Koji je sluzbeni jezik u Bosni i Hercegovini

Sve o Bosni i Hercegovini

Koji je sluzbeni jezik u Bosni i Hercegovini

bosanski
50
28%
bosanski
50
28%
srpski
2
1%
srpski
2
1%
hrvatski
7
4%
hrvatski
7
4%
bosansko-srpsko-hrvatski
30
17%
bosansko-srpsko-hrvatski
30
17%

Ukupno glasova: 178

Poruka
Autor/ica
dadooo_23
Ucesnik diskusija
Ucesnik diskusija

Re: Koji je sluzbeni jezik u Bosni i Hercegovini

#196 Post Postao/la dadooo_23 »

moby_76 je napisao/la:ko ce vise znati koji je,pricajte kako hocete samo se nemojte mrziti
mi se uopce ne mrzimo,mi samo raspravljamo normalno :wink:

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#198 Post Postao/la mrki62 »

Vidim da je većina za Bosanski , što nema logike - zapostavlja se druga polovica Hercegovina :twisted:
Ako ste već patriote BiH, nemojte biti samo jedne polovine a drugu ko ye*be ,............ nek bude Bosansko - Hercegovački , jer je razlika drastična.
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

venecija
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#199 Post Postao/la venecija »

primjeti se da mnogi dobro savladase ovaj Bosanski..samo sa upotrebom dijalekta kojeg su nekad davno donijeli doseljenici...iz raznih drzava...zato podrzavam sve koji govore svojim jezikom..maternjim..a ne prepisanim/ [icon_flower.gif]
http://www.youtube.com/watch?v=e_F6IEPH ... ure=relate

slika

I nikad nikom nemoj ih dati
ako ne ume da ti ih vrati
toplije, mekše, mladje i sladje.
Jer usne samo zato postoje
da osmeh po tvome osmehu skroje .....

dadooo_23
Ucesnik diskusija
Ucesnik diskusija

#200 Post Postao/la dadooo_23 »

papaya je napisao/la:
dadooo_23 je napisao/la:
moby_76 je napisao/la:ko ce vise znati koji je,pricajte kako hocete samo se nemojte mrziti
mi se uopce ne mrzimo,mi samo raspravljamo normalno :wink:
i to na sva tri jezika! [icon_chuckel.gif]
ma mozda mi raspravljamo na ovom novokomponovanom bosansko-srpsko-hrvatskom jeziku [wow.gif] [laugh.gif]

badgirl
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#201 Post Postao/la badgirl »

mrki62 je napisao/la:Vidim da je većina za Bosanski , što nema logike - zapostavlja se druga polovica Hercegovina :twisted:
Ako ste već patriote BiH, nemojte biti samo jedne polovine a drugu ko ye*be ,............ nek bude Bosansko - Hercegovački , jer je razlika drastična.

evo jos jednog prijedloga ...pa nek se doda gore ...ja glasam za bosansko-hercegovacki :D
Voli me kada to najmanje zasluzujem !!!!
http://de.youtube.com/watch?v=GAB20l0j8 ... re=related

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#202 Post Postao/la beca »

venecija je napisao/la:primjeti se da mnogi dobro savladase ovaj Bosanski..samo sa upotrebom dijalekta kojeg su nekad davno donijeli doseljenici...iz raznih drzava...zato podrzavam sve koji govore svojim jezikom..maternjim..a ne prepisanim/ [icon_flower.gif]

dijalekat se ne donosi, svaka drzava ima svoj dijalekat, neko moze donijeti samo govor dijalekat ne

a kakav je to prepisani jezik?

beca
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#203 Post Postao/la beca »

mrki62 je napisao/la:Vidim da je većina za Bosanski , što nema logike - zapostavlja se druga polovica Hercegovina :twisted:
ja ne znam zasto si ti tako negativan tip...
bosanski jezik je prvi put spomenuo konstantin filozof, a poslije su se za njega zalagali mnogi bosanski vladari (koji svoj jezik nazivahu bosanskijem), pa preko turske, austrougatske do jugoslovenskog doba, zna se ko i zasto ga je osporavao...

mogao je biti i hercegovacki, bosna se ne bi ljutila, ali tako je od davnina, iako je za osnovicu bosanskog jezika uzet ISTOÄŒNOHERCEGOVAÄŒKI DIJALEKT. da, da...

negativna energija nam nije potrebna, nemojmo se praviti naivni, da shvatimo koliko nam nije/jeste naivan sagovornik

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#204 Post Postao/la mrki62 »

beca_jovi je napisao/la:
bosanski jezik je prvi put spomenuo konstantin filozof, a poslije su se za njega zalagali mnogi bosanski vladari (koji svoj jezik nazivahu bosanskijem), pa preko turske, austrougatske do jugoslovenskog doba, zna se ko i zasto ga je osporavao...

mogao je biti i hercegovacki, bosna se ne bi ljutila, ali tako je od davnina, iako je za osnovicu bosanskog jezika uzet ISTOÄŒNOHERCEGOVAÄŒKI DIJALEKT. da, da...

negativna energija nam nije potrebna, nemojmo se praviti naivni, da shvatimo koliko nam nije/jeste naivan sagovornik
Ne , nisam negativan , samo se trudim biti realan !
Nemojmo se qurčiti sa nekim vremenima, koja samo nama odgovaraju - kao ti sad sa nekim vremenima konstantina ,............. pa onda mnogi Bosanski vladari ,................ draga moja tada je to bilo normalno , jer je tada postojala samo Bosna a Hercegovine nije bilo .
Sad više nema Bosne , sad je Bosna i Hercegovina i to treba kao tako i prihvatiti i ne treba pominjati samo Istočno - Hercegovački dijalekt , jer ih je više .
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

srebrni
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#205 Post Postao/la srebrni »

mrki62 je napisao/la:
beca_jovi je napisao/la:

Ne , nisam negativan , samo se trudim biti realan !
Nemojmo se qurčiti sa nekim vremenima, koja samo nama odgovaraju - kao ti sad sa nekim vremenima konstantina ,............. pa onda mnogi Bosanski vladari ,................ draga moja tada je to bilo normalno , jer je tada postojala samo Bosna a Hercegovine nije bilo .
Sad više nema Bosne , sad je Bosna i Hercegovina i to treba kao tako i prihvatiti i ne treba pominjati samo Istočno - Hercegovački dijalekt , jer ih je više .

licno mi ne bi smetalo da jezik u BiH dobije naziv
bosansko-hercegovacki jezik.....bilo bi najoptimalnije...tesko izvodljivo al....ne i neizvodljivo
onda bi prepoznali bosance i hercegovce mozda :)
BH jezik
moj rodni grad Sarajevo volim kao samoga sebe....
nazalost ima ljudi koji ga isto tako ne vole....
ali nisu oni krivi sto im Bog nije dao dusu

cooma
Ucesnik diskusija
Ucesnik diskusija

#207 Post Postao/la cooma »

meni je sluzbeni onaj koji govorim vec dugi niz godina od kada sam propricao.... [mmmux2.gif] [mmmux2.gif] [mmmux2.gif]
dobro dobrim

JAS
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu

#208 Post Postao/la JAS »

Hmmm....ja znam da je bio jedan ono jezik i snjime smo se svi razumevali nekad....verujem da je jos tako!!

A stvarno, koi je oficijalni sluzbeni jezik u BiH sad po ustavu?

dadooo_23
Ucesnik diskusija
Ucesnik diskusija

#210 Post Postao/la dadooo_23 »

vidovita_dzemila je napisao/la:
dadooo_23 je napisao/la:cekaj malo. ako je pitanje koji je sluzbeni jezik (znaci u jednini) u BIH,i ako stavis da bi to trebao biti bosansko-srpsko-hrvatski,to bi ispalo da se misli na jedan jezik kojemu je to sluzbeni naziv,i ispalo bi da je to neka mjesavina sva tri jezika. postavljam pitanje - KAKAV JE TO JEZIK?
e druga je stvar ako se kaze - "sluzbeni jezici u BIH su bosanski,srpski i hrvatski." a drugacije je kad kazes sluzbeni jezik u BIH je "bosansko-srpsko-hrvatski"

razumijes li sta ti hocu reci?

onda sam ja glasala za pogrešnu opciju [laugh.gif]

ma ko zna šta je pisac htio reći. tema je otvorena 2004 godine, a autora ni na mapi

a to na prijemnom "bolan" i "basamaci" u čemu ti je to bilo, šta je to bilo, o čemu se radilo pa su bile te dvije riječi. ako su ih napisali profesori fakulteta ok, razumijem što ti smeta, ali ako je autor toga teksta tj pisac napisao tako onda je to druga stvar
vjeruj mi da sam to dozivio na prijemnom ispitu u zenici. upisivao sam menadjment,sto nema nikakve veze s menadjmentom a ni sa jezicima s ovog prostora. i da,to su upravo pisali profesori,sto je jos zalosnije.
...tako da sam se prebacio na mostarski.

Odgovori