pitanju selefija, jer selefije nisu ni postojali prilikom objave s tim se ukazuje na to notorno podmetanje ispravnosti ove ili one grupacije,............. u tome je Å¡tos Mic.
Vi mene ne kontate , jer se u nekim stvarima ne slažem s vama a ja za razliku od vas se trudim malo biti i pažljiv kod nekih stvari![mmmux2 [mmmux2.gif]](./images/smilies/mmmux2.gif)
![[Happy. [Happy.gif]](./images/smilies/Happy.gif)
To je ono Å¡to ja piÅ¡em svo vrijeme , nije naÅ¡e da tumaÄÂimo Å¡ta piÅ¡e u Kur`anu , jer nismo tefsirlije a meni ne trebaju tumaÄÂi po pitanju selefija, jer selefije nisu ni postojali prilikom objave s tim se ukazuje na to notorno podmetanje ispravnosti ove ili one grupacije,............. u tome je Å¡tos Mic.
Vi mene ne kontate , jer se u nekim stvarima ne slažem s vama a ja za razliku od vas se trudim malo biti i pažljiv kod nekih stvari
![mmmux2 [mmmux2.gif]](./images/smilies/mmmux2.gif)