Zimnice i ostalo
Re: Zimnice i ostalo
Ã…Â to se tiÄÂe zimnice pod obavezno pravim kisele paprike joÅ¡ punjene kupusom mmmmmm samo Å¡to pojedem do novembra pa sam osudjena kupovati ali puno su mi ukusnije moje
Vezite me cim pocnem sanjati vinograde, zna se ko sam kad se pogase ljeta...
Re: Zimnice i ostalo
Pekmez od smokava
Sastojci:
2 kg smokava
120 dg šećera
štapić cimeta
Zrele i ne premekane smokve operite i ocijedite. OÄÂistite peteljke, prepolovite ih i sameljite ili propasirajte. U zdjelu uspite smokve, dodajte Å¡ećer i kad prokuha smanjite temperaturu na pola i dodajte Å¡tapić cimeta. MijeÅ¡ajte povremeno da pekmez ne zagori. Pekmez je gotov kada na dnu posude kada proÄ‘ete drvenom žlicom ostaje ÄÂist trag. da li je pekmez gotov možete provjeriti na naÄÂin da na ÄÂistom tanjuru odvojite manju koliÄÂinu pekmeza. Kad se ohladi, ako tanjur nagnete pekmez se ne bi trebao razlijevati ako je gotov.
Pekmezom napunite još vruće sterilizirane staklenke. Ostavite 2 cm praznog prostora, okrenite ih i ostavite 20 miuta naopako. Čuvajte na suhom i hladnom mjestu.
Jednom kad ste teglu otvorili ÄÂuvajte je u hladnjaku.
ovo namjeravam napraviti
Sastojci:
2 kg smokava
120 dg šećera
štapić cimeta
Zrele i ne premekane smokve operite i ocijedite. OÄÂistite peteljke, prepolovite ih i sameljite ili propasirajte. U zdjelu uspite smokve, dodajte Å¡ećer i kad prokuha smanjite temperaturu na pola i dodajte Å¡tapić cimeta. MijeÅ¡ajte povremeno da pekmez ne zagori. Pekmez je gotov kada na dnu posude kada proÄ‘ete drvenom žlicom ostaje ÄÂist trag. da li je pekmez gotov možete provjeriti na naÄÂin da na ÄÂistom tanjuru odvojite manju koliÄÂinu pekmeza. Kad se ohladi, ako tanjur nagnete pekmez se ne bi trebao razlijevati ako je gotov.
Pekmezom napunite još vruće sterilizirane staklenke. Ostavite 2 cm praznog prostora, okrenite ih i ostavite 20 miuta naopako. Čuvajte na suhom i hladnom mjestu.
Jednom kad ste teglu otvorili ÄÂuvajte je u hladnjaku.
ovo namjeravam napraviti
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
Make my day!
Make my day!
Re: Zimnice i ostalo
Evo pekmeza od smokava
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
Make my day!
Make my day!
Re: Zimnice i ostalo
Ti sabina prava vrednica..i ja sam nekada davno pravila slatka i dzemove od raznog voca...Ovdje su dzemovi veoma jeftini ,i uvijek su pri ruci.Ja to samo povremeno kupim, kao danas sam kupila od visanja, jer mi je trebao za palacinke...
Od smokava nisam nikada probala sigurno je ukusan...
Od smokava nisam nikada probala sigurno je ukusan...
Re: Zimnice i ostalo
hvala Ra-jo ...vrlo lici na pekmez od jagoda...ma ne pravim ni ja cesto ali pun mi vrt smokava pa velim bolje napraviti pekmez...cas posla (s onim za brzo ukuhavanje) nego da bude smeca po vrtu
Kad ti zivot donese limune, uzmi tekilu i sol i nazovi me
Make my day!
Make my day!
Re: Zimnice i ostalo
Ma znam ja da si ti to iz nekog razloga napravila...
Hvala i tebi za ovu.....
ARIJU...J.S. Bach
Hvala i tebi za ovu.....
ARIJU...J.S. Bach